Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1238513721На 10. 01.1944 г. София преживя една от най-тежките си бомбардировки от съюзническата авиация - ударите са два, през деня извършена от 180 американски, а втората е през нощта от 80 британски самолети. По време на ударите е ударен и тежко разрушен центъра на града, правителството не организира евакуация и софиянци преживят особено тежко нощната бомбардировка, която започва към 22 ч.
Българските ВВС губят един самолет, а 18 съюзнически самолета са свалени, според официалното комюнике на Министерството на войната. Загиват около 750 цивилни и военни, ранени са 700 души, напълно разрушени са 463 сгради, включително Народният театър "Иван Вазов".
Първата вълна е извършена от 180 американски бомбардировача, охранявани от 100 изтребители, които нападат София. Бомбеният килим е с ширина 2 км и се разстила по протежение на бул. "Клементина (дн."Стамболийски") и ул. "Граф Игнатиев". Срещу тях излизат 39 български изтребителя.
Хвърлени са около 90 бомби в района на кварталите "Хаджи Димитър", "Индустриален", Централна гара, "Малашевци" и "Военна рампа", други поразяват летище Враждебна и селата край него.
На този ден през 1944 г. София преживява най-тежката бомбард
- Житената Питка
- BOFH
На този ден през 1944 г. София преживява най-тежката бомбард
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
- Green Light
- Глас в пустиня
Хехе, а за отглеждането на децата знаеш ли колко помага?Green Light написа:Студентите които мислели за прародителите си, по- лесно си взимали изпитите. Понеже нали като се сетиш тия кво са преживелиии... Хем са го преживели с твоите гени, а не с на Рамбо, нали. И си викаш ха егати аз па кво съм се притеснил за некъв съпромат.
Panta rhei...
- Житената Питка
- BOFH
- Green Light
Тва не пречи попадението да е булсай!Житената Питка написа:...
Мноу си циничен.
Американците сигурно са рекли, като има на съветската армия що да няма на американската.
П.П. Те не са малко загиналите американски летци в небето над София. Резултата, ако помня точно от някакъв филм, е бил 1:30 и тва само от 10.01. Та една крива усмивка, емотиконче може да му лепнеме на тоя паметник, като нищо. Ма на паметника на Съветската армия - освободителка, какво да лепнеме не знам.
П.П.П. Против съм аз да се бута, впрочем. Мисля че най- добре ще ми се получи някой ден като реша сериозно да им разказвам на моите какво е било в социализма, ако го разкажа там. Съветската армия ще им река е направила тва и тва, пък ние при социализма така си ги мислехме нещата, такива очила имахме и така виждахме, че ето виж какъв як паметник направихме. Тва беше социализма, татиното. Ела сега да отидеме до американското посолство та да ти разкажа една друга история.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Съгласен съм да си остане на място, но само при условие, че района наоколо бъде предаден на запустение докато не заприлича на ангкор ват.Green Light написа: П.П.П. Против съм аз да се бута, впрочем. Мисля че най- добре ще ми се получи някой ден като реша сериозно да им разказвам на моите какво е било в социализма, ако го разкажа там. Съветската армия ще им река е направила тва и тва, пък ние при социализма така си ги мислехме нещата, такива очила имахме и така виждахме, че ето виж какъв як паметник направихме. Тва беше социализма, татиното. Ела сега да отидеме до американското посолство та да ти разкажа една друга история.
Гледах в едно предаване разговор с ветерани от бронираната бригада на българската армия - руснаците са ги ползвали като сапьори - жив щит, пращали са ги напред без разузнавателна информация, без нищо, та да започнат германците да ги обстрелват и по тоя начин да си издадат позициите. Може би и за това жертвите които дава България във ВСВ са толкова много.
Най-много жертви във ВСВ са дали руснаците - 22млн. - ние, българите, никога не сме били толкова даже. Факт.БоЕВ написа:Съгласен съм да си остане на място, но само при условие, че района наоколо бъде предаден на запустение докато не заприлича на ангкор ват.Green Light написа: П.П.П. Против съм аз да се бута, впрочем. Мисля че най- добре ще ми се получи някой ден като реша сериозно да им разказвам на моите какво е било в социализма, ако го разкажа там. Съветската армия ще им река е направила тва и тва, пък ние при социализма така си ги мислехме нещата, такива очила имахме и така виждахме, че ето виж какъв як паметник направихме. Тва беше социализма, татиното. Ела сега да отидеме до американското посолство та да ти разкажа една друга история.
Гледах в едно предаване разговор с ветерани от бронираната бригада на българската армия - руснаците са ги ползвали като сапьори - жив щит, пращали са ги напред без разузнавателна информация, без нищо, та да започнат германците да ги обстрелват и по тоя начин да си издадат позициите. Може би и за това жертвите които дава България във ВСВ са толкова много.
Колкото до паметниците, според мен, трябва да си стоят. Най-малкото, защото не трябва да се преструваме, че миналото не е съществувало. Още ме е яд, че събориха мавзолея но ГД, мъ кой ли ме пита.
- Глас в пустиня
Права си - никой не те пита!:-)Амаранта написа:
Най-много жертви във ВСВ са дали руснаците - 22млн. - ние, българите, никога не сме били толкова даже. Факт.
Колкото до паметниците, според мен, трябва да си стоят. Най-малкото, защото не трябва да се преструваме, че миналото не е съществувало. Още ме е яд, че събориха мавзолея но ГД, мъ кой ли ме пита.
Е нали и аз тва казвамБоЕВ написа:Права си - никой не те пита!:-)Амаранта написа:
Най-много жертви във ВСВ са дали руснаците - 22млн. - ние, българите, никога не сме били толкова даже. Факт.
- Глас в пустиня
- Green Light
Като го бутаха бях "за". Но никога не съм си представял, че Бакарджиев ще направи такъв цирк. Не говоря за неуспешните взривове, а за това дето седесарското ръководство се изтъпани на перилата на Двореца и взе да приема взривовете. Досрамя ме, не ами се обърках някак. Партизански командири след революцията рушат символите на гнилия строй. Тва дето мавзолея не падна само докара нещата до гротеска.Амаранта написа: ... Още ме е яд, че събориха мавзолея но ГД, мъ кой ли ме пита.
Та, като го бутаха бях за, по време на бутането се чувствах неудобно заради излагацията на "моите", но сега ме е яд, че изобщо го съборихме. Загубихме един страхотен паметник на социализЪма и с него си отидоха доста ценни спомени за манифестации и махащата ръка на Тато. Опашките и гвардейците отпред. Измамата и лъскавата страна. Насила затворените очи на цял народ.
Не трябваше да го бутаме.