Свинския грип - въпроси и отговори

Все същите
Аватар
ELBI

Свинския грип - въпроси и отговори

Мнение от ELBI »

Кратко представяне на факти за свинския грип в рамките на 4 въпроса и 4 отговора в Нешънъл Джиографик - дали е безопасно да се яде свинско (отговора е - да - колкото е било винаги до сега), дали хирургическите маски предпазват (отговора е и да и не - т.е. не напълно, но е по-добре от нищо), дали това е поредната медийна паника (отговора е - между паника и трябва просто да се внимава) и как се е появил вируса (обвиненията да са към прасетата и вируса).

http://news.nationalgeographic.com/news ... facts.html
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Света вода ненапита

Re: Свинския грип - въпроси и отговори

Мнение от Света вода ненапита »

ELBI написа:Кратко представяне на факти за свинския грип в рамките на 4 въпроса и 4 отговора в Нешънъл Джиографик - дали е безопасно да се яде свинско (отговора е - да - колкото е било винаги до сега), дали хирургическите маски предпазват (отговора е и да и не - т.е. не напълно, но е по-добре от нищо), дали това е поредната медийна паника (отговора е - между паника и трябва просто да се внимава) и как се е появил вируса (обвиненията да са към прасетата и вируса).

според мен е поредното "Много шум за нищо" и... хм... "Състояние на страх"...
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Криза е. Фармацефтичните компании са загрижени за продажбите и прочее.

Което не значи, че не трябва да се внимава.

Винаги трябва да се внимава.

Егати! Почти 7 с 9 нули сме. Ако не и отгоре. В такива условия и с такава скорост на разпространение на вектора на зараза пандемия е почти неизбежна. Европа 1300-1600 ще бледнее ако се пръкне нещо наистина сериозно. Да не дава Господ.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

А някой може ли да ми обясни простичко и накратко защо вече почти никакви лекарства не искат да дават без рецепта?

Ама не това, че самолечението е опасно и трябва да се ходи на лекар, това си го знаем, ами защо точно сега решиха, че е толкова опасно.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:А някой може ли да ми обясни простичко и накратко защо вече почти никакви лекарства не искат да дават без рецепта?

Ама не това, че самолечението е опасно и трябва да се ходи на лекар, това си го знаем, ами защо точно сега решиха, че е толкова опасно.
аз като една мнителна кучка имам следното обяснение:
1. отивам с детето на преглед
2. оказва се, че има настинка
3. предписват му точно определен сироп за гърло, производство на едикой си и точно определени капки за нос, производство на едикой си
4. пишат ми рецепта и съответно производителите са благодарни на моя педиатър и тази благодарност трябва да се следи. най-лесно се следи чрез аптеките

п.п. тва обяснение може изобщо да не съответства на реалността. само го предлагам...
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

възможен е този сценарий
ама това би означавало, че държавата го иска това, то па да имаше и държава де

но той и преди беше възможен
разбира се най-вече за хирурзи и подобни
отиваш в тази аптека и си купуваш материали оттам
аз тях ги харесвам най-много и с тях най-добре работя

мда
търговия
здраве

бул, пардон, свайн шит
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:

.
рем, как се внимава с вирусите?! пълната изолация не е възможна. или организмът се справя или се предава... това ми е особено болезнена тема и то покрай дечурлигата. съвсем скоро една докторица ми скъси живота с 15 години като ми хвърли в лицето една диагноза за дребосъка още на пейката пред кабинета. ама страшна диагноза и то по още по-страшен начин "кво сте ми го довели?! не виждате ли, че е с менингит. айде надолу по улицата и в инфокциозната клиника, че ще пламнеме от вас тука" слава богу, беше грипен вирус, но и до днес не знам как се задържах на краката си в този момент.
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
Remmivs написа:

.
рем, как се внимава с вирусите?! пълната изолация не е възможна. или организмът се справя или се предава... това ми е особено болезнена тема и то покрай дечурлигата. съвсем скоро една докторица ми скъси живота с 15 години като ми хвърли в лицето една диагноза за дребосъка още на пейката пред кабинета. ама страшна диагноза и то по още по-страшен начин "кво сте ми го довели?! не виждате ли, че е с менингит. айде надолу по улицата и в инфокциозната клиника, че ще пламнеме от вас тука" слава богу, беше грипен вирус, но и до днес не знам как се задържах на краката си в този момент.
често срещана картинка от посещение на доктор... за жалост
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа: ама това би означавало, че държавата го иска това, то па да имаше и държава де
държавата, доколкото я има, иска това, което успеят да я убедят различни групи хора. колкото по-умеят да убеждават, толкова по-отзивчива е държавата.
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:
Remmivs написа:

.
ужасни "доктори" има
искам да убия някои от тях
с голи ръце

а с вирусите
няма начин
права си
организма сам се справя, медицината може само да се опита да му помогне
сега има и ваксини, но гадините мутират светкавично и не им действат лекарства
имунната ни система е нашия страж
и затова трябва да се спортува и да се яде месо
и зеленчуци
а не да висим пред шибаните монитори по цял ден и да се тъпчем с фафли
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
Мнемозина написа:А някой може ли да ми обясни простичко и накратко защо вече почти никакви лекарства не искат да дават без рецепта?

аз като една мнителна кучка имам следното обяснение:
1. отивам с детето на преглед
2. оказва се, че има настинка
3. предписват му точно определен сироп за гърло, производство на едикой си и точно определени капки за нос, производство на едикой си
4. пишат ми рецепта и съответно производителите са благодарни на моя педиатър и тази благодарност трябва да се следи. най-лесно се следи чрез аптеките

п.п. тва обяснение може изобщо да не съответства на реалността. само го предлагам...
Една приятелка се оплака, че са й искали рецепта за витамин С на ампули. :shocked:

Аз към твоите подозрения да добавя - за всяка рецепта - такса за преглед при ДжиПи -то. Сичко се налива в здравната каса. Работа за чиновници, работа и поръчки за тия дето издават бланки за рецепти - представи си какво количество е нужно, ако за най-простите хапчета искат рецепта.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Remmivs написа:

.

Мен така ме шашардисаха с "таласемия" и за двамата Терминатора, директно. Колко съм се молил Богу...
Лекаря, в първа детска болница, като му казах за какво ни пращат, започна да се смее, пък на мен нещо взе да ми издува гърдите отвътре.
Бе...15 години, гаранция! Не може да са по- малко!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:...
а не да висим пред шибаните монитори по цял ден и да се тъпчем с фафли
Ама стига, бе! Мине, не мине, "вафли" аааа! Има боровец долу в барчето, риш,.. пак ще минавам на прибежки
annonymus

Re: Свинския грип - въпроси и отговори

Мнение от annonymus »

Метаморф написа:
ELBI написа:Кратко представяне на факти за свинския грип в рамките на 4 въпроса и 4 отговора в Нешънъл Джиографик - дали е безопасно да се яде свинско (отговора е - да - колкото е било винаги до сега), дали хирургическите маски предпазват (отговора е и да и не - т.е. не напълно, но е по-добре от нищо), дали това е поредната медийна паника (отговора е - между паника и трябва просто да се внимава) и как се е появил вируса (обвиненията да са към прасетата и вируса).

според мен е поредното "Много шум за нищо" и... хм... "Състояние на страх"...
И на мен на таквоз ми прилича.
През година-две има някакви паники - то не бяха птичи грипове, трески някакви и други такива.
Да не дава Господ да се стига до апокалипсиси някакви, все пак.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Ама стига, бе! Мине, не мине, "вафли" аааа! Има боровец долу в барчето, риш,.. пак ще минавам на прибежки
:blum::blum::blum::blum::blum::blum::blum::blum::blum::blum::blum:

аз отивам след малко да хапна свинско
мммммм
как ми се ще да можех и винско
ма пуста работа
все едно е пред 6 почивни дни
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Абе защо всичките животински грипове са все едни такива... :huhthink:

В смисъл - не може ли нещо по-благородно да плъзне. Примерно - лъвски грип.
Ми друго си е да те хване лъвски грип, то направо да се похвалиш. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Сигурно защото е по- лесно да се експериментира с обичайни животни... Някак си по-близко са до хората. А с лъвове - те и без това си измират в африканските страни, не им трябва вирус.

пп И нещо не ми се вързва лъв и клинична лаборатория
Публикувай отговор