http://www.npr.org/templates/story/stor ... =120587095

тия дни четох за някаква мислеща риба...Remmivs написа:
Не, не. Рибите не мислят. Те всичко си знаят.holi_day написа: тия дни четох за някаква мислеща риба...
Тази теория не ми звучи достоверно нещо.Remmivs написа:NPR съобщава в един от последните си доклади, че учени от Университета в Улм са открили необичайно качество в някои пустинни мравки, а именно, че те броят при излизане и прибиране в мравуняците си. Тъй като условията в пустините, ветровито и песъчливо, не благоприятстват използването на стандартния метод за ориентация на мравките - оставяне на следа от миризма, посредством жлези в телата на мравките, помагаща им да се намират дома си - учените се чудели как пустинните мравки не се губят постоянно, а напротив съвсем успешно излизат и се връщат от мравуняците си. Теорията им, наречена Теория на педометрията (от крак и меря) е била тествана посредством манипулиране на дължината на мравешките крайници. Мравките с по-дълги крачета са подминавали мравуняка на път за дома, докато мравките с по-къси крачета пък не достигали въобще до него.
http://www.npr.org/templates/story/stor ... =120587095
така е, права си - не само могат да броят, но и ползват GPS системи, за да се ориентират в тия лабиринти...pocti_bezobidna написа:
Тази теория не ми звучи достоверно нещо.
Бях засякла енщо по Дискавъри или Анимъл планет, не помня, но един изоставен мравуняк го напълниха с цимент или нещо подобно, после го разкопата и каналите и камерите бяха нещо невероятно като сложност. Не ми се вярва до просто броене да опират нещата.
Добре че не съм мравка. Ако разчитах на броене да се прибера вкъщи, вечно щях да се лутам насам-натам.сър Айвънхоу написа:така е, права си - не само могат да броят, но и ползват GPS системи, за да се ориентират в тия лабиринти...pocti_bezobidna написа:
Тази теория не ми звучи достоверно нещо.
Бях засякла енщо по Дискавъри или Анимъл планет, не помня, но един изоставен мравуняк го напълниха с цимент или нещо подобно, после го разкопата и каналите и камерите бяха нещо невероятно като сложност. Не ми се вярва до просто броене да опират нещата.
Ама те броят несъзнателно, не се притеснявай.pocti_bezobidna написа: Добре че не съм мравка. Ако разчитах на броене да се прибера вкъщи, вечно щях да се лутам насам-натам.
срам ги е било да се приберат в тоя безобразен вид!!! това не го ли броите???Remmivs написа: Мравките с по-дълги крачета са подминавали мравуняка на път за дома, докато мравките с по-къси крачета пък не достигали въобще до него.