За милосърдието, но

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Ако не можеш, но намираш начин да дадеш.
Така ги виждам аз нещата.
Другото са алабалистики и еквилибристики.
именно, редуктио ;-)

безкрайно
е
богатството
на
щедрия
annonymus

Re: ....

Мнение от annonymus »

Green Light написа:И е хабила складовата наличност. Който мисли за майка си по време на бач и си хаби складовата наличност, нищо добро не го чака.
Аууу, как само го каза, горкия Андерсен. :crying:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Ех и ти! Това е приказка. Освен това извраетена. За майка си е мислела. И е хабила складовата наличност. Който мисли за майка си по време на бач и си хаби складовата наличност, нищо добро не го чака.
:rotfl24:

друго си е да си подсвирква Коледна Песен
може и кат цигане да я кара
де да знам :blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа: и според мен не означава това
щедростта не е материалната част
истинската й същност е духовна
светлината вътре в щедрия
и топлината пак там
помисли щедър ли си ако искаш да дадеш, но не можеш
или си щедър ако даваш, щото можеш, но не искаш, сърцето ти не резонира на тази вълна
премирно
:cool:
а, тва ли било
ми то аз съм щедър повече от всички други зети накуп бе
щото знаеш ли как искам да давам. ама мнооого да давам. манжа на гладните, подслон на бездомните, надежда на ... а не, надето ще си я оставя за мене... та докъде бях... ааа да - здраве на болните, пари на бедните...
ама нямам
но самото искане да давам ме прави щедър
и мога спокойно да изхвърлям храна
да купувам бакогани, гурмити и прочее
да ходя на почивка и на екскурзии
...
съвестта ми е чиста
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:Ех и ти! Това е приказка. Освен това извраетена. За майка си е мислела. И е хабила складовата наличност. Който мисли за майка си по време на бач и си хаби складовата наличност, нищо добро не го чака.
сичку е приказки
и тук си приказваме
другаде са действията - тва всъщност ми бе и темата

и Мъжжж дато ми написал - да си задам кратко въпросите
задала съм си ги
много пъти
не ми харесват отговорите
това е
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:а, тва ли било
щото знаеш ли как искам да давам. ама мнооого да давам. манжа на гладните, подслон на бездомните, надежда на ... а не, надето ще си я оставя за мене... та докъде бях... ааа да - здраве на болните, пари на бедните...
ама нямам
...
съвестта ми е чиста
завиждам ти
моята не е
аз не съб безкрайно богат, уви
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Аз бих го наместил вътре. Това което казваш много прилича на работа и значи попада в най- долните два сегмента. Но ние всички гледаме различно на този свят. Имаше едно цигане в казармата, което непрекъснато пееше, барабанеше, свиреше на каквото му падне. Много хубаво свиреше и пееше. Викам му ако те вържа за да не можеш да барабаниш и ти запуша устата, ще успеш ли да мирясаш? И то ми вика, да, ама сигурно ще умра. Та за тва лапе смърт е живота без да пее. То има различни от моите нужди. Моите са от хляб, вода, Джак Даниелс такива работи, а неговите- от песен. То не би разбрало пирамидата, така както я разбирам аз. Искам да кажа, че си цигане. Ъъъ. Обърках се малко, ама дет вика Холидей, знам чимъ рабираш, та не ме е страх!
Е нали точно същото се опитвам от самото начало да намекна деликатно и извънредно Фнимателно - че всички гледаме различно на света.
Обаче вие не та не - пирамида. :blum:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

holi_day написа:
snowprincess написа:измъчих се с един лаптоп
глей я ти хитрушата
как намеква на какъв коледен подарък шъ се зарадва :lol:
лелеееее колко съм прозрачна, нищо не намеквам, направо натвърдям, но още не съм си избрала модел
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Gaspode написа:
Remmivs написа: и според мен не означава това
щедростта не е материалната част
истинската й същност е духовна
светлината вътре в щедрия
и топлината пак там
помисли щедър ли си ако искаш да дадеш, но не можеш
или си щедър ако даваш, щото можеш, но не искаш, сърцето ти не резонира на тази вълна
премирно
:cool:
а, тва ли било
ама нямам
...
съвестта ми е чиста
:lol:
Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Gaspode написа:
snowprincess написа:
та, кое точно им е обърнато с дупето нагоре - какво им липсва от пирамидата
така все едно слагате знак за равенство между отшелник и клошар
и аз мисля като Грийн - Те отговарят на условията на пирамидата. Задоволили са напълно (много по- пълно от всички други) нуждите си от храна, здраве, послон, принадлежност и увереност. Желаят да знаят, да се самоусъвършенстват.
Тая пирамида е като всички обобщения май май май :)
Вярна е, ама "средно"

Ако седна да секспериментирам с подправки и ингредиенти и открия хляба да речем, наместо да се натъпча с восъчно-зрялото жито и да полея с водица, това задоволяване на потребностттта от храна ли е или (само)усъвършенстване :grin:

Чеша си езика :grin:
"В така изразената йерархия може да има изключения. Според Маслоу творческите личности например, могат да творят независимо от социалното си положение и затруднения. Хора със силно изразена ценностна система и идеали не престават да ги отстояват дори най-ниско разположените им потребности (физиологичните) да са незадоволени. Също така е възможно някои да създадат своя собствена йерархия на потрбности в зависимост от особеностите на характера."

:lol: ама много забавна е станала темата
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
"В така изразената йерархия може да има изключения. Според Маслоу творческите личности например, могат да творят независимо от социалното си положение и затруднения. Хора със силно изразена ценностна система и идеали не престават да ги отстояват дори най-ниско разположените им потребности (физиологичните) да са незадоволени. Също така е възможно някои да създадат своя собствена йерархия на потрбности в зависимост от особеностите на характера."

:lol: ама много забавна е станала темата
Видя ли как го уплашихме? :grin:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

от баба ми :cool: знам
.....
има господ и той си знае работата
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: За милосърдието, но

Мнение от frisky lioness »

Преди малко прочетох това, та се сетих за тази тема
и колко от нас са в състояние да направят нещо подобно за напълно непознат човек

Красива история

Някои от вас, сигурна съм, са я чели:winkw:

Някъде далече в края на селата се гушела малка къщичка, почти колибка. Отпред имало работни инструменти,две стаи и кухня, а отзад примитивна баня.
Но Хоакин не се оплаквал. През Последните две години, за дърводелска работилница” Седмият”, се разчуло в селото. Той печелел добре и не се налагало да посяга към нищожните си сппестявания.
Една сутрин, както винаги, Хоакин станал, в шест и половина, за да види изгрева. Но не успял да стигне да езерото. По пътя, на около двеста метра от дома си , едва не се спънал в тялото на пребит младеж.
Дърводелецът тутак си коленичил и доближил ухо до гърдите му Някъде дълбоко в тях едно сърце се борело със сетни сили за остатъка живот в това мръсно, вонящо на кръв , на нечистотии и алкохол тяло.
Хоакин отишъл да вземе количката и натоварил младежа на нея. Когато стигнал в къщи, положил тялото на леглото си, разкъсал дрипавити дрехи и грижливо го измил с вода, сапун и спирт.
Момчетобило не само пияно, но и жестоко пребито.Имоло рани от нож по ръцете и гърба, а десният му крак бил счупен.
През следващити два дни Хоакин посветил цялото си време на грижите за неканения гост:той лекувал и превързвал раните му, сложил шина на крака му и му давал пилешки бульон с малка лъжичка.
Когато младежът се свестил, Хоакин бил до него и го гледал загрижено и нежно.
- Как си?- попитал го той.
- Ами... мисля- отвърнал младежът, оглеждайки чистото си и излекувано тяло.- Кой ме излекува?
- Аз.
- Защо?
- Защото беше наранен.
- Само за това ли?
- Не. Защото имам нужда от помощник
И двамата се разсмели от сърце.
Като се хранел и спял добре и като на пиел алкохол, Мануел-така се казвал младежът- възвърнал веднага силите си.
Хоакин искал да го научи на занаят, а Мануел все гледал да бяга от работата. Дърводелецът се мъчел да набие в тая очукана от разгулния живот глава колко по-добре е да имаш добра работа, добро име и да водиш почтен живот. И не веднъж Мануел сякаш разбирал това, но след два часа или след два дни отново заспивал или забравял да свърши работата, която Хоакин му заръчвал.
Минали месеци и младежът се възстановил напълно. Хоакин му отстъпил най- голямата си стая, направил го съдружник и му позволил пръв да влиза в банята, в замяна на обещанието, че ще се захване за работа.
Една вечер, когато Хоакин заспал, Мануелрешил, че шест месеца въздържание му стигат, и си помислил, че няма да му стане нищо, ако изпие чашка алкохол в селото. Заключил стаята си отвътре и излязъл през прозиреца, оставяйки свеща да гори, за да създаде впечатлиние, че е вътре, в случай, че Хоакин се събуди през ноща.
След първата чашка изпил втора, а след нея трета и четвърта, и още много...
Мануел вече пеел с другарите си , когато чул сирената на пожарната, минаваща пред вратата на кръчмата. Но не се досетил какво става, докато призори, залитайки не стигнал до къщата и не видял тълпата, събрала се на улицата.
След пожара останали само една стена и няколко инструмента. Всичко друго било погълнато от огъня. От Хоакин открили само четири-пет обгорели кости, които погребали в гробището под паметна плоча, на която Мануел поръчал да изпишат надпис:
ЩЕ ГО НАПРАВЯ ХОАКИН, ЩЕ ГО НАПРАВЯ!
С усилен труд Мануел построилотново дърводелската работилница. Бил лентяй, но бил и сръчен и всичка, което научил от Хоакин, му помогнало да успее в занаята.
Живеел непрекъснато с чувството, че дърводелецът го гледа отнякъде и го подкрепя. Мануел го споменавал при всяко важно събетие: сватбата си, раждането на първото си дете, покупката на първата си кола...
А на петдесет километра оттам, все така жив и здрав, Хоакин се питал дали е било редно да лъже, да мами и да подпалва такава хубава къщичка, само за да спаси един младеж.
Отговорил си, че е редно, и сам се разсмял, като си помислил за селската полиция, която взела свинските кости за човешка...
Новата му работилница била малко по- скромна от предишната, но вече била известна в селото. Нарекъл я „Осмият”.
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:Преди малко прочетох това, та се сетих за тази тема
и колко от нас са в състояние да направят нещо подобно за напълно непознат човек

Красива история

„Осмият”.
Много готино, Фриски.

Иначе по въпроса моят отговор е не, не съм в състояние. И за познат не съм в състояние. Оказа се, че аз съм доста ограничен откъм способности да помагам дори и на близки роднини, камо ли на непознати.
Ако трябва да съм докрай честен, бих казал, че изглежда, аз помагам с желание само тогава, когато знам, че от помощта ми ще има полза. Ако не съм сигурен в това, желанието ми се изпарява.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Green Light написа:

Красива история

„Осмият”.
Много готино, Фриски.

Иначе по въпроса моят отговор е не, не съм в състояние. И за познат не съм в състояние. Оказа се, че аз съм доста ограничен откъм способности да помагам дори и на близки роднини, камо ли на непознати.
Ако трябва да съм докрай честен, бих казал, че изглежда, аз помагам с желание само тогава, когато знам, че от помощта ми ще има полза. Ако не съм сигурен в това, желанието ми се изпарява.
Може би твоят момент още не е дошъл..
Мисля си, че и аз не бих направила нещо подобно, но...кой знае
Понякога сме в състояние да изненадами самите себе си.
Има ситуации, в които не е ясно как бихме реагирали

ама пък е добре това, дето го каза:winkw:
така няма да те ангажирам с молби, за да не те поставям в положение да ми отказваш:blum::winkw:

:kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Красива история
Не бях я чела. :lol:
Благодаря.

Не знам дали съм способна на такова нещо.
Дори и да живеех сама и никой да не зависеше от мен, едва ли би ми дошло на ум да го сплаша по такъв начин.
Пък и в крайна сметка и това сплашване можеше да не свърши работа, а да го пропие съвсем, нали? :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:

Красива история
Благодаря.

Дори и да живеех сама и никой да не зависеше от мен, едва ли би ми дошло на ум да го сплаша по такъв начин.
Пък и в крайна сметка и това сплашване можеше да не свърши работа, а да го пропие съвсем, нали? :huhthink:
Предполагам е изхождал от предишните си 6 опита, които чини ми се са били успешни
(историята мълчи за това, дали е действал по гореописания пиротехнически начин):winkw:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:
Благодаря.

Предполагам е изхождал от предишните си 6 опита, които чини ми се са били успешни
(историята мълчи за това, дали е действал по гореописания пиротехнически начин):winkw:
Ъъъ, не съм си изпила още кафето и тази ти идея ме вкара в смут и потрес.
Много енергия имат хората, много! :roll:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа: ....

ама пък е добре това, дето го каза:winkw:
така няма да те ангажирам с молби, за да не те поставям в положение да ми отказваш:blum::winkw:

:kiss:

А да, да, абсолютно! Много е добре че стана въпрос. Начи в никакъв случай не ме молете за нищо което се доближава до запалване на апартаменти или къщи и офиси. Включително иносказателно, метафорично и фигуративно казано. Ще ме поставите в неудобното, риш, положение да ви отказвам.
Не знам как не съм се сетил досега да ви кажа.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: Пък и в крайна сметка и това сплашване можеше да не свърши работа, а да го пропие съвсем, нали? :huhthink:
даже можеше да не го уплаши, а да го зарадва. дет се вика - пей сърце, ше си порка без да му дуднат на главата и тва е :winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа: Пък и в крайна сметка и това сплашване можеше да не свърши работа, а да го пропие съвсем, нали? :huhthink:
даже можеше да не го уплаши, а да го зарадва. дет се вика - пей сърце, ше си порка без да му дуднат на главата и тва е :winkw:
Теоретично - да.
Обаче на практика :roll: посоката на мислене в разказа предполага да се пропие от срам, угризения и т.н.
Защото той ни учи да предполагаме доброто у хората. :blum:
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: да се пропие от срам, угризения и т.н.
понякога мотивите се губят сред празните бутилки в ъгъла...
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
bead_ написа:
Теоретично - да.
Обаче на практика :roll: посоката на мислене в разказа предполага да се пропие от срам, угризения и т.н.
повечето хора не минават тези изпити :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
Мнемозина написа: да се пропие от срам, угризения и т.н.
понякога мотивите се губят сред празните бутилки в ъгъла...
ми като ги подреждат по ъглите...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
аз съм с две ръце за РЕЦИКЛИРАНЕТО :winkw:
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа:
аз съм с две ръце за РЕЦИКЛИРАНЕТО :winkw:
нали ще пропуснеш да споделиш за какво си с двата крака?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Мнемозина написа:

Теоретично - да.
:lol:
Да, тези дисциплини са изключени от програмите напоследък.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа:
Мнемозина написа:
bead_ написа:
Теоретично - да.
Мразя да ми говорят така :(
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Красива история

Някъде далече в края на селата се гушела малка къщичка, почти колибка. Отпред имало работни инструменти,две стаи и кухня, а отзад примитивна баня.
Но Хоакин не се оплаквал. През Последните две години, за дърводелска работилница” Седмият”, се разчуло в селото. Той печелел добре и не се налагало да посяга към нищожните си сппестявания.
Една сутрин, както винаги, Хоакин станал, в шест и половина, за да види изгрева. Но не успял да стигне да езерото. По пътя, на около двеста метра от дома си , едва не се спънал в тялото на пребит младеж.
Дърводелецът тутак си коленичил и доближил ухо до гърдите му Някъде дълбоко в тях едно сърце се борело със сетни сили за остатъка живот в това мръсно, вонящо на кръв , на нечистотии и алкохол тяло.
Хоакин отишъл да вземе количката и натоварил младежа на нея. Когато стигнал в къщи, положил тялото на леглото си, разкъсал дрипавити дрехи и грижливо го измил с вода, сапун и спирт.
Момчетобило не само пияно, но и жестоко пребито.Имоло рани от нож по ръцете и гърба, а десният му крак бил счупен.
През следващити два дни Хоакин посветил цялото си време на грижите за неканения гост:той лекувал и превързвал раните му, сложил шина на крака му и му давал пилешки бульон с малка лъжичка.
Когато младежът се свестил, Хоакин бил до него и го гледал загрижено и нежно.
- Как си?- попитал го той.
- Ами... мисля- отвърнал младежът, оглеждайки чистото си и излекувано тяло.- Кой ме излекува?
- Аз.
- Защо?
- Защото беше наранен.
- Само за това ли?
- Не. Защото имам нужда от помощник
И двамата се разсмели от сърце.
Като се хранел и спял добре и като на пиел алкохол, Мануел-така се казвал младежът- възвърнал веднага силите си.
Хоакин искал да го научи на занаят, а Мануел все гледал да бяга от работата. Дърводелецът се мъчел да набие в тая очукана от разгулния живот глава колко по-добре е да имаш добра работа, добро име и да водиш почтен живот. И не веднъж Мануел сякаш разбирал това, но след два часа или след два дни отново заспивал или забравял да свърши работата, която Хоакин му заръчвал.
Минали месеци и младежът се възстановил напълно. Хоакин му отстъпил най- голямата си стая, направил го съдружник и му позволил пръв да влиза в банята, в замяна на обещанието, че ще се захване за работа.
Една вечер, когато Хоакин заспал, Мануелрешил, че шест месеца въздържание му стигат, и си помислил, че няма да му стане нищо, ако изпие чашка алкохол в селото. Заключил стаята си отвътре и излязъл през прозиреца, оставяйки свеща да гори, за да създаде впечатлиние, че е вътре, в случай, че Хоакин се събуди през ноща.
След първата чашка изпил втора, а след нея трета и четвърта, и още много...
Мануел вече пеел с другарите си , когато чул сирената на пожарната, минаваща пред вратата на кръчмата. Но не се досетил какво става, докато призори, залитайки не стигнал до къщата и не видял тълпата, събрала се на улицата.
След пожара останали само една стена и няколко инструмента. Всичко друго било погълнато от огъня. От Хоакин открили само четири-пет обгорели кости, които погребали в гробището под паметна плоча, на която Мануел поръчал да изпишат надпис:
ЩЕ ГО НАПРАВЯ ХОАКИН, ЩЕ ГО НАПРАВЯ!
С усилен труд Мануел построилотново дърводелската работилница. Бил лентяй, но бил и сръчен и всичка, което научил от Хоакин, му помогнало да успее в занаята.
Живеел непрекъснато с чувството, че дърводелецът го гледа отнякъде и го подкрепя. Мануел го споменавал при всяко важно събетие: сватбата си, раждането на първото си дете, покупката на първата си кола...
А на петдесет километра оттам, все така жив и здрав, Хоакин се питал дали е било редно да лъже, да мами и да подпалва такава хубава къщичка, само за да спаси един младеж.
Отговорил си, че е редно, и сам се разсмял, като си помислил за селската полиция, която взела свинските кости за човешка...
Новата му работилница била малко по- скромна от предишната, но вече била известна в селото. Нарекъл я „Осмият”.
Тва е доста жестоко. Да вмениш вина за смъртта на човек у друг човек, па било то и за да му помогнеш. Жестоко е...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа: Жестоко е...
Жестоко, жестоко, ама на
оженил се (това верно е жестоко:lol::lol:)
Купил си кола (това е яко:cool:)

Кат някои хора няма собствено чувство за вина:winkw:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:от баба ми :cool: знам
.....
има господ и той си знае работата
Това ... Той и го е казвал на нея? :winkw:
Публикувай отговор