За парите и образованието

Все същите
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:О, айде стига софизми.
Не те карам насила. Предложих ти живот без кинти, ти се дърпаш:grin:

Ти го искаш за целия свят, ама да си питал света дали го иска случайно?
Дали са софизми или пък ти се оправдаваш с тях....:grin:

Както и да е. Разбрах те, няма да ми отвориш очите за достойните люде, чиято кауза си решила да подкрепиш. И си права, всъщност. По два пункта - първо, това е суверено право - тайната на вота и, второ, защо да ми отваряш очите и без това съм един загубеняк и ментално изкривен идеалист.

Знаеш ли, това е една добра идея. Можем да попитаме света какво предпочита. Искаш ли? Ще спретнем сайт и ще сложим двете неща и по един бутон за гласуване. Ще започнем на български, руски и английски (ако знаеш друг език също, но аз не знам). И ще го направим така, че всеки, който иска да може да преведе посланията - свободен сайт като свободен софтуер и свобода на словото. :cool: Моето послание е по-горе. Твоето какво ще е?
ОХо! Навих се! Ще намерим преводачи доброволци!
Чакай сега - твоето послание е по-горе - пожелавам си и т.н.н и т.н.н и т.н.? Да?
Значи аз трябва нещо опозиционно да спретна, нали?
Предлагам да ги съкратим максимум до три реда - не забравяй, че света е мързелив и не му се чете особено.
Ще стане интересен експеримент, околните могат да поматас с популяризиране на сайта.
Ей, може да стане много интересно!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

хехе, каква хубава идея се роди от този спор :-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:хехе, каква хубава идея се роди от този спор :-)
На мен наистина ми е интересно да видя какво ще каже света.
Технически как става номера - може ли примерно някакъв блог да се направи или нещо във Фейсбука
или трябва регистрация на домейн или каквото е там (сори, малко съм неГрамотна в това отношение...)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

домейн е най-добре

what-world-wants и what-we-want домейните (com, не че искам commercial домейн, но е хубаво да няма такъв изобщо) са вече заети, но примерно

word-of-the-world е свободен

който има по-добра идея за име на домейна да свирне
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:ОХо! Навих се! Ще намерим преводачи доброволци!
Чакай сега - твоето послание е по-горе - пожелавам си и т.н.н и т.н.н и т.н.? Да?
Значи аз трябва нещо опозиционно да спретна, нали?
Предлагам да ги съкратим максимум до три реда - не забравяй, че света е мързелив и не му се чете особено.
Ще стане интересен експеримент, околните могат да поматас с популяризиране на сайта.
Ей, може да стане много интересно!
Твоето послание е твое, не мога аз да ти кажа какво е. И горното не е, чак толкова дълго, че да го домързи човек да го прочете. Ако пък е толкова мързелив чак, вероятно дори няма и да го отвори.

Със сигурност ще стане интересно. Но трябва добре да се обмисли технически, не че е сложно, просто трябва да се обмисли и планира добре. Като например уникалност на вотовете, наличност на системата (представи си половината свят се юрне на сайта ХАХАХААХА) за да не грохне под товара и т.н. Но като идея е супер, защо не.
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: Пожелавам си от цялото си сърце и душа, от дъното на същността си, ведно с мисълта и разума си да има свят, където парите не са нужни и където хората са братя. Пожелавам си да не умират деца от глад със стотици или хиляди на минута, докато други повръщат от преяждане с екзотични храни. Пожелавам си свят, където оръжията не са двигател на прогреса. Пожелавам си свят където честта и достойнството са заменили лицемерието на транзакциите и бездушието на банковите сметки. И ако ме чуваш, Господи, нека думите ми някога се сбъднат.
Еми не намерих оригинално изпълнение, за което много ме е яд.
Пускам текста и тая лелка, само като звукова представа за мелодията, изпълнението е калпаво.

Калпаво изпълнение

Мне звезда упала на ладошку,
Я ее спросил - Откуда ты?
Дайте мне передохнуть немножко,
Я с такой летела высоты
А потом добавила, сверкая,
Словно колокольчик прозвенел,
Не смотрите, что невелика я,
Я умею делать много дел.
Вам необходимо только вспомнить,
Что для вас важней всего на свете.
Я могу желание исполнить,
Я все время занимаюсь этим.

Знаю, я что мне необходимо,
Мне не нужно долго вспоминать.
Я хочу любить, и быть любимым,
Я хочу, чтоб не болела мать.
Чтоб на нашей горестной планете
Только звезды падали с небес.
Были б все доверчивы, как дети,
И любили дождь, цветы и лес.
Чтоб траву, как встарь, косой косили,
Каждый день летали до Луны.
Что бы женщин на руках носили,
Не было болезней и войны.

Чтобы дружба не была обузой,
Чтобы верность в тягость не была.
Чтобы старость не тяжелым грузом, -
Мудростью бы на сердце легла.
Чтобы у костра, пропахнув дымом
Эту песню тихо напевать.
А еще хочу я быть любимым,
И хочу, чтоб не болела мать.
Говорил я долго, но напрасно,
Долго, слишком долго говорил.
Не ответив мне, звезда погасла,
Было у нее немного сил...
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:... уникалност на вотовете, наличност на системата (представи си половината свят се юрне на сайта ХАХАХААХА) за да не грохне под товара и т.н. Но като идея е супер, защо не.
Е за тия неща не се бях сетила, а са важни.
Айде, айде, целта е именно света да се втурне да гласува.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Е за тия неща не се бях сетила, а са важни.
първото наистина важно нещо е името
другото може да почака и да се доизкусури
пък и ресурси се надграждат ако се стигне дотам чак :grin:
но името е важно много
както и унифициран начин за удостоверяване на уникалността
не може по IP, не може и по имейл, по очевидни причини не може по ЕГН и подобни, следователно съм в тупик

прочее можем да почнем с малко нищо и никакво сайтче (и вероятно там ще си останем) и да градим нагоре като/ако се наложи
но първо трябва да намерим подходящо име - лесно сравнително и бързо
и второ уникалност на вота, това нещо не мога да го измисля моментално

PS
предлагам word-of-the-world.net
мога веднага да го взема
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Еми не намерих оригинално изпълнение, за което много ме е яд.
Пускам текста и тая лелка, само като звукова представа за мелодията, изпълнението е калпаво.

Калпаво изпълнение
Благодаря!
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Е за тия неща не се бях сетила, а са важни.
първото наистина важно нещо е името
другото може да почака и да се доизкусури
пък и ресурси се надграждат ако се стигне дотам чак :grin:
но името е важно много
както и унифициран начин за удостоверяване на уникалността
не може по IP, не може и по имейл, по очевидни причини не може по ЕГН и подобни, следователно съм в тупик

прочее можем да почнем с малко нищо и никакво сайтче (и вероятно там ще си останем) и да градим нагоре като/ако се наложи
но първо трябва да намерим подходящо име - лесно сравнително и бързо
и второ уникалност на вота, това нещо не мога да го измисля моментално

PS
предлагам word-of-the-world.net
мога веднага да го взема
о, аз си мислех за нещо, в което да има wish.
например wish for the future

или dream-for-the-world?
dream-for-the-world?

Другите какво мислят?
Бийд!!!! Дай професионалнен съвет!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:
pocti_bezobidna написа: Виж сега.
По-добро образование - по-добра работа.
По-добра работа, повече кинти - по-добър живот.
Може и да е леко цинична тази програма, ама е честна.
Принципно си права, но като се разгледа вече индивидуално въпроса нещата стават малко по-различни. Ако не си вманиячен на тема пари, можеш в един момент да си доволен от това, което имаш, което да не е кой знае колко, но достатъчно, и да си използваш времето за други неща. Примерно един успял човек, вместо да си купи яхта за 2 милиона, да обиколи света, да инвестира в книжнина - :lol:.

опасявам се, че децата гледат само марките коли, марките дрехи и търсят начини за много пари, които да използват за такива боклуци. свикнаха на лукс, не биха тръгнали ей така на стоп, на палатка, на мизерни условия, за да изживеят истински адвенчър - не, те искат 5 звезден хотел, изкуствени цици за момичета и мерцедеси и поршета за момчетата.

а за децата попитах, защото когато го виждаш в къщи боли много
Не знам къде е ключа за това. Само себе си можем да им покажем, само нашият живот открай докрай могат да видят. Ако им харесва, нека опитат така, даваме им наши ценности с шепи, стига да ги искат. Ако не им харесваме, обаче, тогава не знам, идея си нямам.
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа: Принципно си права, но като се разгледа вече индивидуално въпроса нещата стават малко по-различни. Ако не си вманиячен на тема пари, можеш в един момент да си доволен от това, което имаш, което да не е кой знае колко, но достатъчно, и да си използваш времето за други неща. Примерно един успял човек, вместо да си купи яхта за 2 милиона, да обиколи света, да инвестира в книжнина - :lol:.

опасявам се, че децата гледат само марките коли, марките дрехи и търсят начини за много пари, които да използват за такива боклуци. свикнаха на лукс, не биха тръгнали ей така на стоп, на палатка, на мизерни условия, за да изживеят истински адвенчър - не, те искат 5 звезден хотел, изкуствени цици за момичета и мерцедеси и поршета за момчетата.

а за децата попитах, защото когато го виждаш в къщи боли много
Ами принципно погледнато - човек всъщност се нуждае от много малко неща, за да се чуства щастлив.
Аз ако имам пари да обикалям света с яхта ще съм щастлива, но от друга страна съм си щастлива и сега, без яхта.
Мисля си, че света си е един и същ от край време - някой искат повече, други по-малко.
Не стават по-лоши хората, това ми е мислата.
И преди е имало деца (и възрастни), за които са били важни марките и парите, има ги и сега.
Просто ми се струва, че по-прагматично настроените се справят по-добре с оцеляването, това е.
Конкуренцията става по-силна, просто щото хората са повече :grin:, нали...
Аз затова много я харесвам онази песничка за падащата звезда -
щото най-простите желания и тия, дето всъщност ни правят щастливи, май са най-трудни за изпълнение.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: За парите и образованието

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:Или за кривината на цивилизацията
изкривяването зависи от лещата.

друг пример - юни 1981, 6 внука и 1 внучка на гости на дядо си за лятната ваканция, той седнал под големия орех на двора, сипал си е студена ракийка, салатата грее като запален огън по средата на масата /направена от големи парчета истински градински домати, сладък лук и белени печени чушки, а като свърши - сосчето се топи с големи залци ръчен хляб/. носят се бележниците. дядото леко се понадига, за да извади кожения портфейл и да подаде на всяко момче зелена двулевка - изкарали са и тая година. момичето си показва бележника най-накрая щот отгоре до долу шестици и малко я е срам от братовчедите. получава червена банкнота. има за ескимо.
just perfect
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

latrevw написа: но започнем ли по този начин още в училище, какво ще следва - цял живот преследване на парите и желание за повече и повече пари
егати
че ние отдавна живеем по този начин... ако не си го разбрала...
Виж подводницата!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Метаморф написа:
latrevw написа: но започнем ли по този начин още в училище, какво ще следва - цял живот преследване на парите и желание за повече и повече пари
егати
да бе сигурно, ама не искам и децата така, още от невръстан възраст
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
annonymus

Мнение от annonymus »

такаааа.
Начи, пмислих си снощи и реших, че ако просто пусна опозиционно мнение, ще е твърде лесно.
При черно-бяло съпоставяне на нещата изборът е предрешен и резултатите предварително са ясни,
а така не ми е интересно.
Така че реших да напиша това, което мисля - то е достатъчно различно от твоето.

Тъй. И моетое не е послание, а позиция.
Аз послания не отправям - опазил господ от следовници на красиви послния,
върви разяснявай после, че си имал добро намерения.

Ко праим?
Мога ли с нещо да помогна в реализацията?
Някакви идеи от околните?
Remmivs написа: Пожелавам си от цялото си сърце и душа, от дъното на същността си, ведно с мисълта и разума си да има свят, където парите не са нужни и където хората са братя. Пожелавам си да не умират деца от глад със стотици или хиляди на минута, докато други повръщат от преяждане с екзотични храни. Пожелавам си свят, където оръжията не са двигател на прогреса. Пожелавам си свят където честта и достойнството са заменили лицемерието на транзакциите и бездушието на банковите сметки. И ако ме чуваш, Господи, нека думите ми някога се сбъднат.
----

Надявам се светът да е достатъчно широк за всички.
Надявам се не парите да са първостепенен приоритет на хората.
Надявам се да се научим, че не е нужно да трупаме излишъци, защото има умиращи от глад.
Надявам се да забравим, че имаме оръжия, защото те не са небходими.

И тъй като Господ вероятно е зает с по-важни дела – моля всеки да направи каквото може, за да промени своя свят към по-добро.
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:
Метаморф написа:
егати
Не гледай на нещата толкова черно.
В конкретния случай нещата не опират до грозен материализъм.
Ми това е стимул да се представиш добре, все пак.
Сумите май не са толкова големи, като се има предвид къде се рзвива действието.
Ми като се организират рази училищни състезания, понякога и там могат да датат парична награда...
Аватар
Света вода ненапита

latrevw написа:
Метаморф написа:
егати
не ми е ясно защо си против? а стипендиите за отличен успех пак ли са лошо нещо?
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

не знаех, че си последовател на комунизма... :grin:
Виж подводницата!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Метаморф написа: не ми е ясно защо си против? а стипендиите за отличен успех пак ли са лошо нещо?
по-горе писахме в темата за разликата със стипендиите, да не се повтарям.

хора, не виждате ли как за едните пари стават най-големите мерзости, наистина ли не виждаш нищо лошо в това да им се плаща за добра оценка :shocked:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Метаморф написа:....
ПардоМ, че се вкючвам..
Стипендиите са нещо съвсем различно..
Имаше период, в който нашите ми даваха пари за 6-ци (в 10 клас). Голяма грешка, щото освен печалбарство и бележкарство, в нЕкои моменти може да развие неподозирани до момента умения...

А дядо да даде паричка на внуците на края на учебната година е още по-друго:-)
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:
Метаморф написа: не ми е ясно защо си против? а стипендиите за отличен успех пак ли са лошо нещо?
по-горе писахме в темата за разликата със стипендиите, да не се повтарям.

хора, не виждате ли как за едните пари стават най-големите мерзости, наистина ли не виждаш нищо лошо в това да им се плаща за добра оценка :shocked:
Проблема не е в парите.
Ако се съди по новините в дира - чудеса могад да станат и за няколко шепи череши.

Не трябва да се стига до крайности, това е всичко.
Не е толкова трудно, предполагам.

На мен например като малка баба и дядо ми плащаха за бачкане на вилата - плевене на моравата от глухарчета и т.н. "Всеки труд се заплаща".
Не забравяйте, че тези пари идват от някаква онституция все пак, а не от родител - тоест, може и да не са стипендия, но са сходни с такава.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

pocti_bezobidna написа: На мен например като малка баба и дядо ми плащаха за бачкане на вилата - плевене на моравата от глухарчета и т.н. "Всеки труд се заплаща".
друго е, слънце, съвсем друго
подкрепям Рем в това, защото ни трябва и малко по-малко прагматизъм в този живот.

не отричам ползата на парите, трябват ни и още как, и аз съм свикнала и се възползвам от всяко удоволствие, което ни доставят, но все си мечтая и представям как след години се забивам на някое затънтено място и живея съвсем скромно, но пък благодатно :-)
annonymus

Мнение от annonymus »

Метаморф написа:
Не е.
Въпреки че горното наистина е яко хепи-соц.
Липсват само платнените червени макове, знамената и космическите ракети, облепени със станиол от шоколад "Кума Лиса". :rotfl24:
Само Господ не се връзва, тогава бяхме атеисти.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Метаморф написа:
Не е.
Липсват само платнените червени макове, знамената и космическите ракети, облепени със станиол от шоколад "Кума Лиса". :rotfl24:
Хората са измислили рая далеч преди да се появят комунистите.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

грехота е у 2 след обяд да прекалявате с алкохола бре:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:грехота е у 2 след обяд да прекалявате с алкохола бре:-)
Пияници, какво да ги правиш. :dunno:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

само за манги стааа дума:-)
и дечица малки сладки трябва да лапат кинти
по добре те отколкото некви други смутени смутове:cool: да има дават уроци и бла бла бла:-)

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
Метаморф написа:
Не е.
Нищо ново, като винаги, нали?
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Quid написа:грехота е у 2 след обяд да прекалявате с алкохола бре:-)
Пияници, какво да ги правиш. :dunno:
Аз пия само по залез! :-)
В тай жега алкохола много зле се отразява.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

що бе
комунистическия рай е нещо прекрасно
толкова прекрасно че е чак невъзможно изобщо да го има:rotfl24:

annonymus

Мнение от annonymus »

Quid написа:що бе
комунистическия рай е нещо прекрасно
толкова прекрасно че е чак невъзможно изобщо да го има:rotfl24:
Ми и те са плагиатствали от Св. Павел, както отбеляза Мнемо.

Ти представяш ли си, ако авторите на Библията си поискат авторските права кво става?
От всички интерпретатори на оригиналните произведения.
Не ми се мисли кви суми ще се получат...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:само за манги стааа дума:-)
по добре те отколкото некви други смутени смутове:cool: да има дават уроци и бла бла бла:-)
Само се драчиш сега. :blum:

Парите средство ли са или цел? И трябва ли да бъдат цел на един живот - защото това образованието неминуемо подсказва, какви могат да бъдат целите на живота ти. А трябва ли да бъдат цел на всички животи?

Докато четях тая тема, непрекъснато се сещах за императива на Кант: човекът като цел, а не като средство.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

като ги няма са цел
като ги има са средство
тва че някой си търкаля биренио капачки не ми пречи изобщо
:cool:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа: Само Господ не се връзва, тогава бяхме атеисти.
Нищо ново, като винаги, нали?
Да, особено пък раят никак не е нов, светът започва с него. Поне християнският... :lol:
Останалите започват обикновено с Хаос и някой го превръща в Рай. И после друг оплесква нещата и отваря кутията на Пандора. :lol:

Глупости пиша, и християнският е така.
И рече Бог "Да бъде светлина!" и Ева изяде ябълката. :grin:
Последно промяна от Мнемозина на 10.06.09, 14:09, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:като ги няма са цел
като ги има са средство

:cool:
Мда, следователно ако на някого парите са му цел постоянно, той постоянно ги няма. И, ерго, няма смисъл парите да са ти цел. :blum:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Quid написа:само за манги стааа дума:-)
Само се драчиш сега. :blum:

Парите средство ли са или цел? И трябва ли да бъдат цел на един живот - защото това образованието неминуемо подсказва, какви могат да бъдат целите на живота ти. А трябва ли да бъдат цел на всички животи?

Докато четях тая тема, непрекъснато се сещах за императива на Кант: човекът като цел, а не като средство.
Пък колко пъти е казвано, че целта оправдава средствата.
Особено, когато става дума за благото на света.

Далеч от утопиите. Особено от тия дето се грижат за целокупното човечество.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако ти е писано да ги имаш ги имаш
и обратното
кво като на някой са му и цел и средство
мое па тва да му хоби некво
и кво от тва всъщност
на някой нещо си щото нали да или не
баси:-)

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:

Пък колко пъти е казвано, че целта оправдава средствата.
Особено, когато става дума за благото на света.

Далеч от утопиите. Особено от тия дето се грижат за целокупното човечество.
Утопиите са мечти и докато си стоят такива, никому не пречат. И всички си ги имат, но не всички си ги признават.
Утопиите са доказателство, че неща като мир, любов, равенство и доброта могат да съществуват поне в мислите на хората, а оттам и в делата им. Че прагматизмът и приземеността помагат, но не са достатъчни. Че едното винаги има поне две страни.
Всяко нещо под слънцето има своя смисъл.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:ако ти е писано да ги имаш ги имаш
и обратното
кво като на някой са му и цел и средство
мое па тва да му хоби некво
и кво от тва всъщност
на някой нещо си щото нали да или не
баси:-)
Нищо бе!
Ама трябва ли за всички да е така?
Трябва? Ами който не иска? Ще го убиваме ли или само на позорния стълб?
Ми че това също е някакъв вид грижа за целокупното човечество, тоест утопия! :blum:
Panta rhei...
Публикувай отговор