Бъдни вечер

Все същите
Аватар
4avdar4e

Бъдни вечер

Мнение от 4avdar4e »

Все пак празници идат. А от работа и от свръхсериозност взе да ми идва до гуша. Та, я да вземем да си разкажем кой какво прави/готви за Бъдни вечер. Имах една колега, семейството й на Бъдни вечер седяха на пода на слама и се хранеха на ниска дървена маса. :shocked: Любопитно ми е дали традициите се различават по различните краища...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да бе, че и слама да чистя после от пода. :grin:
Не, не. На масата си седим на едно модифицирано постно меню (според това кой какво яде).
Пита с паричка
Зелник
Жито
Постни сърми със стафиди (или сарми? Как беше последно?)
Печена тиква
Бобена салата
Туршия
Плодове
Деветото го забравих. :eek:

И толкоз.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа:...
Баклава?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:
Мнемозина написа:...
Баклава?
Не, тя е за 25-ти, щото не е постна. :twisted:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Не, не. На масата си седим на едно модифицирано постно меню (според това кой какво яде).
И толкоз.
Айде и аз да си кажа :-)
1. Боб чорба
2. Лозови сърми с леща и стафиди (ама такива едни мънинки, като за коктейл)
3. Пълнени чушки с боб
4. Зелеви сарми с ориз
5. Ошаф
6. Жито с орехи
7. Содена питка с паричка (малкия всяка година реве, че не му се пада:lol:)
8. Купа с ябълки и орехи (там забождам и червената свещ, която не се гаси)
9. Мед

Най-хубавото е, че нищо не се раздига, но с нашите "домашни любимци" покриваме всичкото манджа много хубаво :mad:

Я ми разкажи за зелника, моля те. Яла съм най-различни варианти, но се влюбих преди години в един от Македонско, мммм..

П.П. Забравих! Задължително червено винце, с което на малкото се маже челото на кръст и се дава на децата да пийнат по глътка. Не знам откъде идва това като обичай, нито откъде аз го знам, но предполагам, че е против шарка :blink:
Аватар
Green Light

Re: Бъдни вечер

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:Все пак празници идат. А от работа и от свръхсериозност взе да ми идва до гуша. Та, я да вземем да си разкажем кой какво прави/готви за Бъдни вечер. Имах една колега, семейството й на Бъдни вечер седяха на пода на слама и се хранеха на ниска дървена маса. :shocked: Любопитно ми е дали традициите се различават по различните краища...
Майка ми ми е разправяла за семейството на нейна приятелка от детинство:
Пода се посипва със слама, отгоре се слага голям чаршаф, после ниска масичка и семейството се нарежда около масичката. Около всички тях таткото прави кръг от слама. Понеже майка ми е обичала да ходи там, но все е закъснявала заради ритуалите у тях си, те са я чакали без да затварят кръга от слама. Щом тя е пристигала и седнела, таткото е бутвал последния наръч слама и е затварял кръга. До края на вечерята никой не е имал право да напуска кръга. Пишка ти се, не знам какво си, ще търпиш. Всички са оградени за да бъде задружно семейството. Има и още обичаи за бройката ястия и т.н. ама едно че не ги помня и друго тва сигурно по- добре от мене го знаеш

П.П. Впрочем майка ми винаги е давала това семейство, като пример за задружност. Били са четири деца татко и мащеха(тва мащеха звучи като "звяр") Та тази жена - мащехата(аз я познавам, като много старата баба Грозда) така е възпитала децата че се дъжат и до ден днешен един за друг, като свит юмрук. Познавам някои от тях, самите те отдавна са баби и дядовци

П.П.П. Сетих се защо е закъснявала майка ми. Понеже нали традицията е до 12 часа да се яде постно. Е в това семейство, сещате се, традицията си се е спазва буквално. А в семейството на майка минаред с вкусните постни манджи се слагат и мръвките -дядо ми е казвал, че "мойте уважения към Господ и син и всякакъв дух, обаче със салати не може да изкара до 12" Та майка ми се налапа с кюфтета и чак после тича при леля Грозда'с фемили и купона почва
Последно промяна от Green Light на 20.12.06, 15:45, променено общо 1 път.
annonymus

Мнение от annonymus »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Не, не. На масата си седим на едно модифицирано постно меню (според това кой какво яде).
И толкоз.
Айде и аз да си кажа :-)
1. Боб чорба
2. Лозови сърми с леща и стафиди (ама такива едни мънинки, като за коктейл)
3. Пълнени чушки с боб
4. Зелеви сарми с ориз
5. Ошаф
6. Жито с орехи
7. Содена питка с паричка (малкия всяка година реве, че не му се пада:lol:)
8. Купа с ябълки и орехи (там забождам и червената свещ, която не се гаси)
9. Мед

Най-хубавото е, че нищо не се раздига, но с нашите "домашни любимци" покриваме всичкото манджа много хубаво :mad:

Я ми разкажи за зелника, моля те. Яла съм най-различни варианти, но се влюбих преди години в един от Македонско, мммм..

П.П. Забравих! Задължително червено винце, с което на малкото се маже челото на кръст и се дава на децата да пийнат по глътка. Не знам откъде идва това като обичай, нито откъде аз го знам, но предполагам, че е против шарка :blink:
Без ритуали и салтанати сме ние. Постно се яде - класическите неща, боб, сарми (постни, от магазина), орехи с мед, питка, туршия... Такива неща.
Това с кръста на челото едва ли е свързано с шарката - по-скоро е нещо дето Господ начертал кръст на челото на Каин, та да не го утрепат задето той от своя страна теглил ножа на Авел. Един вид Божия закрила.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:
Хе-хе, страхотна история, Грийни, а на послеписа направо се разхилих с глас. Ей на тва се вика корав мъж :grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
4avdar4e написа:Все пак празници идат. А от работа и от свръхсериозност взе да ми идва до гуша. Та, я да вземем да си разкажем кой какво прави/готви за Бъдни вечер. Имах една колега, семейството й на Бъдни вечер седяха на пода на слама и се хранеха на ниска дървена маса. :shocked: Любопитно ми е дали традициите се различават по различните краища...
Пода се посипва със слама, отгоре се слага голям чаршаф, после ниска масичка и семейството се нарежда около масичката. Около всички тях таткото прави кръг от слама. Понеже майка ми е обичала да ходи там, но все е закъснявала заради ритуалите у тях си, те са я чакали без да затварят кръга от слама. Щом тя е пристигала и седнела, таткото е бутвал последния наръч слама и е затварял кръга. До края на вечерята никой не е имал право да напуска кръга. Пишка ти се, не знам какво си, ще търпиш. Всички са оградени за да бъде задружно семейството. Има и още обичаи за бройката ястия и т.н. ама едно че не ги помня и друго тва сигурно по- добре от мене го знаеш

П.П. Впрочем майка ми винаги е давала това семейство, като пример за задружност. Били са четири деца татко и мащеха(тва мащеха звучи като "звяр") Та тази жена - мащехата(аз я познавам, като много старата баба Грозда) така е възпитала децата че се дъжат и до ден днешен един за друг, като свит юмрук. Познавам някои от тях, самите те отдавна са баби и дядовци

П.П.П. Сетих се защо е закъснявала майка ми. Понеже нали традицията е до 12 часа да се яде постно. Е в това семейство, сещате се, традицията си се е спазва буквално. А в семейството на майка минаред с вкусните постни манджи се слагат и мръвките -дядо ми е казвал, че "мойте уважения към Господ и син и всякакъв дух, обаче със салати не може да изкара до 12" Та майка ми се налапа с кюфтета и чак после тича при леля Грозда'с фемили и купона почва
Е хубу де, как ги е възпитала, аджеба така, че да се държат като юмрук? Питам, щото при мойте дзверове юмруците се ползват само и единствено по предназначение :evil: А ми се ще да са единни... на колко "братски" дружби съм се нагледал не ми се мисли... не искам и моите да са такива...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

сигур ще понаруша (правя от от 1-2 години) традицията, просто защото нямам време да готвя, та купувам повечето неща готови.

Инак традицията освен постните манджи е и да се кади на Бъдни вечер - гонят се дяволите от къщите. Всичко ще си го спазим, просто поради много работа и малко време - няма да готвя ...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:

Супер.

Кръгът се използва в магическите ритуали за предпазване и защита
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Постни ястия. Традиционните. Постни зелеви сърми, боб, трушии и други постни салати, ошав, но не винаги, тиквеник, варена тиква, питка с паричка, плодове, орехи, ядки, вино и ракийка.... Запалваме църковна свещ, забита в питката, докато кадим с тамян. Най-старият член на фамилията кади (това беше баба). Подава кадилницата на останалите по старшинство. След като се прикади, може да се сяда на трапезата. Питката се разчупва отново от най-стария. Първото парче е за Богородица, то не се яде. Ние оставяме място на трапезата и за починалите ни близки...

После хапка-пийка....На сутрината е най-приятната част:grin::cool:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:

Е хубу де, как ги е възпитала, аджеба така, че да се държат като юмрук? Питам, щото при мойте дзверове юмруците се ползват само и единствено по предназначение :evil: А ми се ще да са единни... на колко "братски" дружби съм се нагледал не ми се мисли... не искам и моите да са такива...
Не знам как! Чудна(в смисъл хем странна, хем страхотна) жена трябва да е била баба Грозда. Омъжила се е за далеч не богат мъж с 4 деца и е въртяла оная къща като стой та гледай. Майка ми има един лаф, "така я е изпънала къщата(така я е изчистила, подредила) че да я шибнеш, ще тръгне" А малчуганите наистина не знам как ама са били много задружна банда. Трима братя и една сестра, а майка ми и тя с по- малък брат. Момчетата направо са носели двете сестри на ръце и а некой ги е погледнел накриво... бе готина банда. А майка си са разбирали само от повдигане на веждата. Дали е оставила накъде рецепта ка става тая работа?
П.П. Само знам че не е с картун нетуорк и томб райдър II
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Не знам как! Чудна(в смисъл хем странна, хем страхотна) жена трябва да е била баба Грозда. Омъжила се е за далеч не богат мъж с 4 деца и е въртяла оная къща като стой та гледай. Майка ми има един лаф, "така я е изпънала къщата(така я е изчистила, подредила) че да я шибнеш, ще тръгне" А малчуганите наистина не знам как ама са били много задружна банда. Трима братя и една сестра, а майка ми и тя с по- малък брат. Момчетата направо са носели двете сестри на ръце и а некой ги е погледнел накриво... бе готина банда. А майка си са разбирали само от повдигане на веждата. Дали е оставила накъде рецепта ка става тая работа?
Гледа ли последното предаване на Карбовски (уф, знам, че ставам досадна)? Та това ми ти семейство със 7 деца живееше в къща "по конец" дет се вика. Чисто, подредено, децата измити и изпрани (без топла вода и пералня). А не знаеха, че ще идва телевизия. Свариха ги неподготвени. Жената родила 9 деца, а фигурата й на манекенка, зъбите като на холивудска звезда. Много силно вчепетление ми направи. Като знам у нас два тайфуна как успяват да обърнат всичко... Докато сервираше подареното от Карбовски пиле (от което ще сготви 3!!! манджи) на дечурлигите, никой нямаше право да пипа яденето. Мойта баба едно време е биела 4-та си сина през ръцете с черпака... :grin:
Дали пък хората, които живеят по-трудно, но се обичат, не са по-задружни???
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Изображение

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Не знам как! Чудна(в смисъл хем странна, хем страхотна) жена трябва да е била баба Грозда. Омъжила се е за далеч не богат мъж с 4 деца и е въртяла оная къща като стой та гледай. Майка ми има един лаф, "така я е изпънала къщата(така я е изчистила, подредила) че да я шибнеш, ще тръгне" А малчуганите наистина не знам как ама са били много задружна банда. Трима братя и една сестра, а майка ми и тя с по- малък брат. Момчетата направо са носели двете сестри на ръце и а некой ги е погледнел накриво... бе готина банда. А майка си са разбирали само от повдигане на веждата. Дали е оставила накъде рецепта ка става тая работа?
Мдаааа
Поредното загубено познание от древността :)

Ми кво да се прави - ще се мъчим сами да откриваме колелото :)

Бтв, като стана въпрос за братя, задружност и пр. се сетих за два вица... за Кубрат (нали тъй се викаше бащата на Аспарух и там кои бяха другите двама... малей, забравям вече... )

Та извикал той тримата братя и им казал:
- Вземете по една стрела и я строшете.
Взели те, строшили стрелите.
Той пак:
- Вземете по цял наръч стлели и ги строшете.
Взели те. Напънали се. И още. И още. И ги строшили. Мноооо яки били, шъ знайш.
И тук вицовете стават 2 :)
Виц 1:
Като ги строшили и старият казал:
- Ха сега ми накладете огън, че ви измръзнаха кокалите, хайрсъзи с хайрсъзи такива...

Виц 2:
Като ги строшили и старият казал:
- Брей маааму стара, кви сте се извъдили силни... Зарад тия ваш`те мускули човек на една мъдрост не може да ви научи...

:)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
почти безобидна

Мнение от почти безобидна »

4avdar4e написа: Дали пък хората, които живеят по-трудно, но се обичат, не са по-задружни???
Не. Зависи от човека. Не знам как можеш да родиш 9 деца.
И да го храниш с пиле, когато ти го подари журналист, та да снима как го ядат децата. Имахме една комшийка, хранеше децата си само с грис. Купила пиле веднъж, сложилаго да се пече, то изгоряло, щото задпала. Дойде вкъщи и плака, плака. Ужасно беше просто. Имахме някакво бяло пилешко месо останало, дадохме и го да направи каша. Не мога да го забравя това начи - да плачеш за едно изгоряло пиле.
При това я рабзрах, че ако аз съм на мястото и, и аз ще плача.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Green Light написа:....... А майка си са разбирали само от повдигане на веждата. Дали е оставила накъде рецепта ка става тая работа?
ми тя работата си става от само себе си - само да няма лабаво
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа: Я ми разкажи за зелника, моля те. Яла съм най-различни варианти, но се влюбих преди години в един от Македонско, мммм..
Чак сега го виждам това, извинявай.

Зелника го правя по най простия начин. Задушавам един буркан нарязано кисело зеле с малко олио и чубрица. После разпределям по намазаните с олио кори и навивам. Както е една кора на "Белла", мажа половината, прихлупвам другата й половина , слагам в единия край плънката и завивам. После всички фитили ги намазвам пак с олио отгоре и пека докато се позачерви.
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

почти безобидна написа: Не. Зависи от човека. Не знам как можеш да родиш 9 деца.
И да го храниш с пиле, когато ти го подари журналист, та да снима как го ядат децата. Имахме една комшийка, хранеше децата си само с грис. Купила пиле веднъж, сложилаго да се пече, то изгоряло, щото задпала. Дойде вкъщи и плака, плака. Ужасно беше просто. Имахме някакво бяло пилешко месо останало, дадохме и го да направи каша. Не мога да го забравя това начи - да плачеш за едно изгоряло пиле.
ех, случват се и лошави времена - едно пиле за цяла седмица
и по-лошави - на подарък чувал леща /40 кг/ за зимата
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

почти безобидна написа: Не. Зависи от човека. Не знам как можеш да родиш 9 деца.
Прочети това:

и това
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark написа: ех, случват се и лошави времена - едно пиле за цяла седмица
Спомням си (явно някои хора са по-млади и не помнят) периода с режима на тока, когато бях станала факир в готвенето на боб, леща (пратени от Коми от баща ми) и картофи... Като ни се приядеше мясо, ходехме със Звеневи в Чешкия клуб (оня на Графа, дето вече уви го няма), в периода, когато имаше ток, поръчвахме и ядяхме на свещи. Пари имаше, но нямаше какво да се купи.

Помня и една друга зима, когато бяхме милионери (щото си вземахме заплатите в долари), но пак ядяхме боб, леща и картофи, защото друго нямаше. А един ден ходих пеша на работа от "Младост 3" до бул. "Витоша", в един страхотен сняг. Виденовата зима :mad:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

4avdar4e написа:
Dark написа: ех, случват се и лошави времена - едно пиле за цяла седмица
Спомням си (явно някои хора са по-млади и не помнят) периода с режима на тока, когато бях станала факир в готвенето на боб, леща (пратени от Коми от баща ми) и картофи... Като ни се приядеше мясо, ходехме със Звеневи в Чешкия клуб (оня на Графа, дето вече уви го няма), в периода, когато имаше ток, поръчвахме и ядяхме на свещи. Пари имаше, но нямаше какво да се купи.

Помня и една друга зима, когато бяхме милионери (щото си вземахме заплатите в долари), но пак ядяхме боб, леща и картофи, защото друго нямаше. А един ден ходих пеша на работа от "Младост 3" до бул. "Витоша", в един страхотен сняг. Виденовата зима :mad:
И заплатите бяха средно по 10 долара. Като гледах хранителните реклами по телевизията- буквално ми прилошаваше. Всеки, който носеше торба с хранителни продукти рискуваше да си навлече гневът на околните, хората като си купваха хляб го криеха, започнаха да продават кафе втора употреба/баси и абсурда/, ама така беше- кафе минало през експресо машина, след това изсушено го продаваха като втора употреба. А онзи престъпник- Виденов, дори той не е в затвора!!! Баси и шибаната работа.
Съшата зима жена ми беше бременна с първият ни син. На улицата я гледаха я като извънземно. Как се е решила...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

[unknown] написа: И заплатите бяха средно по 10 долара.
А моята беше 100 :shy:
Хей, и нещо друго се сетих.. Когато за първи път пуснаха без купони кисело и прясно мляко , излочих цял литър прясно, дето го мразя, и две кофички кисело. А пък вечерта успях да изям половин кило кремвирши.. :shy: Минало незабравимо...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Прочети това:

и това
Може да прозвучи грубо, но това да родиш 9:shocked: деца ми се струва меко казано безотговорно. Ако преди 100г. (например) е било масово по селата, то сега времената са други. Тогава е имало висока смъртност, ниска сексуална култура, нужда от работна ръка, някой, който да се труди на нивата....Сега?!

Родителството е голяма отговорност. Тази жена мислила ли е поне малко за дацата си, когато или по-точно преди да ги роди?! Стана ми много мъчно от прочетеното.....Какво бъдеще имат тези деца.....:(

Сетих се за "Селестинското пророчество"
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Може да прозвучи грубо, но това да родиш 9:shocked: деца ми се струва меко казано безотговорно. Ако преди 100г. (например) е било масово по селата, то сега времената са други. Тогава е имало висока смъртност, ниска сексуална култура, нужда от работна ръка, някой, който да се труди на нивата....Сега?!

Родителството е голяма отговорност. Тази жена мислила ли е поне малко за дацата си, когато или по-точно преди да ги роди?! Стана ми много мъчно от прочетеното.....Какво бъдеще имат тези деца.....:(

Да, сигурно е така. Но е станало. Държавата дори не й е давала детски, нито еднократната помощ за раждане, защото нямала развод с първия си мъж. Тя никога не си ги е търсила, не е ходила (като някои) да се разправя с властите. Сега се "смилили" и ще й дават 200 лева. Доскоро не са искали и в детската да ги вземат, не знам по какви причини. Децата са красиви като картинки, здрави и усмихнати. Хората се грижат за тях, разбираш ли? Не ги захвърлят като циганьорите по домовете, гледат си ги, гладно, бедно, но с любов. Това ме втрещи! Къщата неизмазана, но отвътре свети от чистота. Децата имат бъдеще, много по-добро от хилядите в дом. Тя самата е израснала в дом и каза, че никога няма да си остави дете или да го продаде. Може пък да е копнеела за голямо семейство, знам ли? Тази история ме потресе с противоречивостта си, разбираш ли?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Да, сигурно е така. Но е станало. Държавата дори не й е давала детски, нито еднократната помощ за раждане, защото нямала развод с първия си мъж. Тя никога не си ги е търсила, не е ходила (като някои) да се разправя с властите. Сега се "смилили" и ще й дават 200 лева. Доскоро не са искали и в детската да ги вземат, не знам по какви причини. Децата са красиви като картинки, здрави и усмихнати. Хората се грижат за тях, разбираш ли? Не ги захвърлят като циганьорите по домовете, гледат си ги, гладно, бедно, но с любов. Това ме втрещи! Къщата неизмазана, но отвътре свети от чистота. Децата имат бъдеще, много по-добро от хилядите в дом. Тя самата е израснала в дом и каза, че никога няма да си остави дете или да го продаде. Може пък да е копнеела за голямо семейство, знам ли? Тази история ме потресе с противоречивостта си, разбираш ли?
Разбирам те напълно. Не съм казала, че жената не обича и не се грижи според силите и възможностите си за децата. Ти сама каза, че е противоречиво. За мен е напълно възможно, да си обичлив и едновременно безотговорен, а и втората статия:mad: Не е ли по-редно благотворителността да е анонимна. Много популиски ми се вижда..... Ние събрахме пари и ще ти подарим хладилник с фризер. Мили боже:shocked: За какво и е на тази жена хладилник, при това с фризер:shocked:едва ли ще има с какво да го пълни....Ние дето сме трима и може да се каже, че не гладуваме в по-голямата част от времето няма с какво да си напъним хладилника......Огромен списък (най-вероятно дарители), сред които HBO, незнамсикоя си там фирма и бля-бля-бля, и всичкото това народ успяло да събере пари за........хладилник.

Безспорно съдбата на тези деца е по-добра от тази на други по домовете. Имат някой, който да ги обича......

Държавата не искам да я коментирам изобщо. Нито в този конкретен случай, нито въобще:mad::evil::mad:
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа:а и втората статия:mad: Не е ли по-редно благотворителността да е анонимна. Много популиски ми се вижда.....
Ахъм, и на мен това ми направи впечатление. А в първата Карбовски казва, че само за 4 дни са събрали 4000 лева, най-вече от анонимни дарители! Сигурна съм, че са "обикновени" хора, те като правило не искат да се афишират. Абе, изравя ги тоя човек разни истории и после ми дълбае под лъжичката :winkw:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа: Абе, изравя ги тоя човек разни истории и после ми дълбае под лъжичката :winkw:
Това е целта, за жалост само покрай Коледа:(

С тези пари могат да и купят къща
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа:
4avdar4e написа: Абе, изравя ги тоя човек разни истории и после ми дълбае под лъжичката :winkw:
Това е целта, за жалост само покрай Коледа:(

С тези пари могат да и купят къща
Не, не, при Карбовски не е така, той целогодишно ги изравя едни такиваааа .... Нали съм фен, та гледам всяка събота предаването (последните два купона едва не закъсняхме зарад него :winkw:)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:
4avdar4e написа:
Разбирам те напълно. Не съм казала, че жената не обича и не се грижи според силите и възможностите си за децата. Ти сама каза, че е противоречиво. За мен е напълно възможно, да си обичлив и едновременно безотговорен, а и втората статия:mad: Не е ли по-редно благотворителността да е анонимна. Много популиски ми се вижда..... Ние събрахме пари и ще ти подарим хладилник с фризер. Мили боже:shocked: За какво и е на тази жена хладилник, при това с фризер:shocked:едва ли ще има с какво да го пълни....Ние дето сме трима и може да се каже, че не гладуваме в по-голямата част от времето няма с какво да си напъним хладилника......Огромен списък (най-вероятно дарители), сред които HBO, незнамсикоя си там фирма и бля-бля-бля, и всичкото това народ успяло да събере пари за........хладилник.

Безспорно съдбата на тези деца е по-добра от тази на други по домовете. Имат някой, който да ги обича......

Държавата не искам да я коментирам изобщо. Нито в този конкретен случай, нито въобще:mad::evil::mad:
На мене пък ми стана симпатична тази Красимира. Иска да ражда - ражда. "Моя си работа не искам разрешение от никого, нито па помощ търся. Който иска да ме гледа, да гледа, който иска да ме обсъжда, да обсъжда. Ето ме." Не си гледа децата по задължение.
Да ви кажа, аз напоследък, като започнат новини за малтретирани деца сменям канала, а вестник хич отдавна не купувам. Полезна е сигурно тая кампания против насилието над децата, обаче мен направо ме убива. Като зема да си представям как 4 годишно момченце се опитва да се скрие от майка си след като тя му е счупила ръката и се опитва да го хване та да му счупи и крачето, а то вика "недей, недей, мамо" и направо, хора, искам да рева с глас, да мачкам, късам и гърла да прегризвам. Така че, единственото което е важно, според мен, е децата да чувстват грижа и любов. И да ги има. Колкото повече толкова по- добре.
Иначе Карбовски аз си го обичам. Образ е той. Ако земе да ме попита за съвет, бих му казал да не сгъстява толкова краските, щото малко ала Дикенс става. Бедните мили, чисти и подредени но изпаднали в нещастие хора обградени от злите алчни богати съселяни. Увлича се и вместо да изпише вежди...
Последно промяна от Green Light на 21.12.06, 10:29, променено общо 1 път.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Не, не, при Карбовски не е така, той целогодишно ги изравя едни такиваааа .... Нали съм фен, та гледам всяка събота предаването (последните два купона едва не закъсняхме зарад него :winkw:)
Той знае ли?:lol::winkw:
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: На мене пък ми стана симпатична тази Красимира. Иска да ражда - ражда. "Моя си работа не искам разрешение от никого, нито па помощ търся. Който иска да ме гледа, да гледа, който иска да ме обсъжда, да обсъжда. Ето ме." Не си гледа децата по задължение.
Да ви кажа, аз напоследък, като започнат новини за малтретирани деца сменям канала, а вестник хич отдавна не купувам. Полезна е сигурно тая кампания против насилието над децата, обаче мен направо ме убива. Като зема да си представям как 4 годишно момченце се опитва да се скрие от майка си след като тя му е счупила ръката и се опитва да го хване та да му счупи и крачето, а то вика "недей, недей, мамо" и направо, хора, искам да рева с глас, да мачкам, късам и гърла да прегризвам. Така че, единственото което е важно, според мен, е децата да чувстват грижа и любов. И да ги има. Колкото повече толкова по- добре.
Иначе Карбовски аз си го обичам. Образ е той. Ако земе да ме попита за съвет, бих му казал да не сгъстява толкова краските, щото малко ала Дикенс става. Бедните мили, чисти и подредени но изпаднали в нещастие хора обградени от злите алчни богати съселяни. Увлича се и вместо да изпише вежди...
:good: :kiss:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Green Light написа:
На мене пък ми стана симпатична тази Красимира. Иска да ражда - ражда. "Моя си работа не искам разрешение от никого, нито па помощ търся. Който иска да ме гледа, да гледа, който иска да ме обсъжда, да обсъжда. Ето ме." Не си гледа децата по задължение.
И аз от доста време вече избягвам да гледам новини и тв като цяло....Понякога не издържам. Нашите новинарски емисии ми приличат на криминални хроники....Може да е малко като щрауса с главата в пясъка, ама......това е моят начин да се защитя Затова ще да съм пропуснала и "материала" за тази женица....

Децата не се нуждаят само от топло и да им са пълни тумбачетата, което така или иначе на нея и е трудно да им го осигури.......

Друга ми беше на мен мислата, ама .....нейсе
Изображение

Гост

Мнение от Гост »

Пак съм изпуснала предаването на Карбовски. Прочетох за Красимира и ми се прииска да познавам тази жена. Не ми се прииска примерно да й дам мизерните си левчета, мислейки си, че й помагам. Прииска ми се да я познавам и да видя ведрата й усмивка и силата й.
Не знам кой на кого би помогнал по-скоро...
Такава сила и себеотрицание са вече такава рядкост...при това тя явно не си дава сметка за това.
Не знам, прииска ми се да познавам тази жена...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Забравих да улезна, аз съм гостът :shy:
Изображение
почти безобидна

4avdar4e написа:
Прочети това:

и това
А, слушах му репортажа в "Пропаганда".
Харесвам го Карбовски, още от началото на Егоист, но ми се струва, че понякога в името на силния репортаж или писание не се замисля върху ефекта на сътвореното от него - нито върху аудиторията, нито върху героите си. Я как звучи това само "ако беше ромка, щяха да приемат за нормално да има 9 деца". Щяха дса и дават помощи, щяха да приберат децата в детстката градина. А понеже е българка я дискриминират. После и Волен-Недоволен прибавя нещичко за дискриминацията на българите от циганите, турците и евреите и става чудничко просто.
За мен е тотална безоговорност да родиш 9 деца. Дори да си милионер. Ами че ти не можеш да им отделиш нужното време. Така си е решила въпросната Красимира - нейна си работа. Не ми харесва обаче да ми я дават за пирмер. "Девет български чудеса"... Раждаемостта се повишава, ако хората са сигурни, че ще могат да дадат на децата си сравнително приличен живот. Не такъв в къща без покрив.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

почти безобидна написа:А, слушах му репортажа в "Пропаганда".
Харесвам го Карбовски, още от началото на Егоист, но ми се струва, че понякога в името на силния репортаж или писание не се замисля върху ефекта на сътвореното от него - нито върху аудиторията, нито върху героите си. Я как звучи това само "ако беше ромка, щяха да приемат за нормално да има 9 деца". Щяха дса и дават помощи, щяха да приберат децата в детстката градина. А понеже е българка я дискриминират. После и Волен-Недоволен прибавя нещичко за дискриминацията на българите от циганите, турците и евреите и става чудничко просто.
За мен е тотална безоговорност да родиш 9 деца. Дори да си милионер. Ами че ти не можеш да им отделиш нужното време. Така си е решила въпросната Красимира - нейна си работа. Не ми харесва обаче да ми я дават за пирмер. "Девет български чудеса"... Раждаемостта се повишава, ако хората са сигурни, че ще могат да дадат на децата си сравнително приличен живот. Не такъв в къща без покрив.
:good: v. :good:

PS
Не харесвам и никога не съм го харесвал Карбовски. Вероятно и той мен не би ме харесал, така че е взаимно. Но както съм споменавал неведнъж, поне данък обществено мнение не плащам.
почти безобидна

frisky lioness написа: Родителството е голяма отговорност. Тази жена мислила ли е поне малко за дацата си, когато или по-точно преди да ги роди?! Стана ми много мъчно от прочетеното.....Какво бъдеще имат тези деца.....:(

Да, мисля, че си съвсем права.
Бъдещето им вероятно е образование до 8 клас, ниско платена работа в някой месетен завод или шивашки цех и дом, подобен на родния, само че със съпруг, зето побийва от време на време.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

почти безобидна написа: Да, мисля, че си съвсем права.
Бъдещето им вероятно е образование до 8 клас, ниско платена работа в някой месетен завод или шивашки цех и дом, подобен на родния, само че със съпруг, зето побийва от време на време.
Аз явно съм за зоопарка на Гаспод ей от тая тема: http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=21574#21574
:grin:
Публикувай отговор