Не ми е мястото там, ама ще се навра между шамарите
От една страна и на мен ми е кофти, когато хора, които нямат понятие от нещо започнат да дават акъли. И особено се дразня като почнат да се дистанцират. "тъпия Бг народ" и прочее. Забравят сякаш от кой народ са произлезли. И това са хора и тук и там. Винаги има хора, които се смятат за нещо по- и най- въпреки, че постъпките им обикновено ги опровергават. Вярно, по-често като че ли се среща това отношение от избягалите от Бг... но не задължително.
От друга страна - никой не знае по какви причини човек е избягал. Дали просто е теглил една майна на държавата и е тръгнал да търси по-доброто в чужбина щото по принцип вярва, че в чужбина всичко е по-добро. Такива хора май не са много. Повечето са забегнали заради лични свои проблеми. Същите, които биха ги накарали да се преместят от един град в друг. Е, в техния случай другия град е в друга държава, но това не променя ситуацията. Или трябва всеки, който се премести от един град в друг да се смята за човек без корен? Аз не съм роден в Сф, жена ми също, децата са. Дърво без корени ли сме? На всичкото отгоре вече не говоря както в родния ми край. Забеляза го една приятелка на майка ми преди години още. Почнал съм бил да говоря като шопите. Забравил родния си език и култура. Да си посипвам ли главата с пепел?
Винаги съм го казвал - хората са еднакви навсякъде. Има добри и лоши хора, не добри българи и лоши чужденци или обратното.
Към Къпинчо няколко приказки:
Къпинчо, тия бразилци, дето са отказали контакт с теб, ако баща им (или дядо беше) беше забегнал в Търново вместо в Бразилия, щеше ли да има разлика? Пак щяха да ти откажат контакт, ама щяха да са Българи. И кво?
Имам роднини, с които се виждам по-рядко отколкото с приятели в чужбина...