Тая тема я пускам с празна глава, обаче вчера не знам защо изникна пред мен този въпрос с никакъв отговор.
Какво ли всъщност значи
Какво ли всъщност значи
"вечни ценности"?
Тая тема я пускам с празна глава, обаче вчера не знам защо изникна пред мен този въпрос с никакъв отговор.
Panta rhei...
Re: Какво ли всъщност значи
няма такиваМнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
вечна е само глупоста
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Щото била безкрайна, според Айнщайн (ли беше - май да).Кент написа:няма такиваМнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
вечна е само глупоста
Ама тя не е ценност, бе, не ме будалкай сега.
От глупостта на древността нищо не е останало, нали?
Само умните и дълбоки неща...
Panta rhei...
как нищоМнемозина написа:Щото била безкрайна, според Айнщайн (ли беше - май да).Кент написа:няма такиваМнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
вечна е само глупоста
ами парите
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Останал ти е някой лев от финикийско време?Кент написа:как нищоМнемозина написа:
Щото била безкрайна, според Айнщайн (ли беше - май да).
ами парите
Ей сега ще дойде Куида да ти обясни как стоят нещата с глупостта и парите.
Иначе съм съгласна с тебе.
Panta rhei...
Всичко, що е духовно, е вечно?esti написа:Елементарно бе Ватсон!Мнемозина написа: Кои са вечните духовни ценности?
Вечните ценности са духОвните - не дУховите, да се разберем...
Де що духовно нещо има, все е вечна ценност.
Доста радикално виждане, признавам.
Обаче ако речем да им направим списък, започва да ни присяда.
Panta rhei...
Хм.doktorka написа:по-добре богат и здрав ,отколкото беден и болен...?Мнемозина написа:Амаранта написа:А вечните неща, дали са ценност?
Ъъъъ, не беше ли времето критерия?:winkw:
Именно.
Кои са вечните духовни ценности?
Понеже за материалните все ще измислим нещо.
става ли?
Друго очаквах от тебе, друго...
Не става. Това е от 20 в. и за християнската ценностна система не работи.
Panta rhei...
Така казват.esti написа:Ми материалното е тленно, а духовното е вечно - не умира бе, така казват.Мнемозина написа:
Всичко, що е духовно, е вечно?
Доста радикално виждане, признавам.
Обаче ако речем да им направим списък, започва да ни присяда.
Ама аз се сетих защо вчера се заразпитвах за вечните ценности: защото изведнъж реших, че май не остана ценност, дето да не е умряла напоследък и после взех да се чудя кое точно е умряло. И така си и останах с питането само.
Panta rhei...
Нищо не е умряло, тва са долни инсинуации!Мнемозина написа:
Така казват.
Ама аз се сетих защо вчера се заразпитвах за вечните ценности: защото изведнъж реших, че май не остана ценност, дето да не е умряла напоследък и после взех да се чудя кое точно е умряло. И така си и останах с питането само.
Вменяват ни чувство за вина и ни внушават, че сме убийци на ценности и така искат да ни държат в смирение и подчинение.
Сега.....остава да разберем и кои са ТЕ!
Държавна сигурност, естествено.esti написа:Нищо не е умряло, тва са долни инсинуации!Мнемозина написа:
Така казват.
Вменяват ни чувство за вина и ни внушават, че сме убийци на ценности и така искат да ни държат в смирение и подчинение.
Сега.....остава да разберем и кои са ТЕ!
И масоните.
Panta rhei...
Ако ти ударят едната страна, подложи и другата.doktorka написа:
око за око ,зъб за зъб
Тук намерих един вариант:
Пол Рикьор:
Дефинирам моралността, в най-широкия смисъл на думата, като желание да живееш добре, със и за другите, в подходящи институции.
или - желанието за щастлива осъщественост. За щастие.
И тук някъде - между желанието за щастие и стремежа към осъществяването му, той слага разни неща, наречени добродетели: сдържаност, смелост, щедрост, приятелство, справедливост и т.н.
Panta rhei...
добре...Мнемозина написа:Ако ти ударят едната страна, подложи и другата.doktorka написа:
око за око ,зъб за зъб
Тук намерих един вариант:
Пол Рикьор:
Дефинирам моралността, в най-широкия смисъл на думата, като желание да живееш добре, със и за другите, в подходящи институции.
И тук някъде - между желанието за щастие и стремежа към осъществяването му, той слага разни неща, наречени добродетели: сдържаност, смелост, щедрост, приятелство, справедливост и т.н.
аз да попитам...
амбиция,самосъхранение,"благородна завист",жажда...и пр..които са били и са движеща сила на всяко едно общество...
не само..
но и на природата...
защо те не са добродетелии?
Аз от името на Рикьор ли да отговоря?doktorka написа:
добре...
аз да попитам...
амбиция,самосъхранение,"благородна завист",жажда...и пр..които са били и са движеща сила на всяко едно общество...
не само..
но и на природата...
защо те не са добродетелии?
Само предполагам - това, което пише той, са добродетели, т.е. някакви нравствени и съзнателно постижими категории.
В изброеното от теб има инстинкти (за самосъхранение), физиологични необходимости (жажда) - тези горните добродетели всъщност се надграждат върху тях или ги преодоляват, за да се постигне "живеенето добре със и за другите".
Това последното би трябвало да се отнася и до твоите "благородна завист" и амбиция - те по принцип също имат социален корен.
Нещо такова.
П.П. В моите представи амбицията никога не е била особена добродетел. Сигурно не съм права, но...
Макар че има разлика между амбицията да направиш нещо хубаво и амбицията просто да се движиш нагоре по някаква обществена стълбичка.
Не знам.
Panta rhei...
П.П. В моите представи амбицията никога не е била особена добродетел. Сигурно не съм права, но...
Макар че има разлика между амбицията да направиш нещо хубаво и амбицията просто да се движиш нагоре по някаква обществена стълбичка.
Не знам.[/quote]
амбициатя да се движиш нагоре и напред..не се заключава в "социалната стълбичка"
амбиция да се движиш нагоре е да прилагаш в действие накой добродетел като "любовта към хората"...
да построиш къщи за бездомните например...
без пари и без амбиция д апридобиеш теси пари ,няма д аима как да псотроиш къщи...например...
разбираш ли ми мисълта?
Не знам.[/quote]
амбициатя да се движиш нагоре и напред..не се заключава в "социалната стълбичка"
амбиция да се движиш нагоре е да прилагаш в действие накой добродетел като "любовта към хората"...
без пари и без амбиция д апридобиеш теси пари ,няма д аима как да псотроиш къщи...например...
разбираш ли ми мисълта?
Пол Рикьор:
И тук някъде - между желанието за щастие и стремежа към осъществяването му, той слага разни неща, наречени добродетели: сдържаност, смелост, щедрост, приятелство, справедливост и т.н.[/quote]
на туй горното му викам утопия аз...

И тук някъде - между желанието за щастие и стремежа към осъществяването му, той слага разни неща, наречени добродетели: сдържаност, смелост, щедрост, приятелство, справедливост и т.н.[/quote]
на туй горното му викам утопия аз...
Разбирам ти я напълно. Обаче се заключава в социалната стълбичка, както и да го мислиш - освен ако не работиш върху духовното си усъвършенстване (което именно би могло да изключва социалната стълбичка)doktorka написа: амбициатя да се движиш нагоре и напред..не се заключава в "социалната стълбичка"
разбираш ли ми мисълта?
Зависи с каква цел искаш да построиш тези къщи: за да направиш добро някому - или за да ти се чува името и да придобиваш още пари.
Panta rhei...
Всеки разговор за вечни ценности си е разговор за една утопия. Няма какво да се лъжем.doktorka написа: на туй горното му викам утопия аз...
Последно промяна от Мнемозина на 18.02.08, 19:16, променено общо 1 път.
Panta rhei...
- Dark Angel
- Dark Angel
Мнемозина написа:Разбирам ти я напълно. Обаче се заключава в социалната стълбичка, както и да го мислиш - освен ако не работиш върху духовното си усъвършенстване (което именно би могло да изключва социалната стълбичка)doktorka написа: амбициатя да се движиш нагоре и напред..не се заключава в "социалната стълбичка"
разбираш ли ми мисълта?
Зависи с каква цел искаш да построиш тези къщи: за да направиш добро някому - или за да ти се чува името и да придобиваш още пари.
с които д апостроиш още нови къщи..:)
ся да попитам.
крайният резултат какъв е?
има нови къщи за хора без пари...
построени с твоите пари...
кое да преценяме?
кои са ни били подбудите или крайния резултат?
щото аз мога всеки ден да се усъвършенствам духовно ( като брамините) без да свърша нищо никому полезно...
извод :"вечните" ценности се измерват с един човешки живот...
те са ни "скафандъра" ( много ми харесва таз дума...
Хм.doktorka написа:
с които д апостроиш още нови къщи..:)
ся да попитам.
крайният резултат какъв е?
има нови къщи за хора без пари...
построени с твоите пари...
кое да преценяме?
кои са ни били подбудите или крайния резултат?
щото аз мога всеки ден да се усъвършенствам духовно ( като брамините) без да свърша нищо никому полезно...
извод :"вечните" ценности се измерват с един човешки живот...
те са ни "скафандъра" ( много ми харесва таз дума...)
Ама така излиза, че ценноста са къщите, а те дори и да са ценност, не са вечни.
Пък и ето, според някакво много актуално виждане трябвало да се помага или на недъгавите, или на тези, които и без помощта ти биха се справили, защото на другите така или иначе не можело да им се помогне.
Тъй че - кое е ценността днес?
П.П. Скафандър ми звучи ужасно клаустрофобно и затова се дърпам от нея.
Предпочитам идеята за някаква вътрешна устойчивост.
Panta rhei...
Ония, в ЛувАра...Мнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
Да бе.4avdar4e написа:Ония, в ЛувАра...Мнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
Моцарт е автор на мелодийки за джиесеми.
А Бетовен - на Химна на Европа. (Като го видя, ще му кажа.)
Panta rhei...
Мнемозина написа:Да бе.4avdar4e написа:Ония, в ЛувАра...Мнемозина написа:"вечни ценности"?![]()
Моцарт е автор на мелодийки за джиесеми.
А Бетовен - на Химна на Европа. (Като го видя, ще му кажа.)
И сватбата на Фигаро е опера, няма нужда от подаръци, както и на Лебедово езеро не се носят въдици.
П.П. Ние вече имаме и бас китара
Мани, мани. Да не ти разправям Набуко какво е напоследък.4avdar4e написа::rotfl24::rotfl24:
И сватбата на Фигаро е опера, няма нужда от подаръци, както и на Лебедово езеро не се носят въдици.
П.П. Ние вече имаме и бас китара:crying: Готвим се да станем улични музиканти (само се чудя пианото как ще изкараме на ъгъла срещу нас:rotfl24:)
Или за Лебедотрошачката.
П.П. Много сте бързи, бе!
Пианото не е ли на колелца?
Panta rhei...
Е, нееее, това е....Мнемозина написа: Или за Лебедотрошачката.
Те нещата бяха уговаряни, аз питах само за сверка евентуално. Бедните преводачи с чешка филология си докарват пари със свирене по заведенияМнемозина написа: П.П. Много сте бързи, бе!
Пианото не е ли на колелца?
А, забравих, пианото е на колелца, но не минава през външната врата
Не, не си в грешка. Това е положението.4avdar4e написа:Е, нееее, това е....Мнемозина написа: Или за Лебедотрошачката.:rotfl24: Три пъти го прочетох, да не би аз да съм в грешка...
Ами... идват ми едни мисли, обаче ще ги премълча, защото вече се чувствам сериозно увредена.4avdar4e написа: Те нещата бяха уговаряни, аз питах само за сверка евентуално. Бедните преводачи с чешка филология си докарват пари със свирене по заведенияТова сериозно. Апропо, един колега, сега вече доцент, така си изкара цялото следване - свиреше на цигулка по заведения. Глей кви разностранни таланти сме в тая нашта филология
:rotfl24:
А, забравих, пианото е на колелца, но не минава през външната вратаКато се сетя, как го качиха...
Преориентирайте се към устна хармоника.
Panta rhei...
Имаме, имамеМнемозина написа: Преориентирайте се към устна хармоника.
П.П. Питането май беше за ценностите и вечните такива
Беше то едно време. Питането.4avdar4e написа:Имаме, имамеМнемозина написа: Преориентирайте се към устна хармоника.Дядо ми много свиреше, имаме си една древна, немска, от периода на 2-та световна
Начи: пиано, две флейти (къде ли са???), две китари - кухарка и бас, и хармоника. Гладни няма да останем
:rotfl24:
П.П. Питането май беше за ценностите и вечните такива
За ядене ли говориш?
Не съм гладна.
За сметка на това как ми се спи...
Panta rhei...