Не, че искам да дразня гъбарите в клуба...

Все същите
Аватар
windcolours

Не, че искам да дразня гъбарите в клуба...

Мнение от windcolours »

..ако изобщо има такива, де :bigsmile: Но не мога да не се похваля с вчерашния си улов :cool:

Изображение
Изображение
Изображение

Тотал: 16 кила сърнела, горска печурка, сърненка рогачка, коралка, оранжева рогачка, хлебна млечница, манатарка, рижика и т.н.
2 дена ядем сутрин, обед, вечер гъби..дори не ме е заболял корем :grin: Но страх лозе пази и берем само гъбки, в които сме сигурни.

П.П. Не препоръчвам безразборната консумация на диворастящи гъби! :twak:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Страхотно мезе сте си набрали.
Бон апети!:lol:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мерси :bigsmile:
Балконът на майка ми в момента е покрит с гъби, които сушим....а есента с богатия гъбен урожай тепърва идва....:grin:
в твоята планина има ли находища?
Аватар
Глас в пустиня

windcolours написа:Мерси :bigsmile:
Балконът на майка ми в момента е покрит с гъби, които сушим....а есента с богатия гъбен урожай тепърва идва....:grin:
Колкото и от каквито искаш.
Вземам си от старите изсушени и консервирани, страхотна гарнитура са към пържолки, капами и други глезотии за небцето.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:
windcolours написа:Мерси :bigsmile:
Колкото и от каквито искаш.
Вземам си от старите изсушени и консервирани, страхотна гарнитура са към пържолки, капами и други глезотии за небцето.
аз съм мераклия да мариновам, но никога не успqвам да набера повече, отколкото компанията изяжда в рамките на 1-2 дена :lol: А и не познавам достатъчно сериозни гъбени местообитания...:(
Някой ден ще трябва да разменим по някое находище:winkw:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Не, че искам да дразня гъбарите в клуба...

Мнение от Ън »

windcolours написа:
Стига, бе! Жестоко!
Аз бях гъбар навремето. Сега почти не намирам време и сили... На Юндола сега намерихме няколко манатарки, няколко сърнелки, основно обаче имаше гълъбки... Ама ние не сме и обикаляли много. Преди години събрах четири чувалчета масловки от горите над Велинград. Общо над 20 кг. Ядохме колкото можахме, другите се опитах да мариновам и после всички буркани изхвърлих, щото бомбираха...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Ън написа: Стига, бе! Жестоко!
Аз бях гъбар навремето. Сега почти не намирам време и сили... На Юндола сега намерихме няколко манатарки, няколко сърнелки, основно обаче имаше гълъбки... Ама ние не сме и обикаляли много. Преди години събрах четири чувалчета масловки от горите над Велинград. Общо над 20 кг. Ядохме колкото можахме, другите се опитах да мариновам и после всички буркани изхвърлих, щото бомбираха...

П.П. Открих ви една грешка- смесвате видовете гъбите. От по- опитните от мен гъбари знам, че това не трябва да се прави. Щото нали- страх лозе пази.
Всъщност тласък ми даде именно една твоя снимка, публикувана миналата седмица-една манатарчица май беше... :bigsmile:
къде видя, че ги смесваме? Всеки вид беше в отделна кофа или плик. На капка на колата сме извадили няколо от различни видове само заради снимката
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Гълъбките изобщо не ги разпознавам... а манатарки рядко бера, защото почти не намирам. :crying:Миналата година явно е била манатарена, баща ми береше с чували над Киноцентъра в Драгалевци.
Последно промяна от windcolours на 23.08.10, 08:52, променено общо 1 път.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ееее, уинди :clap:
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Малей, че си убава... и гъбите си ги бива :rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

страхотна си! :bigsmile:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Глас в пустиня

windcolours написа:
аз съм мераклия да мариновам,...
Нямам идея как става, пък и докато "уцелиш" рецептата си отиват няколко партиди зян.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Браво, Уинди! Евалата!

Аз гъби не съм ходил да бера... от есента преди лукановата зима насам. Познавам 10-12 вида гъби и само тях берях... едно време.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Баба Яга

:)))

Мнение от Баба Яга »

Да си призная аз се изкуших от един брадат екземпляр на една от снимките:grin:. Засърбя ме фотото.:bigsmile:
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

windcolours написа:
Ън написа: Стига, бе! Жестоко!

П.П. Открих ви една грешка- смесвате видовете гъбите. От по- опитните от мен гъбари знам, че това не трябва да се прави. Щото нали- страх лозе пази.
Всъщност тласък ми даде именно една твоя снимка, публикувана миналата седмица-една манатарчица май беше... :bigsmile:
къде видя, че ги смесваме? Всеки вид беше в отделна кофа или плик. На капка на колата сме извадили няколо от различни видове само заради снимката

Манатарката беше нахапана и с по- неугледен вид, но брезовката, която снимах беше страхотна, а сърнелката- красавица направо- http://www.postimage.org/image.php?v=aV9Ot8S
Вярно, че не ги смесвате- аз съм се объркал и се редактирах, ама ти бързо отговаряш. А гълъбките не стават за ядене. То затва и ги има навсякъде:lol:
Навремето берях основно масловки и манатарки. На манатарките отровните двойници лесно се разпознават, а масловките нямат отровни двойници. Сигурна работа. А колко гъбари са си отишли от "печурки"....
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
windcolours

Re: :)))

Мнение от windcolours »

Баба Яга написа:Да си призная аз се изкуших от един брадат екземпляр на една от снимките:grin:. Засърбя ме фотото.:bigsmile:
колорит е, спор няма :bigsmile:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Ън написа:

Манатарката беше нахапана и с по- неугледен вид, но брезовката, която снимах беше страхотна, а сърнелката- красавица направо- http://www.postimage.org/image.php?v=aV9Ot8S
Вярно, че не ги смесвате- аз съм се объркал и се редактирах, ама ти бързо отговаряш. А гълъбките не стават за ядене. То затва и ги има навсякъде:lol:
Навремето берях основно масловки и манатарки. На манатарките отровните двойници лесно се разпознават, а масловките нямат отровни двойници. Сигурна работа. А колко гъбари са си отишли от "печурки"....
Тъй като рядко откривам манатарки, не ги рапзознавам. Има отровни сред тях и честно казано, само един-два вида смея да консумирам.
Гълъбки никога не съм брала, но там са толкова много разновидности, че си трябва години практика, за да ги научиш.
Ливадните сърнели също не смея да бера. А само този вид, който си снимал.
Печурки бера само, ако са по-големи екземпляри - поне розови да са станали ламелите, иначе-страх!!!
В събота набрахме цяла кофа жълта рогачка http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1% ... 0%BA%D0%B0 стана превъзходна супа от нея!
Аватар
Ozzie

Мнение от Ozzie »

впИчитля'ащо...
:snlach:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Ozzie написа:впИчитля'ащо...
:snlach:
аха
и сичку са изяли
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Неф

Мнение от Неф »

Страхотна си
и огромните сърнели също,
дори повече от двете маргаритки :winkw:

Много гъби, браво на вас.

Някога ходехме с баща ми,
вече не помня от кога не сме брали.
Из Родопите видях много и аз, но не сме късали, само дребосъчето ги понастъпваше. :bigsmile:
"Спаси си деня!" - Green Light
Публикувай отговор