Защо 'вкъщи' се пише слято,а 'в гъза' не?

Все същите
Аватар
maggot
BOFH

Защо 'вкъщи' се пише слято,а 'в гъза' не?

Мнение от maggot »

(копнато от друг форум)

Та вчера една от колежките внезапно зададе следния въпрос - Защо вкъщи се пише слято, а в гъза не!? Ха де!? Първата ми реакция беше, че вкъщи не се пише слято, а се пише в къщи, но не, речниците ми твърдят, че има такова нещо като вкъщи и това чудо е наречие. Този въпрос започна и мене да ме човърка и затова го зададох на рождения ден след работа и в половинчасовата дискусия не можах да получа смислено обяснение, затова реших да повдигна отново този въпрос – защо вкъщи се пише слято, а в гъза не!?

Послепис: Един от колегите твърди че това било по силата на решение на конгрес на българистите през 1984 г., който решил този важен въпрос. На същият този конгрес, група математици се опитали да премахнат няколко букви от азбуката, но неуспешно, благодарение на което и до днес си съществуват необезпокоявани букви като ю и я.

Забележка: Моля за сериозно отношение по въпроса и без глупави коментари, в края на краищата това не е политически а филологически проблем.

А са де? :shocked:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Звенения

Re: Защо 'вкъщи' се пише слято,а 'в гъза' не?

Мнение от Звенения »

maggot написа:А са де? :shocked:
Ако е "вкъщи" - може и да не е "в гъза".

:rotfl24: :rotfl24: :rotfl24:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Вкъщи се пише слято, защото ако се напише "в къщи" означава, че е в много къщи едновременно. Например "отивам си в къщи" не е възможно поради наличието на една физическа възможност да се намираме на едно място едновременно (каквото и да твърди квантовата физика по въпроса). Също толкова логично е да се каже в гъза, защото се предполага, че човек може да има само един гъз, независимо от броя на недвижимите си собствености. Начи той може да има много вкъщи (и по няколко тоалетни във всяко къщи), но само един гъз.
Нещо такова.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

maggot написа: това било по силата на решение на конгрес на българистите през 1984 г., който решил този важен въпрос. На същият този конгрес, група математици се опитали да премахнат няколко букви от азбуката, но неуспешно, благодарение на което и до днес си съществуват необезпокоявани букви като ю и я.
:rotfl24::rotfl24:
Не, не, това с математиците е супер!

За другото - съвем сериозно! - Чавето да каже!
Звенения

Мнение от Звенения »

vyara написа:Нещо такова.
Направо лауреат за награда! :grin:
Я, а връзката с гъза, що я оплете с кенЭф?
И колко кенЭф-а, по презункция, са нужни за обслужването на един "в гъз" "вкъщи"? :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

* написа:
vyara написа:Нещо такова.
Направо лауреат за награда! :grin:
Я, а връзката с гъза, що я оплете с кенЭф?
И колко кенЭф-а, по презункция, са нужни за обслужването на един "в гъз" "вкъщи"? :-)
Ами и аз много съм се чудила. Явно някои гъзове имат по-големи нужди.
Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

vyara написа: Начи той може да има много вкъщи (и по няколко тоалетни във всяко къщи), но само един гъз.
Нещо такова.
По същата логика, трябва да се пише "вкенефите" а не е така.
Инак начина ти на мислене ми харесва! :laie:
:lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:Вкъщи се пише слято, защото ако се напише "в къщи" означава, че е в много къщи едновременно. Например "отивам си в къщи" не е възможно поради наличието на една физическа възможност да се намираме на едно място едновременно (каквото и да твърди квантовата физика по въпроса). Също толкова логично е да се каже в гъза, защото се предполага, че човек може да има само един гъз, независимо от броя на недвижимите си собствености. Начи той може да има много вкъщи (и по няколко тоалетни във всяко къщи), но само един гъз.
Нещо такова.
Може и да притежава много гъзове, в един поетически смисъл. Не е по темата, сори, само така, понеже съм настроен романтично
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:Вкъщи се пише слято, защото ако се напише "в къщи" означава, че е в много къщи едновременно. Например "отивам си в къщи" не е възможно поради наличието на една физическа възможност да се намираме на едно място едновременно (каквото и да твърди квантовата физика по въпроса). Също толкова логично е да се каже в гъза, защото се предполага, че човек може да има само един гъз, независимо от броя на недвижимите си собствености. Начи той може да има много вкъщи (и по няколко тоалетни във всяко къщи), но само един гъз.
Нещо такова.
Извинете, колега, но изобщи не сте права.
Кой твърди, че става върпос за собствения гъз? И то за човешки гъз. Може на е в кучи гъз, например, защо не?
А защо да няма много къщи едновременно? Може дза има и цял квартал, въпрос на възможности.
Това никъде не е упоменато. Така че, подгответе се, и тогава оспорвайте научните твърдения. :elbi:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

pocti_bezobidna написа: ...
Не, не, това с математиците е супер!...
Ай ся да кажат математиците от 84та дали не ни трябва буквата 'ъ'. И да допуснем че няма, как ще се празнува тогава 02.02?
И според мен, за празнуващите на 02.02. си е жива дискриминация да се слее някакво си вкъщи, а в гъза да е отделно. Амаха! :mad:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Звенения

Мнение от Звенения »

maggot написа:за празнуващите на 02.02.
ТРЯБ ВА ШЕ С ТО ВА ДА ПОЧ НЕШ!
Кво ги сучеш слято, отделно...!? :rotfl24:

свазелин - "вкъщи"
безвазелин -"къдетопадне"
jazz

Мнение от jazz »

в ушите или вушите
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

* написа:...

свазелин - "вкъщи"
Ти па!
Например, ако женен мъж го втъква отзадека на жена си, би било редно да се пише "вгъза", щото нали така - "вкъщи" си е човека. Ала ако иде реч за съседката, то тогава, понеже ни къщата негова, ни съседката, то задължително ще трябва да се пише отделно.

Б@х го у филологията! :grin:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

maggot написа:

свазелин - "вкъщи"
Ти па!
Например, ако женен мъж го втъква отзадека на жена си, би било редно да се пише "вгъза", щото нали така - "вкъщи" си е човека. Ала ако иде реч за съседката, то тогава, понеже ни къщата негова, ни съседката, то задължително ще трябва да се пише отделно.

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

maggot написа:

свазелин - "вкъщи"
Ти па!

Маггот
с това
втъква отзадека
ме печелиш завинаги:rotfl24:
ах как нежно звучи
:rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Кент написа:...
ах как нежно звучи
:rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аз съм си нежна душица. :shy:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

maggot написа:(копнато от друг форум)

Та вчера една от колежките внезапно зададе следния въпрос - Защо вкъщи се пише слято, а в гъза не!? Ха де!? Първата ми реакция беше, че вкъщи не се пише слято, а се пише в къщи, но не, речниците ми твърдят, че има такова нещо като вкъщи и това чудо е наречие. Този въпрос започна и мене да ме човърка и затова го зададох на рождения ден след работа и в половинчасовата дискусия не можах да получа смислено обяснение, затова реших да повдигна отново този въпрос – защо вкъщи се пише слято, а в гъза не!?

Послепис: Един от колегите твърди че това било по силата на решение на конгрес на българистите през 1984 г., който решил този важен въпрос. На същият този конгрес, група математици се опитали да премахнат няколко букви от азбуката, но неуспешно, благодарение на което и до днес си съществуват необезпокоявани букви като ю и я.

Забележка: Моля за сериозно отношение по въпроса и без глупави коментари, в края на краищата това не е политически а филологически проблем.

А са де? :shocked:
Хахах! Само за протокола - правописната реформа от 86 година беше едва ли не революция. Хората още не са свикнали с нея. Продължават да пишат "председателствувам", например.
А посл. правоп. реф. съвсем им бръкна вгъза. Вече можеш официално признато да напишеш "четирсе". Даже и "чИтирсе".
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

секса щом стана фиологически проблем
:rotfl24:
е ебем ти заеби:cool::-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа: Б@х го у филологията! :grin:
Шъ додите вий на нашио :rotfl24:
annonymus

Мнение от annonymus »

АВе написа: Вече можеш официално признато да напишеш "четирсе". Даже и "чИтирсе".
Да, да!?
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

а 500 как се пише а :rotfl24:

направо си ти е вътре:rotfl24:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

pocti_bezobidna написа:
АВе написа: Вече можеш официално признато да напишеш "четирсе". Даже и "чИтирсе".
Да, да!?
Да. :-)

А как се пише "вустата" или "в устата"?

Според коректора на ФайърФокс е второто, но ми се щеше да са му обърнали повече внимание. :(
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Житената Питка написа:
pocti_bezobidna написа:
Да, да!?

Според коректора на ФайърФокс е второто, но ми се щеше да са му обърнали повече внимание. :(
с повече упражнения се научват кое как и т.н.:rotfl24:

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Житената Питка написа:

Илюстрации и кратко демо-филмче ли няма?:rotfl24:
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Аууууууу, нещо в тоя ред на мисли (пак от същия хумор лист).

http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=201132

:pray: :pray: :pray:
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Житената Питка написа:
pocti_bezobidna написа:
Да, да!?

Пфу! Как се включваше този коректор. При посл. преинсталация на бозата ми зачезна. Хем му бях "надградил" речника хуйфициално...
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ужжжжжасно обичам да чета вклуба. :grin:

Идват ми много нови правописни идеи. :roll:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

може би щото вкъщи могат да влязат много неща и предмети слято/наведнъж, а в гъза...

за жалост моят жокер не е сред живите, иначе той винаги имаше интерсни истории и обяснения на лингвистични теми...

Правилно си се замислила. Апропо, какво пише в етимологичния речник за думата вкъщи?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз си имам версия, обаче се съмнявам, че точно това е целта на темата. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

ELBI написа:може би щото вкъщи могат да влязат много неща и предмети слято/наведнъж, а в гъза...

за жалост моят жокер не е сред живите, иначе той винаги имаше интерсни истории и обяснения на лингвистични теми...

Правилно си се замислила. Апропо, какво пише в етимологичния речник за думата вкъщи?
Ти недей така сега. Ми фистинга не е ли слято и изведнъж?:rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Пипи написа:
ELBI написа:може би щото вкъщи могат да влязат много неща и предмети слято/наведнъж, а в гъза...

много неща ли влизат във фистинга?

това нещо като кастинг ли е, ама с неприлично съдържание?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

ELBI написа:
Пипи написа:

много неща ли влизат във фистинга?

това нещо като кастинг ли е, ама с неприлично съдържание?
:rotfl24: зависи от гледната точка или 1 или 5
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Може би не е по темата, защото става въпрос за предници, а не за задници, но ето какво попаднах :grin::

Писписписоар

І

Мнение от І »

Stranniche написа:Може би не е по темата, защото става въпрос за предници, а не за задници, но ето какво попаднах :grin::

Писписписоар

Тва е мъжка солидарност и...без задни мисли дет си ги имате вие :blum: Кво се чудиш? :lol:
Публикувай отговор