За атеисти

Все същите
Аватар
сър Айвънхоу

За атеисти

Мнение от сър Айвънхоу »

Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

то не е модерно да си атеист вече
сега сме спиритуалисти...
:-)
Блажени са бедните духом
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

кефи ме статийката :lol: сигурно подобни писания ще се срещат все по-често откакто Стивън Хокинг обяви в последната си книга, че "Господ не е създал вселената, а Големият взрив е неибежно следствие от законите на физиката."

Суити, права си. Но аз поне, колкото повече годинки трупам, толкова по-малко мистицизъм допускам да ми мъти съзнанието :winkw: И все повече ме е яд, че в училище преписвах по физика, вместо да седна и да я разбера.:shy: Нищо де, големият синковец скоро ще почне да я изучава като предмет, а това значи, че най-вероятно ще трябва да я уча успоредно с него:lol:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Sweety написа:то не е модерно да си атеист вече
хахах ама просто си невероятна! такова чувство за хумор! с глас се смея:lol:

п.п. статията не прояетох ама понататък ще
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Всеки си преценява да вярва или не, религиозния фундаментализъм или фундаменталния атеизъм са абсолютни налудности според мен:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

shshtt написа:

Глей моля ти се...спиритуализъм им кажи- те в алкохолни градуси го измерват :lol: Ма, моля ви се, придържайте се към темата :lol:
Аватар
Мнемозина

Re: За атеисти

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:или 10 мита за атеизма...

:lol:
Много е смешно.
В подробностите е прав, но в общото греши.
Преди всичко ми се струва, че му е възбедничка идеята за религия, поне съдейки по тая статия.

Основният проблем на атеизма е (ако включим и тоталитаризмите и национализмите към религиите, което авторът прави), че не може да обединява хората и да ги кара да застават зад каузи.
А в момента, в който евентуално би успял, би се превърнал в това, от което бяга.
Парадокс.

Понеже грижата на статията е най-вече за политическите трудности на атеизма, затова натам ми тръгнаха мислите.

Много ме е яд, исках да ти покажа една статия пак от Медиапул миналата седмица, обаче сега не мога да се сетя ни автор, ни тема... Нищо де, може да излезе от някъде. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

shshtt написа:

ми аз... :shy: съвсем сериозно всъщност...ама няма лошо като е било смешно

и никакви асоциации със спирт няма :mad:
:winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:или 10 мита за атеизма...
9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Не можах да го намеря на български.

Молитва атеиста

Господь несуществующий! Услышь
В своём небытии мои моленья:
Ведь Ты всегда подаришь утешенье
И кроткой ложью рану исцелишь.

Когда нисходит в мир ночная тишь
И мысль вступает с вымыслом в боренье,
Надеждою отгонишь ты сомненье,
Своё величье сказкой подтвердишь.

Ты так велик, что миру не вместить
Величья твоего. Ты – лишь идея,
А я за это мукою своею,
Своим страданьем обречен платить.

Бог выдуман. Будь ты реален, Боже, -
Тогда б и сам я был реален тоже.

Мигел де Унамуно :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: 9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.
Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.
Би ли пояснил как атеизЪма се връзва с "догматичен" в твоето разбиране за живота, вселената и всичко останало.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
Green Light написа: 9 може би. Че атеизмът е догматичен, за мен е вън от съмнение.
Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.
Би ли пояснил как атеизЪма се връзва с "догматичен" в твоето разбиране за живота, вселената и всичко останало.
А така, правилно! Атеизмът е субективен и е съмнение в Бог, такъв, какъвто той е измислен от други човеци. Доколкото не е приел ясна и категорична форма Бог, той си остава подлежащ на оформяне и доказване. Или всъщност идеята за него. Ние сме твърде малки да обозрем дори вселената, която се предполага, че е негово творение, камо ли него самия. Нямаме шанс дори за това. Или имаме? :bigsmile:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
А така, правилно! Атеизмът е субективен и е съмнение в Бог, такъв, какъвто той е измислен от други човеци. Доколкото не е приел ясна и категорична форма Бог, той си остава подлежащ на оформяне и доказване. Или всъщност идеята за него. Ние сме твърде малки да обозрем дори вселената, която се предполага, че е негово творение, камо ли него самия. Нямаме шанс дори за това. Или имаме? :bigsmile:
Това е агностицизъм обаче.

Атеизмът е - без Бог, Бог няма. Което си звучи безапелационно. За догматично - не знам, много ми е рано още. :cafe:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:
Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана. :lol::winkw:
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Атеизмът е - без Бог, Бог няма. Което си звучи безапелационно. За догматично - не знам, много ми е рано още. :cafe:
Чай ся. Има разлика между "не вярвам, че има Бог" и "вярвам, че няма Бог". Първото е атеизъм според мен. Второто... може би просто друга религия :bigsmile:

Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

vyara написа: Това е агностицизъм обаче.

Благодаря ти, не знаех, че за моето състояние имало специален термин. Вече се чувствам дефинирана. :lol::winkw:
и аз доскоро не знаех, че съм агностик и цял живот съм живяла с убедеността, че съм атеист. После се светнах каква е разлика и се припознах в агностицизма. Един вид си смених "религията":lol:
Последно промяна от windcolours на 17.09.10, 08:42, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа:
vyara написа:
Ма как, ето бе, може и нещо друго да ти харесаш. :blum:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:
Мнемозина написа:
vyara написа:
Ма как, ето бе, може и нещо друго да ти харесаш. :blum:
Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе. :lol::kiss:)
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа: Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе. :lol::kiss:)
Като дупе и гащи - това се сещам. :roll:

За правилност не претендирам обаче. :blum:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа: Не, не, агностицизмът ми залепна като ръкавица по мярка. (имаше някакъв израз с ръкавица и залепване, този ли беше не знам, ама ти се сещаш винаги правилно, така или иначе. :lol::kiss:)

Като дупе и гащи е двупосочно. :lol:
Изображение
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.
Да не говорим, че има различни дефиниции за божество и според тях различни функции. Според актуалната за монотеистичните религии пък съвсем се отрича смисъла на религиите - на същество, създало вселената едва му е до някакъв си там вид маймуни, населяващи планетка в края на една галактика, дето си мислят, че точно на тях трябва да им обръща специално внимание.
Наздраве :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Ами не подлежи на доказване, заради това се връзва.
Атеизма твърди че няма Бог, като антитеза на религиите, които пък твърдят че има. Атеизма и религията не могат да се срещнат ако не играят на едно поле и това поле е полето на догмите. Няма срещу има. Всички доказателства опират до стената на вярата. Х бозона казват атеистите доказват че няма нищо божествено в създаването на вселената, глупости казват свещенницете точно х бозона доказва че вселената е създадена от Бог. Ами какво ще кажете за гравитацията, питат атеистите. Ми същата работа казват теистите- кой ще вземе да я създаде тая гравитация и такава хубава работа точно на нас да ни върши, ако не е бил Бог?
Ама как, не виждате ли че вярата ви в това че има Бог е сляпа? Не, не вие не виждате че вярата ви в това че няма Бог е сляпа. Докажете че има Бог искаме да го видиме, да му кажем здрасти. Не вие докажете пък че го няма, ние теистите всеки ден му казваме здрасти по няколко пъти.
Гледайте си работата, не вие си я гледайте, тъпанари, кретени идиоти.... с една дума- догматици
Последно промяна от Green Light на 17.09.10, 10:34, променено общо 1 път.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Piqndurnik написа:Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.
Да не говорим, че има различни дефиниции за божество и според тях различни функции. Според актуалната за монотеистичните религии пък съвсем се отрича смисъла на религиите - на същество, създало вселената едва му е до някакъв си там вид маймуни, населяващи планетка в края на една галактика, дето си мислят, че точно на тях трябва да им обръща специално внимание.
:grin: много точно изказване!!!!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Piqndurnik написа:Съществуването или несъществуването на божества е недоказуемо, следователно знанието за това е без значение.

Някой от тия образи беше дето ги има в YouTube в моноспектакъл някакъв. Спасете Земята- вика е най- тъпото нещо което изобщо съм чувал в тоя живот. Земята си е много добре! Земята е била тук 400 милиарда години и си е била в идеално здраве през цялото време като вероятно през следващите 400 милиарда също ще си бъде ОК. Пластмаси имало, ами те пластмасите изобщо не и пречат на Земята. Много са си добре даже за Земята пластмасите. Пречат на хората. Но това е друг въпрос. Та тия дето викат спасете Земята май викат спесете ни нас. Е за вас сори, тва си е друг въпрос, риш.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа: Някой от тия образи беше дето ги има в YouTube в моноспектакъл някакъв. Спасете Земята- вика е най- тъпото нещо което изобщо съм чувал в тоя живот. ...
Джо Пеши! :grin: :lol:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

sandmaN написа:
Green Light написа: Някой от тия образи беше дето ги има в YouTube в моноспектакъл някакъв. Спасете Земята- вика е най- тъпото нещо което изобщо съм чувал в тоя живот. ...
Джо Пеши! :grin: :lol:
Ъъъ не! Не беше Джо Пеши.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа: Ъъъ не! Не беше Джо Пеши.
карлин...но важния у случая е именно джо! :cool:
джо пеши
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа: Е за вас сори, тва си е друг въпрос, риш.
Да, абсолютно! Пипнала планетата хомосапиенс, ма той изчезва от самосебе си. :shy:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа:

Като дупе и гащи е двупосочно. :lol:
Е не знам.
Това вече твърде много размишление изисква.
Да не говорим, че и посоките обърках. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

sandmaN написа:
Green Light написа: Ъъъ не! Не беше Джо Пеши.
карлин...но важния у случая е именно джо! :cool:
джо пеши
да! Тоя клип също го обичам, но за който говорех е
този: http://vbox7.com/play:f6594954&al=1&vid=2895002
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
да! Тоя клип също го обичам, но за който говорех е
този: http://vbox7.com/play:f6594954&al=1&vid=2895002
грийне, адашчето е шантаво по цялата глава... :grin:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа:
Чай ся. Има разлика между "не вярвам, че има Бог" и "вярвам, че няма Бог". Първото е атеизъм според мен. Второто... може би просто друга религия :bigsmile:
О, днес не съм го видяла това... ама по-добре, че иначе щяхме да си заформим някой спор.

Според мен и двете са атеизъм, но второто е по-догматичен атеизъм.

А най-хубаво е любимото ми "аз не вярвам, но е истина". Или "не е истина, но аз вярвам". Но това не го знам какво е. На Еко от щуротиите. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: О, днес не съм го видяла това... ама по-добре, че иначе щяхме да си заформим някой спор.

Според мен и двете са атеизъм, но второто е по-догматичен атеизъм.

А най-хубаво е любимото ми "аз не вярвам, но е истина". Или "не е истина, но аз вярвам". Но това не го знам какво е. На Еко от щуротиите. :lol:
В понеделник съм на твое разположение... сега само наминавам преди лягане :)

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Аз пък в понеделник смятах да си легна. :blum:
Panta rhei...
Неф

Мнение от Неф »

Мнемозина написа:
Gaspode написа:
Аз пък в понеделник смятах да си легна. :blum:
раздавам пижамите,
времето ще се захлажда :winkw:
и звездите сигурно ще намалеят
:lol:
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Атеизмът е вяра.

:blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:Атеизмът е вяра.

А Вяра не е Вяра, както знаеш :blum:

Бялото е черно.

Неф

Мнение от Неф »

Gaspode написа:
Remmivs написа:Атеизмът е вяра.

А Вяра не е Вяра, както знаеш :blum:

Бялото е черно.
И светът е шарен,
което му е хубавото! :-)
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар