Критерий
Критерий
Мой.
Понеже Грийн даде в една съседна тема дефиниция за глупост, с която аз не съм много съгласна.
Та да споделя недиалогично как напоследък ми се избистри в главата собствен начин да разпознавам тия неща.
Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
Понеже Грийн даде в една съседна тема дефиниция за глупост, с която аз не съм много съгласна.
Та да споделя недиалогично как напоследък ми се избистри в главата собствен начин да разпознавам тия неща.
Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
Panta rhei...
- Green Light
Твоят критерий няма да стане мой. Твой ще си остане и може би на Вяра.
Този човек е "ценен". И вероятно наистина умен. Но има и други умни, от които настръхваш и се чувстваш зле. Има и контекстуално умни- умни в дадена ситуация и така нататък.
Защо не си съгласна с моето определение? Когато човек е направил нещо глупаво от гледна точка на цялата ситуация и във времето и всякак- той е направил глупост, когато е направил нещо умно, е значи е постъпил умно.
Аз винаги съм бил умно лапе. Даже признавам, че Гринлайт на 20 може и да ме схруска, нали, щото па и наперен беше. Но умно или не, правил съм глупости и значи тогава съм бил глу-пав!
П.П.Сега не!(Тва е към Ремиус)
Re: Критерий
ха ха..колко чество ти се случва?Мнемозина написа:Мой.
къде е тази дефиниция на Green?
Блажени са бедните духом
Ами ако Холи е съгласна с мен?Green Light написа:
Твоят критерий няма да стане мой. Твой ще си остане и може би на Вяра.
Този човек е "ценен". И вероятно наистина умен. Но има и други умни, от които настръхваш и се чувстваш зле. Има и контекстуално умни- умни в дадена ситуация и така нататък.
Защо не си съгласна с моето определение? Когато човек е направил нещо глупаво от гледна точка на цялата ситуация и във времето и всякак- той е направил глупост, когато е направил нещо умно, е значи е постъпил умно.
Аз винаги съм бил умно лапе. Даже признавам, че Гринлайт на 20 може и да ме схруска, нали, щото па и наперен беше. Но умно или не, правил съм глупости и значи тогава съм бил глу-пав!
П.П.Сега не!(Тва е към Ремиус)
Ако трябва да обясня защо мисля така, както мисля - спрямо това, което казваш ти - ще ти кажа следното.
Първо, истински умните хора, дори и когато са по-каквито искаш от теб (учени, с пъргав мозък, със силна памет, абе каквито и да са тези, за които говориш) винаги съумяват някак да поставят разговора така, че ти да можеш да участваш в него равностойно. Те реагират, има диалог, истински диалог, съумяват да те издигнат до нивото си.
Ако този, с когото говориш, е по... примерно необразован от теб или нещо такова, то пак е въпрос на реактивност, на разбиране, на... подреденост на главата, ако щеш (която няма нищо общо с начетеността, да речем, или с образованието днес).
Онези много умните, за които говориш - дето свят ти се извива от тях, те са друга опера. Но аз не ти говоря за Стивън Хокинг, а за хората наоколо. Макар че и при онези според мен работи това, стига да можеш да си побъбриш с тях. Айнщайн е казал, че си разбрал една теория само ако можеш да я обясниш на баба си.
А другото, за което говориш в другата тема, е ситуативно и изменчиво. Пък аз имам предвид някакво относително стабилно човешко качество. Затова и не заспорих там.
Последно промяна от Мнемозина на 10.11.10, 17:25, променено общо 2 пъти.
Panta rhei...
Много често, за щастие.Sweety написа: ха ха..колко чество ти се случва?
къде е тази дефиниция на Green?
Там в темата на Шштт.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
- windcolours
аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни?Мнемозина написа:Мой.
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Как да ти кажа, във всички случаи сме глупави, няма начин да е друго.windcolours написа: аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни?
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:
П.П. Говоря за разговор очи в очи, в смисъл не че да е в реала, а такъв, между един човек и друг човек, а не между човек и клуб. И да е повече от две-три разменени реплики. Тук много-много такива разговори не се получават напоследък, така че не ставаме за критерий.
Panta rhei...
Ъъъ... наздраве!сър Айвънхоу написа:абе, друго си е човек да има критерии...
Panta rhei...
windcolours написа:аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни?Мнемозина написа:Мой.
точно така!
и аз така
Блажени са бедните духом
Ами пак така ще ти отговоря - не говорех за тук, светът не се изчерпва с клуба.Sweety написа:между другото Мнемо, когато говориш тука, ти имаш една любимо словосъчетание, което на мене ми е доста бодливо...
'НО аз говорех за друго'
разбира се ти говориш с почти всички тук и по много и те рабирам, но и аз понякога се чувставам мноого глупава
Тоест, не съм взела да деля хората тук на такива и на онакива. Споделям си опит от реала.
А иначе - никога съм се мислила за особено умна. Ако искаш това да чуеш - ето, казвам го.
Panta rhei...
- windcolours
- windcolours
в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:Мнемозина написа:Дааа бе!windcolours написа:това е, защото все с глупаци рзговаряш:blum::winkw:Мнемозина написа:
А иначе - никога съм се мислила за особено умна.
Аз да не съм като вас?
Не, съвсем верен си е, защото там в първия ми постинг не става дума за мислене, а за чувстване. Просто имам късмет с хората около мен, това винаги съм го казвала.windcolours написа: в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:
Освен това си е мой.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Цък,Мнемозина написа:Мой.
но ми хареса твоята мисъл!
Щото иначе най-вероятно: 1. той/събеседникът/ е по-умен и тактично ти дава шанс и ти да се чувстваш по същия начин.
Или: 2. ти си твърде умна, а другия съвсем тъп и просто те гледа умно!
Твоят вариант е идеалния, което е почти невъзможно да се случи, Мнемо!
"Спаси си деня!" - Green Light
Мнемозина написа:Не, съвсем верен си е, защото там в първия ми постинг не става дума за мислене, а за чувстване. Просто имам късмет с хората около мен, това винаги съм го казвала.windcolours написа: в такъв случай, след като разговаряш с умни хора, а не се мислиш за особено умна, значи критерия ти не е верен:blum:
Освен това си е мой.
Аааа, късмет, това било разковничето, видя ли,
едва сега чета темата отдолу нагоре
Чакай сега малко, че не разбрах: на моята мисъл казваш "цък", но тя ти харесва, защото си е моя най-вечеНеф написа:Цък,Мнемозина написа:Мой.
но ми хареса твоята мисъл!Защото си е твоя, най-вече!
Щото иначе най-вероятно: 1. той/събеседникът/ е по-умен и тактично ти дава шанс и ти да се чувстваш по същия начин.
Или: 2. ти си твърде умна, а другия съвсем тъп и просто те гледа умно!
Твоят вариант е идеалния, което е почти невъзможно да се случи, Мнемо!
Кое е моят вариант и иначе на кое?
Panta rhei...
Твоя вариант съм ти го болд-нала, ако си го забравила, докато аз се включа по темата ти 
И да, той е идеалния вариант, който е почти невъзможно да се случи,
освен ако не е късметлийката Мнемозина и някой точно толкова умен като нея!:bigsmile:
Варианти 1 и 2 са типичните.
п.п. Ти си умница Мнемо, кого въздигна на своето ниво, та чак провокира пускането на тема?
п.п.п. Ммммного правилно си ме разбрала, почти толкова добре, колкото аз съм се изразила в бързината.
4п. И зараид теб, сега имам да прибирам всички дрехи в гардероба, че дребосъчето ги подреди със замах

освен ако не е късметлийката Мнемозина и някой точно толкова умен като нея!:bigsmile:
п.п. Ти си умница Мнемо, кого въздигна на своето ниво, та чак провокира пускането на тема?
п.п.п. Ммммного правилно си ме разбрала, почти толкова добре, колкото аз съм се изразила в бързината.
4п. И зараид теб, сега имам да прибирам всички дрехи в гардероба, че дребосъчето ги подреди със замах
Да, точно толкова добре съм те разбрала явно, но сега ми се поизясни.Неф написа:Твоя вариант съм ти го болд-нала, ако си го забравила, докато аз се включа по темата ти
И не съм съгласна.
Не може да е невъзможно нещо, което се случва.
И то всъщност би могло да съдържа в себе си твоите 1. и 2, но на практика за мен те не са в него. 1. и 2. малко снизяват нещата като обяснение.
Не съм бе, мен ме въздигат. Когато ме въздигат.
Заради мен?
Panta rhei...
Значи, не бих го нарекла точно умен -Мнемозина написа:Мой.
по-скоро - подходящ. Подходящ за мен. По мярка, спрямо моя потенциал... или пък - човек, с когото сме на една вълна, иликвототам...
ама чак пък умен. Ами ако аз съм проста (обективно, като абсолютна стойност), тогава какво, ако съм се почувствала умна за малко, и под нечие влияние. Че аз мога и да се напия, и тогава да се почувствам весела, например, това ще означава ли, че алкохолът е веселяк...?!
Дай първо да дефинираме какво е ум, и после да раздаваме титли.
Че то няма и "проста" като абсолютна стойност, така че какво да дефинираме.Амаранта написа: Значи, не бих го нарекла точно умен -
по-скоро - подходящ. Подходящ за мен. По мярка, спрямо моя потенциал... или пък - човек, с когото сме на една вълна, иликвототам...
ама чак пък умен. Ами ако аз съм проста (обективно, като абсолютна стойност), тогава какво, ако съм се почувствала умна за малко, и под нечие влияние. Че аз мога и да се напия, и тогава да се почувствам весела, например, това ще означава ли, че алкохолът е веселяк...?!
Дай първо да дефинираме какво е ум, и после да раздаваме титли.:winkw:
Да, за "подходящ" си права, но не съвсем.
Не ти ли се е случвало да говориш с човек, който уж знае много, обаче да имаш едно гадничко усещане за несъответствие в това, което казва. Несвързаност, някакъв особен вид неадекватност... не знам как да го обясня.
Може би трябва да потърся нещо писано в този дух, но пък са ми много специализирани примерите и няма да помогнат.
Може би нещо като дебила на Еко, винаги извън чашата.
Е, в такива случаи се чувствам направо и директно тъпа. Не знам дали като абсолютна стойност.
Тръгнах от другата посока сега, но дано да стане по-ясно.
Panta rhei...
нищо не исках да чуя МнемоМнемозина написа:Ами пак така ще ти отговоря - не говорех за тук, светът не се изчерпва с клуба.Sweety написа:между другото Мнемо, когато говориш тука, ти имаш една любимо словосъчетание, което на мене ми е доста бодливо...
'НО аз говорех за друго'
разбира се ти говориш с почти всички тук и по много и те рабирам, но и аз понякога се чувставам мноого глупава
Тоест, не съм взела да деля хората тук на такива и на онакива. Споделям си опит от реала.
А иначе - никога съм се мислила за особено умна. Ако искаш това да чуеш - ето, казвам го.
бе има разлика между форуми виртуални и истинското общуване, но според мене не е толкова голяма, че да ги прави разлчни в същността им...
всъщност съм почти сигурна, че това за което говориш, не е дефиниция за умен и глупав, много по близо е до дефиницията за т.н. умения за общуване или социални умения. Очевидно те са нещо много важно за личността...хммм..нещо като красива дълга коса за едно красиво и умно лице
Блажени са бедните духом
- Глас в пустиня
Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.Sweety написа:
windcolours написа:аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни?
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:![]()
точно така!
и аз така
Оооо...Боев!БоЕВ написа:Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.Sweety написа:
windcolours написа:аз като си пиша с вас, да речем, и се чувствам тъпа в някои ситуации/теми, значи ли, че вие не сте умни?
ето на, чета я тази тема и ама мноого тъпа се чувствам, защото не мога дори да изразя мнение... Глупаци такива!:lol:![]()
точно така!
и аз така
бе аз искам да стана малко по-красива...дори и да трябва да стана малко по-глупава отколкото съм сега...
щото какво е това умна жена, бе?! грозна картинка
Блажени са бедните духом
- Глас в пустиня
Е тва е проблемациата - кой квот си няма това иска.Sweety написа:...
бе аз искам да стана малко по-красива...
За какво ти е бе джанъм едната гола красота като без багаж в черепната кухина ще си една надуваема кукла с много вентилационни отвори и малко пълнеж.
Ааа, забележка било, значи. Искаш да кажеш, че звуча надменно? Ужас.Sweety написа: нищо не исках да чуя Мнемоопитвам се да ти кажа нещо...може би как да накараш хората около тебе да се чувстават още по-умни като избягваш онази фраза...
бе има разлика между форуми виртуални и истинското общуване, но според мене не е толкова голяма, че да ги прави разлчни в същността им...
всъщност съм почти сигурна, че това за което говориш, не е дефиниция за умен и глупав, много по близо е до дефиницията за т.н. умения за общуване или социални умения. Очевидно те са нещо много важно за личността...хммм..нещо като красива дълга коса за едно красиво и умно лице
Ами ще опитам, но не знам дали ще успея.
Обикновено темата на разговора ми е по-интересна от това дали аз ще съм достатъчно умна в него. Но ще опитам, де, поне по отношение на тебе.
Проблемът е, че напоследък или нямам време да обяснявам подробно какво имам предвид, или... или ако заобяснявам подробно, се сепвам, че твърде много се обяснявам и че трябва да съм по-кратка.
И така.
Разбира се, че уменията за общуване имат нещо общо с това, за което говоря (виж само как я избягнах), но не са само те. Уменията са нещо усвоимо все пак. А и като се замисля за конкретни случаи, общителността май все пак си е отделна губерния.
Ако можех да дам точна дефиниция за умен, нямаше изобщо да стигна до този критерий.
Последно промяна от Мнемозина на 11.11.10, 00:08, променено общо 1 път.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ами, няма шанс.БоЕВ написа: Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Не знам дали ме гони умората или старческото оглупяване - или и двете - но преди много по-бързо учех, запомнях, по-бързо работех, имах чувството, че мога да постигна всичко независимо от сроковете.
Сега опитът ми помага, но ми липсва някогашната енергия и полагам много повече усилия за горе долу същия резултат.
Звуча като някой беловлас и дългобрад старец, знам си.
- windcolours
Sweety написа:
щото какво е това умна жена, бе?! грозна картинка![]()
- windcolours
- Green Light
Бе ти специално с ученето май си някакъв феномен, та не знам дали за тебе важи, но честно казано това за запомнянето и научаването на млади години малко го преувеличаваме, мене ако питаш. Верно че бях много светнат и бързо запомнях, но това беше:Stranniche написа:Ами, няма шанс.БоЕВ написа: Споко, бе, джанъм - с течение на времето ще станете умни. Мноо па бързате начи.
Не знам дали ме гони умората или старческото оглупяване - или и двете - но преди много по-бързо учех, запомнях, по-бързо работех, имах чувството, че мога да постигна всичко независимо от сроковете.
Сега опитът ми помага, но ми липсва някогашната енергия и полагам много повече усилия за горе долу същия резултат.
Звуча като някой беловлас и дългобрад старец, знам си.
ако не ме мързи,
ако не съм бил на купон
ако не се задава купон
ако съм без ново гадже(или па не се задава)
нова книга
нова кауза
и ОПРЕДЕЛЕНО беше само между 20 и 25 години.
Какво беше преди това много ясно ми припомня Терминатор 1. Такава мъка са тва домашните, ма ТАКАВА мъкааа. Родпоската фолклорна област я свалихме на пауър пойнт барем я разгледа, оградена от Марица и места и наш'та си Тракия и Беломорса Тракия. Е тая Марица само дето не му я изиграх егати, нема запомняне, не ами изобщо внимание няма. Траки. Тва запоми. Оградена е вика от траките. Добре, тати, браво мойто умно момче! Готов си.
Оправи си чантата е равносилно на мъченията с нажежено желязо. Даже е слаб примера. Цялата фантазия на Торквемада ряпа да яде пред оправянето на чантата. И то не е да не иска детето. Иска! Най- голямото му желание в тоя живот е да е оправена тъпата чанта. Обаче как да стане?!
И като го гледам директно ми оживява спомена. Много гадно беше, тва си е верно, всичко ми отскачаше от главата и имаше една чанта с метална щракаща ключалка. Черна ли да беше или синя? Черна май. Начи като жива гад съм я мразил тва...
Предполагам че и след 25 ще ми го припомни какво беше. Помня нещо, но сигурно ще ми го припомни по- ясно! Тръпна начи от нетърпение.
значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - продължавам да си говоря с него. също така полагам усилия докато си говоря с някого той да не се чувства глупав, ако искам да продължа да си говоря с него. в отделни случаи, когато не искам да продължа да си говоря с човека майМнемозина написа: Значи, ако докато си говоря с някого, се чувствам умна - човекът е умен. И това няма нищо общо с образование, начетеност, ценз, социално положение, вкусове към изкуство и каквото и да било друго.
п.п. да го усъвършествам
just perfect
Ооо, ама това ли е проблемът?windcolours написа:хаха, стига бе! Ти и надменност!Мнемозина написа:
Ааа, забележка било, значи. Искаш да кажеш, че звуча надменно? Ужас.:hugy:
ПП за всеки случай не искам да знам дали се чувстваш умна, когато говориш с мен!:lol::winkw:
Нямай притеснения по тоя въпрос. Т.е. - би искала да знаеш.
Panta rhei...