БоЕВ написа:
АЕЦ Белене
Леле, Суити!Sweety написа: ... бих давала по едно левче всеки месец до края на живота си ( за мене паундче..и отделно бих си плащала тока)
не забравяйте от колко много неща и производстава ни отказаха отвън и ние ще завравим как се работи на струг, на текстилни машини, и как се произвеждат торове...
щом все още можем и знаем да произвеждаме ток от АЕЦ мисля, че трябва да продължим да го правим...
да, сигурно може да научиш и манго и хасан да строят и екплоатират реактори, ама си трябва време, усилия, пари и ъкъл...и това не е нещо дето става за 1 или 2 години...
Не знам от колко време живееш на Острова, ама са те повредили хората там.
Тука така ако говориш жива ще те изядат!
Не се прави така, да знаеш :)
- Глас в пустиня
хехехе...ей тука ще сме мнозинство, да знаешБоЕВ написа:..... нещо в състояние да промени виждането и нагласите на хора които все още си живеят в началото на 80-те на миналия век.
и друг път съм споменавала, че ми трябваше по-малко от година да поживея и да поработя в UK за да си отговоря на въпроса, къде е или защо я няма средната класа в БГ...
много е просто другари и другарки...средната класа в БГ остана някъде в 80-те години на миналия век...
Боев, да знаеш, че аз дето сега определено предпочитам да живея в 80-те години на миналия век, е резултат от способността ми да си променям нагласите и вижданията...(не очаквам да го разбереш обаче)...
а пък ти на моменти се държиш като седераст
Блажени са бедните духом
pocti_bezobidna написа:Леле, Суити!Sweety написа: ... бих давала по едно левче всеки месец до края на живота си ( за мене паундче..и отделно бих си плащала тока)
не забравяйте от колко много неща и производстава ни отказаха отвън и ние ще завравим как се работи на струг, на текстилни машини, и как се произвеждат торове...
щом все още можем и знаем да произвеждаме ток от АЕЦ мисля, че трябва да продължим да го правим...
да, сигурно може да научиш и манго и хасан да строят и екплоатират реактори, ама си трябва време, усилия, пари и ъкъл...и това не е нещо дето става за 1 или 2 години...
Не знам от колко време живееш на Острова, ама са те повредили хората там.
Тука така ако говориш жива ще те изядат!
Не се прави така, да знаеш :)
еми да, тука така говорят...седи и плаче моя любимец Кларксон пред опустелите заводи за спортните модели коли и ще ревне почти бе...не гледате ли топ гиър...
чакай малко, какво имаш в предвид не се прави така?...да не казвам какво съм си помислила ли?
Блажени са бедните духом
- Глас в пустиня
На първият въпрос още по темата не си ми отговорила и на втори в клуба по принцип. Питам се да продължавам ли да комуникирам с теб изобщо! Макар да мразя фръцкането и инфантилното поведение, вярвам в доброто у хора и ще опитам отново.Sweety написа:...
щом цената на АЕЦ се е покачва, значи има бъдеща в нея, няма спор за или против АЕЦ по принцип, както каза Боев...освен ако не спори той...а че АЕЦ е опасна технология, опасна е, ама хората измислят нови начини да намалят тази опасност
...
Ако от това което изписах по темата до момента не си разбрала "какво мисля" и за какво "споря", то не виждам как бих могъл да ти го обясня.
Основен закон в икономиката е този за търсенето и предлагането - когато търсенето изпреварва предлагането цената расте и обратно. В момента има търсене(недостиг) на ядрени мощности - цената расте. След 10 или 15 години когато тия мощности влязат в действие предлагането на ел енергия ще надвиши търсенето - следователно - по силата на тоя закон мощностите ориентирани към износ(каквато ще е белене) трябва да преустановят работа защото използването им ще е нерентибилно.
Друг упорито премълчаван момент е, че оферти за строителството на АЕЦ Белене подадоха и канадци, и чехи, но беше избрана руската защото предлагаше най-ниска цена - какво наложи такава драстична промяна на цената(двойно) и защо процедурата не се прекрати и организира нова?
- Глас в пустиня
По-добре седераст, отколкото гейбер!:lol:Sweety написа:хехехе...ей тука ще сме мнозинство, да знаешБоЕВ написа:..... нещо в състояние да промени виждането и нагласите на хора които все още си живеят в началото на 80-те на миналия век....
и друг път съм споменавала, че ми трябваше по-малко от година да поживея и да поработя в UK за да си отговоря на въпроса, къде е или защо я няма средната класа в БГ...
много е просто другари и другарки...средната класа в БГ остана някъде в 80-те години на миналия век...
Боев, да знаеш, че аз дето сега определено предпочитам да живея в 80-те години на миналия век, е резултат от способността ми да си променям нагласите и вижданията...(не очаквам да го разбереш обаче)...
...тоя лаф го прочетох в коментарите на една от статиите които видях тука
Да, разбирам те. Много хора искат обратно в 80-те защото от тях не се искаше нищо, включително и да мислят.
- сър Айвънхоу
Sweety написа:благодаря на Гаспода за интересната тема
![]()
аз още чета по темата и си добавих нови неща към малкото познания по ядрена енергетика и все още е в процес на развитие това...
опитах се да намеря днани за това колко струва построяването на една нова АЕЦ в различни старни на Европа и по света...китайците строят, японците също, великобритания са планирали да сменят всичките си реактори в близките 20-30години, но това е било при предишното лейбъристко правителство...
цената в последните 10-20 години се е удвоила, това разбрах...грубо...много грубо...от 2.5-3 милиарда евро/паунд до към 5 милиарда...но не разбрах това цена за АЕЦ сколко реактора и каква мощност...
говори се за реактори от трето поколение с удължен срок на експлоатация 50-60 години, еволюционно подобрена технология по отношение на горивото и др., пасиван безопасност (много готин термин) и много важно стандартизиране на реакторите като цялостен процес на производство, чиято цел е да поевтини и улесни подръжката и експлоатацията на реакторите от различни производители... (източник уики)
разбирам , че в Козлудий се предвижда построяване на нови реактори, може би е логично да предположа че причината за това е, че еклспоатицията на няколко реактора е по-изгодно от само един два..
ако запазванете на ядрената енергетика в България включва и развитието и, и за да има развитие този отрасъл това означава построяването на още една централа, то аз съм твърдо 'за' втора АЕЦ
дааа, скъпо е, наистина много скъпо ще излезе, обаче кое е това в България дето не е скъпо...всичко е скъпо, всичко е по-европейски цени, освен труда...и болтче, и домат, и и обувки, и антибиотик, и коли и.....
в България сме свикнали на скъпо, и за построяването на втора АЕЦ бих давала по едно левче всеки месец до края на живота си ( за мене паундче..и отделно бих си плащала тока)
внасянето на ток отвън може и да излиза по-евтино сега или в бъдеще, но това е ток от нерегулирания, свободен пазар и кой знае каво ще стане след 50 години...
ТЕЦ-овете, колкото и да ги харесваме и те ще остареят след години и ако трябва да се строи нещо ново, що да не е АЕЦ бе...хм?
щом цената на АЕЦ се е покачва, значи има бъдеща в нея, няма спор за или против АЕЦ по принцип, както каза Боев...освен ако не спори той...а че АЕЦ е опасна технология, опасна е, ама хората измислят нови начини да намалят тази опасност
...а за това дали трябва да се включва в цената и разходите им по затварянето, това е сложен философско-икономически въпрос, най-малкото защото никой не знае преди да се построи централата колко време ще работи...защото както се видя едни реактори ги затварят предсрочно, а други, в едни други държави, им ги увеличават животите...
ахххх
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
БоЕВ написа:На първият въпрос още по темата не си ми отговорила и на втори в клуба по принцип. Питам се да продължавам ли да комуникирам с теб изобщо! Макар да мразя фръцкането и инфантилното поведение, вярвам в доброто у хора и ще опитам отново.Sweety написа:...
...
Ако от това което изписах по темата до момента не си разбрала "какво мисля" и за какво "споря", то не виждам как бих могъл да ти го обясня.
Основен закон в икономиката е този за търсенето и предлагането - когато търсенето изпреварва предлагането цената расте и обратно. В момента има търсене(недостиг) на ядрени мощности - цената расте. След 10 или 15 години когато тия мощности влязат в действие предлагането на ел енергия ще надвиши търсенето - следователно - по силата на тоя закон мощностите ориентирани към износ(каквато ще е белене) трябва да преустановят работа защото използването им ще е нерентибилно.
Друг упорито премълчаван момент е, че оферти за строителството на АЕЦ Белене подадоха и канадци, и чехи, но беше избрана руската защото предлагаше най-ниска цена - какво наложи такава драстична промяна на цената(двойно) и защо процедурата не се прекрати и организира нова?
колкото до фръцкането...не знам мене ли имаш предвид, аз никога не съм била фръцла...но мога и да се фръцкам ...и изпит по яедрена електроника да взема с 6!
всъщност досещам се защо е избрана руската оферта, аз не бих имала против да изплащам инвестиция и на чехи, и на канадци...но си мисля, че може би ти имаш проблем с руската страна...но и те се борят да си продават реакторите и не виждам лошо в това...
а за алтернативните източници..например за вятърните перки...ти знаеш ли какво става когато духа много, по-много отколкото е нужно в даден момент, а когато не духа?...в Бг май не духа много...това като контрааргумент за 'сложното' спиране и пускане на реактора...
Блажени са бедните духом
много хора тогава сами си пожелаха да не мислят, сами не искаха от себе си да мислят, тези които са живи не мислят и сега...БоЕВ написа:По-добре седераст, отколкото гейбер!:lol:Sweety написа:хехехе...ей тука ще сме мнозинство, да знаешБоЕВ написа:..... нещо в състояние да промени виждането и нагласите на хора които все още си живеят в началото на 80-те на миналия век....
...тоя лаф го прочетох в коментарите на една от статиите които видях тука
Да, разбирам те. Много хора искат обратно в 80-те защото от тях не се искаше нищо, включително и да мислят.
да, вярно, че е по-добре седераст отколкото гербер...
Блажени са бедните духом
- сър Айвънхоу
честно казано нито едното, нито другото... и двете са плод от аборти на Партията-кърмилница...Sweety написа: да, вярно, че е по-добре седераст отколкото гербер...
предпочитам да съм си просто човек...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
бе, като дадат... тогава ще му мисля...pocti_bezobidna написа:аха. ама като ти дадат орден не са дърпаш, налисър Айвънхоу написа: предпочитам да съм си просто човек...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
- сър Айвънхоу
Гюзелев ли? то добре, че е жив...pocti_bezobidna написа:
ПП. Днеска видях Пеци на първа страница на "24 часа", не можах да го позная
Bella Ciao
Bella Ciao
сър Айвънхоу написа:Гюзелев ли? то добре, че е жив...pocti_bezobidna написа:
ПП. Днеска видях Пеци на първа страница на "24 часа", не можах да го позная
Не съм чела статията, само фърлих око, ама бая се шашнах.
Утре ако остане време ще попрочета. Чуло се беше, че е болен, тъй или иначе.
Печална беше тая история с ордена. Оставя лош вкус. Явно не мога да се отърся от илюзията, че това което пишеш/пееш/стихоплетстваш го и мислиш. Голеееема грешка!
- Глас в пустиня
Правилата(дето ги нямаSweety написа:...
твое е решението дали да комуникираш с мене или не...аз нямам проблеми за това..ако спазваш правилата, знаеш кои, не и казвай, че ги няма...
Това, меко казано, е глупаво разсъждение, отживелица от социализЪма(по същия начин покрай празници ни вменяват, че трябва да изземваме функцията на държавата и да събираме пари за бедстващи и сираци, ама това е друга тема). Инвеститорът инвестира едни средства и очаква тия средства да му се възвърнат с определен % печалба - останалото е псевдо икономика. Да вмениш на народонаселението, че трябва на доброволни начала да събира мизерни левчета или пък, както е в твоя случай, паундчета, та да се стимулира чужда икономика е направо...де да знам - смешно. Къде е логиката в това упражнение - ниска ел енергия!; държавна централа!; енергиен тигър на балканите!; слава!:roll:Sweety написа:... аз не бих имала против да изплащам инвестиция и на чехи, и на канадци...
Освен перки има и други източници. ВЕЦ да речем, могат да се строят язовири и ВЕЦ към тях, така и водният проблем ще бъде решен, а пролет, есен и зима турбините ще бичат яко. За горещите летни месеци добра работа ще вършат и фотоволтайците. Не виждам къде е проблема да се съчетават нещата!Sweety написа:... а за алтернативните източници..например за вятърните перки...ти знаеш ли какво става когато духа много, по-много отколкото е нужно в даден момент, а когато не духа?...в Бг май не духа много...това като контрааргумент за 'сложното' спиране и пускане на реактора...
- Глас в пустиня
ГеЙбер, а не гербер!:lol:Sweety написа: много хора тогава сами си пожелаха да не мислят, сами не искаха от себе си да мислят, тези които са живи не мислят и сега...
да, вярно, че е по-добре седераст отколкото гербер...
Много хора отиват на запад или пък в други страни именно заради това - да не мислят, всичко да им е"уредено" и да се движат като трамвай - по разписание.
В България е трудно в момента - трябва да мислиш, да измисляш, да се бориш с отживелици и предразсъдъци, да настояваш и отстояваш, да се сдружаваш и създаваш гражданско общество с общи цели и идеи.
- Глас в пустиня
В линка който съм дал, както и в моя коментар под него съм казал същото. Тъпо е да "зачеркнеш" нечие мнение поради факта, че има друго виждане по въпроса. Или това което казва не е вярно? НЕК не изнася ток и ние имаме недостиг? Защо трябва, аз и наследниците ми да поемаме рисковете на една несигурна инвестиция заради чужда алчност и печалба? И защо по дяволите сте се хванали за това шибано Белене, а кат толкова е модерно и наложително не джаснем един или два реактора още в Козлодуй - 100% че ще ни езлезе в пъти по евтино? Не правили това и Румъния - вместо да строи нова централа в която да тури два реактора ги слага в старата в Черна вода?Green Light написа:В труд пише че Цветелина Бориславова инвестира във фотоволтаични и вятърни централи. Доста тъпичко би било да изтъква предимства на АЕЦ.Sweety написа:БоЕВ написа:тая кака Цвети ли, бе?!
Баси и малоумните напъни да се вкараме сами в бърлогата на мечката!
Уфф
За втори път пиша
.
Та ми прави вчепетление, начи, че има разминаване в цифрите - от една страна над 70% от енергийното ни потребление е от Фнос, от друга страна изнасяме тоЦ. Нещо не ми се връзва на мен.
А за тъй наречените "дзилени" енергии - обикновено не се споменава, че са по-скъпо и цапат не по-малко от останалите. Примерно изграждането на ВЕЦ и съответствените (микро)язовирчета нарушават цялата екосистема на мястото. Наскоро четох една статуя за искърското дефиле - че навремето хората са пътували с влак само и само да се дивят на красотатат му, а сега е една голяма строителна площадка за каскада от микроВЕЦ-ове. Същото е и за волтаицит, и за перките...
А иначе ца Белене - май решението ще си е чисто полиническо в крайна сметка, а не икономическо. И съответно ще си го плащаме... Най-логично наистина е да се отворят реакторите в Козлодуй. Или там да се строят нови. Ма кво ли разбираме ний...
За втори път пиша
Та ми прави вчепетление, начи, че има разминаване в цифрите - от една страна над 70% от енергийното ни потребление е от Фнос, от друга страна изнасяме тоЦ. Нещо не ми се връзва на мен.
А за тъй наречените "дзилени" енергии - обикновено не се споменава, че са по-скъпо и цапат не по-малко от останалите. Примерно изграждането на ВЕЦ и съответствените (микро)язовирчета нарушават цялата екосистема на мястото. Наскоро четох една статуя за искърското дефиле - че навремето хората са пътували с влак само и само да се дивят на красотатат му, а сега е една голяма строителна площадка за каскада от микроВЕЦ-ове. Същото е и за волтаицит, и за перките...
А иначе ца Белене - май решението ще си е чисто полиническо в крайна сметка, а не икономическо. И съответно ще си го плащаме... Най-логично наистина е да се отворят реакторите в Козлодуй. Или там да се строят нови. Ма кво ли разбираме ний...
това го четох още оня ден май..или вчера...ама добре, че нямах време да пиша, че иначе ахааа си ме примамил да ме схарка кучето, докато си играем на 'дай бабо огънче'БоЕВ написа:Правилата(дето ги нямаSweety написа:...
твое е решението дали да комуникираш с мене или не...аз нямам проблеми за това..ако спазваш правилата, знаеш кои, не и казвай, че ги няма...
) са за това - да се спазват, но никъде не е казано, че не можеш да обявиш "гражданско неподчинение"
А, аз това го умея и го правя най-добре - не се подчинявам на гражданите.
Това, меко казано, е глупаво разсъждение, отживелица от социализЪма(по същия начин покрай празници ни вменяват, че трябва да изземваме функцията на държавата и да събираме пари за бедстващи и сираци, ама това е друга тема). Инвеститорът инвестира едни средства и очаква тия средства да му се възвърнат с определен % печалба - останалото е псевдо икономика. Да вмениш на народонаселението, че трябва на доброволни начала да събира мизерни левчета или пък, както е в твоя случай, паундчета, та да се стимулира чужда икономика е направо...де да знам - смешно. Къде е логиката в това упражнение - ниска ел енергия!; държавна централа!; енергиен тигър на балканите!; слава!:roll:Sweety написа:... аз не бих имала против да изплащам инвестиция и на чехи, и на канадци...
Освен перки има и други източници. ВЕЦ да речем, могат да се строят язовири и ВЕЦ към тях, така и водният проблем ще бъде решен, а пролет, есен и зима турбините ще бичат яко. За горещите летни месеци добра работа ще вършат и фотоволтайците. Не виждам къде е проблема да се съчетават нещата!Sweety написа:... а за алтернативните източници..например за вятърните перки...ти знаеш ли какво става когато духа много, по-много отколкото е нужно в даден момент, а когато не духа?...в Бг май не духа много...това като контрааргумент за 'сложното' спиране и пускане на реактора...
сега за това колко е глупаво разсъждението ми по-добре д ане отговарям...
досега четох за презервативите, все още търся колко струва построяване на язовир за ВЕЦ с дадена мощност и да го сравня с някой в БГ...ох..ама още не съм намерила...това за изземване функцията на държвата и събиране на пари за сбедстващи и сираци наистина е отделан тема...само да ти кажа че изобщо не си прав!...в БГ е малко по-различна благотворителността...тука тя е всичко, тя е бизнес с който можеш да помогнеш на други, а и на себе си....това са пари, помощи и дейности В ДОПЪЛНЕНИЕ на това, което обществото е вменило на държвата като отговорност за дадено нещо...благотворителността е много добър пример за това как гражданското общество или отделния гражданин, достъчно влиятелен или достатъчно незабелижим, който събира пари в бурканче, може да направи нещо за някого, ако не му 'харесва' ка държавата се грижи за него...тези пари са дадени доброволно...поне 5 от близките ми колеги са бягали, карали колелета с километри, потили са се, като са събирали тези пари...
обурудват се цели клиники на болници само чрез дружества за благотворителност
ех, стават и гафове...ама то за всичко си трябва контрол
Блажени са бедните духом
струва като кинти или или струва като загробване на природата?Sweety написа: все още търся колко струва построяване на язовир за ВЕЦ с дадена мощност и да го сравня с някой в БГ...
щото с 1 язовир се затопява цяла екосистема в региона
иначе много струва
проектирах разни неща за куала лумпур преди 10 години
нямаш идея колко са "фасилитите" около турбините
перник ще ти се стори училищна лавка на фона
"водното огледало" кърджалийско е само прах по вятъра..
или копаниците и пътя през скалите около девинско
ма мен не ме зимат за консултант за разлика от "вечния сокол"
що ли съм им да ме пита човек
п.п. забравих
проекната мощност на турбините беше между 7 и 12 пъти мощността на нашия козлоУЙ
според сезона...
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
от едно приятелче по хобиGaspode написа:Уфф
Ма кво ли разбираме ний...
"Вelief Bias:
People will tend to accept any and all conclusions that fit in with their systems of belief, without challenge or any deep consideration of what they are actually agreeing with.
The reverse is also true, and people will tend to reject assertions that do not fit in with their belief systems, even though these statements may be perfectly logical and arguably possible.
This is particularly true when people ignore the premises and focus solely on the conclusions being drawn.
It is even more true of people who are not educated in logic and argumentation, as such people reason by experience and not at all by logic."
Ми тъй де. Що да вярвам на неща, в които не вярвам, м?блонди написа:от едно приятелче по хобиGaspode написа:Уфф
Ма кво ли разбираме ний...
"Вelief Bias:
People will tend to accept any and all conclusions that fit in with their systems of belief, without challenge or any deep consideration of what they are actually agreeing with.
The reverse is also true, and people will tend to reject assertions that do not fit in with their belief systems, even though these statements may be perfectly logical and arguably possible.
This is particularly true when people ignore the premises and focus solely on the conclusions being drawn.
It is even more true of people who are not educated in logic and argumentation, as such people reason by experience and not at all by logic."
И обратното. Пък и формално обучение/образУвание в логика нямам...
- Green Light
Ма трябваше да обясниш.блонди написа:пак виждам, че не разбираш от PVБоЕВ написа:За горещите летни месеци добра работа ще вършат и фотоволтайците.
Боев, зиме слънчевата светлина дори е повече отколкото лете само дето трае по кратко. Тоест обема на слънчевата светлина за единица време много малко се влияе от сезона. Дори при сняг, отразената светлината(която също се брои) е най- интензивна. През зимата хората страдат от липса на витамин Д не защото слънцето не грее, а защото сме облечени и то не може да огрее достатъчна част от кожата ни.
В България най- голям проблем за PV е ниския хоризонт, тоест планинския терен.
Блонди, супер разпространено е да рекламираш че продаваш "Ветрогенератори за зимата, когато е мрачно, но ветровито, комбинирани с фотоволтаици за лятото когато от небето блика лава" Лесно се асимилира, лесно закачаш рибка на кукичката, за какво да се тровиш с обяснения че светлината произвежда ток а не топлината.
Така че хората свикнаха така да разсъждават
П.П. Имах някъде таблица за директната и отразената светлина по месеци, но не ми се търси сега. Сигурно я има в интернет. През зимата е по- малко но не драстично.
- Глас в пустиня
Прави сте - имам повърхностни познания в областта на алтернативните източници.Green Light написа:Ма трябваше да обясниш.блонди написа:пак виждам, че не разбираш от PVБоЕВ написа:За горещите летни месеци добра работа ще вършат и фотоволтайците.
Боев, зиме слънчевата светлина дори е повече отколкото лете само дето трае по кратко. Тоест обема на слънчевата светлина за единица време много малко се влияе от сезона. Дори при сняг, отразената светлината(която също се брои) е най- интензивна. През зимата хората страдат от липса на витамин Д не защото слънцето не грее, а защото сме облечени и то не може да огрее достатъчна част от кожата ни.
В България най- голям проблем за PV е ниския хоризонт, тоест планинския терен.
Блонди, супер разпространено е да рекламираш че продаваш "Ветрогенератори за зимата, когато е мрачно, но ветровито, комбинирани с фотоволтаици за лятото когато от небето блика лава" Лесно се асимилира, лесно закачаш рибка на кукичката, за какво да се тровиш с обяснения че светлината произвежда ток а не топлината.
Така че хората свикнаха така да разсъждават
П.П. Имах някъде таблица за директната и отразената светлина по месеци, но не ми се търси сега. Сигурно я има в интернет. През зимата е по- малко но не драстично.
Но пък знам, че имаме квота/план или там както се казва в който е указано точно и ясно - до тая и тая дата, толкова процента от добитата енергия трябва да бъде от "алтернативни източници" точка. Не можем, а и няма как да сме най-големите тарикати, пък и ще е тъпо да не усвоим И тия средства.
Пак казвам(а и никой досега не ми е дал задоволително обяснение), защо аджеба трябва да започваме Белене от минус, като тия реактори могат да се поставят в Козлодуй? Хем по-бързо, хем по-евтино! До момента на площадката "пригаждаха" старото строителство към новите изисквания - сиреч - разваляха това което е било направено до 1990г, за да го пригодят към новите условия/планове. Това не е ли разход който се отразява в цената? Айвън някъде по нагоре в темата, от висотата на академичните си познания в инвестирането ме запита каква може да е алтернативата на съществуващата вече площадка - може да има много приложения, включително и гьол за развъждане на каракуди.
А за това че имаме и се работи по проект за изграждане на фотоволтаична централа която ще е около 300 декара хич биля и дума няма да отварям.
600 мегиБоЕВ написа: Но пък знам, че имаме квота/план или там както се казва в който е указано точно и ясно - до тая и тая дата, толкова процента от добитата енергия трябва да бъде от "алтернативни източници" точка.
само дето след "алтернативните източници" и потоп...
някога хората /включително и аз/ ходехме до искърското дефиле да си изплакнем очите с гледки
сега е гъз до гъз строителна прощадка с вецове... по последни твърдения са към 40
те как изглежда пък соларката
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3450031
красиво, нали...
иначе за сега беляне и според мен ни е излишна
и по-добре да се ползва инфраструктурата в колодУЙ
вместо нова такава да се строи и да се "палят" други местности с разни изотопи
нека да разгледаме ко дума декевъра по въпроZа
Цени на електрическа енергия утвърдени от ДКЕВР
естествено не гледайте ефтинията на козлоУЙ, щот е построена с парите на родителите и пра-родителите ни
но в продажната цена на тока се калкулира само "променливата съставка"
не и колко струва инвестицията, не и колко ще струва загробването
просто тази цена вече е платена, открадната и се предлага само продукта по себестойност плюс
но да приемем, че реалната стойност е между 50 и 80 евро на мегаватец малък сладък както е по света
въпреки това...сметките клонят нанякъде
ако не клонят, нямаше да има и термина "енергийна мафия"

а това че съседите ни около нас неистово строят атомни мощности...
може да ни наведе леко на замисъл те ли са по-тъпи от наще или..
но въпроса е що требе да се гради у равно поле
вместо да се прави у вече изровеното
Цени на електрическа енергия утвърдени от ДКЕВР
естествено не гледайте ефтинията на козлоУЙ, щот е построена с парите на родителите и пра-родителите ни
но в продажната цена на тока се калкулира само "променливата съставка"
не и колко струва инвестицията, не и колко ще струва загробването
просто тази цена вече е платена, открадната и се предлага само продукта по себестойност плюс
но да приемем, че реалната стойност е между 50 и 80 евро на мегаватец малък сладък както е по света
въпреки това...сметките клонят нанякъде
ако не клонят, нямаше да има и термина "енергийна мафия"
а това че съседите ни около нас неистово строят атомни мощности...
може да ни наведе леко на замисъл те ли са по-тъпи от наще или..
но въпроса е що требе да се гради у равно поле
вместо да се прави у вече изровеното
мда..и хората и днес го правят ма на поне 1 граница на запад от тукБоЕВ написа:Много преди да се роди атомната електроенергия и "енергийната независимост" хората са поставяли другите в зависимост като са контролирали пътищата и превоза на товари.
иначе викаш по батбоко
но за мен колкото и да ни се струва тъп или просто строежите на пътища да са една от най-добрите хранилници
пътищата и изобще комуникациите са почвата за развъждане на бизнеса
след това иде другото
кое избомбиха най напред щатските комплексари у сръбско? телевизията? китайското посолство?
или брой непостроени от нас на наша територия мостове над "дуная"
за толкова години..може ли да имаме 1 ЕДИН мост при това у руселец на матчупикчуот пътищата
изключая дет ни свързват с великата съветска рус
аре беги
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Това съм го казвал и друг път тук - Русе, Велико Търново и Плевен отстоят на приблизително еднакво разстояние от Св. До тях пътувам при нормални условия приблизително за час и половина, а разстоянието е около и малко над 80км. При хубав път, който да ми позволи скорост около и над 90км/ч бих могъл да пътувам до посочените градове за по малко от час - приблизително времето необходимо да стигнеш от Обеля или Люлин до Дружба или Младост.блонди написа:мда..и хората и днес го правят ма на поне 1 граница на запад от тукБоЕВ написа:Много преди да се роди атомната електроенергия и "енергийната независимост" хората са поставяли другите в зависимост като са контролирали пътищата и превоза на товари.
иначе викаш по батбоко
но за мен колкото и да ни се струва тъп или просто строежите на пътища да са една от най-добрите хранилници
пътищата и изобще комуникациите са почвата за развъждане на бизнеса
след това иде другото
кое избомбиха най напред щатските комплексари у сръбско? телевизията? китайското посолство?
или брой непостроени от нас на наша територия мостове над "дуная"
за толкова години..може ли да имаме 1 ЕДИН мост при това у руселец на матчупикчуот пътищата
изключая дет ни свързват с великата съветска рус
аре беги![]()
Така бих могъл да си живея у дома, а пък да работя в някое от тия градчета без да го обременявам с присъствието си.
да въ напомня... 
5 блок е у ремисия
за планов ремонт
нещо да чувствуете недостиг на тоци?!
не нали..само тея дет изнасят за жълти стинки
построеното с кинтите на родителите ни
след месец ще спрат и 6-ти
па ше ви питам
ма и тогава май нема а липсват тоци, еле щом е планов
не беше ли "беляне" неква манна небесна за потреблението дет ни куца?!
щом като единя от двата ни блока са спрени..требе да сме на свещи бре!
палете ги още от ся!
аз вече съм си запалил, за да отмирише цигарения привкус у стаята, щото ще продадат скоро и булгартъпак
5 блок е у ремисия
за планов ремонт
па ше ви питам
палете ги още от ся!
аз вече съм си запалил, за да отмирише цигарения привкус у стаята, щото ще продадат скоро и булгартъпак
- Глас в пустиня
WALL-E написа:да въ напомня...
5 блок е у ремисия
за планов ремонт
па ше ви питам
палете ги още от ся!