Именно де - фрагменти + емоции + загатнато и т.н. Представа. Моята. Сравняваме тази моя представа с някакъв модел. Материален. Нарисуван, издялкан и пр. от някого. Който си има негова си представа за същото нещо. Няма начин да сравним директно двете представи. Сравнявам собстевата си представа (т.е. поне единия мозък си е моят собствен) с някакъв модел. Аз мога да кажа до колко моята представа се покрива с този модел. Разбира се, напълно е възможно модела до отразява само частично чуждата представа. Но аз нея не мога да я видя... виждам само модела.Амаранта написа: Не че нямаш представа, но нямаш ясна представа - обикновено виждаме само някакви фрагменти,
а всичко друго е само загатнато, и се допълва от емоциите и от някакви други парчета, взели се неясно от къде. Нормално е, в ума ти нещата да изглеждат много по-прекрасно. Но липсва обективния критерий за оценка. Пак ще попитам - как можем да сравним 2 представи, от 2 различни мозъка, особено ако никой от тях не е нашия, м?!
Това, което твърдя, е че повечето модели, които съм виждал са били доста далеч от моята представа. Това мога да го твърдя със 100% сигурност, предполагам ще се съгласиш. И за мен лично, моята представа е по-добра от модела. Което отново мога да твърдя със 100% сигурност. Всичко това е напълно субективно. Никъде не говорим за обективност въобще.
Та факта, че за мен моята представа в повечето случаи е по-добра от видяните от мен модели, ми дава основание да твърдя, че предпочитам фантазиите си пред моделите. И предполагам, че за повечето нещата стоят по същия начин.
ТВ-то не дава представи. Дава модели. Книгите оставят доста мегдан за фантазията... Пак лично мнение.