На тоя етап се ограничавам само до левълс, контраст, ресайз и малко шарп.
"Суров мателиал" от апарата:

И след "обработката":

Това е което "пипам".

Хи-хи, имам една приятелка, която работи към америчкия Червен кръст и пътува на 6-месечни мисии. Та като се върне, просто се донася у нас с една раница фотоалбуми и купища разказиDark Angel написа:като от хоби прерасне в мания и просто спираш да ходиш на гости (на манияците)
щото по цяла вечер гледаш снимки от последното им пътуване
Лентата е история!Dark Angel написа:аз не се запалих по фотографията, и не станах добра, но виждам разликата при снимки с професионална стара Минолта и обикновен цифров
Тенкс за инфото - не знаех че там има такива хубавини.Пенчо Заека написа:Абе, аз не бях привърженичка на многото "пипане", та като теб само контраст, сатурация и шарп оправях тук таме. Нооо, човек и добре да живее, някой хубав ден се самонабутва с огледално-рефлексен дигитален (това го казва един съфорумник от Куулпикс) и му се разтакова такованката. Не може без обработка. Налага се да ползвам Digital Photo Professional - един канонски софт, с който вкл. цветна температура можеш да пипаш и изцяло да си смениш експозиционните данни. И обикновено се налага, мамка му. Ако човек рече да се занимава, може да му запълни всичкото време. Готино е, но от хоби твърде лесно може да прерастне в мания. Сега се чудя дали да не си продам канона, и да си купя някоя по-готина сапунерка.....
Иначе - те ти лекция за обработка на изображенията. Дерзай. В този сайт има и други хубави статии.
любителските апарати не стават за нищо - това ми беше основната мисълБоЕВ написа:Лентата е история!Dark Angel написа:аз не се запалих по фотографията, и не станах добра, но виждам разликата при снимки с професионална стара Минолта и обикновен цифров
Няма как да спрем прогреса поради личните си предпочитания. Въпрос на време е, консумативите за лентови апарати да залипсват напълно. С фотографията се сблъсках случайно, но много ми хареса.
Може би им е необходимо алко време.Dark Angel написа:любителските апарати не стават за нищо - това ми беше основната мисълБоЕВ написа:Лентата е история!Dark Angel написа:аз не се запалих по фотографията, и не станах добра, но виждам разликата при снимки с професионална стара Минолта и обикновен цифров
Няма как да спрем прогреса поради личните си предпочитания. Въпрос на време е, консумативите за лентови апарати да залипсват напълно. С фотографията се сблъсках случайно, но много ми хареса.
или почти за нищо

Интересно! Аз разчитам само на камерата - нещо не обичам компютри и играта с тях. Което съвсем не значи, че съм против обработката на изображението - ако нещо може да стане по-хубаво, защо не.БоЕВ написа:Фриски ме замисли, като ме попита не обработвам ли снимките си. Айде тук-така всеки да сподели кое-как пипа и ако може да даде линкче към урок, или нещо което би могло да е от полза на снимащите тук.
На тоя етап се ограничавам само до левълс, контраст, ресайз и малко шарп.
"Суров мателиал" от апарата:
И след "обработката":
Това е което "пипам".

Това се опитвам да правя и аз.Stranniche написа:
Интересно! Аз разчитам само на камерата...
Тенкс!Житената Питка написа:Ами ето (не съм обработвал аз):
Имаше и по-добър пример, но в момента не го намирам.
Точно за това говори Кента. Питай него-той знае.БоЕВ написа:Тенкс!Житената Питка написа:Ами ето (не съм обработвал аз):
Има някаква малка програмка за наслагване на кадри, но не я знам нито как се казва, нито дали е фри.
Та, апарата си има настройка - три кадъра - преекпониран, нормален и недоекпониран. Когато ги събереш в едно и се получава "възприемане" на картината почти като от човешко око - без следа от прегорели или тъмни участъци.

Ш`го питаме, ку сам не сподели преди т`ва.frisky lioness написа:Точно за това говори Кента. Питай него-той знае.БоЕВ написа:Тенкс!Житената Питка написа:Ами ето (не съм обработвал аз):
Има някаква малка програмка за наслагване на кадри, но не я знам нито как се казва, нито дали е фри.
Та, апарата си има настройка - три кадъра - преекпониран, нормален и недоекпониран. Когато ги събереш в едно и се получава "възприемане" на картината почти като от човешко око - без следа от прегорели или тъмни участъци.
Каза, че я е свалял от замундата, но не помня как се казваше:shy:
Май това бешеЖитената Питка написа:Боев,
това за което говориш се нарича HDR.
Photomatrix е популярен софтуер за създаване на такива образи от няколко кадъра - http://www.hdrsoft.com/

аз щях да го споделя по-раноБоЕВ написа:Ш`го питаме, ку сам не сподели преди т`ва.frisky lioness написа:Точно за това говори Кента. Питай него-той знае.БоЕВ написа:Тенкс!Житената Питка написа:Ами ето (не съм обработвал аз):
Каза, че я е свалял от замундата, но не помня как се казваше:shy:
За облаците-ръце ли иде реч:winkw:vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.

Не знам дали е пипана, но има толкоз кусури, че не ми се почва дори с критиката.vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.
Тенкс!Житената Питка написа:Боев,
това за което говориш се нарича HDR.
Photomatrix е популярен софтуер за създаване на такива образи от няколко кадъра - http://www.hdrsoft.com/
По принцип да, но ако сапунерката е с антишейк система може и от ръка...стрелец си все пак. Опитвал съм от любопитство, серията от три последователни снимки се изпълнява достатъчно бързо, а настройката е по усмотрение, на приципа проба-грешка.Remmivs написа:това звучи интересно ама я ми обяснете като за лаик
това само за сминки с трипод май е приложимо
и освен това трябва да знаеш точно какви предварителни сминки да направиш, че да ти излезе добра суперпозицията им
Коментарът под снимката е красноречив.vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.
Дали е пипана?!?!? Ми тя обарана от всякъде, при това грубо.vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.
Хубаво, бе. Какво ми наскачахте всички.Капинчо написа:Дали е пипана?!?!? Ми тя обарана от всякъде, при това грубо.vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.
Добре де Верче, та нали ти поиска да се изкажем!:blink:vyara написа:Хубаво, бе. Какво ми наскачахте всички.Капинчо написа:Дали е пипана?!?!? Ми тя обарана от всякъде, при това грубо.vyara написа:Я спецовете да кажат пипана ли е тази снимка, правена над Кръстова гора.
Никой не каза защо е пипана или рисувана. И на мен не ми изглежда истинска, но ми стана интересно като я видях.
Всъщност при мен е от мързел - не ми се разучават компютърните програми.БоЕВ написа:Това се опитвам да правя и аз.Stranniche написа:
Интересно! Аз разчитам само на камерата...