За отношението към другите
За отношението към другите
Една тема отдавна ми се върти в главата, та ще ми е интересно какво мислите.
Дали повече научаваш за някого от отношението му към другите, а не към самия теб?
Дали опознаваш различни черти от характера и др.такива от това как някой се отнася дори към непознати хора в сходна ситуация, а към теб е постъпил по различен начин?
Дали повече научаваш за някого от отношението му към другите, а не към самия теб?
Дали опознаваш различни черти от характера и др.такива от това как някой се отнася дори към непознати хора в сходна ситуация, а към теб е постъпил по различен начин?
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- snowprincess
Re: За отношението към другите
мисля, че е по-добре човек да познава себе си, тогава ще разбира другите, независимо от ситуациитеholi_day написа:Една тема отдавна ми се върти в главата, та ще ми е интересно какво мислите.
ако не знаеш, че постоянно потисканата тъга се превръща в депресия
гневът се превръща в ярост
завистта в ревност
страхът в паника
а любов, която се потиска се превръща в стремеж да властваш над другите
какъв е смисъла да наблюдаваш едно поведение ако не можеш да си го обясниш

Винаги опознаваш характера на един човек, наблюдавайки поведението му.holi_day написа:Една тема отдавна ми се върти в главата, та ще ми е интересно какво мислите.
Само дето не е много сигурно дали разликата в поведението му към непознати хора и към теб не е била и поради моментна разлика в собствените му състояния.
Тоест, трябва да имаш... абе да натрупаш материал за заключения.
Panta rhei...
сноу, темата ми съвсем не е за себепознаването.snowprincess написа:мисля, че е по-добре човек да познава себе си, тогава ще разбира другите, независимо от ситуациите
ако не знаеш, че постоянно потисканата тъга се превръща в депресия
гневът се превръща в ярост
завистта в ревност
страхът в паника
а любов, която се потиска се превръща в стремеж да властваш над другите
какъв е смисъла да наблюдаваш едно поведение ако не можеш да си го обясниш
нищо, че намираш връзка между нещата.
никъде не казах, че не може да си обясниш нечие поведение
какво значи "да наблюдаваш едно поведение"... та това наблюдаване не се случва ей така - чакай сега да понаблюдавам, аджеба ко правят околните. има неща от живота и ситуации, на които стават около теб и които виждаш. пряко не те касаят, но...
някъф прост пример да дам и хем да не е ногу ангажиращ - съседката ти се усмихва и поздравява всеки ден, но я виждаш да замерва с яйца балкона на съседите отсреща. това би ли променило мнението ти за нея, че тя е мила и приятна жена
Ф.Песоа
Ф.Песоа
мерси, мнем.Мнемозина написа:Винаги опознаваш характера на един човек, наблюдавайки поведението му.
Само дето не е много сигурно дали разликата в поведението му към непознати хора и към теб не е била и поради моментна разлика в собствените му състояния.
а как мислиш какво друго освен "моментна разлика в собствените му състояния", аз добавям и отношение към теб, би могло да влияе на това да постъпва по различен начин в подобна ситуация.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Амии, това наистина е интересно и поражда противоречиви чувстваholi_day написа:Една тема отдавна ми се върти в главата, та ще ми е интересно какво мислите.
има обаче едно НО
Мислиш ли, че хората могат да се държат еднакво в една и съща ситуация към сестра си/брат си или найб-добрия си приятел, точно по същия начин, по който биха се държали и с един напълно непознат човек?
Може би да, но какво се получава, ако в тази ситуация са брат и непознат, например?
Мисля, че трудно може да се изключи субективния фактор, в случая
Ние сме хора, а това значи изтъкани от емоции
Не каза ти какво мислиш:winkw:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
ако И аз ги целя с домати-НЕholi_day написа: съседката ти се усмихва и поздравява всеки ден, но я виждаш да замерва с яйца балкона на съседите отсреща. това би ли променило мнението ти за нея, че тя е мила и приятна жена

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ами това, че ти и другият човек сте различни и му въздействате различно. Примерно.holi_day написа:мерси, мнем.Мнемозина написа:Винаги опознаваш характера на един човек, наблюдавайки поведението му.
а как мислиш какво друго освен "моментна разлика в собствените му състояния", аз добавям и отношение към теб, би могло да влияе на това да постъпва по различен начин в подобна ситуация.
То това е почти същото, което и ти си написала, но не съвсем.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Абсолютно прав си. Просто аз забих в... тиквите...БоЕВ написа:Каквото повикало - такова се обадило.
Животът не е математика и две еднакви ситуации не могат да съществуват.
В стремежа си да си подредя нещата, шъ ги объркам повече...
Като си погледна изходната тема...
Въпросът си беше уж ясен - Дали повече опознаваме хората по отношението им към другите. Дори и в такива ситуации, в които не сме били...
Бе не мога да попитам свястно.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Повече по отношението им към другите - отколкото по какво?holi_day написа:Абсолютно прав си. Просто аз забих в... тиквите...БоЕВ написа:Каквото повикало - такова се обадило.
Въпросът си беше уж ясен - Дали повече опознаваме хората по отношението им към другите. Дори и в такива ситуации, в които не сме били...
Всякак можеш да опознаваш хората, стига да ти е интересно.
Е, може би в библейския смисъл има някакви специфики...
Panta rhei...
Аз ли питам или вий мъ питате?! Не моа да разбера!Мнемозина написа:Повече по отношението им към другите - отколкото по какво?
Не става въпрос само за интересно.
Понякога е необходимост опознаването на някого.
Чакай да напиша някъф пpост (мъ ногу прост) пример, пъ ку ще пак на бостана с него да замина.
Бе познаваш ти примерно... да кажем брат си. Знаеш, че е един такъв честен, мил, внимателен и услужлив. Идва съседът и му поисква стълба. А той, най-неочаквано за теб вземе, та го наругае едно хубаво, отсича, че няма стълба, трясва му вратата под носа.
Та като какъв го познаваш брат ти? Честен или лъжец е. Мил или груб е.
Не става мил с теб, пъ с другите груб; честен с теб, с дугите - лъжец.
В крайна сметка къф човек е брат ти, мнемич?
Последно промяна от holi_day на 20.03.09, 14:29, променено общо 1 път.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
holi_day написа:Една тема отдавна ми се върти в главата, та ще ми е интересно какво мислите.
Даже някъде четох, че се поддаваме на...вид суета - в контакта си с този човек се чувстваш поласкан от вниманието, едва ли не, което приспива преценката ти. Затова пък наблюдението и анализа отстрани изправят стълбата в голяма степен.
Хубаво би илюстрирала темата ти, мисля.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аха, сега ще доказвам, че нямам брат.holi_day написа:Аз ли питам или вий мъ питате?! Не моа да разбера!Мнемозина написа:Повече по отношението им към другите - отколкото по какво?
Не става въпрос само за интересно.
Понякога е необходимост опознаването на някого.:rotfl24:
Чакай да напиша някъф пост (мъ ногу прост) пример, пъ ку ще пак на бостана с него да замина.
Бе познаваш ти примерно... да кажем брат си. Знаеш, че е един такъв честен, мил, внимателен и услужлив. Идва съседът и му поисква стълба. А той, най-неочаквано за теб вземе, та го наругае едно хубаво, отсича, че няма стълба, трясва му вратата под носа.
Та като какъв го познаваш брат ти? Честен или лъжец е. Мил или груб е.
Не става мил с теб, пъ с другите груб; честен с теб, с дугите - лъжец.
В крайна сметка къф човек е брат ти, мнемич?
Ами според мен се предполага, че би трябвало да познавам брат си не само в милите и внимателни периоди и да знам, че има и други.
По принцип подобни въпроси човек си задава за не колкова близки хора, за които тепърва нарежда някаква картинка в главата си.
Та... за този човек първо бих си помислила, че е сприхав, кибритлия и че вероятно трудно удържа проявите на гнева си. И понеже познавам такива хора - те наистина могат в следващ момент да бъдат много мили и внимателни. Дори и към същия, когото са овикали преди малко (даже повече, защото се чувстват виновни към него).
Иначе казано, брат ми е шарен човек и е екстроверт. Примерно, не съм много на ти с психологическите профили, удържах се да не пиша малко разказче за това с какво би могъл да го я ядосал комшията вчера.
Panta rhei...
Мнемозина написа:Повече по отношението им към другите - отколкото по какво?holi_day написа:Абсолютно прав си. Просто аз забих в... тиквите...БоЕВ написа:Каквото повикало - такова се обадило.
не, не... не съм го написала това.
Холи
Разгеле!Semiramis написа:да.
Даже някъде четох, че се поддаваме на...вид суета - в контакта си с този човек се чувстваш поласкан от вниманието, едва ли не, което приспива преценката ти. Затова пък наблюдението и анализа отстрани изправят стълбата в голяма степен.
Появи се човек, дето прочел и мъ разбрал...
Тъкмо си мислех, че ку трябва още да поясня за какво говоря, хептен няма да се разбере.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Ееее, тук има толкова голяма взаимозависимост между двете, че направо свят ми се завива.Semiramis написа:Мнемозина написа: Повече по отношението им към другите - отколкото по какво?
отколкото по отношението им към себе си.
не, не... не съм го написала това.
Холи
Нищо не си написала, нищо.
Panta rhei...
Ама така не е честно.holi_day написа:Разгеле!Semiramis написа:да.
Тъкмо си мислех, че ку трябва още да поясня за какво говоря, хептен няма да се разбере.
Значи питаш за мен, а не за брат ми.
Panta rhei...
Мнемозина написа:Ама така не е честно.
Значи питаш за мен, а не за брат ми.
ку кажа квото и да е, може оттук нататък да се тълкува като заплаха!
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Може ли да обясниш, за да престана да разбирам?holi_day написа:Мнемозина написа:Ама така не е честно.
Значи питаш за мен, а не за брат ми.![]()
![]()
ку кажа квото и да е, може оттук нататък да се тълкува като заплаха!
Panta rhei...
Мчи ти откоооооооооога си престанала...Мнемозина написа:Може ли да обясниш, за да престана да разбирам?
П.П. От времето на Щрунц пр.н.е.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
holi_day написа:Разгеле!
За една бивша колежка, и аз нямам брат
Приятна интелигентна жена, а аз - на 20, т.е чиста и невинна. В потрес изпаднах първия път като я чух да разказва на клиент как мъжът и е студент, как го храни през всичките години, как гледа и детето, как той за нищо не става и добре че е тя ... После видях, че на 2/3 от клиентите го разказва/припомня с нюанси...
Поза някаква, гадна, така успяваше да пазарува от клиентите с отстъпки..
Не че нещо, но пък сега по друга линия се запознах с едно семейство. Познавали са тези навремето, но не живеят в Пловдив и не поддържат връзка... С прекрасни впечатления са хората - страхотна съпруга и супер семейство.
- snowprincess
когато наблюдаваш само отношението към другите или само към теб не можеш да разбереш характера на човека, това се опитвам да ти кажа, разбираш само дали си му симпатичен или не и че действа според настроение, чувства и емоции в даден момент
наблюдението е най-простия и недостоверен метод, защото човек рискува да го интерепретира по субективен начин, хората са измислили за целта тестове, интервюта, анкети, експерименти
ето черти от характера, можеш ли дори за най-близките си хора да кажеш какви са и да дадеш оценка:
оптимизъм, пестеливост, гостоприемство, търпеливост, хитрост, нравственост, ученолюбие, купонджийство, съпричастност, твърдост, подчиняемост, смелост, толерантност, алчност, тревожност, справедливост, завист, патриотизъм, вяра, влюбчивост, суеверие, трудолюбие, доверчивост, отмъстителност, естетичност
наблюдението е най-простия и недостоверен метод, защото човек рискува да го интерепретира по субективен начин, хората са измислили за целта тестове, интервюта, анкети, експерименти
ето черти от характера, можеш ли дори за най-близките си хора да кажеш какви са и да дадеш оценка:
оптимизъм, пестеливост, гостоприемство, търпеливост, хитрост, нравственост, ученолюбие, купонджийство, съпричастност, твърдост, подчиняемост, смелост, толерантност, алчност, тревожност, справедливост, завист, патриотизъм, вяра, влюбчивост, суеверие, трудолюбие, доверчивост, отмъстителност, естетичност

snowprincess написа:когато наблюдаваш само отношението към другите или само към теб не можеш да разбереш характера на човека, това се опитвам да ти кажа, разбираш само дали си му симпатичен или не и че действа според настроение, чувства и емоции в даден момент
Примерно. Мога да кажа за сегашната колежка, че е отмъстителна - на база 6 г заедно и я виждам, как като и е криво понякога за нещо лично си, нейно, започва да търси на кого да си го излее. Примерно на колегите
Това как ще се брои - като моментно състояние или?
Възприятието за характера на даден човек обективно ли е или е субективно, Сноу?
Абстрактно ми звучи написаното, искам да кажа.
Между моята преценка за валчност и твоята, примерно, ще има разлика. По усреднени стойности за тестове ли, как?
Ако ще да излезе най-добрата, по моите критерии е еди-каква-си. Аз ли да си променя критериите?
Не говорим за натрапване.
Последно промяна от Semiramis на 20.03.09, 15:42, променено общо 1 път.
Кое от Щрунцовите времена, че нещо и това не го разбрах.holi_day написа:Мчи ти откоооооооооога си престанала...Мнемозина написа:Може ли да обясниш, за да престана да разбирам?
Не, не, сакън, не обяснявай.
Взех да се питам започвала ли съм изобщо.
Panta rhei...
оставяте впечатлението за неразбиращи, което не ми е ясно дали се дължи на това, че не ви наблюдавам достатъчноМнемозина написа:Кое от Щрунцовите времена, че нещо и това не го разбрах.holi_day написа:Мчи ти откоооооооооога си престанала...Мнемозина написа:Може ли да обясниш, за да престана да разбирам?
Не, не, сакън, не обяснявай.
Взех да се питам започвала ли съм изобщо.
но при всички случаи значи, че не казвам, че вие сте неразбиращи по принцип, или неразбиращи други неща.
първо не ви познавам, и второ - то па като че ли има нещо, което да не е относително.
- snowprincess
ти сама отговаряш - в случая е субективноSemiramis написа:
и друг път съм писала - това е Огледално Аз (какво другите мислят за теб)
представи си, че срещнеш най-добрата и приятелка, тя изобщо няма да повярва, че говорите за един и същи човек, защото няма да я е виждала в тази светлина, коя според теб ще е права
тази жена се страхува и това е нейното "оръжие" да се справи в ситуации, когато и е трудно
не си променяй критериите, просто пробвай в отношенията с нея да си винаги доброжелателна и тогава няма да е отмъстителна спрямо теб, т.е. ще спре да се страхува от теб

snowprincess написа:ти сама отговаряш - в случая е субективноSemiramis написа:
и друг път съм писала - това е Огледално Аз (какво другите мислят за теб)
представи си, че срещнеш най-добрата и приятелка, тя изобщо няма да повярва, че говорите за един и същи човек, защото няма да я е виждала в тази светлина, коя според теб ще е права
тази жена се страхува и това е нейното "оръжие" да се справи в ситуации, когато и е трудно
не си променяй критериите, просто пробвай в отношенията с нея да си винаги доброжелателна и тогава няма да е отмъстителна спрямо теб, т.е. ще спре да се страхува от теб
за колежката ако говорим - коментирах начина, по който се отнася с другите.
Аз съм намерила как да се справям с нея.
Ясно че в различни моменти и с различни хора сме различни, и еднакви до една степен, и т.н. ...
но ми стана любопитно какво искаш да кажеш с "не можеш да разбереш характера на човека" - в предния ти постинг. прозвуча ми като някакво пълно познаване.
- snowprincess
пак ще го кажа - само от твое наблюдение не е достатъчно да разбереш, това ще е субективно мнение, но го има като метод - Метод на взаимните оценки - Идеята е оценяването по предварително определени скали да става от хора, които познават ИЛ отблизо, много добре и от дълго време. Използва се списък от качества, най-често - прилагателни имена. Отбелязва се в каква степен даденото свойство е присъщо на личността. Може да се използва и като самооценъчна техника.Semiramis написа: но ми стана любопитно какво искаш да кажеш с "не можеш да разбереш характера на човека" - в предния ти постинг. прозвуча ми като някакво пълно познаване.
има тестове
например теста на Айзенк (дава се на много интервюта за работа и си е реален инструмент, за да разбереш черти от характера), в този сайт ти дават готова интрепретация
http://www.t-h.hit.bg/files/test/66.html
виж колко тестовете и въпросниците има, това се учи по диференциална психология (този път копвам прекалено много, на който не му е интересно да скролира надолу, съжалявам - направо се олях, но да се разбере характера на някого не е лесна работа):
Измерване на индивидуалните различия в рамките на метафората за "чертите на личността".
Многофакторни въпросници за изследване на личността.
а) MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) - Многофазен личностен въпросник на Минесота.
Въпросникът съдържа 550 съждения за атитюди, емоционални реакции, физиологични и психологични симптоми, събития от минал опит. ИЛ трябва да отбележи отношението си към съждението, като подчертае една от трите възможности (или като разпредели картичките с написаните съждения в три групи): ВЯРНО, НЕВЯРНО, НЕ МОГА ДА КАЖА. * Съжденията се свеждат до 26 условно приети параметри на личността (дадени в неопределен ред), напр. общо здраве (9 айтеми), сензитивност (5), навици (19), семейство и брак (26), образование и възпитание (12), полови отношения (16), афекти, мании (24), морал (33), социални отношения (72) и т.н. Примери за вида на айтемите от въпросника: "Имам добър апетит", "Мене никой не ме разбира", "Аз съм много значителна личност", "Много рядко ми се случва да мечтая", "В моето семейство има много нервни хора" и т.н.
Тестът е създаден да подпомогне клиницистите. Въпросникът се предлага на хора без и с отклонения (групи индивиди с различни нарушения). В крайния вариант на въпросника са запазени само въпросите с дискриминантна функция по отношение на групите. Процедурата е следната: на две групи лица, сходни по пол, възраст и социален статус, се задават едни и същи въпроси. Но в първата група са хоспитализирани лица (напр. с психастения) - т.нар. критериална група, а във втората група са здрави лица, които никога не са били психиатрично регистрирани - т.нар. контролна група. Тук няма значение дали отговорът съответства на верния, той трябва да съответства на приетия за верен (от контролната група). Няма значение дали реално признакът или качеството са характерни или не за дадената личност от критериалната група, не ни интересува какво качество отразява даден въпрос или скала, а как отговарят хората от двете групи. Така чрез въпросника може да се разграничи популацията (индивиди с психични нарушения / индивиди в норма), но не се получава информация за реалното състояние на нещата. MMPI се използва не само за разграничаване на индивидите с психични отклонения, но и за изследване на индивиди в норма - като метод за обособяване на индивидите с тенденция към психично заболяване (на човека се гледа като на "не-болен", следи се само за тенденцията). Но при изследването на здрави личности съществуват редица особености, затова MMPI трябва да се съчетава с използването на други въпросници.
Според получените отговори в трите степени, резултатите се обработват в 10 клинични скали за диагностика на психичното здраве<$FЗа наличие на признаци на заболяване от: хипохондрия, депресия, параноя, шизофрения, социална интроверсия-екстраверсия и др.>, както и за определяне на някои особености на личността.<$FТенденция към доминиране, личност с предразсъдъци, социо-икономически статус и др.>. Чрез размесването на съжденията, към които ИЛ трябва да вземе отношение, до известна степен се избягва преднамереното насочване на вниманието на ИЛ към определен, очакван от експериментатора отговор. Въз основа на резултатите се съставят т.нар. индивидуални профили.
б) CPI (California Personality Inventory) - Личностен въпросник на Калифорния.
Широко използван самооценъчен въпросник, чийто оригинал произхожда от MMPI (включени са част въпросите), но е предназначен предимно за лица в норма. Съдържа няколко стотици "да-не" въпроса за измерване на самочувствие, самоконтрол, социализация, постижения, доминиращи черти и вкусове.<$FCPI съдържа следните скали: доминантност, потенциал за статус, социабилност, социално присъствие, приемане на себе си, психически и физически комфорт, отговорност, социализация, самоконтрол, толерантност, добро впечатление (агриабилност), оперативност, постижение чрез конформизъм, постижение чрез независимост, интелектуална ефективност, гъвкавост, женственост, мъжественост
в) Емпиричен характер имат:
- 16 PF (Въпросник за изследване на личността), предложен от Реймънд Кетъл и базиран на идентификацията на 16 личностови фактора (същностни черти) от втори порядък (след факторен анализ на повърхностните черти). Тези 16 фактора според Кетъл са базални компоненти на личността.
- EPI (Eysenck Personality Inventory) - Личностен въпросник на Айзенк. Най-популярна е модификацията от 1964 год., разработена съвместно с д-р Сибил Айзенк. EPI има две еквивалентни форми (А и Б) с по 57 въпроса. Измерва три основни дименсии "екстраверсия-интроверсия", "невротизъм" и "психотизъм". Разработен е в два варианта - за възрастни (16-70 г.) и за деца (7-15 г.).
Горните два въпросника се основават на предположението, че изследваното лице разбира всички въпроси еднозначно и им отговаря искрено. Но тъй като много от въпросите съдържат социална желателност (социално одобрение или заплаха) възниква въпросът за достоверността на отговорите ("да-не" въпросите също създават проблем в това отношение - ИЛ няма много голям избор). Ако при съставяне на профила всички скали са с много високи или много ниски показатели, става въпрос за много висока степен на положителна или отрицателна желателност. Но и при много висока желателност на даден тест не е изключено да получим искрени отговори. Как да се преодолее влиянието на социалната желателност? Каквото и да се прави, тази "заплаха" не може да бъде избегната. Въпросници, чиито "верни" отговори са само "да" са със съмнителна ефективност. Затова някои от въпросите се "обръщат" - верният отговор е "не".<$F"Верният" отговор отнася ИЛ към една или друга степен на проявеност на качеството, признака.> В някои въпросници отрицателните въпроси се формират като отделен фактор. При въпросника на Айзенк положението е комплицирано, защото има две скали в една дименсия (екстраверсия и интроверсия). В теста на Айзенк е добавена и скала за "лъжа" (регистриране на симулация при отговарянето).
3. Методики за диагностика в рамките на отделния индивид.<$FЗа да кажем доколко един човек притежава дадено качество можем: 1) да го сравним с групата; 2) в каква степен (част) е представено качеството у индивида).>
а) Q-sort методика (questionnaire sort, методика за сортиране на въпроси).
Методиката се основава на специален вид ранжирани оценки. Създадена е от Блок (Block) през 1961 г. Процедура: на ИЛ се предоставя набор от картички (картончета)<$FВ оригинала на Блок картичките са 100.>, на всяка от които е написано по едно твърдение. ИЛ трябва да сортира картичките в девет групи - от "най-характерно за мен" до "най-нехарактерно за мен". Така картичките, които характеризират едно качество у личността в минимална степен попадат в група N 1, а картичките, характеризиращи качеството в максимална степен - в група N 9. В зависимост от групата, в която е попаднала, на всяка картичка се причислява (приписва) определено "тегло" (оценка). Тази методика се използва в лонгитюдните изследвания и в границите на психотерапията. Отнася се само до отделния индивид (изключение - изследванията при близнаци). Сравненията на резултатите при различни индивиди по тази методика се избягват!
Сравнение, корелация може да се прави само по отношение на виждането за себе си - между Аз-реално и Аз-идеално (Роджърс). При рязко разминаване на Аз-реално и Аз-идеално вероятно личността има сериозни проблеми. Ако по време на терапия приложим втори път тази методика и корелацията между Аз-реално и Аз-идеално е по-висока, то терапията върви добре. Умерено разминаване може да е показател за наличие на самоактуализираща се личност, която не се задоволява с постигнатото и непрекъснато си поставя нови цели. Ако двата показателя корелират в голяма степен, то това е показател за вероятна хармония на личността със самата себе си (стабилна, добре адаптирана личност), но може да има и нюанс на самодоволност и изчерпаност на целите. Зависи от случая. Не трябва да се забравя, че става въпрос не за оценка, а за самооценка, така че може да не се отразява реалното положение на нещата и реалното поведение, т.е. личността може да е постигнала повече, отколкото си мисли, както и да не оценява постигнато като добро.
б) Rep Test ("репертуарна решетка") на Джордж Кели (G.Kelly).
Тестът се използва, за да се идентифицират конструктите, чрез които ИЛ описва основните, централните фигури в своя живот. Представлява "решетка" с по 22 клетки на всяка страна. На всеки ред от решетката ИЛ сравнява три лица, като обединява две от тях за сметка на третото. Признакът, по който се обединяват двете лица, се нарича "конструкт". Така става ясно по какъв начин, с какви психологически конструкти индивидът описва другите хора със съществени роли в неговия живот. Формулират се различни конструкти. При анализа е от значение както количеството (брой на конструктите и колко пъти се повтаря даден конструкт дори като идея), така и "качеството" на конструктите (вид понятие, типове конструкти и т.н.). Работи се само в рамките на всеки конкретен индивид. Използва се както за изследване на индивиди, така и за диагностициране на ситуации, организации и др.<$FПовече за тази методика ще прочетете във въпрос 9.>
* Пълното име на този инструмент е Role Construct Repertory Test. Това е тест за установяване на репертоара, списъка от конструкти, чрез които индивидът "вижда" света около себе си, описвайки чрез тях хората с основни роли в неговия живот. Според Кели personal-role-конструктите са същностни компоненти на личността.
* Въпросът е как да се използват многофакторните анализи в индивидуалната терапия? Защото Q-sort и Rep-Test са много отворени методики, а само идентифицирането на цифрите в конкретната ситуация може да ни даде емпирични данни. Методиките за индивидуална диагностика тръгват от описание на поведението и създават някакви констелации. Въпросът е какво означават тези констелации, как се тълкуват те? Отговор: Чисто субективно. Проективните методики пък дават един претекст да се извади част от обяснителната схема и да се интерпретира от отделното ИЛ. Тези тестове нямат висока предиктивна валидност, а не трябва да се забравя, че прогностична валидност има само при добра надеждност!.<$FПроективни тестове са тези на Роршах, ТАТ на Мърей, Картините на Розенцвайг, асоциативният експеримент, SCT (тест за допълване на изречения) и др.> Затова е много важно използването на подходяща комбинация от методики за всеки конкретен индивид.

довечера шъ го изчетаsnowprincess написа:пак ще го кажа - само от твое наблюдение не е достатъчно да разбереш, това ще е субективно мнение, но го има като метод - Метод на взаимните оценки - Идеята е оценяването по предварително определени скали да става от хора, които познават ИЛ отблизо, много добре и от дълго време. Използва се списък от качества, най-често - прилагателни имена. Отбелязва се в каква степен даденото свойство е присъщо на личността. Може да се използва и като самооценъчна техника.Semiramis написа: но ми стана любопитно какво искаш да кажеш с "не можеш да разбереш характера на човека" - в предния ти постинг. прозвуча ми като някакво пълно познаване.
има тестове
например теста на Айзенк (дава се на много интервюта за работа и си е реален инструмент, за да разбереш черти от характера), в този сайт ти дават готова интрепретация
http://www.t-h.hit.bg/files/test/66.html
виж колко тестовете и въпросниците има, това се учи по диференциална психология (този път копвам прекалено много, на който не му е интересно да скролира надолу, съжалявам - направо се олях, но да се разбере характера на някого не е лесна работа):
Измерване на индивидуалните различия в рамките на метафората за "чертите на личността".
Многофакторни въпросници за изследване на личността.
а) MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) - Многофазен личностен въпросник на Минесота.
Въпросникът съдържа 550 съждения за атитюди, емоционални реакции, физиологични и психологични симптоми, събития от минал опит. ИЛ трябва да отбележи отношението си към съждението, като подчертае една от трите възможности (или като разпредели картичките с написаните съждения в три групи): ВЯРНО, НЕВЯРНО, НЕ МОГА ДА КАЖА. * Съжденията се свеждат до 26 условно приети параметри на личността (дадени в неопределен ред), напр. общо здраве (9 айтеми), сензитивност (5), навици (19), семейство и брак (26), образование и възпитание (12), полови отношения (16), афекти, мании (24), морал (33), социални отношения (72) и т.н. Примери за вида на айтемите от въпросника: "Имам добър апетит", "Мене никой не ме разбира", "Аз съм много значителна личност", "Много рядко ми се случва да мечтая", "В моето семейство има много нервни хора" и т.н.
Тестът е създаден да подпомогне клиницистите. Въпросникът се предлага на хора без и с отклонения (групи индивиди с различни нарушения). В крайния вариант на въпросника са запазени само въпросите с дискриминантна функция по отношение на групите. Процедурата е следната: на две групи лица, сходни по пол, възраст и социален статус, се задават едни и същи въпроси. Но в първата група са хоспитализирани лица (напр. с психастения) - т.нар. критериална група, а във втората група са здрави лица, които никога не са били психиатрично регистрирани - т.нар. контролна група. Тук няма значение дали отговорът съответства на верния, той трябва да съответства на приетия за верен (от контролната група). Няма значение дали реално признакът или качеството са характерни или не за дадената личност от критериалната група, не ни интересува какво качество отразява даден въпрос или скала, а как отговарят хората от двете групи. Така чрез въпросника може да се разграничи популацията (индивиди с психични нарушения / индивиди в норма), но не се получава информация за реалното състояние на нещата. MMPI се използва не само за разграничаване на индивидите с психични отклонения, но и за изследване на индивиди в норма - като метод за обособяване на индивидите с тенденция към психично заболяване (на човека се гледа като на "не-болен", следи се само за тенденцията). Но при изследването на здрави личности съществуват редица особености, затова MMPI трябва да се съчетава с използването на други въпросници.
Според получените отговори в трите степени, резултатите се обработват в 10 клинични скали за диагностика на психичното здраве<$FЗа наличие на признаци на заболяване от: хипохондрия, депресия, параноя, шизофрения, социална интроверсия-екстраверсия и др.>, както и за определяне на някои особености на личността.<$FТенденция към доминиране, личност с предразсъдъци, социо-икономически статус и др.>. Чрез размесването на съжденията, към които ИЛ трябва да вземе отношение, до известна степен се избягва преднамереното насочване на вниманието на ИЛ към определен, очакван от експериментатора отговор. Въз основа на резултатите се съставят т.нар. индивидуални профили.
б) CPI (California Personality Inventory) - Личностен въпросник на Калифорния.
Широко използван самооценъчен въпросник, чийто оригинал произхожда от MMPI (включени са част въпросите), но е предназначен предимно за лица в норма. Съдържа няколко стотици "да-не" въпроса за измерване на самочувствие, самоконтрол, социализация, постижения, доминиращи черти и вкусове.<$FCPI съдържа следните скали: доминантност, потенциал за статус, социабилност, социално присъствие, приемане на себе си, психически и физически комфорт, отговорност, социализация, самоконтрол, толерантност, добро впечатление (агриабилност), оперативност, постижение чрез конформизъм, постижение чрез независимост, интелектуална ефективност, гъвкавост, женственост, мъжественост
в) Емпиричен характер имат:
- 16 PF (Въпросник за изследване на личността), предложен от Реймънд Кетъл и базиран на идентификацията на 16 личностови фактора (същностни черти) от втори порядък (след факторен анализ на повърхностните черти). Тези 16 фактора според Кетъл са базални компоненти на личността.
- EPI (Eysenck Personality Inventory) - Личностен въпросник на Айзенк. Най-популярна е модификацията от 1964 год., разработена съвместно с д-р Сибил Айзенк. EPI има две еквивалентни форми (А и Б) с по 57 въпроса. Измерва три основни дименсии "екстраверсия-интроверсия", "невротизъм" и "психотизъм". Разработен е в два варианта - за възрастни (16-70 г.) и за деца (7-15 г.).
Горните два въпросника се основават на предположението, че изследваното лице разбира всички въпроси еднозначно и им отговаря искрено. Но тъй като много от въпросите съдържат социална желателност (социално одобрение или заплаха) възниква въпросът за достоверността на отговорите ("да-не" въпросите също създават проблем в това отношение - ИЛ няма много голям избор). Ако при съставяне на профила всички скали са с много високи или много ниски показатели, става въпрос за много висока степен на положителна или отрицателна желателност. Но и при много висока желателност на даден тест не е изключено да получим искрени отговори. Как да се преодолее влиянието на социалната желателност? Каквото и да се прави, тази "заплаха" не може да бъде избегната. Въпросници, чиито "верни" отговори са само "да" са със съмнителна ефективност. Затова някои от въпросите се "обръщат" - верният отговор е "не".<$F"Верният" отговор отнася ИЛ към една или друга степен на проявеност на качеството, признака.> В някои въпросници отрицателните въпроси се формират като отделен фактор. При въпросника на Айзенк положението е комплицирано, защото има две скали в една дименсия (екстраверсия и интроверсия). В теста на Айзенк е добавена и скала за "лъжа" (регистриране на симулация при отговарянето).
3. Методики за диагностика в рамките на отделния индивид.<$FЗа да кажем доколко един човек притежава дадено качество можем: 1) да го сравним с групата; 2) в каква степен (част) е представено качеството у индивида).>
а) Q-sort методика (questionnaire sort, методика за сортиране на въпроси).
Методиката се основава на специален вид ранжирани оценки. Създадена е от Блок (Block) през 1961 г. Процедура: на ИЛ се предоставя набор от картички (картончета)<$FВ оригинала на Блок картичките са 100.>, на всяка от които е написано по едно твърдение. ИЛ трябва да сортира картичките в девет групи - от "най-характерно за мен" до "най-нехарактерно за мен". Така картичките, които характеризират едно качество у личността в минимална степен попадат в група N 1, а картичките, характеризиращи качеството в максимална степен - в група N 9. В зависимост от групата, в която е попаднала, на всяка картичка се причислява (приписва) определено "тегло" (оценка). Тази методика се използва в лонгитюдните изследвания и в границите на психотерапията. Отнася се само до отделния индивид (изключение - изследванията при близнаци). Сравненията на резултатите при различни индивиди по тази методика се избягват!
Сравнение, корелация може да се прави само по отношение на виждането за себе си - между Аз-реално и Аз-идеално (Роджърс). При рязко разминаване на Аз-реално и Аз-идеално вероятно личността има сериозни проблеми. Ако по време на терапия приложим втори път тази методика и корелацията между Аз-реално и Аз-идеално е по-висока, то терапията върви добре. Умерено разминаване може да е показател за наличие на самоактуализираща се личност, която не се задоволява с постигнатото и непрекъснато си поставя нови цели. Ако двата показателя корелират в голяма степен, то това е показател за вероятна хармония на личността със самата себе си (стабилна, добре адаптирана личност), но може да има и нюанс на самодоволност и изчерпаност на целите. Зависи от случая. Не трябва да се забравя, че става въпрос не за оценка, а за самооценка, така че може да не се отразява реалното положение на нещата и реалното поведение, т.е. личността може да е постигнала повече, отколкото си мисли, както и да не оценява постигнато като добро.
б) Rep Test ("репертуарна решетка") на Джордж Кели (G.Kelly).
Тестът се използва, за да се идентифицират конструктите, чрез които ИЛ описва основните, централните фигури в своя живот. Представлява "решетка" с по 22 клетки на всяка страна. На всеки ред от решетката ИЛ сравнява три лица, като обединява две от тях за сметка на третото. Признакът, по който се обединяват двете лица, се нарича "конструкт". Така става ясно по какъв начин, с какви психологически конструкти индивидът описва другите хора със съществени роли в неговия живот. Формулират се различни конструкти. При анализа е от значение както количеството (брой на конструктите и колко пъти се повтаря даден конструкт дори като идея), така и "качеството" на конструктите (вид понятие, типове конструкти и т.н.). Работи се само в рамките на всеки конкретен индивид. Използва се както за изследване на индивиди, така и за диагностициране на ситуации, организации и др.<$FПовече за тази методика ще прочетете във въпрос 9.>
* Пълното име на този инструмент е Role Construct Repertory Test. Това е тест за установяване на репертоара, списъка от конструкти, чрез които индивидът "вижда" света около себе си, описвайки чрез тях хората с основни роли в неговия живот. Според Кели personal-role-конструктите са същностни компоненти на личността.
* Въпросът е как да се използват многофакторните анализи в индивидуалната терапия? Защото Q-sort и Rep-Test са много отворени методики, а само идентифицирането на цифрите в конкретната ситуация може да ни даде емпирични данни. Методиките за индивидуална диагностика тръгват от описание на поведението и създават някакви констелации. Въпросът е какво означават тези констелации, как се тълкуват те? Отговор: Чисто субективно. Проективните методики пък дават един претекст да се извади част от обяснителната схема и да се интерпретира от отделното ИЛ. Тези тестове нямат висока предиктивна валидност, а не трябва да се забравя, че прогностична валидност има само при добра надеждност!.<$FПроективни тестове са тези на Роршах, ТАТ на Мърей, Картините на Розенцвайг, асоциативният експеримент, SCT (тест за допълване на изречения) и др.> Затова е много важно използването на подходяща комбинация от методики за всеки конкретен индивид.
това личният ти рекорд за най-дълъг цитат ли е?
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- snowprincess
ъхъ, ужас, срам ме еholi_day написа:довечера шъ го изчета
отивай да изтриеш цитата, че хората съвсем ще се изнервят

мога и да го повторя още веднъжsnowprincess написа:ъхъ, ужас, срам ме еholi_day написа:довечера шъ го изчета
отивай да изтриеш цитата, че хората съвсем ще се изнервят
се трябва да има някъф лошав тука
Ф.Песоа
Ф.Песоа
snowprincess написа:виж колко тестовете и въпросниците има, това се учи по диференциална психология (този път копвам прекалено много, на който не му е интересно да скролира надолу, съжалявам - направо се олях, но да се разбере характера на някого не е лесна работа):Semiramis написа: но ми стана любопитно какво искаш да кажеш с "не можеш да разбереш характера на човека" - в предния ти постинг. прозвуча ми като някакво пълно познаване.
за интересно - да,
но не е практично, да не кажа - неприложимо в ежедневието
- snowprincess
Semiramis написа:
за интересно - да,
но не е практично, да не кажа - неприложимо в ежедневието
естестевено, че ни е по-лесно да слагаме етикети - този е такъв, онзи онакъв... , но не е правилно, защото това говори повече за нашето отношение, а не за характера на другия
всички изпитваме едни и същи чувства - любов, страх, гняв, тъга, завист и реагираме според ситуациите
изгонете ме от форума, аман, толкова пък да съм безволева, имам да свърша един куп други неща

На мен ми прави впечатление как тази уговорка се добавя от изключително много хора.
това, че някой е добър лекар не го прави добър слушател примерно.. нито пък значи, че не е злобен...
затова има отделни думички.
иначе нямаше ли да ползваме една скала Характер - оценка от 1 до 10 примерно.
- snowprincess
ако някой ти каже, че си луда (или каквото и да е друго), ще означава ли, че е познал диагнозата/черта от характера тиSemiramis написа:стой де, не може пък да оправдаваме всичко, понеже можело нещо другаде да му било добро на някой.
сега като някой се държи като простак то е ясно, че е такъв само по нашите критерии.
На мен ми прави впечатление как тази уговорка се добавя от изключително много хора.
това, че някой е добър лекар не го прави добър слушател примерно.. нито пък значи, че не е злобен...
затова има отделни думички.
иначе нямаше ли да ползваме една скала Характер - оценка от 1 до 10 примерно.
обикновено такива думи се казват, за да наранят и показват, че другия е гневен, чувства се застрашен или обиден
ако ти го каже човек, който те обича и ти е приятел ще мине от едното през другото ухо и ще излезе
ако кажеш, че някой е скъперник (това е натоварено с отрицателни чувства), но ако за същия човек кажеш, че е пестелив звучи по друг начин, или весел-лекомислен, хитър-коварен...
та така с характеристиките

А за какво всъщност е необходима обективната оценка на нечий характер?snowprincess написа:когато наблюдаваш само отношението към другите или само към теб не можеш да разбереш характера на човека, това се опитвам да ти кажа, разбираш само дали си му симпатичен или не и че действа според настроение, чувства и емоции в даден момент
Panta rhei...
Аз, аз, само аз.Semiramis написа:
оставяте впечатлението за неразбиращи, което не ми е ясно дали се дължи на това, че не ви наблюдавам достатъчно
но при всички случаи значи, че не казвам, че вие сте неразбиращи по принцип, или неразбиращи други неща.
защото
първо не ви познавам, и второ - то па като че ли има нещо, което да не е относително.
Холи всичко си разбира.
А ти че не ни наблюдаваш достатъчно - това е сигурно.
Panta rhei...
- snowprincess
ако ме питаш къде се използва - при постъпване на работа - отдел управление човешки ресурси имат точно определени критерии описани в професиограмата кои качества са подходящи за всяка длъжност и кои нежелателни, в училищата за прогнозиране на поведението на малолетните и непълнолетните, в болниците - за да се определят кои са хората в норма, кои имат акцентуация в характера и кои са клиничните случаи, в криминологията, в социалните дейности...Мнемозина написа:
А за какво всъщност е необходима обективната оценка на нечий характер?
Последно промяна от snowprincess на 20.03.09, 23:53, променено общо 1 път.

Драга ми г-жо Сноу,snowprincess написа:ако някой ти каже, че си луда (или каквото и да е друго), ще означава ли, че е познал диагнозата/черта от характера ти:lol:
обикновено такива думи се казват, за да наранят и показват, че другия е гневен, чувства се застрашен или обиден
ако ти го каже човек, който те обича и ти е приятел ще мине от едното през другото ухо и ще излезе
ако кажеш, че някой е скъперник (това е натоварено с отрицателни чувства), но ако за същия човек кажеш, че е пестелив звучи по друг начин, или весел-лекомислен, хитър-коварен...
та така с характеристиките
1. Точно психологията се занимава типология и типове скали, като съгласи се, че го "прави" това не с цел да обиди някого. Какво представлява психометрията?
2. Опознаването на други не се прави с цел да им се казва какви са, въпреки че на всеки се случват "откровения" в поляритети. Все пак се предполага, че в повечето случаи човек е стигнал до себепознаването... А и днес, срещайки се с десетки хора и разговаряйки с тях, в редки случаи се произнасяш за тях какви са, като какви ги определяш... Но така или иначе, дори с периферното си зрение мярваш техни постъпки, които най-малкото създават мисли за това с какви хора общуваш или си срещнала. Или дори да не се замисляш, по един или друг начин се "сдобиваш" с усещането, че си в позната среда и сред познати хора, независимо какви са...
П.П.
Понеже споменах за поляритети, което предполага крайности в определянето на типовете, да уточня, че има различни скали, по които това се прави, а именно:
номинална - съдържа категории, за които е предположена единствено определяемостта на равенството, респ.неравенството на индивидите. Напр.
- дихотомни класификации - според наличието или отсъствието на определен признак, като с оплаквания - без оплаквания и прочие;
- многокласови класификации - според професията, според географското положение, специалнността (по която учи или работи), според телесната конструкция...
ординална скала - подредбата на на категориите е във връзка, но пък с градация, като: по-силен - по-слаб; по-бърз - по-бавен....
Тези скали могат да са полюсови; рангови и процентови; с индекси (за трудност, популярност и др.)
интервалната скала - изп. се мерни единици, което я прави удобна за количествена класификация.
пропорционалната скала - нар.се още относителна, абсолютна, рационална. при нея има нулева точка и пропорции, т.е. отношението на две скални стойности има реално значение. (В психометрията се дефинират от различни модели.)
П.П.2.
Типологията е система за класификация на индивидите.
Една от най-старите принадлежи на Хипократ - 4-те типа темпераменти: сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик.
В началото на ХХв. - биологизаторските типологии на Юнг и др...
Системата на Кречмер - като връзки между биологизаторски категории, каквото е телесния строеж и връзката му с психическите болести.
Павловската школа - на основата на висшата нервна дейност. (сила, подвижност и равновесие на нервната система, респ. процесите на възбуждане и задържане)
Айзенк - разработва методи за типологичните свойства, като свързва типологията с психотерапията.
Школата на Кетъл - разработва математико-статистически методи за типологичен анализ. Установява различни типове характер - напр. на основата на нагласата - трайност, динамичност, вариативност, стабилност... Цялостната хармония на личността с динамична нагласа (Х-тип), конфликтна личност с грубо статична нагласа (К-тип) и импулсивната личност с изменчива нагласа (И-тип)
П.П.3
Стана дълго. А уж направих извадка - само щрихи, без изчерпателност. Аз - К-типа
Ф.Песоа
Ф.Песоа