esti написа:БоЕВ-ски написа:Аре да вкарам и малко драматизъм!
Кое му е хуманното, кое му е човешкото?
Това пале е снимано есента на миналата година...повече не го видях. По същата логика не би трябвало да прибираме безпризорните деца от улицата в приюти - те също не знаят какво е дом и така растящти на "свобода" сигурно им е много по-добре, сигурно са щастливи в незнанието си...Те са свободни и щастливи, пък ние сме с чиста съвест, че по никакъв начин не им нарушаваме свободата и правата...
Боев, това пале може би е по-щастливо от агне по Великден или прасе по Коледа.
Агнето и прасето са били на топло, нахранени, обгрижвани и......хуманно изядени.
Аз продължавам да твърдя, че не знам със сигурност какво е Щастие за животните - само предполагам.
Де да знам! За мен подобна дилема не съществува. Кучетата не са създадени за свободен живот, по простата причина, че хилядогодишната селекция на породи им е отнела шанса да си набавят храна сами, т.е. да убиват.
А наръчниците за отглеждане на домашни любимци изобилстват от съвети, какво е необходимо за едно куче за да бъде щастливо, странно но там никъде не пише, че скитането, преспиването на невероятни места и ровенето в бунищата е необходимо условие за безгрижен и щастлив живот. Много задълбаваме, а представите ни за действителността е направо изкривена. Да вземем мечката в зоопарка, дали е щастлива и дали е създадена за подобен живот. Седнала на задните си лапи да моли за бонбон!!! Приемаме го за нормално, за атракция, без да си даваме сметка, че това не е нормално и че, при други обстоятелства същата тая мечка не би "молила", а направо щеше да си вземе лакомството направо с част от ръката ти.
Та така, живота в град или населено място предполага здравословна и безопасна среда за хората и скитащи глутници от озверели, гладни, и бъкащи от зарази песове никак не ми се вписва в картинката.