Реминисценции от детството.
Реминисценции от детството.
От няколко седмици се опитвам да изровя, (правили ли сте като деца?) как се правеше от хартия - лодка платноходка и параход с две коминчета.
Само някакви оригами ми излизат в нета, но не е това. Кадо деца много ги правехме, а съм забравил...
Ако някой може, да даде инфо!
Благодаря!
Само някакви оригами ми излизат в нета, но не е това. Кадо деца много ги правехме, а съм забравил...
Благодаря!
- сър Айвънхоу
Наздраве!
Знаеш ли, сайта е много хубав!
Докато търсех (всъщност вече не знам дали това е правилната дума - ти ми го извади това за част от секундата.), си мислех, колко неща от нашето детство, нашите деца рискуват никога да не научат, пипнат, опитат...
Ама това са старчески мисли и ... да не им обръщаме внимание!

Докато търсех (всъщност вече не знам дали това е правилната дума - ти ми го извади това за част от секундата.), си мислех, колко неща от нашето детство, нашите деца рискуват никога да не научат, пипнат, опитат...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Реминисценции от детството.
Мили спомени!Влад написа:От няколко седмици се опитвам да изровя, (правили ли сте като деца?) как се правеше от хартия - лодка платноходка и параход с две коминчета.
Благодаря!
Опитах сега - спомних си само солничката.
а ние и техните деца - техниВлад написа:Наздраве!
не можем всичко да обемем, уви, беше ми много тъжно когато го открих това като малък и споделих с баща си, че не мога да прочета всички книги и да видя всички филми и да чуя всички песни, и той каза да, така е, вместо да ми каже нещо друго, да ме успокои някак
но това значи също и че можем да поемем крайно количество негативна ъ-ъ енергия също
така че, не знам
бе, старчески мисли, ние сме млади, забрави ли
радвай се на живота
това поне го умеем, мисля
- сър Айвънхоу
а представяш ли си ние, всичките взети заедно, с нащите индивидуални умения, какъв готин старчески дом ще заформим... сигурен съм, че ще се чудят хората това старчески дом с много готини внуци ли е, или детска градина с твърде стари учители...Remmivs написа:
бе, старчески мисли, ние сме млади, забрави ли![]()
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ние пък сме си нямали представа от неща, които за тях са ежедневие.Влад написа: колко неща от нашето детство, нашите деца рискуват никога да не научат, пипнат, опитат...
На нас ни се струва, че нашето детство е било много по-вълшебно, истинско, очарователно. А за тях това може да са "бабини диветини".
Като голям почитател на Астрид Линдгрен миналото лято в Швеция купих всичко, което намерих преведено на английски - ако някога имам деца и те откажат да четат на български... /Оказа се, че авторката е неизвестна във Великобритания, а и в Канада рядко се намира книжар, който да е чувал за нея, затова се възползвах от това пътуване до родината й да потърся книгите./ Похарчих доста пари, макар че дълбоко се съмнявам, че едно дете, родено през 21 век ще може да оцени и да се наслади на "Емил от Льонеберя" например.
- snowprincess
всичките ми приятелки, които са в чужбина говорят на децата си от бебета на български, учат ги да четат и пишат, а оставят на бащите, детските градини и училищата да свършат останалата работа с втория езикStranniche написа:Ние пък сме си нямали представа от неща, които за тях са ежедневие.Влад написа: колко неща от нашето детство, нашите деца рискуват никога да не научат, пипнат, опитат...
На нас ни се струва, че нашето детство е било много по-вълшебно, истинско, очарователно. А за тях това може да са "бабини диветини".
Като голям почитател на Астрид Линдгрен миналото лято в Швеция купих всичко, което намерих преведено на английски - ако някога имам деца и те откажат да четат на български... /Оказа се, че авторката е неизвестна във Великобритания, а и в Канада рядко се намира книжар, който да е чувал за нея, затова се възползвах от това пътуване до родината й да потърся книгите./ Похарчих доста пари, макар че дълбоко се съмнявам, че едно дете, родено през 21 век ще може да оцени и да се наслади на "Емил от Льонеберя" например.
децата на приятелката ми от йордания владеят 4 езика - български, арабски, английски и френски
та, от теб зависи и знам, че ще ги научиш

сър Айвънхоу написа:...това старчески дом с много готини внуци ли е, или детска градина с твърде стари учители...
Супер си прав!
Точно това имах предвид! Аз за това си мислех, че не сме го съхранили (например лодките и параходчето, и аз стигах до солничката!Stranniche написа:Ние пък сме си нямали представа от неща, които за тях са ежедневие.
На нас ни се струва, че нашето детство е било много по-вълшебно, истинско, очарователно. А за тях това може да са "бабини диветини"...
- Stranniche
- Обратна връзка:
А четат ли книги на български? Защото разни сънародници около мен точно от това се оплакват - децата им говорят български, но не искат да четат книги на негоsnowprincess написа:всичките ми приятелки, които са в чужбина говорят на децата си от бебета на български, учат ги да четат и пишат, а оставят на бащите, детските градини и училищата да свършат останалата работа с втория език
децата на приятелката ми от йордания владеят 4 езика - български, арабски, английски и френски
Кой знае какво ще ми дойде до главата. Животът е непредвидим.
- Stranniche
- Обратна връзка:
- snowprincess
четат, например, в братислава има българско училище, приятелката ми и двете си деца ги записа там, и не само книги, но и всичко учат на българскиStranniche написа:
А четат ли книги на български? Защото разни сънародници около мен точно от това се оплакват - децата им говорят български, но не искат да четат книги на него.
Кой знае какво ще ми дойде до главата. Животът е непредвидим.

Последно промяна от Remmivs на 22.10.09, 11:40, променено общо 1 път.
- snowprincess
ако вмъкнеш и астро-елементи с безплатен кроасан за всяка глава + списание "За косата", почти всяко бг семейство ще го познава. Романът де.Quid написа:чакам да се сети някой да направи
под игото
като еротичен комикс
само така ще знаят дечица малки сладки за какво става дума там:rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
майтап няма, моят син това лято така и не успя да прочете Под игото, ку беше комикс да го е изял до сега.Quid написа:чакам да се сети някой да направи
под игото
като еротичен комикс
само така ще знаят дечица малки сладки за какво става дума там:rotfl24:
за книги, купуваа си, сам налита, но всичките са от типа на Хари Потър, сега ме изненада с една руска фантастика "Вълкодав":-), но книгите, които трябва да се четат за училище е жива мъка
и честно казано, аз хич не съм уверена, че сегашните шестокласници трябва да четат Под игото, Косачи и други подобни - няма начин да ги разберат, нито да им обърнат внимание, после защо ставали зубъри. Ако им подберат нещо подходящо за времето, аз мисля, че децата биха чели през лятото, без мъки и увещания. И как да го зарибя за четене, след като книгите от летния списък са като наказание един вид - "трябва да ги прочетеш". трябва, ама в 8 ми клас, мисля аз.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Piqndurnik
Елементарна логика - от тях детето не може да научи правилно местния език като местен.snowprincess написа: всичките ми приятелки, които са в чужбина говорят на децата си от бебета на български, учат ги да четат и пишат, а оставят на бащите, детските градини и училищата да свършат останалата работа с втория език
Имам познати тук, които мешат в къщи езиците или се опитват да говорят само на немски. Децата им не говорят правилно нито български, нито немски. И обратно, които говорят само на български, децата им владеят перфектно и двата езика.
Ние немския сме го оставили на детската градина. От няколко месеца ми прави впечатление, че дребното машинално превключва езиците, като говори на немци.
Наздраве 
Като стана въпрос за четене, в детството си съм чел една книга "Моят живот сред вълците" или нещо подобно беше. На западен автор. Човекът беше живял сред една вълча глутница, като самите вълци го бяха приели като част от глутницата. Имаше много и интересни факти от живота на вълците, но най-силно ми се е набило, как му беше трудно да свикне да спи като тях - десет минути сън, събуждане за оглеждане на обстановката и после пак сън. Помня беше споменал, че след това в цивилизацията, едва не се развел с жена си, заради прездесетминутните си скачания от леглото (може и за това да съм запомнил тази подробност, кой знае!
). Та! Ако някой се сеща коя е книгата и/или автора, моля помогнете, защото я издирвам напоследък!
- Piqndurnik
Винаги съм мразел да ми казват какво да чета.latrevw написа: майтап няма, моят син това лято така и не успя да прочете Под игото, ку беше комикс да го е изял до сега.
за книги, купуваа си, сам налита, но всичките са от типа на Хари Потър, сега ме изненада с една руска фантастика "Вълкодав":-), но книгите, които трябва да се четат за училище е жива мъка
и честно казано, аз хич не съм уверена, че сегашните шестокласници трябва да четат Под игото, Косачи и други подобни - няма начин да ги разберат, нито да им обърнат внимание, после защо ставали зубъри. Ако им подберат нещо подходящо за времето, аз мисля, че децата биха чели през лятото, без мъки и увещания. И как да го зарибя за четене, след като книгите от летния списък са като наказание един вид - "трябва да ги прочетеш". трябва, ама в 8 ми клас, мисля аз.
Наздраве 
Едно към едно с моите наблюдения! Благодаря за подкрепата (бяха ме наплашили - да сме говорели само на местното наречие, `щот щяло да се обърка детето и щяло въобще да престане да оазговаря. Даже една позната в Дания живееща, като ме накошмари, нейното дете като било млъкнало и как една годинка въобще дума не обелило... Слава Богу - нищо подобно!)!Piqndurnik написа:...Имам познати тук, които мешат в къщи езиците или се опитват да говорят само на немски. Децата им не говорят правилно нито български, нито немски. И обратно, които говорят само на български, децата им владеят перфектно и двата езика.
Ние немския сме го оставили на детската градина. От няколко месеца ми прави впечатление, че дребното машинално превключва езиците, като говори на немци.