holi_day написа:ми колкото и да са млади...Gaspode написа:Ми той Грийна е писал, че бичетата са били млади - 1-2 годишни... Може би зарад туй са по-маненки
на 8-10 мес. те вече са стигнали големина, каквато са до по-голяма възраст
хич не ми прилича това на 600-гилограмов бик...
а на някакво теле
каква порода е туй животно
ногу разбирам от животновъдство аз
Герой?
- frisky lioness
- Обратна връзка:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
Тая легенда не съм я чувал. А курбан може да се даде по различен повод, единственото условие е жертвеното животно да е тревопасно, кротко добиче(по-голяма част от рибите, но не хищни). Носят се/водят се в църквата или джамията, храма, чете им се молитва, а след това по ритуален начин ги умъртвяват и приготвената от тях храна е осветена. Много от тия неща ги правим машинално - шаранът за никулден да речем.Мнемозина написа:
Да, така е - точно културните различия ни пречат да го разберем. Което подсказва, че вече сме и достатъчно отдалечени от културата на курбана, на гергьовското агне... аз поне.
Обаче има и нещо друго: съществува насам-натам из България една легенда. За елен, който всяка година на един и същи ден излизал на определено свещено място край селото, и хората го посрещали, нахранвали го, оставяли го да си почине и после го принасяли в жертва на светеца (забравих кой).
И на следващата година еленът пак идвал.
И все така - докато една година закъснял и хората не го оставили да си почине, преди да го принесат в жертва. След това той повече не дошъл.
Та... културата на жертвоприношенията също е различна.
- Глас в пустиня
Ами това си е индустрия бе Фриски - нима искаш всички да станем вегетарианци?!frisky lioness написа:
Няма да спрат да убиват животни, докато има такива, коитода носят кожите им в/у гърбовете си или в/у краката си....
От както свят светува много малко неща не са се променили, тава са животновъдството и земеделието - както първите хора, Авел и Каин (земеделец и животновъд) са шътали по земята- така и днес. Това са нещата без които не можем, човечеството няма да съществува.
По-опасни според мен са множеството авджийски дружинки, мятат горещо джепане на поразия и изтребват всичко живо де що мърда само заради единият кеф. Да вземем за пример шефа на билла, притежава трофей от бяла мечка която е отстрелял собственоръчно - вярно, платил си е за това едно от 20-те разрешителни за отстрел на бяла мечка издавани от канадските власти, но, може да не е незаконно, ама според мен е неморално.
пп Точно по бреговете на Канада цъфтеше оня кървав спорт при който с бейзболна бухалка избиваш тюлени, като им размазваш главите.
- Глас в пустиня
Добре, а за нестинарството какво ще кажеш? Вярно, липсват ни някакви си там стотици години в организирането на зрелища, но пък нестинарството много добре се реализира като платена атракция.frisky lioness написа:Правейки курбан, дори и колейки животно, за да "пусне кръв" определено не е свързано с прадажбата на билети и сбирането на многобройна (платена) тълпа зяпачи. Освен това курбан са прави в знак на благодарност или за да се измоли нещоБоЕВ написа:
Жертвоприношение, как ти звучи? При нас просто се нарича курбан.
Да, месото отива за храна, сега не знам къде и как, но в миналото се е раздавало на драгите зрители.
Малко са тези, които правят курбан по план гравик в петък, събота и неделя, например, от 14 и 16 ч. (билети на входа на килъра)
Не Билла, а Белла.БоЕВ написа: Да вземем за пример шефа на билла, притежава трофей от бяла мечка която е отстрелял собственоръчно - вярно, платил си е за това едно от 20-те разрешителни за отстрел на бяла мечка издавани от канадските власти, но, може да не е незаконно, ама според мен е неморално.
пп Точно по бреговете на Канада цъфтеше оня кървав спорт при който с бейзболна бухалка избиваш тюлени, като им размазваш главите.
Има известна разлика...
Ми вие с отряда като метае камъни по ора, а?
- Глас в пустиня
Абе по-нагоре някъде споменах, че тия "телета" са специална порода, отглеждани и обучавани в специални ферми, специално за корида. Бизнес.holi_day написа:ми колкото и да са млади...Gaspode написа:Ми той Грийна е писал, че бичетата са били млади - 1-2 годишни... Може би зарад туй са по-маненки
на 8-10 мес. те вече са стигнали големина, каквато са до по-голяма възраст
хич не ми прилича това на 600-гилограмов бик...
а на някакво теле
каква порода е туй животно
ногу разбирам от животновъдство аз
- Глас в пустиня
Бичетата годинаци пълнят месопреработвателните предприятия, защото са наддали колкото са наддали, отглеждането им след това води само до преразход. Юницата на година и половина вече е готова за заплождане, а бичетата спец породи на две са напълно пълноценни.frisky lioness написа:
На тази възраст повечето животни все още мислят само за игра, а не за убиства
...с изключение на човека, може би:(
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това какво общо има с горното:blink::shocked:БоЕВ написа:Ами това си е индустрия бе Фриски - нима искаш всички да станем вегетарианци?!frisky lioness написа:
Няма да спрат да убиват животни, докато има такива, коитода носят кожите им в/у гърбовете си или в/у краката си....

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Какво да кажа?БоЕВ написа:Добре, а за нестинарството какво ще кажеш? Вярно, липсват ни някакви си там стотици години в организирането на зрелища, но пък нестинарството много добре се реализира като платена атракция.frisky lioness написа:Правейки курбан, дори и колейки животно, за да "пусне кръв" определено не е свързано с прадажбата на билети и сбирането на многобройна (платена) тълпа зяпачи. Освен това курбан са прави в знак на благодарност или за да се измоли нещоБоЕВ написа:
Да, месото отива за храна, сега не знам къде и как, но в миналото се е раздавало на драгите зрители.
Малко са тези, които правят курбан по план гравик в петък, събота и неделя, например, от 14 и 16 ч. (билети на входа на килъра)
Там колят ли някой, т.е. нещо

- Глас в пустиня
Общото е, че искам обувките ми да са от естествена кожа, а не от латекс да речем. Общото е, че искам салама който си купувам да е с телешко/истинско месо, а не със соеви продукти да речем....frisky lioness написа:Това какво общо има с горното:blink::shocked:БоЕВ написа:Ами това си е индустрия бе Фриски - нима искаш всички да станем вегетарианци?!frisky lioness написа:
Нали не вярваш, че коридата осигурява всичките тия суровини за цялото испанско население?!
- Глас в пустиня
Ти си се съсредоточила върху клането - нали!frisky lioness написа:Какво да кажа?БоЕВ написа:Добре, а за нестинарството какво ще кажеш? Вярно, липсват ни някакви си там стотици години в организирането на зрелища, но пък нестинарството много добре се реализира като платена атракция.frisky lioness написа:Правейки курбан, дори и колейки животно, за да "пусне кръв" определено не е свързано с прадажбата на билети и сбирането на многобройна (платена) тълпа зяпачи. Освен това курбан са прави в знак на благодарност или за да се измоли нещоБоЕВ написа:
Там колят ли някой, т.е. нещо
Дотук се опитвах да покажа, че коридата е един комерсиализиран религиозен ритуал, както много такива в други страни(нестинарството да речем) - въпрос на култура както каза Мнемо. Но определено не искам да сложа всички испанци и испаноговорящи в графата кръвопийци и касапи само защото имат корида.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
За мен има огромна разлика межди едното и друготоБоЕВ написа:Общото е, че искам обувките ми да са от естествена кожа, а не от латекс да речем. Общото е, че искам салама който си купувам да е с телешко/истинско месо, а не със соеви продукти да речем....frisky lioness написа:Това какво общо има с горното:blink::shocked:БоЕВ написа:Ами това си е индустрия бе Фриски - нима искаш всички да станем вегетарианци?!frisky lioness написа:
Нали не вярваш, че коридата осигурява всичките тия суровини за цялото испанско население?!
Да не спорим
Мислим различно
Ям месо, а обувки нозя такива, за каквито имам пари
Определено не бих си купила от крокодил, дори да са 5 лв.
Въпрос на принципи

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Така е.БоЕВ написа:
Ти си се съсредоточила върху клането - нали!
.
Освен това аз също не ги слагам в графа кръвопийци
Не всичките
и не само испаноговорящи
Освен това сме в годината на бика (не знам този сополанко кога е заклал телетата...дано е преди началото на годината на бика иначе ...лошо му се пише:winkw:) и е крайно неприемливо подобно отношение към това животно:-)

- Green Light
Аз те разбирам, но не за това бях те упрекнал(теб и всички) а за липсата на по- широк поглед. Добре, не приемаш испанската традиция. Не си единствена, аз също съчувствам на бика и ми прави впечтление кръвожадната публика. Но потопени в тази културна среда, публиката, хората по улиците, бащата и детето не виждат липсата на избор на животното и пропиления му живот, а риска на който се подлага детето. Риск има. Детето го осъзнава. Не е ли храбро?frisky lioness написа:Така е.БоЕВ написа:
Ти си се съсредоточила върху клането - нали!
.
Освен това аз също не ги слагам в графа кръвопийци
Не всичките
и не само испаноговорящи
Освен това сме в годината на бика (не знам този сополанко кога е заклал телетата...дано е преди началото на годината на бика иначе ...лошо му се пише:winkw:) и е крайно неприемливо подобно отношение към това животно:-)
рисковете би следвало да се приемат в името на нещо, заради нещо.... което, според мен, когато се отнася до рискуване на човешки живот, трябва да е значимо. в случая заради какво се рискува? заради някаква поза.Green Light написа:...а риска на който се подлага детето. Риск има. Детето го осъзнава. Не е ли храбро?
или приемаме, че няма голям риск, защото биковете са дребни и също артисти, тогава отново стигаме до думата поза.
ино голямо театро. но реалистичното пресъздаване идва не от големия артистизъм, а от декор, който не е декор, а истинска арена; от артисти, които не се преструват, а наистина умират на тая сцена... че даже и публиката може да е въвлечена във всичкото това - както е при пускането на биковете по улиците, а хората тичат и се спасяват, кой както може, ухилен и окрилен от високия адреналин... на лов за приключения...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- Green Light
Аз съм съгласен с това. Това е така. Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.holi_day написа:рисковете би следвало да се приемат в името на нещо, заради нещо.... което, според мен, когато се отнася до рискуване на човешки живот, трябва да е значимо. в случая заради какво се рискува? заради някаква поза.Green Light написа:...а риска на който се подлага детето. Риск има. Детето го осъзнава. Не е ли храбро?
или приемаме, че няма голям риск, защото биковете са дребни и също артисти, тогава отново стигаме до думата поза.
ино голямо театро. но реалистичното пресъздаване идва не от големия артистизъм, а от декор, който не е декор, а истинска арена; от артисти, които не се преструват, а наистина умират на тая сцена... че даже и публиката може да е въвлечена във всичкото това - както е при пускането на биковете по улиците, а хората тичат и се спасяват, кой както може, ухилен и окрилен от високия адреналин... на лов за приключения...
Машинално ги правим сега. Може би.БоЕВ написа:Тая легенда не съм я чувал. А курбан може да се даде по различен повод, единственото условие е жертвеното животно да е тревопасно, кротко добиче(по-голяма част от рибите, но не хищни). Носят се/водят се в църквата или джамията, храма, чете им се молитва, а след това по ритуален начин ги умъртвяват и приготвената от тях храна е осветена. Много от тия неща ги правим машинално - шаранът за никулден да речем.Мнемозина написа:
Да, така е - точно културните различия ни пречат да го разберем. Което подсказва, че вече сме и достатъчно отдалечени от културата на курбана, на гергьовското агне... аз поне.
Обаче има и нещо друго: съществува насам-натам из България една легенда. За елен, който всяка година на един и същи ден излизал на определено свещено място край селото, и хората го посрещали, нахранвали го, оставяли го да си почине и после го принасяли в жертва на светеца (забравих кой).
И на следващата година еленът пак идвал.
И все така - докато една година закъснял и хората не го оставили да си почине, преди да го принесат в жертва. След това той повече не дошъл.
Та... културата на жертвоприношенията също е различна.
Но за отношението към жертвата ми беше думата.
Тук при нас има някакво благодарно, нежно дори отношение към животното, което се принася в жертва. Поне с такова впечатление съм останала.
Panta rhei...
А може би си е симбиоза наглед невъзможна - безразсъдство по отношение на чуждия живот съчетана с пресметливост по отношение на бъдещи изгоди при успех...Green Light написа:Аз съм съгласен с това. Това е така. Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Добре де, храбро е...Green Light написа: Не е ли храбро?
Тази полемика взе да ме уморява
Казахме си кой какво мисли
Не е нужно да се виним за различията си
Аз приемам вижданията и философията на по-различните от мен
Това обаче не променя моите собствени такива
Храбро не знам, но определено неосъзнато...
просто дте
Да не забравяме, че децата са празен лист и от нас зависи какво ще напишем на него

- Green Light
Ах, тии! Не падаш по гръб и не се отказваш. Добре, разбрах, не виждаме еднакво и не съм съгласен с тебе. За мен е геройство, за теб - сомнамбулизъмholi_day написа:А може би си е симбиоза наглед невъзможна - безразсъдство по отношение на чуждия живот съчетана с пресметливост по отношение на бъдещи изгоди при успех...Green Light написа:Аз съм съгласен с това. Това е така. Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.
- Green Light
В "Кръстоносци" полските и германските рицари понякога, както бяха строени в армиите си едни срещу други на бойното поле, в безумна храброст пришпорваха конете си, преди сигнала за атака и самички нападаха цялата вражеска армия. Това се е запечатало в ума ми, като геройство. Тия пасажи, ме шашардисваха, малко, е така тряс ни в клин ни в ръкав-ала Маркес и ги четях по три пъти. Глупаво, но героично. Техните имена се помнят. На изчакалите и дори на оцелелите(и победилите) им събратя, имената сигурно са били забравени още приживе. Никой не е пял песни за тях.[unknown] написа:Е, и? И какво като е храброст, ако е безсмислена? Нещо достойно ли има в това?Green Light написа: Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.
Това придава смисъл на безсмислената им постъпка.
Ся, просто щото трябва да съм ти нАпреки, и понеже виждам възможност да си похваля гарджето, ще се вметна в дискусиятаGreen Light написа: Ах, тии! Не падаш по гръб и не се отказваш. Добре, разбрах, не виждаме еднакво и не съм съгласен с тебе. За мен е геройство, за теб - сомнамбулизъмили печалбарство. Берсерк сребролюбец
Случка от преди 2 г. - малкото природно бедствие (МПБ) е на 3 и половина гАдини (може и да бъркам с година - две... не повече
На село сме и сме излезли да се фиркаме по емачите трите грациии - аз, МПБ и Г(олямото)ПБ. Срещу нас на поляната пасат крави. МПБ е награбило една пръчка и с нея стреля срещу кравите. За момента действието се развива на прилично разстояние, но в един момент мойто МПБ решава да превземе укрепената позиция на една легнала да си почине крава и тръгва към нея със стрелба от пръчката и викове "По пет на нож" (превода е мой, по спомен
Мислата ми е, че това неговото беше храброст. Много по-малък, срещу неизвестна опастност, сам.
Този тореадор е подготвен, знае какво прави, или поне хората около него знаят, могат да намалят риска, знам - не могат да премахнат риска напълно, но да го намалят могат. Та неговото също е храброст... ама не съвсем
И не само там и не само тогава. Как започва един от най- известните епични романи?- "О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев..."Green Light написа:В "Кръстоносци" полските и германските рицари понякога, както бяха строени в армиите си едни срещу други на бойното поле, в безумна храброст пришпорваха конете си, преди сигнала за атака и самички нападаха цялата вражеска армия. Това се е запечатало в ума ми, като геройство. Тия пасажи, ме шашардисваха, малко, е така тряс ни в клин ни в ръкав-ала Маркес и ги четях по три пъти. Глупаво, но героично. Техните имена се помнят. На изчакалите и дори на оцелелите(и победилите) им събратя, имената сигурно са били забравени още приживе. Никой не е пял песни за тях.[unknown] написа:Е, и? И какво като е храброст, ако е безсмислена? Нещо достойно ли има в това?Green Light написа: Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.
Това придава смисъл на безсмислената им постъпка.
Обаче да убиваш бичета е друго. Поне за мен.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

За да ти угодя шъ се съглася, че е геройство, щом ти се съгласиш, че е криворазбрано.Green Light написа:Ах, тии! Не падаш по гръб и не се отказваш. Добре, разбрах, не виждаме еднакво и не съм съгласен с тебе. За мен е геройство, за теб - сомнамбулизъмholi_day написа:А може би си е симбиоза наглед невъзможна - безразсъдство по отношение на чуждия живот съчетана с пресметливост по отношение на бъдещи изгоди при успех...Green Light написа:Аз съм съгласен с това. Това е така. Но и безсмислената проява на храброст, пак е храброст.или печалбарство. Берсерк сребролюбец
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Добре де- поемаМнемозина написа:Туй е Илиадата, какъв роман те е подгонил теб, а?[unknown] написа:
И не само там и не само тогава. Как започва един от най- известните епични романи?- "О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев..."
Аре ся и ти... Ми, грешка, кво...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Нищо, нищо, ще го отдадем на романтични настроения и няма да се втренчваме.[unknown] написа:Добре де- поемаМнемозина написа:Туй е Илиадата, какъв роман те е подгонил теб, а?[unknown] написа:
И не само там и не само тогава. Как започва един от най- известните епични романи?- "О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев..."
Аре ся и ти... Ми, грешка, кво...
П.П. То и поема не е, ами си е чист неподправен епос.
Panta rhei...