За атеисти
- сър Айвънхоу
За атеисти
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
кефи ме статийката
сигурно подобни писания ще се срещат все по-често откакто Стивън Хокинг обяви в последната си книга, че "Господ не е създал вселената, а Големият взрив е неибежно следствие от законите на физиката."
Суити, права си. Но аз поне, колкото повече годинки трупам, толкова по-малко мистицизъм допускам да ми мъти съзнанието
И все повече ме е яд, че в училище преписвах по физика, вместо да седна и да я разбера.
Нищо де, големият синковец скоро ще почне да я изучава като предмет, а това значи, че най-вероятно ще трябва да я уча успоредно с него:lol:
Суити, права си. Но аз поне, колкото повече годинки трупам, толкова по-малко мистицизъм допускам да ми мъти съзнанието
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- windcolours
Глей моля ти се...спиритуализъм им кажи- те в алкохолни градуси го измерватshshtt написа:хахах ама просто си невероятна! такова чувство за хумор! с глас се смея:lol:Sweety написа:то не е модерно да си атеист вече
сега сме спиритуалисти...
п.п. статията не прояетох ама понататък ще
Re: За атеисти
сър Айвънхоу написа:или 10 мита за атеизма...
Много е смешно.
В подробностите е прав, но в общото греши.
Преди всичко ми се струва, че му е възбедничка идеята за религия, поне съдейки по тая статия.
Основният проблем на атеизма е (ако включим и тоталитаризмите и национализмите към религиите, което авторът прави), че не може да обединява хората и да ги кара да застават зад каузи.
А в момента, в който евентуално би успял, би се превърнал в това, от което бяга.
Парадокс.
Понеже грижата на статията е най-вече за политическите трудности на атеизма, затова натам ми тръгнаха мислите.
Много ме е яд, исках да ти покажа една статия пак от Медиапул миналата седмица, обаче сега не мога да се сетя ни автор, ни тема... Нищо де, може да излезе от някъде.
Panta rhei...
ми аз...shshtt написа:хахах ама просто си невероятна! такова чувство за хумор! с глас се смея:lol:Sweety написа:то не е модерно да си атеист вече
сега сме спиритуалисти...
п.п. статията не прояетох ама понататък ще
и никакви асоциации със спирт няма
Блажени са бедните духом
- Green Light
9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.сър Айвънхоу написа:или 10 мита за атеизма...
Не можах да го намеря на български.
Молитва атеиста
Господь несуществующий! Услышь
В своём небытии мои моленья:
Ведь Ты всегда подаришь утешенье
И кроткой ложью рану исцелишь.
Когда нисходит в мир ночная тишь
И мысль вступает с вымыслом в боренье,
Надеждою отгонишь ты сомненье,
Своё величье сказкой подтвердишь.
Ты так велик, что миру не вместить
Величья твоего. Ты – лишь идея,
А я за это мукою своею,
Своим страданьем обречен платить.
Бог выдуман. Будь ты реален, Боже, -
Тогда б и сам я был реален тоже.
Мигел де Унамуно
Молитва атеиста
Господь несуществующий! Услышь
В своём небытии мои моленья:
Ведь Ты всегда подаришь утешенье
И кроткой ложью рану исцелишь.
Когда нисходит в мир ночная тишь
И мысль вступает с вымыслом в боренье,
Надеждою отгонишь ты сомненье,
Своё величье сказкой подтвердишь.
Ты так велик, что миру не вместить
Величья твоего. Ты – лишь идея,
А я за это мукою своею,
Своим страданьем обречен платить.
Бог выдуман. Будь ты реален, Боже, -
Тогда б и сам я был реален тоже.
Мигел де Унамуно
Panta rhei...
Green Light написа: 9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.
Би ли пояснил как атеизЪма се връзва с "догматичен" в твоето разбиране за живота, вселената и всичко останало.Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.
А така, правилно! Атеизмът е субективен и е съмнение в Бог, такъв, какъвто той е измислен от други човеци. Доколкото не е приел ясна и категорична форма Бог, той си остава подлежащ на оформяне и доказване. Или всъщност идеята за него. Ние сме твърде малки да обозрем дори вселената, която се предполага, че е негово творение, камо ли него самия. Нямаме шанс дори за това. Или имаме?Gaspode написа:Green Light написа: 9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.Би ли пояснил как атеизЪма се връзва с "догматичен" в твоето разбиране за живота, вселената и всичко останало.Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.
Това е агностицизъм обаче.vyara написа:
А така, правилно! Атеизмът е субективен и е съмнение в Бог, такъв, какъвто той е измислен от други човеци. Доколкото не е приел ясна и категорична форма Бог, той си остава подлежащ на оформяне и доказване. Или всъщност идеята за него. Ние сме твърде малки да обозрем дори вселената, която се предполага, че е негово творение, камо ли него самия. Нямаме шанс дори за това. Или имаме?
Атеизмът е - без Бог, Бог няма. Което си звучи безапелационно. За догматично - не знам, много ми е рано още.
Panta rhei...
Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана.Мнемозина написа:Това е агностицизъм обаче.vyara написа:
А така, правилно! Атеизмът е субективен и е съмнение в Бог, такъв, какъвто той е измислен от други човеци. Доколкото не е приел ясна и категорична форма Бог, той си остава подлежащ на оформяне и доказване. Или всъщност идеята за него. Ние сме твърде малки да обозрем дори вселената, която се предполага, че е негово творение, камо ли него самия. Нямаме шанс дори за това. Или имаме?
Чай ся. Има разлика между "не вярвам, че има Бог" и "вярвам, че няма Бог". Първото е атеизъм според мен. Второто... може би просто друга религияМнемозина написа:
Атеизмът е - без Бог, Бог няма. Което си звучи безапелационно. За догматично - не знам, много ми е рано още.
- windcolours
и аз доскоро не знаех, че съм агностик и цял живот съм живяла с убедеността, че съм атеист. После се светнах каква е разлика и се припознах в агностицизма. Един вид си смених "религията":lol:vyara написа: Това е агностицизъм обаче.
Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана.:winkw:
Последно промяна от windcolours на 17.09.10, 08:42, променено общо 1 път.
Ма как, ето бе, може и нещо друго да ти харесаш.vyara написа:Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана.Мнемозина написа:Това е агностицизъм обаче.vyara написа:
:winkw:
Panta rhei...
Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе.Мнемозина написа:Ма как, ето бе, може и нещо друго да ти харесаш.vyara написа:Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана.Мнемозина написа:Това е агностицизъм обаче.vyara написа:
:winkw:
Като дупе и гащи - това се сещам.vyara написа: Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе.)
За правилност не претендирам обаче.
Panta rhei...
Като дупе и гащи е двупосочно.Мнемозина написа:Като дупе и гащи - това се сещам.vyara написа: Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе.)
- Piqndurnik
Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.
Да не говорим, че има различни дефиниции за божество и според тях различни функции. Според актуалната за монотеистичните религии пък съвсем се отрича смисъла на религиите - на същество, създало вселената едва му е до някакъв си там вид маймуни, населяващи планетка в края на една галактика, дето си мислят, че точно на тях трябва да им обръща специално внимание.
Да не говорим, че има различни дефиниции за божество и според тях различни функции. Според актуалната за монотеистичните религии пък съвсем се отрича смисъла на религиите - на същество, създало вселената едва му е до някакъв си там вид маймуни, населяващи планетка в края на една галактика, дето си мислят, че точно на тях трябва да им обръща специално внимание.
Наздраве 
- Green Light
Ами не подлежи на доказване, заради това се връзва.Gaspode написа:Green Light написа: 9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.Би ли пояснил как атеизЪма се връзва с "догматичен" в твоето разбиране за живота, вселената и всичко останало.Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.
Атеизма твърди че няма Бог, като антитеза на религиите, които пък твърдят че има. Атеизма и религията не могат да се срещнат ако не играят на едно поле и това поле е полето на догмите. Няма срещу има. Всички доказателства опират до стената на вярата. Х бозона казват атеистите доказват че няма нищо божествено в създаването на вселената, глупости казват свещенницете точно х бозона доказва че вселената е създадена от Бог. Ами какво ще кажете за гравитацията, питат атеистите. Ми същата работа казват теистите- кой ще вземе да я създаде тая гравитация и такава хубава работа точно на нас да ни върши, ако не е бил Бог?
Ама как, не виждате ли че вярата ви в това че има Бог е сляпа? Не, не вие не виждате че вярата ви в това че няма Бог е сляпа. Докажете че има Бог искаме да го видиме, да му кажем здрасти. Не вие докажете пък че го няма, ние теистите всеки ден му казваме здрасти по няколко пъти.
Гледайте си работата, не вие си я гледайте, тъпанари, кретени идиоти.... с една дума- догматици
Последно промяна от Green Light на 17.09.10, 10:34, променено общо 1 път.
- сър Айвънхоу
Piqndurnik написа:Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Piqndurnik написа:Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.
Някой от тия образи беше дето ги има в YouTube в моноспектакъл някакъв. Спасете Земята- вика е най- тъпото нещо което изобщо съм чувал в тоя живот. Земята си е много добре! Земята е била тук 400 милиарда години и си е била в идеално здраве през цялото време като вероятно през следващите 400 милиарда също ще си бъде ОК. Пластмаси имало, ами те пластмасите изобщо не и пречат на Земята. Много са си добре даже за Земята пластмасите. Пречат на хората. Но това е друг въпрос. Та тия дето викат спасете Земята май викат спесете ни нас. Е за вас сори, тва си е друг въпрос, риш.
- Green Light
Е не знам.vyara написа:Като дупе и гащи е двупосочно.Мнемозина написа:Като дупе и гащи - това се сещам.vyara написа: Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе.)
Това вече твърде много размишление изисква.
Да не говорим, че и посоките обърках.
Panta rhei...
- Green Light
да! Тоя клип също го обичам, но за който говорех еsandmaN написа:карлин...но важния у случая е именно джо!Green Light написа: Ъъъ не! Не беше Джо Пеши.
джо пеши
този: http://vbox7.com/play:f6594954&al=1&vid=2895002
грийне, адашчето е шантаво по цялата глава...Green Light написа:
да! Тоя клип също го обичам, но за който говорех е
този: http://vbox7.com/play:f6594954&al=1&vid=2895002
just perfect
О, днес не съм го видяла това... ама по-добре, че иначе щяхме да си заформим някой спор.Gaspode написа:Чай ся. Има разлика между "не вярвам, че има Бог" и "вярвам, че няма Бог". Първото е атеизъм според мен. Второто... може би просто друга религияМнемозина написа:
Според мен и двете са атеизъм, но второто е по-догматичен атеизъм.
А най-хубаво е любимото ми "аз не вярвам, но е истина". Или "не е истина, но аз вярвам". Но това не го знам какво е. На Еко от щуротиите.
Panta rhei...
В понеделник съм на твое разположение... сега само наминавам преди лягане :)Мнемозина написа: О, днес не съм го видяла това... ама по-добре, че иначе щяхме да си заформим някой спор.
Според мен и двете са атеизъм, но второто е по-догматичен атеизъм.
А най-хубаво е любимото ми "аз не вярвам, но е истина". Или "не е истина, но аз вярвам". Но това не го знам какво е. На Еко от щуротиите.
Аз пък в понеделник смятах да си легна.Gaspode написа:
В понеделник съм на твое разположение... сега само наминавам преди лягане :)
Panta rhei...
раздавам пижамите,Мнемозина написа:Аз пък в понеделник смятах да си легна.Gaspode написа:
В понеделник съм на твое разположение... сега само наминавам преди лягане :)
времето ще се захлажда
и звездите сигурно ще намалеят
"Спаси си деня!" - Green Light