София - Историята на Европа
- Житената Питка
- BOFH
София - Историята на Европа
Стана ми хубаво.
Статия: http://www.manager.bg/news/vpechatlyava ... -za-sofiya
Самият филм: http://www.youtube.com/watch?v=2oUwgGLi ... r_embedded
Добро утро!
Добро утро!
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: София - Историята на Европа
Добрютро:-)
И за мен беше приятно да прочета статията, нищо, че не съм от София:winkw:
Позитивен човек
Ех, да имаше повече такива...
И за мен беше приятно да прочета статията, нищо, че не съм от София:winkw:
Позитивен човек
Ех, да имаше повече такива...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Добро да е!Житената Питка написа:Стана ми хубаво.
Добро утро!
Страхотно е заснето това!
Благодаря, удоволствие беше да го изгледам.
Първо си мислех за това колко е красиво. После си дадох сметка, колко дълбоко ни е вкоренено това - чужденци да ни кажат какво имаме, за да го оценим. Друго си е отвън да те признаят, всеки има нужда.
После стигнах до финалните надписи и видях, че филмът е български. Че текстът е писан от българин, сниман е от българи... които очевидно са много наясно с онзи горния български синдром.
Има немалка доза спекулация в него, но това е нормално. Хубаво е направен.
А след това разбрах, че този филм е правен за чужбина - и че с него София ще кандидатства за културна столица на Европа.
И ми стана много тъжно от това, че най-скорошното културно нещо, за което са се сетили да включат, е отпреди 30 години. И - пълна безпомощност по отношение да случващото се в момента. Днес, сега, в този момент - с какво София заслужава да бъде културна столица на Европа?
Какви фестивали има, какви събития, какви личности? В Народния театър разчупвали каноните на Станиславски - мили Боже!
Не казвам, че няма нищо, напротив, има!
Но във филма ги няма.
Днес имаме само история, която изведнъж вземе, че ни учуди.
Много красиво е всичко.
Благодаря, Питка, беше хубаво съботно преживяване.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Филмът е реклама. Добре направена, приятна за гледане реклама.Мнемозина написа:
После стигнах до финалните надписи и видях, че филмът е български. Че текстът е писан от българин, сниман е от българи... които очевидно са много наясно с онзи горния български синдром.
Има немалка доза спекулация в него, но това е нормално. Хубаво е направен.
А след това разбрах, че този филм е правен за чужбина - и че с него София ще кандидатства за културна столица на Европа.
И ми стана много тъжно от това, че най-скорошното културно нещо, за което са се сетили да включат, е отпреди 30 години. И - пълна безпомощност по отношение да случващото се в момента. Днес, сега, в този момент - с какво София заслужава да бъде културна столица на Европа?
Какви фестивали има, какви събития, какви личности? В Народния театър разчупвали каноните на Станиславски - мили Боже!![]()
Не казвам, че няма нищо, напротив, има!
Но във филма ги няма.
От театралния живот обаче наистина са подбрали
София си я обичам, защото ми е "вкъщи"
- Глас в пустиня
аха..реклама е, хубаво е, хубаво...сетих се за оная тема на елби за БГ брандинг-аStranniche написа: Филмът е реклама. Добре направена, приятна за гледане реклама.
.
това в началото с картата на Европа е много впечетляващо, особеноза един англосаксонец...
обаче са пропуснали Националния истотрически музей, там също има какво да се види, златните съкровища, макар, че те все са по турнета...а гледката от дом номер 1 към витоша е просто уникална, музейната управа трябва д анаправят един стилен ресторант с кафене там
...но може би нарочно са пропуснали софийските музей и галерии, въпреки, че споменах галерията за чуждестранно изкуство и много приятната за гледане индийска колекция...
...а 'моя' чужденец се влюби напрово във внушитрелния тван на залата в дом 1
http://www.rojam.nl/photo_view.asp?q=en ... stzaal.jpg
P.S. тука има много снимки от София и БГ видяни през обектива на един чужденец
Блажени са бедните духом
Sweety написа: ....
P.S. тука има много снимки от София и БГ видяни през обектива на един чужденец
http://www.rojam.nl/photo_view.asp?q=en ... C07120.JPG
бях я забравила тази снимка
и това е интересно обаче като сюжет
Блажени са бедните духом
Като за рекламен филм - става, да.Stranniche написа:
Филмът е реклама. Добре направена, приятна за гледане реклама.
От театралния живот обаче наистина са подбрали.
София си я обичам, защото ми е "вкъщи"и най-добре се чувствам там. Трудно ми е да я погледна през очите на чужденците, за да разбера как наистина я възприемат.
Обаче четох някъде, че за културна столица досега избирали някакви по-... как да кажа, градове, дето имали нужда от раздвижване. Та може и за там да хване дикиш.
Шантав стана светът.
О, и музикалният живот е представен супер - изчерпва се с превъзходната акустика на НДК.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Някой трябва да е съвсем глух:lol:.Мнемозина написа:О, и музикалният живот е представен супер - изчерпва се с превъзходната акустика на НДК.
Един от първите концерти в НДК - преди мнооого мнооого години - беше с Херберт фон Караян. Билетите бяха много скъпи за тогавашните заплати, но майка ми ме заведе. Концертът беше невероятен, хората бяха щастливи, че са имали шанса да слушат Караян наживо, но имаше и много, разочаровани от акустиката.
Имам чувството, че столовете попиват звука в тая зала.
Колкото до филма, винаги ме е дразнила идеята, лансирана през комунизъмъ, че ренесансът бил започнал у нас.
Мда... като цяло готин, приятен за гледане филм.
От гл. т. на критичност, не само ужасната акустика на НДК (аз също ходих на онзи концерт - беше невероятен и още го помня) и смехотворните пропаганди на Людмила къде бил започнал Ренесанса, ами и доста други неща си бяха едно към гьотере. Аз съм наистина очуден, защо отсъстват съкровищата от Нац. ист. музей - обожавам онази обица-колесница - а и Панагюрското съкровище е невероятно, плюс най-старите златни съкровища... Все пак е трудно да се създаде нещо идеално и без дозички преувеличения (не знам точно, но съм виждал римски мозайки и във Виена, а и на други места, та това за най-старата столица... но не съм го проверил и просто не знам) - все пак е рекламна, а не претендираща за точност продукция ;)
Абе - хареса ми. Освен това, въпреки кусурите му, София си е моят град, градът на предишните ми поколения, на много известнии българи и събития от 19-20 век.
От гл. т. на критичност, не само ужасната акустика на НДК (аз също ходих на онзи концерт - беше невероятен и още го помня) и смехотворните пропаганди на Людмила къде бил започнал Ренесанса, ами и доста други неща си бяха едно към гьотере. Аз съм наистина очуден, защо отсъстват съкровищата от Нац. ист. музей - обожавам онази обица-колесница - а и Панагюрското съкровище е невероятно, плюс най-старите златни съкровища... Все пак е трудно да се създаде нещо идеално и без дозички преувеличения (не знам точно, но съм виждал римски мозайки и във Виена, а и на други места, та това за най-старата столица... но не съм го проверил и просто не знам) - все пак е рекламна, а не претендираща за точност продукция ;)
Абе - хареса ми. Освен това, въпреки кусурите му, София си е моят град, градът на предишните ми поколения, на много известнии българи и събития от 19-20 век.
Stranniche написа:Някой трябва да е съвсем глух:lol:.Мнемозина написа:О, и музикалният живот е представен супер - изчерпва се с превъзходната акустика на НДК.
Един от първите концерти в НДК - преди мнооого мнооого години - беше с Херберт фон Караян. Билетите бяха много скъпи за тогавашните заплати, но майка ми ме заведе. Концертът беше невероятен, хората бяха щастливи, че са имали шанса да слушат Караян наживо, но имаше и много, разочаровани от акустиката.
Колкото до филма, винаги ме е дразнила идеята, лансирана през комунизъмъ, че ренесансът бил започнал у нас.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
НИМ за това е НИМ - защото е национален и не е коректно да се "рекламира" един град(па макар и столица, която всъщност допреди 130 години си е едно дълбоко провинциално градче) с националните съкровища - все едно с чужда пита помен да правиш.Sweety написа:...
обаче са пропуснали Националния истотрически музей, там също има какво да се види,...
Може да съм била на същия концерт - макар че те правиха два концерта тогава.Stranniche написа:Някой трябва да е съвсем глух:lol:.Мнемозина написа:О, и музикалният живот е представен супер - изчерпва се с превъзходната акустика на НДК.
Мен идеи не ме дразнят, пропагандите дразнят, защото заради тях дори и смислени идеи се компрометират.
Последно промяна от Мнемозина на 24.01.11, 20:01, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Нали пловдивчани си го бяха прибрали Панагюрското съкровище по едно време - не знам после върнаха ли го.ELBI написа:защо отсъстват съкровищата от Нац. ист. музей - обожавам онази обица-колесница - а и Панагюрското съкровище е невероятно, плюс най-старите златни съкровища...
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
WOWfrisky lioness написа:http://sofia.dir.bg/2011/01/24/news7851079.html