latrevw написа:snowprincess написа:това в психологията се нарича задействане на компенсаторни защити - преувеличаваш значението на постигнатото, за да намалиш неудовлетвореността от нещата, които не си успял да постигнеш
има една формула
щастливия живот, удовлетвореността = успехите, победите (малки или големи) / амбицията, желанието да постигнеш дадени неща
а, дали е така? както се пее в една песен?
имам въпрос - дали човек, който е приел себе си, в мир е с това кой е, какъв е, при какви условия и къде живее, именно при постигането на това започва да побеждава, в смисъл започват да му се случват нещата така както иска, или това са тези т.нар. компесаторни защити. Или пък обратното, резултати започва да постига този, който вечно е в борба с едно или друго, никога не е доволен, иска да постигне някаква цел, която към момента изглежда непостижима? това последното казват било двигателя. мен обаче ме смущава. може би е въпрос на натура все пак. всеки постига нещата по своя си начин вероятно. въпросът ми е породен от една приятелка, която от известно време е толкова неудовлетворена и бясна, че според мен се саморазрушава.
п.п. месо трябва да се яде колкото може по-малко и по-рядко. Вяра, благодаря за статията, страхотна, изтеглих си цялата книжка, дано да я прочета скоро.
ако Куид беше тук щеше да каже, че нищо не зависи от нас и всичко е предрешено. всеки си има съдба
човек трябва да приема това, което му се случва - хубаво или лошо, това е неговия живот
няма как да не изпитваме изобщо негативни емоции, по този начин отреагираме на неприятни за нас ситуации, но е важно интензивността и продължителността им, защото водят не само до саморазрушение, но и убиват
гневът е лош съветник, как ще постигнем щастие докато сме бясни, страх ни е или ни боли
Или пък обратното, резултати започва да постига този, който вечно е в борба с едно или друго, никога не е доволен, иска да постигне някаква цел, която към момента изглежда непостижима? - той ще постигне може би целта си, но вече няма да изпита удоволствие от нея, защото междувременно ще си е поставил нови, които да преследва
кога мислиш, че трябва да е доволен и щастлив човек, когато си изпълни всички цели
а дотогава?
ами ако не постигне човек нито една от целите си
какъв е смисъла да изживееш живота си във вечна вътрешна борба и цял живот да си недоволен
повторение няма да има
щастието е когато имаме смисъл и цел в живота си, вървим спокойно по пътя си, не изпитваме негативни емоции и чувства, и физическо удоволствие
твоята приятелка ако се успокои може би ще разбере, че има това, което и е истински важно, но иска неща, които не са и необходими