Критерий

Все същите
Аватар
Мнемозина

Критерий

Мнение от Мнемозина »

Мой.

Понеже Грийн даде в една съседна тема дефиниция за глупост, с която аз не съм много съгласна.
Та да споделя недиалогично как напоследък ми се избистри в главата собствен начин да разпознавам тия неща.
Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Твоето откритие е моята находка за деня. :bigsmile:
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

:-)
Твоят критерий няма да стане мой. Твой ще си остане и може би на Вяра.
Този човек е "ценен". И вероятно наистина умен. Но има и други умни, от които настръхваш и се чувстваш зле. Има и контекстуално умни- умни в дадена ситуация и така нататък.
Защо не си съгласна с моето определение? Когато човек е направил нещо глупаво от гледна точка на цялата ситуация и във времето и всякак- той е направил глупост, когато е направил нещо умно, е значи е постъпил умно.
Аз винаги съм бил умно лапе. Даже признавам, че Гринлайт на 20 може и да ме схруска, нали, щото па и наперен беше. Но умно или не, правил съм глупости и значи тогава съм бил глу-пав!

П.П.Сега не!(Тва е към Ремиус)
Аватар
Sweety

Re: Критерий

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:Мой.

Понеже Грийн даде в една съседна тема дефиниция за глупост, с която аз не съм много съгласна.
Та да споделя недиалогично как напоследък ми се избистри в главата собствен начин да разпознавам тия неща.
Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
ха ха..колко чество ти се случва?
къде е тази дефиниция на Green?
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:Твоето откритие е моята находка за деня. :bigsmile:
Радвам се... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа::-)
Твоят критерий няма да стане мой. Твой ще си остане и може би на Вяра.
Този човек е "ценен". И вероятно наистина умен. Но има и други умни, от които настръхваш и се чувстваш зле. Има и контекстуално умни- умни в дадена ситуация и така нататък.
Защо не си съгласна с моето определение? Когато човек е направил нещо глупаво от гледна точка на цялата ситуация и във времето и всякак- той е направил глупост, когато е направил нещо умно, е значи е постъпил умно.
Аз винаги съм бил умно лапе. Даже признавам, че Гринлайт на 20 може и да ме схруска, нали, щото па и наперен беше. Но умно или не, правил съм глупости и значи тогава съм бил глу-пав!

П.П.Сега не!(Тва е към Ремиус)
Ами ако Холи е съгласна с мен? :blum:

Ако трябва да обясня защо мисля така, както мисля - спрямо това, което казваш ти - ще ти кажа следното.
Първо, истински умните хора, дори и когато са по-каквито искаш от теб (учени, с пъргав мозък, със силна памет, абе каквито и да са тези, за които говориш) винаги съумяват някак да поставят разговора така, че ти да можеш да участваш в него равностойно. Те реагират, има диалог, истински диалог, съумяват да те издигнат до нивото си.
Ако този, с когото говориш, е по... примерно необразован от теб или нещо такова, то пак е въпрос на реактивност, на разбиране, на... подреденост на главата, ако щеш (която няма нищо общо с начетеността, да речем, или с образованието днес).

Онези много умните, за които говориш - дето свят ти се извива от тях, те са друга опера. Но аз не ти говоря за Стивън Хокинг, а за хората наоколо. Макар че и при онези според мен работи това, стига да можеш да си побъбриш с тях. Айнщайн е казал, че си разбрал една теория само ако можеш да я обясниш на баба си.

А другото, за което говориш в другата тема, е ситуативно и изменчиво. Пък аз имам предвид някакво относително стабилно човешко качество. Затова и не заспорих там. :bigsmile:
Последно промяна от Мнемозина на 10.11.10, 17:25, променено общо 2 пъти.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: ха ха..колко чество ти се случва?
къде е тази дефиниция на Green?
Много често, за щастие. :lol:
Там в темата на Шштт.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

абе, друго си е човек да има критерии... :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни? :lol:
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа: аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни? :lol:
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:
Как да ти кажа, във всички случаи сме глупави, няма начин да е друго. :lol:

П.П. Говоря за разговор очи в очи, в смисъл не че да е в реала, а такъв, между един човек и друг човек, а не между човек и клуб. И да е повече от две-три разменени реплики. Тук много-много такива разговори не се получават напоследък, така че не ставаме за критерий.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:абе, друго си е човек да има критерии... :blum:
Ъъъ... наздраве! :grin:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

windcolours написа:

аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни? :lol:
:good:
точно така!
и аз така :lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

между другото Мнемо, когато говориш тука, ти имаш една любимо словосъчетание, което на мене ми е доста бодливо...
'НО аз говорех за друго'
разбира се ти говориш с почти всички тук и по много и те рабирам, но и аз понякога се чувставам мноого глупава :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа:между другото Мнемо, когато говориш тука, ти имаш една любимо словосъчетание, което на мене ми е доста бодливо...
'НО аз говорех за друго'
разбира се ти говориш с почти всички тук и по много и те рабирам, но и аз понякога се чувставам мноого глупава :-)
Ами пак така ще ти отговоря - не говорех за тук, светът не се изчерпва с клуба.
Тоест, не съм взела да деля хората тук на такива и на онакива. Споделям си опит от реала.

А иначе - никога съм се мислила за особено умна. Ако искаш това да чуеш - ето, казвам го. :lol:
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемозина написа:
А иначе - никога съм се мислила за особено умна. :lol:
това е, защото все с глупаци рзговаряш:blum::winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:
Мнемозина написа:
Дааа бе!
Аз да не съм като вас? :blum:
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемозина написа:
windcolours написа:
Мнемозина написа:
Дааа бе!
Аз да не съм като вас? :blum:
в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа: в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:
Не, съвсем верен си е, защото там в първия ми постинг не става дума за мислене, а за чувстване. Просто имам късмет с хората около мен, това винаги съм го казвала. :lol:
Освен това си е мой.
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Всичко е относително. Критериите също.
:blum:
Неф

Мнение от Неф »

Цък,

но ми хареса твоята мисъл! :-)Защото си е твоя, най-вече! :kiss:

Щото иначе най-вероятно: 1. той/събеседникът/ е по-умен и тактично ти дава шанс и ти да се чувстваш по същия начин.
Или: 2. ти си твърде умна, а другия съвсем тъп и просто те гледа умно! :lol:

Твоят вариант е идеалния, което е почти невъзможно да се случи, Мнемо! :-)
"Спаси си деня!" - Green Light
Неф

Мнение от Неф »

Мнемозина написа:
windcolours написа: в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:
Не, съвсем верен си е, защото там в първия ми постинг не става дума за мислене, а за чувстване. Просто имам късмет с хората около мен, това винаги съм го казвала. :lol:
Освен това си е мой.

Аааа, късмет, това било разковничето, видя ли, :winkw:
едва сега чета темата отдолу нагоре :-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:Всичко е относително. Критериите също.
Хръм.
Преди всичко всичко тече. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Неф написа:

Цък,

но ми хареса твоята мисъл! :-)Защото си е твоя, най-вече! :kiss:

Щото иначе най-вероятно: 1. той/събеседникът/ е по-умен и тактично ти дава шанс и ти да се чувстваш по същия начин.
Или: 2. ти си твърде умна, а другия съвсем тъп и просто те гледа умно! :lol:

Твоят вариант е идеалния, което е почти невъзможно да се случи, Мнемо! :-)
Чакай сега малко, че не разбрах: на моята мисъл казваш "цък", но тя ти харесва, защото си е моя най-вече :kiss:, иначе 1. или 2. После казваш че моят вариант е идеалният, но пък е почти невъзможен. Така ли? :lol:

Кое е моят вариант и иначе на кое? :roll:
Panta rhei...
Неф

Мнение от Неф »

Твоя вариант съм ти го болд-нала, ако си го забравила, докато аз се включа по темата ти :-)
И да, той е идеалния вариант, който е почти невъзможно да се случи,
освен ако не е късметлийката Мнемозина и някой точно толкова умен като нея!:bigsmile:

Варианти 1 и 2 са типичните.

п.п. Ти си умница Мнемо, кого въздигна на своето ниво, та чак провокира пускането на тема?

п.п.п. Ммммного правилно си ме разбрала, почти толкова добре, колкото аз съм се изразила в бързината.

4п. И зараид теб, сега имам да прибирам всички дрехи в гардероба, че дребосъчето ги подреди със замах :grin:
:rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Неф написа:Твоя вариант съм ти го болд-нала, ако си го забравила, докато аз се включа по темата ти :-)
И да, той е идеалния вариант, който е почти невъзможно да се случи,
освен ако не е късметлийката Мнемозина и някой точно толкова умен като нея!:bigsmile:

Варианти 1 и 2 са типичните.

п.п. Ти си умница Мнемо, кого въздигна на своето ниво, та чак провокира пускането на тема?

п.п.п. Ммммного правилно си ме разбрала, почти толкова добре, колкото аз съм се изразила в бързината.

4п. И зараид теб, сега имам да прибирам всички дрехи в гардероба, че дребосъчето ги подреди със замах :grin:
:rotfl24:
Да, точно толкова добре съм те разбрала явно, но сега ми се поизясни. :lol:

И не съм съгласна.
Не може да е невъзможно нещо, което се случва.
И то всъщност би могло да съдържа в себе си твоите 1. и 2, но на практика за мен те не са в него. 1. и 2. малко снизяват нещата като обяснение.

Не съм бе, мен ме въздигат. Когато ме въздигат. :lol:

Заради мен? :blink: Извинявай, спирам да те разсейвам веднага. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Значи, не бих го нарекла точно умен -
по-скоро - подходящ. Подходящ за мен. По мярка, спрямо моя потенциал... или пък - човек, с когото сме на една вълна, иликвототам...
ама чак пък умен. Ами ако аз съм проста (обективно, като абсолютна стойност), тогава какво, ако съм се почувствала умна за малко, и под нечие влияние. Че аз мога и да се напия, и тогава да се почувствам весела, например, това ще означава ли, че алкохолът е веселяк...?!

Дай първо да дефинираме какво е ум, и после да раздаваме титли.:lol::winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа: Значи, не бих го нарекла точно умен -
по-скоро - подходящ. Подходящ за мен. По мярка, спрямо моя потенциал... или пък - човек, с когото сме на една вълна, иликвототам...
ама чак пък умен. Ами ако аз съм проста (обективно, като абсолютна стойност), тогава какво, ако съм се почувствала умна за малко, и под нечие влияние. Че аз мога и да се напия, и тогава да се почувствам весела, например, това ще означава ли, че алкохолът е веселяк...?!

Дай първо да дефинираме какво е ум, и после да раздаваме титли.:lol::winkw:
Че то няма и "проста" като абсолютна стойност, така че какво да дефинираме.
Да, за "подходящ" си права, но не съвсем.
Не ти ли се е случвало да говориш с човек, който уж знае много, обаче да имаш едно гадничко усещане за несъответствие в това, което казва. Несвързаност, някакъв особен вид неадекватност... не знам как да го обясня.
Може би трябва да потърся нещо писано в този дух, но пък са ми много специализирани примерите и няма да помогнат.
Може би нещо като дебила на Еко, винаги извън чашата.
Е, в такива случаи се чувствам направо и директно тъпа. Не знам дали като абсолютна стойност. :lol:

Тръгнах от другата посока сега, но дано да стане по-ясно.
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
Sweety написа:между другото Мнемо, когато говориш тука, ти имаш една любимо словосъчетание, което на мене ми е доста бодливо...
'НО аз говорех за друго'
Ами пак така ще ти отговоря - не говорех за тук, светът не се изчерпва с клуба.
Тоест, не съм взела да деля хората тук на такива и на онакива. Споделям си опит от реала.

А иначе - никога съм се мислила за особено умна. Ако искаш това да чуеш - ето, казвам го. :lol:
нищо не исках да чуя Мнемо :-) опитвам се да ти кажа нещо...може би как да накараш хората около тебе да се чувстават още по-умни като избягваш онази фраза...
бе има разлика между форуми виртуални и истинското общуване, но според мене не е толкова голяма, че да ги прави разлчни в същността им...
всъщност съм почти сигурна, че това за което говориш, не е дефиниция за умен и глупав, много по близо е до дефиницията за т.н. умения за общуване или социални умения. Очевидно те са нещо много важно за личността...хммм..нещо като красива дълга коса за едно красиво и умно лице :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

уупс..сори...не дефиниция, а критерий
Блажени са бедните духом
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Sweety написа:

windcolours написа:аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни? :lol:
точно така!
Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

БоЕВ написа:
Sweety написа:

windcolours написа:аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни? :lol:
точно така!
Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Оооо...Боев! :-)
бе аз искам да стана малко по-красива...дори и да трябва да стана малко по-глупава отколкото съм сега...

щото какво е това умна жена, бе?! грозна картинка :mad: :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Sweety написа:...
бе аз искам да стана малко по-красива...
Е тва е проблемациата - кой квот си няма това иска.
За какво ти е бе джанъм едната гола красота като без багаж в черепната кухина ще си една надуваема кукла с много вентилационни отвори и малко пълнеж.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: нищо не исках да чуя Мнемо :-) опитвам се да ти кажа нещо...може би как да накараш хората около тебе да се чувстават още по-умни като избягваш онази фраза...
бе има разлика между форуми виртуални и истинското общуване, но според мене не е толкова голяма, че да ги прави разлчни в същността им...
всъщност съм почти сигурна, че това за което говориш, не е дефиниция за умен и глупав, много по близо е до дефиницията за т.н. умения за общуване или социални умения. Очевидно те са нещо много важно за личността...хммм..нещо като красива дълга коса за едно красиво и умно лице :winkw:
Ааа, забележка било, значи. Искаш да кажеш, че звуча надменно? Ужас.
Ами ще опитам, но не знам дали ще успея.
Обикновено темата на разговора ми е по-интересна от това дали аз ще съм достатъчно умна в него. Но ще опитам, де, поне по отношение на тебе. :lol:
Проблемът е, че напоследък или нямам време да обяснявам подробно какво имам предвид, или... или ако заобяснявам подробно, се сепвам, че твърде много се обяснявам и че трябва да съм по-кратка.
И така.

Разбира се, че уменията за общуване имат нещо общо с това, за което говоря (виж само как я избягнах), но не са само те. Уменията са нещо усвоимо все пак. А и като се замисля за конкретни случаи, общителността май все пак си е отделна губерния.
Ако можех да дам точна дефиниция за умен, нямаше изобщо да стигна до този критерий. :lol:
Последно промяна от Мнемозина на 11.11.10, 00:08, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

БоЕВ написа: Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Ами, няма шанс. :grin:
Не знам дали ме гони умората или старческото оглупяване - или и двете - но преди много по-бързо учех, запомнях, по-бързо работех, имах чувството, че мога да постигна всичко независимо от сроковете.
Сега опитът ми помага, но ми липсва някогашната енергия и полагам много повече усилия за горе долу същия резултат.

Звуча като някой беловлас и дългобрад старец, знам си. :lol:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Sweety написа:
щото какво е това умна жена, бе?! грозна картинка :mad: :winkw:
:lol::lol::lol:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемозина написа:
хаха, стига бе! Ти и надменност! :kiss::hugy:

ПП за всеки случай не искам да знам дали се чувстваш умна, когато говориш с мен!:lol::winkw:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Stranniche написа:
БоЕВ написа: Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Ами, няма шанс. :grin:
Не знам дали ме гони умората или старческото оглупяване - или и двете - но преди много по-бързо учех, запомнях, по-бързо работех, имах чувството, че мога да постигна всичко независимо от сроковете.
Сега опитът ми помага, но ми липсва някогашната енергия и полагам много повече усилия за горе долу същия резултат.

Звуча като някой беловлас и дългобрад старец, знам си. :lol:
Бе ти специално с ученето май си някакъв феномен, та не знам дали за тебе важи, но честно казано това за запомнянето и научаването на млади години малко го преувеличаваме, мене ако питаш. Верно че бях много светнат и бързо запомнях, но това беше:
ако не ме мързи,
ако не съм бил на купон
ако не се задава купон
ако съм без ново гадже(или па не се задава)
нова книга
нова кауза

и ОПРЕДЕЛЕНО беше само между 20 и 25 години.
Какво беше преди това много ясно ми припомня Терминатор 1. Такава мъка са тва домашните, ма ТАКАВА мъкааа. Родпоската фолклорна област я свалихме на пауър пойнт барем я разгледа, оградена от Марица и места и наш'та си Тракия и Беломорса Тракия. Е тая Марица само дето не му я изиграх егати, нема запомняне, не ами изобщо внимание няма. Траки. Тва запоми. Оградена е вика от траките. Добре, тати, браво мойто умно момче! Готов си.
Оправи си чантата е равносилно на мъченията с нажежено желязо. Даже е слаб примера. Цялата фантазия на Торквемада ряпа да яде пред оправянето на чантата. И то не е да не иска детето. Иска! Най- голямото му желание в тоя живот е да е оправена тъпата чанта. Обаче как да стане?!
И като го гледам директно ми оживява спомена. Много гадно беше, тва си е верно, всичко ми отскачаше от главата и имаше една чанта с метална щракаща ключалка. Черна ли да беше или синя? Черна май. Начи като жива гад съм я мразил тва...

Предполагам че и след 25 ще ми го припомни какво беше. Помня нещо, но сигурно ще ми го припомни по- ясно! Тръпна начи от нетърпение.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - продължавам да си говоря с него. също така полагам усилия докато си говоря с някого той да не се чувства глупав, ако искам да продължа да си говоря с него. в отделни случаи, когато не искам да продължа да си говоря с човека май :shy: се опитвам да го накарам да се чувства глупав, смешен или натрапил присъствието си. което е гадно от моя страна. трябва да работя върху последното.

п.п. да го усъвършествам :winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:
Мнемозина написа:
хаха, стига бе! Ти и надменност! :kiss::hugy:

ПП за всеки случай не искам да знам дали се чувстваш умна, когато говориш с мен!:lol::winkw:
Ооо, ама това ли е проблемът?
Нямай притеснения по тоя въпрос. Т.е. - би искала да знаеш. :lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Ооо, ама това ли е проблемът?
Нямай притеснения по тоя въпрос. Т.е. - би искала да знаеш. :lol:
Хехе, когато Мнемозина говори с друг, аз също се чувствам умна. Ама тва е щото съм! :rotfl24:
Изображение
Публикувай отговор