vyara написа:Sweety написа:всъщност аз си мисля, че трябва да разбираш...и особено човек, който ще се опита да обясни всичко съдържащо се във формулите, уравненията, неравенствата...
И този извод 'Няма вещество, няма причинност' така лежерно написан, твой ли е, или на някой, чиято книжка си чела...и още по фамилиарното 'На ниско ниво, разбира се' на следващия ред...
Ако цитираш някого, моля да пишеш името му...
ех, сигурно ще доживеем, или недетерминистично предсказано като вероятност, някой от нас ще се разболеят от рак например

знае се колко, но не се знае кои точно...за радост
http://www.youtube.com/watch?v=_MmpUWEW6Is&NR=1
Това е само края от 1/5-има още 4
http://www.youtube.com/watch?v=NSiZgjry ... re=related
... моето мнение, след като изгледах цялото интервю (не го бях гледала, благодаря на оня звяр Рем, че пак зачепка темата

) , че тук Файнман като изговаря 'съмнение' 'неопределености' е в доста по-общ смисъл, имащо отношение, но някак далече от парадокси свързани с квантовата механика, координати на системи в n-измерно пространство и т.н.
Много е хубаво интервюто!
Не можах да намеря дали я има на български 'Six easy pieces' за тези които евентулано ще започнат да четат по темата, това е по-добрия избор за старт от Хокинг...но пък попаднах на интервюто

За Ричард Файнман съм чела, тези неща от интервюто. За него научих от книгата на Хокинг "Вселената в орехова черупка". Там той на стр. 83 (искаш да цитирам

) казва, че той е много интересен, любознателен и жизнерадстен ум (покрай другото) и мен това ме заинтригува и потърсих още тогава в нета. Попаднах на тези негови текстове, те повтарят някои неща, казани в интервюто. И казват и други.
http://old.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... man_1.html
Има и други части, свързани вече не с детството, а с работата му, на който му е интересно, от уикипедия за Файнман има препратки.
Иначе за разговорите ни тук. Аз нямам претенции да казвам верни неща, но щом казвам нещо, явно съм го прочела някъде. Досадно е непрекъснато да се ровиш и да доказваш някому защо така мислиш и си представяш нещата. Аз каквото знам го знам и научавам за себе си. Нямам претенции никакви и очевидно - дращя по форуми, не съм тръгнала да пиша дисертации, книги или да споря с учени. С учени ли споря? С учени ли говоря? Ако да, тогава извинете. Аз си мислех, че тук е свободен форум.

А и освен това, Суити, да не мислиш, че някой друг освен теб, мен и Рем чете подробно.

Ние си говорим просто и всеки от нас нещо е чел, нещо мисли, с нещо помага на другия да разбере или да опровергае някоя идея. Поне така аз виждам полза от разговорите ни тук. Интересно е, всеки споделя по парченце, дава някаква посока на нещата в даден момент. Просто неангажиращ и непретенциозен разговор. Аз така го възприемам.
Още нещо каза Файнман в интервюто - че баща ми го е научил да не уважава авторитета само защото има "статут" на авторитет. Да се съмнява. За повечето хора това е много трудно. И аз мен е трудно. Виждам, че ти държиш само на "авторитетни" мнения. Е, аз не държа. На мен собствените ми идеи и идеите, които хрумват на децата ми, примерно са ми много интересни. Смея да твърдя.

:lol:
защо ми цитираш на коя страница Хокинг е писал за Файнман? Аз не те попитах това.
ти каза, че не е нужно да разбираш от математика и написа 'Няма вещество, няма причинност...на ниско ниво разбира се'
За това те питах...защото това ми прозвуча много претенциозно...
Ако си разсъждаваш филосфски ей така, неангажиращо и непретенциозно по форумите, ОК! Но споменаваш вещество, причинност и аз няма как да не си помисля, че това е свързано с физика...
Ами за мене това си е ангажиращо и сериозно и хич не ме интересува кой го чете и кой не! Аз го прочетох...
Позволих да коментирам това, което беше написал Рем, не ей така да се намирам на приказка...за мене тези неща са сериозни и важни...Виж, физиката е специална наука за мене, уважавам и се възхищавам на хората, които търсят истините за света и градят познание по този възхитителен начин. Всяка чертичка и всяка думичка, която са написали е пълна със смисъл и според всичките правила на теорията за теориите. Цяло изкуство е да се изгради една теория във физиката и още по-голямо изкуство е да се намерят връзките и с количествени и измеряеми величини. И най-важното във физиката е, че когато нещо се доказва експериментално или обратното, когато явление се облича в теория и математика, то може да бъде повторено толкова пъти, колкото е необходимо и след това да достигне в университетските лаборатории, повтаряно от студентите...
Физиците може да спорят, да се карат и да си пишат каквито искат теории и статии, но за да се стигне до момента, в който всички са убедени, че едно нещо е така, а не иначе минава доста време. Не случайно Нобеловите награди по физика ги дават доста години след като някой е доказал или открил нещо...
Съжалявам, че явно си започнала директно да четеш книги по физика в областта на Космологията, а не с нещо като уравнения на Максуел и после с нещо квантово като уравнението на Айнщайн за външния фотоефект, после нещо за вътрешния, и някое уравнение за Комптъновия ефект (на мене тези са ми познати), после може да се мине на вълнови функции и така нататък към още по-сложните струни и т.н (аз за тези и един ред форлмулки не съм виждала например). тогава човек си създва представа като каква е ролята на математиката във физиката
И да, аз уважавам авторитетите, също и се съмнявам в тях, също и изборът на кой авторитет да вярвам, когато аз не знам нещо, е важен и труден. За физика говоря...Въпреки, че каква е ползата да се съмнявам, когато не знам...
А бе да ти кажа, направо е обидно, да кажеш на някого, който се занимава с физика 'няма вещество'
нищо де, ти откъде да знаеш...
http://www.youtube.com/watch?v=X8aWBcPV ... re=related