Турция не е част от Европа и никога няма да бъде

Все същите
Аватар
Green Light

Турция не е част от Европа и никога няма да бъде

Мнение от Green Light »

Изображение
Херман ван Ромпуй
Турция не е част от Европа и никога няма да бъде част от Европа", заяви Ромпуй по време на срещата на Съвета на Европа по въпроса за евентуалното членство на Турция в ЕС. По време на речта си белгийският лидер е подчертал европейските християнски "фундаментални ценности", които ще бъдат, по думите му, подкопани, ако Турция бъде допусната в ЕС. Вероятно ще му се наложи да коригира тази своя позиция, смятат наблюдатели.

Ако не си затваряме очите насила, трябва да кажем, че България няма полза от приемането на Турция в ЕС. Обратното- има огромен риск за нас. Турски стоки, които се продават тук без възможност за предпазни мита, ще убият директно земеделие, животновъдство, мебелна промишленост... всъщност никаква промишленост няма да бъде опазена лесно. А ако се замислим и една стъпка по- напред, се виждат и още една две хъм истини, които трудно можем да пропуснем. Ние имаме много силно и много влиятелно в политиката турско малцинство. Независимо какво се случи с Доган и с ДПС, българските турци винаги ще бъдат представени в парламента чрез някаква политическа сила. Турция, от своя страна, има твърдо правило да подкрепя такива малцинства. Много ясно че бъдещите силни турски позиции в България ще се отразят и на влиянието на това малцинство. Това най- малкото ще промени силно политическата конюнктура.
Докато за нас е добре и полезно останалите ни съседи да бъдат в ЕС(по точно противоположните причини) то за Турция нашата(полускрита) позиция е "против"
Интересно какво има да става.
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Турция не е част от Европа и никога няма да бъде

Мнение от сър Айвънхоу »

хм... сложен въпрос...
то, честно казано селското ни стопанство отдавна го НЯМА... гърците са ни достатъчни... а и вече макетата и те ще са безмитни...
от мои наблюдения, между България и Турция, в някои отрасли, в момента съществува доста добро "разделение на труда"... в смисъл Турция е добра материална база за някои отрасли на България. давам пример: в областта на трикотажа изключително много се оценяват в Западна Европа дрехи, които са ушити в български заводи, но с турско трико (турското трико е с най-високо качество в света в момента).

от политическа гледна точка, обаче, приемането на Турция в ЕС, но при условията на пълно и точно изпълнение на договореностите (а не, както приеха нас - с условности), ще доведе до две неща: 1. Турция ще бъде наистина демократизирана и "цивилизована". 2. Турция ще се яви един вид "буфер" между христианския и мюсулманския свят.
Но, "изтърве" ли ЕС Турция, има огромната вероятност южната ни съседка да влезе изцяло във влиянието на мюсулманските държави и тогава... може наистина да стане страшно за България...

интересното е, че при България проблемите при присъединяването й към ЕС са предимно икономически, докато при Турция са предимно политически...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:хм... сложен въпрос...
то, честно казано селското ни стопанство отдавна го НЯМА... гърците са ни достатъчни... а и вече макетата и те ще са безмитни...
от мои наблюдения, между България и Турция, в някои отрасли, в момента съществува доста добро "разделение на труда"... в смисъл Турция е добра материална база за някои отрасли на България. давам пример: в областта на трикотажа изключително много се оценяват в Западна Европа дрехи, които са ушити в български заводи, но с турско трико (турското трико е с най-високо качество в света в момента).

от политическа гледна точка, обаче, приемането на Турция в ЕС, но при условията на пълно и точно изпълнение на договореностите (а не, както приеха нас - с условности), ще доведе до две неща: 1. Турция ще бъде наистина демократизирана и "цивилизована". 2. Турция ще се яви един вид "буфер" между христианския и мюсулманския свят.
Но, "изтърве" ли ЕС Турция, има огромната вероятност южната ни съседка да влезе изцяло във влиянието на мюсулманските държави и тогава... може наистина да стане страшно за България...

интересното е, че при България проблемите при присъединяването й към ЕС са предимно икономически, докато при Турция са предимно политически...
Не само политически. Икономически също, но от характера на тези които изложих вече. Другите страни имат същите опасения
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:хм... сложен въпрос...

Мисля, че в случая си прав. За икономиката нищо не мога да кажа, тъй като не се считам компетентна - ще ли ни е от полза или пък във вреда. От гледна точка на политиката обаче - Турция е страната, която от най-много години драпа за членство. Все и обещават, все още нещо трябва да изпълни. След толкова време ако я отрежат - последиците са непредвидими, но по-скоро ще залитне обратно в религиозното противопоставяне. И без това светският характер на държавата се крепи основно на военните, и единственият начин да стане гражданска кауза е чрез интегриране - а това не става за година, две или пет. Трябва да се възпитават поколения наред - както писах вече, според мен именно това е й целта на много от турските сапунки - да се възпитава собственото население. Ножицата между образования турчин от големите градове и селата е огромна и тя трябва да се преодолява.

От друга страна, в момента, пък и в обозримо бъдеще, ЕС няма ресурс за приемане на нови членове. Да не говорим, че броя депутати в ЕП се определя от числеността на населението, а това означава, че при евентуално приемане, Турция може да вземе максималният брой, което автоматично ще направи една нова членка (религията няма никакво значение според мен) със силно влияние. Айде да видим иска ли им се на Англия, Франция и Германия да допуснат някой в клуба на Виповете - ако ще да е и Папата.

Трябва да се намери среден път, така че всички да са доволни, това е.
Смешно е да се вкопчваме в религиозни обяснения в 21 век.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Туркия трябвя дя бъде изтикана отатък босфора и да бъде забравена во веки веков - Амин!:cool:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

БоЕВ написа:Туркия трябвя дя бъде изтикана отатък босфора и да бъде забравена во веки веков - Амин!:cool:

а с хората там, дето - дишат, работят, мечтаят ко ше праиш:lol:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Кент написа:
БоЕВ написа:Туркия трябвя дя бъде изтикана отатък босфора и да бъде забравена во веки веков - Амин!:cool:

а с хората там, дето - дишат, работят, мечтаят ко ше праиш:lol:
Това което прави най-добре И матушката в лицето на бащицата Джуганашвили.:grin:
Нали за това ме плюете и упреквате, че не харесвам подобни методи и подходи или и сега ще бъда упрекнат, че искам да ги последвам! :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

не знам
но у турция за море се е утепало направо
екстра е
:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
сър Айвънхоу написа:2. Турция ще се яви един вид "буфер" между христианския и мюсулманския свят.

...

... - Турция е страната, която от най-много години драпа за членство. Все и обещават, все още нещо трябва да изпълни. След толкова време ако я отрежат - последиците са непредвидими, но по-скоро ще залитне обратно в религиозното противопоставяне. И без това светският характер на държавата се крепи основно на военните, ...
Няма съмнение и не оспорвам това. Но замислете се, колко странна прична за да искаш някой да бъде в твоя отбор.
(макар че ако се има предвид нашия български политически и исторически опит, това е толкова естествено като въздуха и слънцето за всяко живо същество)
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа:
сър Айвънхоу написа:2. Турция ще се яви един вид "буфер" между христианския и мюсулманския свят.

...

... - Турция е страната, която от най-много години драпа за членство. Все и обещават, все още нещо трябва да изпълни. След толкова време ако я отрежат - последиците са непредвидими, но по-скоро ще залитне обратно в религиозното противопоставяне. И без това светският характер на държавата се крепи основно на военните, ...
Няма съмнение и не оспорвам това. Но замислете се, колко странна прична за да искаш някой да бъде в твоя отбор.
(макар че ако се има предвид нашия български политически и исторически опит, това е толкова естествено като въздуха и слънцето за всяко живо същество)
Защо да е странна? Ако Турция се капсулира обратно в религията, негативните последици ще важат за всички, не само за нас. Ти какъв съсед предпочиташ - изолиран от клуба на богатите (след като години наред са му обещавали членска карта като му дойде времето) или някой, който макар и да се учи - все пак спазва правилата?
Тъй или иначе Турция едва ли ще получи пълноправно членство. Дори да беше християнска държава - с толкова голямо население ще има тежест при взимането на решения, а старите членки няма да го допуснат.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа: Защо да е странна? Ако Турция се капсулира обратно в религията, негативните последици ще важат за всички, не само за нас. Ти какъв съсед предпочиташ - изолиран от клуба на богатите (след като години наред са му обещавали членска карта като му дойде времето) или някой, който макар и да се учи - все пак спазва правилата?
Тъй или иначе Турция едва ли ще получи пълноправно членство. Дори да беше християнска държава - с толкова голямо население ще има тежест при взимането на решения, а старите членки няма да го допуснат.
Да, пак казвам- няма съмнение в това. Предпочитам богата, СВЕТСКА и демократична Турция. Но тя не е такава сега. Трябва ли на нас, на България да се опре за да стане. И дали няма да ни навреди?
С други думи за да може някоя страна да влезе в клуба, тя трябва да е богата, светска, демократична. За да бъде Турция богатасветскадеократична, тя трябва да влезе в клуба. Това е странното. Или ако не странно(защото повтарям: българи сме- на нас това ни е ясно) то поне изглежда неправилно и вредно за нас
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа: Защо да е странна? Ако Турция се капсулира обратно в религията, негативните последици ще важат за всички, не само за нас. Ти какъв съсед предпочиташ - изолиран от клуба на богатите (след като години наред са му обещавали членска карта като му дойде времето) или някой, който макар и да се учи - все пак спазва правилата?
Да, пак казвам- няма съмнение в това. Предпочитам богата, СВЕТСКА и демократична Турция. Но тя не е такава сега. Трябва ли на нас, на България да се опре за да стане. И дали няма да ни навреди?
С други думи за да може някоя страна да влезе в клуба, тя трябва да е богата, светска, демократична. За да бъде Турция богатасветскадеократична, тя трябва да влезе в клуба. Това е странното. Или ако не странно(защото повтарям: българи сме- на нас това ни е ясно) то поне изглежда неправилно и вредно за нас
Ох. Все едно и също дъвчем. Ама няма да я приемат скоро тъй или иначе. И вероятно обещаваното членство ще избие към "привилигеровано партньорство" или сроден евро алабализъм.
Другите питаш ли ги на нас как гледат - "За да станат нормални, трябва да са в клуба, но за ад ги допуснем в клуба трябва да са нормални. Няма ли да ни попреци - на нас и на нашите данъкоплатци - ако пуснем едни полу-научили се корумпирани българи при евро-кинтите?"
Пак ти казвам - дискусията ми се струва излишна, тъй като едва ли ще се предложи пълноправно членство на Турция. Предполагам ще търсят компромисен вариант. И в сегашния си вид ЕС е ужасно тромав. Най-много да приемат и исландците (те ли бяха?) дето подадоха молба за членство на пожар заради кризта.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

аз съм за тва турция да влезе у ес

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Quid написа:аз съм за тва турция да влезе у ес
Много па ш'та пита някой :blum::winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

и ако може без да се заяждате с мен на религиозна основа:cool:

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Quid написа:и ако може без да се заяждате с мен на религиозна основа:cool:
щот изглежда по-безопасно, да не кажа еФтино
от финансово такова (заяждане):lol::lol::lol:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Турция е в кофти политико-стратегическо положение - нито Европа я зачита, нито арабския свят я приема на сериозно.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

турция си е екстра
дреме им на гъза на турците:cool:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Quid написа:турция си е екстра
Бе де да знам. Що не си седят в Турция тогава?
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Green Light написа:
е като отидеш там кой ще те дондурка а?:cool:

annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Ми то тва за всички може да се каже.
Малко ли българи щъкат насам-натам?
И като можеш да щъкаш, що да седиш на едно място. Скучно е.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

бизнеса напира за тва и онова
иначе на всички им през онази работа кво и как:cool:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ама Грийне, напускал си едни теми, дето се чувствам като за първи път паднала от Марс. :lol:
Или просто в последните дни така си се чувствам, не знам.

Икономически не знам как стоят нещата, но в плана на европейските християнски фундаментални ценности и на мен ми е много интересно как ще се развият аргументациите в едната и в другата посока.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Икономически не знам как стоят нещата, но в плана на европейските християнски фундаментални ценности и на мен ми е много интересно как ще се развият аргументациите в едната и в другата посока.
интересно Босна каква религия са? щото таковата... ще ги приемат...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа: Икономически не знам как стоят нещата, но в плана на европейските християнски фундаментални ценности и на мен ми е много интересно как ще се развият аргументациите в едната и в другата посока.
Не следя внимателно тия неща, но същият въпрос би трябвало да стои и за Албания.
Не ще да е лесно да си политик, да знаеш. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

докато не започнат да правят качествен алкохол да не влизат.
днес чета за некви германци които са се изтровили.
никаква европа :cool:

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:докато не започнат да правят качествен алкохол да не влизат.
днес чета за некви германци които са се изтровили.
никаква европа :cool:
те тия не го произвеждат алкохола... голяма вероятност е да са го купили от хората на цар Киро...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

правили не правили но ще отнесат плувката:cool:

Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Мнемозина написа: Не следя внимателно тия неща, но същият въпрос би трябвало да стои и за Албания.
Албанците и без друго половината са из Европата. А и заедно с бошняците едва ли са много повече от турците, които в момента са в Европа.
Наздраве :cool:
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
сър Айвънхоу написа:
Не следя внимателно тия неща, но същият въпрос би трябвало да стои и за Албания.
И на двете места има доста католици.
Ама каква религия, всичко опира до влияния.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
сър Айвънхоу написа:
И на двете места има доста католици.
Ама каква религия, всичко опира до влияния.
Ох, не.
Говоря за разликата между реалностите и говоренето за тях.
За демагогията.
Ако не-християнството може да се използва като аргумент в единия случай, то какви ще са аргументите в другите два?
Иначе е ясно, че истинските причини ще са други.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа: Ох, не.
Говоря за разликата между реалностите и говоренето за тях.
За демагогията.
Ако не-християнството може да се използва като аргумент в единия случай, то какви ще са аргументите в другите два?
Иначе е ясно, че истинските причини ще са други.
Това е популизъм за вътрешна употреба или за да се хареса на батковците от Франция и Германия. Като с рязането на достъпа до трудовия пазар на полските водопроводчици.
Тоя Съюз ще го разсипе бюрократщината и бумащината, вЕрвай :grin:
27 членки и всеки дърпа нанякъде, всеки със своите идеи, все някой нещо недоволен.
Едно каканижене непркъснато и сноване напред-назад на тъпли депутати и дипломати :shocked:
Аз се чудя как изобщо все още работи тва чудо - две години са нужни за ратификазията на един договор от всички членки...
Казват, сега с Лисабонския договор ще се олекотят нещата. А дано.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа: 27 членки и всеки дърпа нанякъде, всеки със своите идеи, все някой нещо недоволен.
ааа, има една държава, която тръгва накъдето я поведат... :blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Не знам дали това е подходящата тема... и датите на картинката не са точни... но пък смисълТът е ясен :grin:

Изображение
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

аз не разбрах какъв е смисъла на фотото
и тва не е шега:cool:

Публикувай отговор