Е, ако и сега не ме изгоните ...

Все същите
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Lady написа:щото е тъпо да говориш какво би направил ако си на смъртно легло
що бе? Аз съм си мислил не малко по въпроса. Обаче ако искаш да кажеш "да си сигурен", тогава е друго - едно е да си го мисля сега, друго е тогава - т.е. мислил съм си го, гледал съм примери не малко, но дали ще е както го мисля/виждам или няма ме хване някъф друг акъл - не знам.

Според мен човек трябва да е видял такива случаи (особено на близки хора, ала и на по-далечни), да е погледнал в себе си и да е взел някакво решение какво и как да прави. А дали ще го направи така - явно няма гаранция. Все пак е добре да си подготвен поне умствено за различни неща в живота. Като в магазина - казват ти "Еди-кво-си" - 5 кинта, другото - 50 и си готов да бръкнеш и да ги дадеш.

Примерно де.

Сложна и деликатна, но не безмислена тема.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

latrevw написа:
Dark Lady написа:щото е тъпо да говориш какво би направил ако си на смъртно легло
ами на вас ви е тъпо, на мен ми е интересно, макар да ми е ясно, че докато не ми се случи не мога да им и бегла представа какво всъщност ще чувствам и мисля
съгласна -интересно ти за самата себе си...
а милиш ли че е удачно да обсъждаме една непозната за нас жена,която има нелека диагноза?
това интересно ли е според теб?
а за мен интересно ли ще ти е?
сигурно...
ама това си е мое решение,мнение ,усещане...
и аз нема да го споделям ,ако не искам
лично
и затова мразим да се обсъжда и да се философства за едно толкова изкл. лично нещо като смъртта...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Примерно де.

Сложна и деликатна, но не безмислена тема.

do not resuscitate...DNR.
достатъчно е да си взел решение.
достатъчно е да го знае адвокатът ти или лице,което ти е пълномощник..
достатъчно е да го кажеш на лекаря си.

други няма нужда да знаят.
това е твое желание.
упражнява се твоето желание незавиимо от всички хора,които са около теб.
тва е
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

това са по-сложни въпроси от адвокати, наследници и завещания.

Говорим за вътрешно отношение към нещо, дето е единствено в живота и е неизбежно. Ако си с акъла си тогава.

Иначе - може и да изкуфееш и нито адвокат, нито лелята на портиера или нейното джи-пи да ти помогне.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

doktorka написа:
а милиш ли че е удачно да обсъждаме една непозната за нас жена,която има нелека диагноза?
сигурно...
лично
и затова мразим да се обсъжда и да се философства за едно толкова изкл. лично нещо като смъртта...

смъртта е най-големия ми ужас, не само моята собствена, разбира се; обасъждали сме я много пъти мисля.

всеки ако иска споделя, ако не иска не.... случая с жената според мен е просто повода да поразсъждаваме, не е необходимо да има ясен и точен отговор. на тази жена аз се възхищавам.

а ми е интересно как вие, докторите, приемате смъртта. майка ми също е лекар, вече е почти на 70, бачка като луда, има енергия за трима, въпреки хилядите болежки, на които като всеки "уважаващ себе си лекар" не обръща внимание, и в същото време ме хвръля в тъча, когато, както например преди няколко дни ми разказа за неин приятел от 50-60 години, който също е с рак и вече е много зле, тя говореше спокойно, че явно нещата отиват на зле, на мен ми е трудно да го преглътна, но тя някак си го е приела... приела въобще по принцип, че й остават броени дни (на фона на това, което е минало). И сега, разбира се, се разревах... искам да говоря с вас затова, защото искам да постигна някакъв баланс за себе си по тази тема, искам да мога да говоря за смъртта
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

doktorka написа:
latrevw написа:
ами на вас ви е тъпо, на мен ми е интересно, макар да ми е ясно, че докато не ми се случи не мога да им и бегла представа какво всъщност ще чувствам и мисля
сигурно...
лично

:-) Док, предното ти мнение беше много хубаво, но с това - ще спрем да говорим, някак... Лични неща са, говорим си за нас, питаме се за нас, отговорите са за нас ...

:-)
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

ELBI написа:това са по-сложни въпроси от адвокати, наследници и завещания.

Говорим за вътрешно отношение към нещо, дето е единствено в живота и е неизбежно. Ако си с акъла си тогава.

Иначе - може и да изкуфееш и нито адвокат, нито лелята на портиера или нейното джи-пи да ти помогне.
точно!
взел си решението сам ,докато си бил с "акъла си"..( макар че често се чудя де е моят?)

докуменитрал си го,прошнуровал си го и си го пронумеровал

и тва е....
на и Куид да каже...
200 евро на DNR за адвоката...;)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

200 евро?
то това за минерална вода не стигат:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
І

Мнение от І »

Въпреки полемиките из темата мисля, че ти разбрах въпроса.
Аз също съм готов да си пукна. Е..не точно днес или в близките години...но..
Може би и аз както и ти сме били повечето неща, които може да бъде човек в живота си и сме изживяли достатъчно хубави и не чак толкова хубави неща.
На мен ми остава да се порадвам малко на внуци /дай Боже :lol:/ и после... знам ли.
Сигурно има и още хубави неща, които може да се изживеят /винаги ще се намери място и за 2 бири... :lol: както се казваше в притчата/, но основната част от нещата носещи удовлетворение като че ли са отминали.
На 70 с болежки и без кой знае кви алтернативи за нещо ново или хубаво... не ми се иска да бъда само наблюдател, просто така да си живея заради самия живот. Това е. :-) Но това си е моя избор сега. Кат стана на 70...може и друга песен да запея. :lol:
Просто, когато животът ти е бил "пълен"..винаги си готов да си вземеш довиждане с него. Ако нещо не си доизживял...не си готов да се разделиш.
Така си мисля...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:200 евро?
то това за минерална вода не стигат:-)
баси водата...или си с капацитета на слон, държан жаден 2 седмици в Сахара, или обичаш вода, добита от Гоби от 3 000 метра дълбочина...
Дядо Капинчо

Re: Е, ако и сега не ме изгоните ...

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:14, променено общо 1 път.
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:15, променено общо 1 път.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Капинчо написа:
Dark Lady написа:да видиш чуждата гледна точка - мноооого трудно

да "влезнеш" в чужди обувки - мноооого трудно

като те е докосвала смъртта няколко пъти и искаш да живееш, осъзнаваш че топлината на слънцето върху лицето е прекрасна......дърветата са прекрасни......младите хора са прекрасни, децата са божествени.....

да.....такива ми ти работи

на кой му пука, че някой си смята че ти нямаш повече място в този живот щото си на Х години, имаш Х болести и имаш 0 (Х) близки.....
Е, разгеле. Най-после. Значи можеш.:-)
Разбрахте се най-накрая! Айде сега си стиснете мишките (или там каквото трябва) и мир! :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Това и търсех да намеря с темата, което пък ти, въпреки поясненението ми, не си разбрала, щото ти е по-важно да ми дадеш да се разбера, отколкото да изразиш позицията си.

тоооо...разбирането ,ако се даваше...ехеййййй...

Анадънму? (понеже ползваш чужди езици)[/quote]

анадък,Ефенди...

но все пак да кажа...
верно си нямаш хабер за какво иде реч...
всичките тези мисли ,"становища" и "красоти" са толкова лични..по-лични от секса ( например)
ако някой иска да гледа чужди секс....молим...да заповяда...
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:23, променено общо 1 път.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Капинчо написа:
doktorka написа: най-красивото мнение в една така грозна тема?
на Мила.
после - на Куид-а
и толкова.
Има много красиви мнения, не са само тези. Например Latrevw, Вяра, Snow Princess, Pochti Bezobidna, Сър Айвън (не изказа точно мнението си, но мисля, че разбрах позицията му), Чавдарче, сигурно пропускам още много. Красивото е в многообразието. Това и търсех да намеря с темата, което пък ти, въпреки поясненението ми, не си разбрала, щото ти е по-важно да ми дадеш да се разбера, отколкото да изразиш позицията си.

doktorka написа:
пич,
верно хабер си нямаш.
нали си учил английски?
преведи си dignity,приложи го към лелята.
разгледай ситуацията с "чесането на езиците"
и после ми се радвай на божествеността.

:winkw:
Хайде да не се поучаваме на англо-американски. Може ли? Надявам се, че за разлика от Камелия Тодорова и много други, още не си "забравила" българския (да говориш с лек акцент е приемливо за мен).

Та българската дума е ДОСТОЙНСТВО. За теб може би е достойно да се подложиш на всички процедури, да си парцал в ръцете на всеможещите и безсилни доктори (доктор е различно от лекаря, който лекува), да ти бъркат по всички дупки и да се разхождаш в дрипи из една мръсна клоака, наречена болница.

"Не нам", както пише на Руски паметник. За мен достойното е, когато си дал и получел всичко в този живот, да го оставиш да приключи, така както природния ти късмет е решил. Не случайно споменах възраст. Ако днес се разболея от рак, ще го премисля и ще избера тактика, която ще ми даде възможност да взема максимален брой заплати, които да оставя на семейството си и минимално да се залежавам по болници и в къщи. Достойнството за мен не е да се дърпаш като диво животно пред гилотината на съдбата, а да се изкъпеш, преоблечеш и сам да поставиш главата си на пъна, след като тя така и така ще хвръкне.

Анадънму? (понеже ползваш чужди езици)

Капинчо
що ли ми се струва, че сам искаш да си докажеш нещо
и сички да ти викнат браво
ако позволиш да използвам твоето "аз бих":grin:
-аз бих си принтирал цялата тема
и бих си я сложил в някой чек-медже далечно
и да си я чЕтна пак като засвири тръбата - може пък дотогава да влязат в съобръжение нЕкой корекции:cool:
....но тва някога
за сега Ти пожелавам Жив и Здрав да си
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Капинчо написа:
doktorka написа:
анадък,Ефенди...

но все пак да кажа...
верно си нямаш хабер за какво иде реч...
всичките тези мисли ,"становища" и "красоти" са толкова лични..по-лични от секса ( например)
ако някой иска да гледа чужди секс....молим...да заповяда...

Лично било. Какво, ще се обиди леля ми ли? Че кой каза нещо лошо за нея? Напротив! Ми дайте да си говорим само за времето - то не лично.

ми лично е.
не само за леля ти,а за всеки който пише.
по желание.
аз само изразих мнение (лично)...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

doktorka написа: ако някой иска да гледа чужди секс....молим...да заповяда...
:shy: Аз... таковата... мога ли... тъй де... да участвам, вместо да гледам? :blum:
Bella Ciao
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:23, променено общо 1 път.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

сър Айвънхоу написа:
:shy: Аз... таковата... мога ли... тъй де... да участвам, вместо да гледам? :blum:
хитрец!
:doktorka: :aivunhou:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Кенте, аз съм луд, ама не чак толкова, че на такава тема да очаквам браво, хеле пък от всички. Както се оказа от всичките над 170 мнения, само 1-2 се доближават до моето и то с много уговорки.
Спорът ми с Докторката е за това, че тя не изказа мнение по темата, а по отношение на моята и на други (едва ли не всички участващи) клубари, че изобщо не сме в час. Не ми се връща назад, ама според нея само ти и тя сте в час, щото сте доктори. Ми познавам достатъчно доктори, за да имам някаква представа от това как възприемат хората и живота. Можеш да се оправдаваш колкото искаш, но за вас хората са "жлъчката в седма", "бъбрекът във втора" и т.н. Аз (да пак АЗ) не бих могъл да оперирам млад човек, който да ми умре на масата и след това да отида и да се наобядвам с добър апетит. Е, ако и това не е изкривена деиствителност, здраве му кажи.

И аз ти пожелавам да не попадаш в ръцете н аколегите си![/quote]

опс опс...
той да ми падне на мен в ръцетееее...тогава да видите вие...
( въх,! Кент-е,аз само с позволението на благоверната...ако може!?)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Кенте, аз съм луд, ама не чак толкова, че на такава тема да очаквам браво, хеле пък от всички. Както се оказа от всичките над 170 мнения, само 1-2 се доближават до моето и то с много уговорки.
Спорът ми с Докторката е за това, че тя не изказа мнение по темата, а по отношение на моята и на други (едва ли не всички участващи) клубари, че изобщо не сме в час. Не ми се връща назад, ама според нея само ти и тя сте в час, щото сте доктори. Ми познавам достатъчно доктори, за да имам някаква представа от това как възприемат хората и живота. Можеш да се оправдаваш колкото искаш, но за вас хората са "жлъчката в седма", "бъбрекът във втора" и т.н. Аз (да пак АЗ) не бих могъл да оперирам млад човек, който да ми умре на масата и след това да отида и да се наобядвам с добър апетит. Е, ако и това не е изкривена деиствителност, здраве му кажи.

И аз ти пожелавам да не попадаш в ръцете н аколегите си!
Къпине
с това горе направо
ма разби:shocked:
трябваше да го пейстнеш още в началото на темата си
сичко щеше да е ОК човече
най-вече за тебе:-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

опс опс...
много ми е завистлива тя
ще иска и...:grin:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Кент написа:
опс опс...
много ми е завистлива тя
ще иска и...:grin:
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

doktorka написа:
сър Айвънхоу написа:
хитрец!
Аз, че съм си магаре, го знам! Ама обещавам да не те хвърлям така! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

за протокола:
развалихте хубавата тема.
лично аз не намерих нещо обидно в обсъждането отначало.
а не мисля, че лекарите са точно такива.
отидохте в някакви крайности пак.
толкова.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

сър Айвънхоу написа:
doktorka написа:
сър Айвънхоу написа:
хитрец!
Аз, че съм си магаре, го знам! Ама обещавам да не те хвърлям така! :blum:
ма тва моята и твоята иконки...
макар че, аз ще си изкарам "наказанието" и кака ще я махне таз медицинска сестра....
Публикувай отговор