4avdar4e написа:Мнемозина написа:
Което зависи от това кой е начело на форума, а не от правилата.
Според мен правилата трябва да са втората стъпка.
Мнемо, закачам се за тебе, да съ не загубя

Не че много се свъртам, ама...
Т.нар. двойни стандарти винаги ще има, убедила съм се. Те не са такива, просто различни ситуации, различни хора, различно виждане, различен изказ..
Магот, правилата ги имаше винаги, докато хората (включително и аз!) не решиха да опитат как ли ще им се отрази затворническата храна
П.П. Хубаво е да избяга човек и после да си дойде в родния квартал. Поне за по бира със старите познати и приятели..
Ми тогава да питам кое е двойният стандарт?
След всичко, което се случи, ще ти кажа, че впечатлението за двоен стандарт се получаваше при изместване на проблема и при смяна на фокуса.
Двоен стандарт за Ести беше това, че сме приемали едната за курва а другата - не. В същото време за мен проблемът беше защо изобщо трябва да бъда занимавана и с двете и че трябва да бъде спрян този, който не спира да ме занимава и моят си стандарт беше абсолютно единен.
Двоен стандарт за Вяра беше защо се скача срещу обидното поведение на "отсрещните" и не се скача срещу не по-малко агресивното поведение на "своите". За мен това беше следствие на друго - че някой реши да доказва как хората тук са лоши. И моят стандарт си беше абсолютно единен: не беше прав този, който реши да доказва това, а начините, по които го направи, бяха отвратителни. Беше упорит и настойчив и не спря месеци наред... Както и да е.
Единен стандарт не може да има, но може да се иска, когато има "висша инстанция", от която да се търси справедливост. И правилата не могат да осигурят единен стандарт - и Докторка това много ясно го показа с нейната "нито една лоша дума".
Абсурдно е да мислим, че който и да бъде избран за модератор - или с когото и да сменим админите - този "някой" ще постигне такава висша справедливост.
Но е важно кой ще бъде начело заради друго - защото наистина е важно дали той е способен да уважава всички пишещи еднакво. Независимо от собствените си съгласия или несъгласия по определени въпроси.
Това е същественото.
Това е и двойният стандарт, който трябва да бъде избегнат - делението на "свои" и "чужди", на "висши" и "не-толкова-висши", на културни и некултурни, на елит и плебс... колко ли още деления може да има? Такива деления в главата на този, който е начело, не бива да има.
Правилата са само патерица.