Задачка за 4-ти клас

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Задачка за 4-ти клас

Мнение от Stranniche »

Дъждовете на остров Абук са или само сутрин, или само вечер, а има и дни, в които не вали. По време на пътешествието ми из о. Абук имаше 6 вечери и 7 сутрини без дъжд и общо 9 дъждовни дни. Колко дни съм пътешествал из острова? /Пристигнах рано сутрин и си тръгнах късно вечер./

Задачата е давана на четвъртокласници на Националния математически конкурс "Иван Салабашев" през 2009 г. :-) Доколкото разбрах само 2 деца са я решили :grin:.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

11?
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

:lol:

Имаше някога тук една задача с юрдечки и клечки.
И отговорът се намираше лесно, обаче решението - не.

Тоест няма да е достатъчно да кажа 11 и затова не го казвам. Нека математиците се морят с останалото. Аз в такива случаи подхождам емпирично. :blum:

Тия, дето ги пишат задачите, ще да са големи пияници, щом не помнят колко време са били някъде. И като е така, защо поне не си траят... :lol:

П.П. Всъщност най-емпирично би било да отидем на оня остров и да заседнем там, и да стоим, стоим, стоим, докато не се падне необходимата комбинация.
Размечтах се нещо... :grin:
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Мнемозина написа:Тия, дето ги пишат задачите, ще да са големи пияници, щом не помнят колко време са били някъде. И като е така, защо поне не си траят... :lol:

П.П. Всъщност най-емпирично би било да отидем на оня остров и да заседнем там, и да стоим, стоим, стоим, докато не се падне необходимата комбинация.
Размечтах се нещо... :grin:
:rotfl24:

Напомни ми за едно неизпълнено обещание - да разходя ЗоЧовци из едни острови... Сега, когато отново имам компютър, нямам оправдание :shy:.

За начало един изглед от остров Сапи към о.Манукан /източната част на Малайзия, провинция Сабах/. Само че дъжда и бурята, които изкарахме по тези места във вечерните часове, не ги пожелавам на никого :twisted::

Изображение

Има още много некачествени снимки като тази, но от сърце. :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:

:rotfl24:

Напомни ми за едно неизпълнено обещание - да разходя ЗоЧовци из едни острови... Сега, когато отново имам компютър, нямам оправдание :shy:.

За начало един изглед от остров Сапи към о.Манукан /източната част на Малайзия, провинция Сабах/. Само че дъжда и бурята, които изкарахме по тези места във вечерните часове, не ги пожелавам на никого :twisted::

...

Има още много некачествени снимки като тази, но от сърце. :lol:
:lol: :lol: :lol:

Нищо, ние сме търпеливи и както виждаш изобщо не те притесняваме, за каквито и да било намеци и подсещания и дума не може да става. :blum:

Пускай ги тия от сърцето, много ги харесвам. :lol:
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

страхотна ти е снимката, стига с това качество
на мен ми стига само да прочета странните имена на местата, които посещаваш, разкажи малко за там

а задачката - едва ли само две деца, това са типови задачи и им дават алгоритъм, по който се решават, преди две години минахме през този ад; научават се задачите, но трябва мхооооого решаване на задачи. сега на този огън се пекат Гаспода и Грийна, предполагам, че техните деца могат да решат задачката. На мен не ми се занимава, толкова се измъчих тогава, не ми се връща към това :-) но пък в интерес на истината, тогава (в 4-ти клас) синът ми докато ходеше на тези курсове открих магията на математиката и завидях на тези, които успяват да я усетят, чак на мен ми се ходеше и на мен на уроци. може да имам втори шанс с девойката :lol:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Мнемозина написа:Имаше някога тук една задача с юрдечки и клечки.

Тоест няма да е достатъчно да кажа 11 и затова не го казвам. Нека математиците се морят с останалото. Аз в такива случаи подхождам емпирично. :blum:
Какво за юрдечките и клечките?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:
Мнемозина написа:Имаше някога тук една задача с юрдечки и клечки.

Какво за юрдечките и клечките?

Добре, че "юрдечка" се търси лесно.
Но е било в предишния клуб.

http://p4.forumforfree.com/viewtopic.ph ... =3040#6260
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

latrevw написа:но пък в интерес на истината, тогава (в 4-ти клас) синът ми докато ходеше на тези курсове открих магията на математиката и завидях на тези, които успяват да я усетят, чак на мен ми се ходеше и на мен на уроци. може да имам втори шанс с девойката :lol:
Математиката е едно от нещата, които ми липсват от Ония години. Бях я забравила тази магия. Припомних си я покрай едно дете при последното ми посещение в БГ. Ще ми се да си открия учебниците от едно време и да се потопя в тях. :-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Мнемозина написа: Добре, че "юрдечка" се търси лесно.
Но е било в предишния клуб.

http://p4.forumforfree.com/viewtopic.ph ... =3040#6260
Мерси! :kiss:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Тая задача я решавах преди месец. И я раздавах наляво-надясно. Бяха я дали на голямото природно бедствие като подготовка за изпит... масово не я бяха решили дяцата.
Като ми остане малко повече време ще напиша решението.

А за юрдечките и клечките ми е любима още откак бях (съм бил?) на 5 години... майка ми разправя, че някой донесъл тая задача докато били в компания... и те нали почнали да се чудят... пък аз си играйкам до тях и по някое време между другото им казвам отговора... Смях в началото, после.... по-малко смях, да кажем. От малък съм си любител на мътиматикътъ язе :grin:
Но обичам геометрията повече. Дай ми картинки на мен. Цифрите някак не ме привличат. Освен когато са на банкноти... :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Дъждовете на остров Абук са или само сутрин, или само вечер, а има и дни, в които не вали. По време на пътешествието ми из о. Абук имаше 6 вечери и 7 сутрини без дъжд и общо 9 дъждовни дни. Колко дни съм пътешествал из острова? /Пристигнах рано сутрин и си тръгнах късно вечер./
Начи нещо такова беше:

Бил съм там поне 9 дни, щот толкова са дъждовните. За да не е валяло 7 сутрини, приемаме, че е валяло 7 вечери. Остават още два дъждовни дни - валяло е сутрин. Остават ни още 4 от 6-те дни без дъжд вечер - това явно са дни, в които не е валяло хич, щото 9-те дъждовни дни ни свършиха вече... И общо имаме 13 дни, в които да съм бил там...

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа: За да не е валяло 7 сутрини, приемаме, че е валяло 7 вечери.
Само по себе си твърдението, че не е валяло седем сутрини, не значи, че е валяло в същите тези дни вечерта. Може примерно да е валяло 5 вечери, а два цели дни да са били без дъжд. Защо "приемаме" именно това, а не друго?
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Начи нещо такова беше:

Бил съм там поне 9 дни, щот толкова са дъждовните. За да не е валяло 7 сутрини, приемаме, че е валяло 7 вечери. Остават още два дъждовни дни - валяло е сутрин. Остават ни още 4 от 6-те дни без дъжд вечер - това явно са дни, в които не е валяло хич, щото 9-те дъждовни дни ни свършиха вече... И общо имаме 13 дни, в които да съм бил там...
11, 12 или 13 дни, това бих казал аз. Защото може да не е валяло 7 сутрини, но да е валяло 5(или 6 или както казваш 7) вечери, а двете вечери да са в сухите дни.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Само по себе си твърдението, че не е валяло седем сутрини, не значи, че е валяло в същите тези дни вечерта. Може примерно да е валяло 5 вечери, а два цели дни да са били без дъжд. Защо "приемаме" именно това, а не друго?
Щото трябва да разпределиш 9-те дена, в които със сигурност е валяло...

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

пък на мен ми се ходи и тази година на карнавала в Рио
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Gaspode написа:
Начи нещо такова беше:

11, 12 или 13 дни, това бих казал аз. Защото може да не е валяло 7 сутрини, но да е валяло 5(или 6 или както казваш 7) вечери, а двете вечери да са в сухите дни.
А за 9-те дни забрави ли? Дъждовни? Колко се получават при твоя вариант?

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
vyara написа:
Проблема е, че всъщност разпределяме и сутрини и вечери, в които не е валяло. В твоето решение - 13 ще има повече сутрини и вечери без дъжд.
Ето примерно разпределение:
Изображение
0- без дъдж
х - с дъжд
Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

:lol: ама че гадна задача. вече второ решение не мога да си разбера след като го напиша.
Последно промяна от Semiramis на 15.01.10, 11:21, променено общо 1 път.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:
Gaspode написа:
Начи нещо такова беше:

А за 9-те дни забрави ли? Дъждовни? Колко се получават при твоя вариант?
Криво го бях измислил. Прав си. Тоя е бил карък, все дъжд.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

а с рио
кво стана с рио
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Gaspode написа:
vyara написа:
Проблема е, че всъщност разпределяме и сутрини и вечери, в които не е валяло. В твоето решение - 13 ще има повече сутрини и вечери без дъжд.
Ето примерно разпределение:
Изображение
0- без дъдж
х - с дъжд

Ок де, права си :)
Така е, като вместо да го реша отново се опитвам да си спомня как съм го решил :). Мързелът, казват, не мори, а мъчи :)
Тогава минахме през същите стъпки май - първо природното бедствие и жена ми казаха 13, щото е най-близко до ъкъла, и после ме ядосаха и седнах да я решавам...
Стават грешки :)

annonymus

Мнение от annonymus »

четернайсе? :shy:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Gaspode написа:

Така е, като вместо да го реша отново се опитвам да си спомня как съм го решил :). Мързелът, казват, не мори, а мъчи :)
Тогава минахме през същите стъпки май - първо природното бедствие и жена ми казаха 13, щото е най-близко до ъкъла, и после ме ядосаха и седнах да я решавам...

:shocked: е какво направи сега?!

:grin: 13, обаче ми е странно решението

Изображение

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:а с рио
кво стана с рио
Ето го.
:blum:

Mama yo quiero Carnaval de Rio De Janeiro
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:

Изображение
Не може да е 13, не ме ядосвай сега!
Кой ходи на пътешествие за фатален брой дни, какъвто и пияница да е? :grin:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:
да му напиша ли и вечерите, че да видиш?
:grin: тоя е отишъл да пие, всъщност. какво го съжаляваме :blum:
Последно промяна от Semiramis на 15.01.10, 12:08, променено общо 1 път.

annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа:
Gaspode написа:

Изображение
Мен ужасно ме обърка тая таблица. Нищочко не вдявам от нея :shy:
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Това е заради намалението на самолетните билети при включен уикенд.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

:lol: о, и на мен ми беше трудно да си я разбера..
чакам някой да каже същото по-простичко :shy::lol:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа::lol: о, и на мен ми беше трудно да си я разбера..
чакам някой да каже същото по-простичко :shy::lol:
Ми мойта логика, постигната отзад напред, е следната:

7 сутрини плюс 6 вечери (или обратното, не помня) плюс 9 сутрини-или-вечери е равно на 22 сутрини и вечери, което е 11 дни.
Обаче как се достига до това отпред назад, не знам.

Не че обясних твоята таблица, де. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

ами плюсът на моята таблица..хехе..
е че тръгва от дъждовните дни.
Трябва да са две таблици - вариант да е валяло сутрин, и вариант - вечер. пуснах само първата.
и пиша възможните комбинации с/без дъжд... и после допълвам до необходимите по условие допълнителни вечери и сутрини без дъжд.
на накрая правя тотал. :lol:
ми това можах да направя.

:grin: детето ми затова предпочита в час да внимава, щото като опре аз да му обяснявам...

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Ето го.

cracias
muchos gracias carrissima
:kiss:

и испански (че и италиански не знам) ама ги харесвам

животът е прекрасен
наздраве!

:wine:
jazz

Мнение от jazz »

абе пътувал - пътувал
браво
а нещо пил ли е
и колко
така можем да установим
по-лесно колко време е стоял
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
7 сутрини плюс 6 вечери (или обратното, не помня) плюс 9 сутрини-или-вечери е равно на 22 сутрини и вечери, което е 11 дни.
:
Виж сега, аз по друга логика - 6 сутрини си имат и седем вечери.
Искам да кажа - 24 часа нали, а не да броим сутрините и вечерите като отделни дни.
Пък той е имал 9 дъждовни дни.
Значи остават 2 дъждовни дни отгоре.
Като сложим и това, че е дошъл сутринта (вечерта може да е валяло) и си е тръгнал вечерта (сутринта може пак да е валяло) и май се получават 9 или маскимум 10 дни...
Нещо такова... :shy:
Овъртолих се нещо съвсем... :shy:

Начи, някой, ако може да даде отговора по-простичко...
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа:ами плюсът на моята таблица..хехе..
е че тръгва от дъждовните дни.
Трябва да са две таблици - вариант да е валяло сутрин, и вариант - вечер. пуснах само първата.
и пиша възможните комбинации с/без дъжд... и после допълвам до необходимите по условие допълнителни вечери и сутрини без дъжд.
на накрая правя тотал. :lol:
ми това можах да направя.

:grin: детето ми затова предпочита в час да внимава, щото като опре аз да му обяснявам...
:shocked: Ъ? :shocked:
Аз с една таблица не мога да се оправя, ти сега говориш за две.
Бе тоя що не гледа прогнозата като тръгва нанякъде?! Само създава проблеми на хората!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

jazz написа:абе пътувал - пътувал
браво
а нещо пил ли е
и колко
така можем да установим
по-лесно колко време е стоял
Зависи дали е пиел само докато е валяло. :roll:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

pocti_bezobidna написа:
:shocked: Ъ? :shocked:
Аз с една таблица не мога да се оправя, ти сега говориш за две.
Бе тоя що не гледа прогнозата като тръгва нанякъде?! Само създава проблеми на хората!
изтощих се.не мога и да си я проверя, таблицата.
така ме боли глава днес.. :?
ако трябваше да му броим... бройките на тоя, хич нямаше и да се напъна.

jazz

Мнение от jazz »

Мнемозина написа:Зависи дали е пиел само докато е валяло. :roll:
ако това е вярно
и не е валяло
той не е могъл да си почине :lol:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Stranniche написа:
Remmivs написа:а с рио
кво стана с рио
Ето го.

:lol:супер! :kiss:

Публикувай отговор