Също прекалено обобщаваш и поради това грешиш.ELBI написа:
Хич не мога да разбера тезата ти. На Рем я разбрах. Моята я повторих няколко пъти - от ясна, по-ясна.
Какво от това, че антична Гърция и древен Рим са някакво "следствие" на първобиното мислене? Очевидно е, че тяхната култура не е паднала от небето. Никъде не съм спорил и за дарбите - никъде. Обаче даровити Моцарти, Леонардовци и Шуберти е имало в десетките хиляди години и на хиляди места, ала тези, на които се наслаждаваме се броят на пръсти (фигуративно казано - поне сравнено с родилите се в други епохи и места). И защо знайните днес примери ги знаем? Защото са живели в "богати" епохи при богати покровители.
Говорехме за проявите на изкуството, за разбираемостта и неразбраните т.н. деятели на изкуството. Ако ми формулираш в 2-3 реда какво точно казваш, ще съм ти благодарен. Щото в момента съм Lost in interpretation.
Кой е бил богатият покровител на Шуберт?
Почти целия романтизъм прави точно обратното на това, което казваш ти.
Колко от поетите от 19 и 20 в., които си чувал, са си изкарвали хляба именно и само и единствено с писане на поезия? И защо не са спрели да пишат поезия онези другите, които не са можели да си изкарват хляба с това?
За такива неща говорехме.
За мотивации.