Прощавам тук всичко на всеки
- Green Light
- Green Light
Винаги и аз се каня да кажа "просто да ти е" и винаги го казвам "простено да ти е" или "прощавам ти"
Диктувам диктовка че да оправиме почерка:
Три дена младите дружини прохода бранят. Бранят. Бра-нят. Отбраняват. Горските долини трепетно повтарят на боя ревът. "Трепетно" е понеже е много силен звука и те, долините, треперят. Пристъпи ужасни. Дванайсети път гъсти орди лазят по урвата дива. Урва. Тва е стръмен склон. И тела я стелят. Орда. Тва е армия ама не дисциплинирана, дива такава, войници но приличат на тълпа, тва е орда. ... "Стелят" е застилат. Телата на убитите я покриват, стелят. Сте-лят. ..и кръв я залива. Сюлейман безумни сочи върха пак и вика "Търчете, тамо са раите" Сюлейман, бе, Сюлейман. Търчете е тичайте. Раи ли не знаеш какво е? ....
Добре, добре, дай на нов ред.
Наричайте ме Ишмаил. ...
Три дена младите дружини прохода бранят. Бранят. Бра-нят. Отбраняват. Горските долини трепетно повтарят на боя ревът. "Трепетно" е понеже е много силен звука и те, долините, треперят. Пристъпи ужасни. Дванайсети път гъсти орди лазят по урвата дива. Урва. Тва е стръмен склон. И тела я стелят. Орда. Тва е армия ама не дисциплинирана, дива такава, войници но приличат на тълпа, тва е орда. ... "Стелят" е застилат. Телата на убитите я покриват, стелят. Сте-лят. ..и кръв я залива. Сюлейман безумни сочи върха пак и вика "Търчете, тамо са раите" Сюлейман, бе, Сюлейман. Търчете е тичайте. Раи ли не знаеш какво е? ....
Наричайте ме Ишмаил. ...
Ама това е формула.Green Light написа:Винаги и аз се каня да кажа "просто да ти е" и винаги го казвам "простено да ти е" или "прощавам ти"
Наричайте ме Ишмаил. ...
И връзката не е случайна.
След като простиш, става лесно, чисто, неусложнено... просто. Просто да ти е.
Panta rhei...
и ние искахме прошка, аз и сина ми от родителите ми и брат ми, тия се случиха на скайпа...
накарах малкия да говори и той ги пита подред Дядо, бабо, вуй4о ще ми простите ли?
...
Но добре, че беше Гогова да ми напомни за прошката...освен, че се ходи и при кумовете, освен при родителите, и се целува ръка, както навсякъде, в Петрич трябвало също да занесеш и портокали и лимони, или нещо такова
ииии, викам, тва откакто имате лидл и била ли е така, а?
а банани, що не и банани, и те са евтини в птеричкия лидл...
еми никога не съм чувала такова нещо!
ние хвъргаме стрели и скачаме огньове, това е останало, ръка не знам дали си целуват още едни на други хората...
В протестантската църква дали го има този обичай?
накарах малкия да говори и той ги пита подред Дядо, бабо, вуй4о ще ми простите ли?
...
Но добре, че беше Гогова да ми напомни за прошката...освен, че се ходи и при кумовете, освен при родителите, и се целува ръка, както навсякъде, в Петрич трябвало също да занесеш и портокали и лимони, или нещо такова
ииии, викам, тва откакто имате лидл и била ли е така, а?
а банани, що не и банани, и те са евтини в птеричкия лидл...
еми никога не съм чувала такова нещо!
ние хвъргаме стрели и скачаме огньове, това е останало, ръка не знам дали си целуват още едни на други хората...
В протестантската църква дали го има този обичай?
Блажени са бедните духом
Green Light написа:...Диктувам диктовка че да оправиме почерка:
Наричайте ме Ишмаил. ...
трепетно и орда обясненията са ми фаворитес!
...
а тая дума 'иго как преведе Green?
'
Блажени са бедните духом
- Green Light
Иго няма в Опълченците на Шипка. Обаче кви ужаси има - нека йоще носим срама по челото синила от бича... и един мъченичски поглед на наследника... направо се чувствам зъл изкопаем тиранинSweety написа:Green Light написа:...Диктувам диктовка че да оправиме почерка:
Наричайте ме Ишмаил. ......
...
'
ок...btv Под игото изобщо учи ли сега?Green Light написа:Иго няма в Опълченците на Шипка. Обаче кви ужаси има - нека йоще носим срама по челото синила от бича... и един мъченичски поглед на наследника... направо се чувствам зъл изкопаем тиранинSweety написа:Green Light написа:...Диктувам диктовка че да оправиме почерка:
Наричайте ме Ишмаил. ......
...
'
Като бях в първи клас и учителката ми хвалеше едно дете от предишен випуск, че четяла Под игото в първи клас...Божеее...дори не разбирах за какво ми говори...
а, да...и още нещо
моля те, убеди ме някак си, че само тука така ме-къш, а иначе като говориш не ме-каш...
втори път ми се набива на очи, а като правиш диктовки пък съсвсем!
P.s.Тази прошка май я има само в православната църква
Блажени са бедните духом
- Green Light
Не знам дали се учи Под игото. Аз едновременно съм от тези които са го чели с интерес като дете, даже два пъти, но пък се присъединявам с две ръце към тези които призовават да отпадне от учебната програма. Достатъчно е да се каже че това е първият български роман и толкова.Sweety написа:
ок...btv Под игото изобщо учи ли сега?
Като бях в първи клас и учителката ми хвалеше едно дете от предишен випуск, че четяла Под игото в първи клас...Божеее...дори не разбирах за какво ми говори...
а, да...и още нещо
моля те, убеди ме някак си, че само тука така ме-къш, а иначе като говориш не ме-каш...![]()
втори път ми се набива на очи, а като правиш диктовки пък съсвсем!![]()
P.s.Тази прошка май я има само в православната църква
Ме-кам. И ми е неприятно, че го правя. Тук, като пиша се поправям, но когато говоря много рядко се усещам. Правоговор се учи рано(правопис, впрочем, също). Сега, на 42 доста малко неща мога да оправя.
Януари се срещнахме съученици от основното училище. От 83та сме се срещали веднъж само и сега- втори път. Приятно много, забравил бях че ги харесвам тия хора. (Ан)Тония - неочаквано добра комбинация от див характер и 100% шестици, сега се беше облякла като 40годишна, вика имам две деца, за малко да и се разсърдя. Както и да е но пък добрата комбинация си я има, тва никакви деца не могат да го променят. Се едно, де, уф, на темата: Обаждам се вика на директорката в училище и тя ми говори на диалект?! Е, стига, бе викам, че да покажа че съм ларж, айде аман па да даваме наклон на хората как говорят. Има по- важни неща... Е добре - вика ми Тония- има ли такова нещо като правоговор или няма? И като го има кога и къде се учи?
Не се научи тва момиче да не затапва хората.
- snowprincess
ама научете веднъж за винаги, за да ви е по-лесно да ги приемате така - да аз имам тези недостатъци, но другия, който ми ги прави ги има дваж повече плюс страха да не му ги забележатGreen Light написа:Не се научи тва момиче да не затапва хората.
по този начин като затапиш, като покажаш на някого слабите места, ти мислено се издигаш над него, за да не се вижда, че се страхуваш/срамуваш точно от това
та, един от страховете на съученичката ти е да не и се смеят, че говори с диалект, ако и се присмее някой, това би я наранило много
аз говоря с мек акцент, но не само, че не се ядосвам, но и се смея на това заедно с другите
де що има е-та ги обръщам на и-та - жина, дица, матиматика... ама това го осъзнавам сега, а преди 20 години колко се присмивах на мъжа ми за неговия диалект
ето я ятовата граница не е някаква грандиозна вододелна линия, единствената разлика в двата диалекта е произношението на е/и
ужасно голяма беше картата и темата стана тегава за четене, изтеглям я на компа си, за да я кача в по-малък размер
я-товата граница не минава точно през средата, а по-скоро през Западната половина, като отделя на изток близо 2/3 от останалата територия. Също така и не е толкова рязка, а преливаща, примерно при Плевен и Пазарджик е трудно да се определи какъв точно е диалекта, а и се срещат изключения както се вижда от картата
диалектите се делят и на друг принцип, разграничени паралелно, а не меридионално като ятовата граница: Мизийски говори, Балкански говори, Рупски говори.
копнах всички български диалекта и е глупаво да се смеем на хората, щото и ние попадаме в някоя от групите
Източни български говори (на изток от ятовата граница)
Мизийски говори (в миналото цялата Дунавска равнина от Черно море до река Искър, днес само на отделни места)
Шуменски говор (Шумен, Провадия)
Разградски говор (на отделни места край Разград, Попово, Белене, Русе, Тутракан, Силистра)
Балкански говори
Централен балкански говор (Ловеч, Троян, Габрово, Севлиево, Трявна, Карлово, Калофер, Казанлък, православните села по средното течение на Стряма, като Ръжево)
Котелско-еленско-дряновски говор (Котел, Елена, Дряново, но е размесен с други говори)
Пирдопски говор (Пирдоп, Копривщица, Клисура), макар и на изток от ятовата граница този говор има предимно западни особености
Панагюрски говор (Панагюрище)
Тетевенски говор (Тетевен, Ябланица)
Източнобалкански (еркечки) говор (някога само селата Козичино, Поморийско и Голица, Варненско, сега на редица места по долното течение на река Камчия и край Варна, Нови Пазар, Балчик, Силистра)
Подбалкански говор (Сливен, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Чирпан)
Преходни балкански говори (села край Луковит и на север от Елена)
Рупски (югоизточни) говори
Източни рупски говори
Странджански говор (Странджа, Малко Търново)
Тракийски говор (Тополовград, Елхово, Свиленград, Хасково, Харманли, Първомай)
цариградски говор (преселници от Цариградско)
Родопски (среднорупски) говори
смолянски говор (Смолян, Рудозем, Ксанти, Гюмюрджина)
широколъшки говор (селата Широка Лъка, Стойките, Върбово)
хвойненски говор (селата Хвойна, Павелско, Бачково, Нареченски Бани, Дедово, Оряхово, Малево)
баташки говор (Батак и старото население на Брацигово, днес в Брацигово живеят главно преселници от Западна Македония)
чепински говор (Велинград и селата Драгиново, Дорково, Костандово, Ракитово)
павликянски говор (българските католици край Пловдив, Раковски, Свищов, Никопол)
златоградски говор (Златоград)
западнородопски говор (предимно ислямизирано население в Гоцеделчевски Чеч)
Западни рупски говори (на запад от Родопите до ятовата граница
бабяшки говор (мюсюлмански селища в Юндола)
разложки говор (Разлог, Банско, Белица, Якоруда)
гоцеделчевски говор (старото население на Гоце Делчев, днес там има много бежанци от Беломорието с драмско-серски говори)
драмско-серски говор (Драмско и Серско)
говорите в Богданска планина (Висока, Сухо, Зарово)
солунски говор (източната част на Солунско)
Западни български говори (на запад от ятовата граница)
Северозападни говори
Стари западни мизийски говори
белослатинско-плевенски говор (Бяла Слатина, Плевен), въпреки, че е на запад от ятовата граница, този говор има редица източни особености
видинско-ломски говор (Видин, Лом)
Преходни говори (тези говори са предмет и на сръбската диалектология)
трънски говор (Трън)
брезнишки говор (областта Граово)
западнобелоградчишки говор (на север, запад и югозапад от Белоградчик, преселници между Лом и Видин)
годечки говор (Годеч)
царибродски говор (Цариброд, Пирот)
говорите при Куманово, Крива паланка, Кратово и Злетово, в македонската диалектология тези говори се наричат „северни говори“
тетовски говор (Тетово, Гостивар)
косовско-моравски (призренско-южноморавски) говор (нашински (Гора), Средска Жупа, Поморавие)
тимошко-моравски говор (Тимошко)
Югозападни говори
Северна група югозападни говори
ботевградски говор (Ботевградско и Етрополско поле)
Врачански говор (Враца)
Софийски говор (в Софийско поле на запад от Искър)
Елинпелински говор (в Софийско поле на изток от Искър)
Ихтимански говор (Ихтиманско поле, по река Марица стига до Пазарджик)
Самоковски говор (Самоков)
Централна група югозападни говори
Дупнишки говор (Дупница)
Кюстендилски говор (Кюстендилско поле)
Благоевградски говор (Благоевград)
петрички говор (Петрич, Сандански)
малашевски говор (Малешево, Пиянец, Струмица, Щип)
средномакедонски говори
битолски говор (Битоля)
велешки говор (Велес)
прилепско-мариовски говор (Неготино, Кавадарци, Мариово, Прилеп)
Крайни югозападни говори
долновардарски говори
дойрански говор (Дойран)
кукушко-воденски говор (Кукуш, Воден)
гевгелийски говор (Гевгели)
ениджевардарски говор (Енидже Вардар)
костурски говор (Ном Костур и отчасти Ном Лерин в Гърция; село Връбник и град Билища в Албания)
лерински говор (Леринско)
охридско-преспански говор (Охрид, Струга, Ресен)
дебърски говор (Дебър)
бобощенски говор (Бобощица и Дреново, край град Корча, Южна Албания)
Български говори на преселници извън пределите на българското езиково землище
Български говори в бившия Съветски съюз
Български говори в Румъния
говорът на банатските българи
българските говори във Влашко
говорът на седмоградските българи
Българските говори в Мала Азия (малоазийски българи)

Последно промяна от snowprincess на 08.03.11, 11:20, променено общо 1 път.

- snowprincess
спомням си, че с голямо удоволствие четох под игото като ученичка
на сина ми също му хареса и я прочете цялата, а дъщерята едва едва някакви задължителни откъси от немай къде
не мога да си представя, че може да не се учи
какво като е първа, задължително ли е да е несполучлива?
не много бг романи след нея са ми харесвали толкова
всъщност историческите романи оттогава ги заобичах
на сина ми също му хареса и я прочете цялата, а дъщерята едва едва някакви задължителни откъси от немай къде
не мога да си представя, че може да не се учи
- windcolours
Аз я изгълтах в училище на един дъх; помня, че цяла неделя не се отлепих от книгата. Сега не помня почти нищо.
Факт е обаче, че от Вазово време насетне са написани и много други хубави произведения, които не влизат в учебната програма. И ме е яд. Бих заменила част от старите книги с нови в учебния материал. Децата днес живеят във време, много различно от тогавашното.
Факт е обаче, че от Вазово време насетне са написани и много други хубави произведения, които не влизат в учебната програма. И ме е яд. Бих заменила част от старите книги с нови в учебния материал. Децата днес живеят във време, много различно от тогавашното.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Точно там е работата, че няма нужда и да е сполучлива.shshtt написа: не мога да си представя, че може да не се учи
И разбира се, че трябва да се учи, ако се учи само лесното за разбиране, какъв изобщо е смисълът от ученето?
Другият смисъл на това да се изучава нещо такова неразбираемо в училище - дори и да не го схванеш още тогава напълно, в съзнанието ти остава, че то е важно и че значението, тежестта му е по-особена.
Panta rhei...
Обикновено първият опит е несполучлив. Както е и с "Под игото".shshtt написа: какво като е първа, задължително ли е да е несполучлива?
Кои по-точно БГ романи не са ти харесали "толкова"?
Любопитно ми е просто какво си чела, та под игото ти е харесало повече.
Не че не трябва да се учи, изобщо не - това е първият роман в БГ литература и особено за хора, които имат по-силен интерес в областта, трябва да си е задължителен, пък и от обща култура също.
Нали ти пишеше поезия? Извинявай, понякога съм страшно разсеяна и наистина не помня кой какво защо....
ПП. Е няма да преглънта, че Димов остана едва трети в Голямото четене и толкова!
Бас държа че 90% от гласувалите за любим роман изобщо не се чели "Под игото", най-много да са прочели "Радини вълнения" в учебника, ама гласуваха - на!
аз помня само каквото ми е харесало, няма начин да установим от какво количество бг романи, защото не съм си водила читателски дневник:bigsmile:
под игото, ян бибиян,тютюн, предречено от пагане, нощем с белите коне, лице.
освен естествен роман на георги господинов други бг съвременни романи не съм чела, вероятно няма и да прочета, защото чета само онлайн.
освен естествен роман на георги господинов други бг съвременни романи не съм чела, вероятно няма и да прочета, защото чета само онлайн.
не знам защо така мислишМнемозина написа:Точно там е работата, че няма нужда и да е сполучлива.shshtt написа: не мога да си представя, че може да не се учи
И разбира се, че трябва да се учи, ако се учи само лесното за разбиране, какъв изобщо е смисълът от ученето?
Другият смисъл на това да се изучава нещо такова неразбираемо в училище - дори и да не го схванеш още тогава напълно, в съзнанието ти остава, че то е важно и че значението, тежестта му е по-особена.
на мен книгата ми хареса, защото историята беше много интересна, леко се четеше, разчувстваше ме, нощем си мислех за хората там, любих и мразех и се гордеех с този подем и българското:lol:
много положителна книга, с топло чувство си я спомням
Читателски дневник и аз не съм си водилаshshtt написа:аз помня само каквото ми е харесало, няма начин да установим от какво количество бг романи, защото не съм си водила читателски дневник:bigsmile:
Какво, искаш да кажеш, че Бойчо Огнянов е ти е по-интересен от Борис Морев?
не, никой не ми е по-интересен от друг - не мога да ги степенувам, всичките са ми любими и много различниpocti_bezobidna написа:Читателски дневник и аз не съм си водилаshshtt написа:аз помня само каквото ми е харесало, няма начин да установим от какво количество бг романи, защото не съм си водила читателски дневник:bigsmile:
Какво, искаш да кажеш, че Бойчо Огнянов е ти е по-интересен от Борис Морев?
Ами че то абсолютно всичко може да се чете и леко, но аз говорех за това, че при онзи първи прочит едва ли всичко съм разбирала. Даже не говоря за лексиката, макар че и тя никак не е маловажна.shshtt написа:не знам защо така мислишМнемозина написа:
на мен книгата ми хареса, защото историята беше много интересна, леко се четеше, разчувстваше ме, нощем си мислех за хората там, любих и мразех и се гордеех с този подем и българското:lol:
много положителна книга, с топло чувство си я спомням
Тоест със сигурност не съм разбирала почти нищо от това, което сега бих видяла. Както не съм разбирала и Йовков, и Елин Пелин.
Panta rhei...
Защото ученето на "Под игото" е повече учене по история, отколкото по литература.pocti_bezobidna написа: ПП. Е няма да преглънта, че Димов остана едва трети в Голямото четене и толкова!![]()
Бас държа че 90% от гласувалите за любим роман изобщо не се чели "Под игото", най-много да са прочели "Радини вълнения" в учебника, ама гласуваха - на!
Само не ме карай да разплитам тоя възел по-нататък.
Panta rhei...
О, недей моля!!!Мнемозина написа:Защото ученето на "Под игото" е повече учене по история, отколкото по литература.pocti_bezobidna написа: ПП. Е няма да преглънта, че Димов остана едва трети в Голямото четене и толкова!![]()
Бас държа че 90% от гласувалите за любим роман изобщо не се чели "Под игото", най-много да са прочели "Радини вълнения" в учебника, ама гласуваха - на!![]()
Само не ме карай да разплитам тоя възел по-нататък.
Изпадам в ужас при мисълта да се разплита този възел!
Ясно е - ако не смяташ Вазов се гениален и "Под игото" за велик роман си долен родоотстъпник!
прощавам ви всичко.
прощавам, че толкова пъти сте ме разсмивали до сълзи, колкото сте ме карали да мечтая
прощавам, че сте готини и свежи
прощавам, че споделяте с мен най-съкровените си мисли, но само, когато аз пожелая/прочета
прощавам ви дори, че недолюбвате дяда ви вазова, че бил ретро, а хаймани с хаймани, почитате други отлежали работи, като джак даниелс, например
прощавам, че толкова пъти сте ме разсмивали до сълзи, колкото сте ме карали да мечтая
прощавам, че споделяте с мен най-съкровените си мисли, но само, когато аз пожелая/прочета
прощавам ви дори, че недолюбвате дяда ви вазова, че бил ретро, а хаймани с хаймани, почитате други отлежали работи, като джак даниелс, например
just perfect
- Green Light
Моята съученичка говори за правоговор. Тя каза че за една директорка на училище правоговора не е пожелателен, а задължителен.snowprincess написа:ама научете веднъж за винаги, за да ви е по-лесно да ги приемате така - да аз имам тези недостатъци, но другия, който ми ги прави ги има дваж повече плюс страха да не му ги забележатGreen Light написа:Не се научи тва момиче да не затапва хората.
по този начин като затапиш, като покажаш на някого слабите места, ти мислено се издигаш над него, за да не се вижда, че се страхуваш/срамуваш точно от това
та, един от страховете на съученичката ти е да не и се смеят, че говори с диалект, ако и се присмее някой, това би я наранило много
аз говоря с мек акцент, но не само, че не се ядосвам, но и се смея на това заедно с другите
де що има е-та ги обръщам на и-та - жина, дица, матиматика... ама това го осъзнавам сега, а преди 20 години колко се присмивах на мъжа ми за неговия диалект
ето я ятовата граница не е някаква грандиозна вододелна линия, единствената разлика в двата диалекта е произношението на е/и
...
Би могло да проявим толерантност ако приемем че правоговор не съществува. Ако се съгласим, че няма правилен и неправилен начин на произнасяне на звуковете в думите на българския език, тогава не би трябвало да ни интересува как говорят хората, които учат децата ни. И най- добрите от нас тогава ще приемат недостатъците в изговора на учителите и дори ще кажат на децата си щом учителя ти говори така, то няма нищо лошо в това и ти да започнеш да говориш по този начин, нищо че е чужд на майка ти и на баща ти.
Обаче.
Правоговор съществува - това смята моята съученичка. Има такова нещо като норма и начин на говор. Тя попита къде трябва да се учи и кой, каква ще е професията на този, който ще дава пример на децата ни, с правилния изговор. Лекар ли ще е, певец ли, водопроводчик ли... какъв ще е?
- Green Light
А ти прошка не искаш ли?bead_ написа:прощавам ви всичко.
прошка искам. и брошка искам също. от новата колекция на сваровски. и искам една дъвка, ако може, щот на обяд ядох нещо, което в менюто го пишеше "зеленчуков специалитет", а се оказа чушки, патладжан и чесън.Green Light написа:А ти прошка не искаш ли?bead_ написа:прощавам ви всичко.
just perfect
Не, Мнемо, изобщо не съм съгласна с теб.Мнемозина написа:
Ами че то абсолютно всичко може да се чете и леко, но аз говорех за това, че при онзи първи прочит едва ли всичко съм разбирала. Даже не говоря за лексиката, макар че и тя никак не е маловажна.
Тоест със сигурност не съм разбирала почти нищо от това, което сега бих видяла. Както не съм разбирала и Йовков, и Елин Пелин.
Не всичко се чете леко.
Дебелянов и Ясенов се четат леко, Яворов и Славейковците са си жива мъка (за мен).
Може и да не съм разбирала Йовков в пълнота - когато съм го чела за първи път, но със сигурност е стигнал до сърцето ми, за разлика от Бойчо Огнянов
- Green Light
вълнението в час /дори по литература/ може много лесно да се предизвика. казваш "а сега извадете по един бял лист и си напишете номера отгоре" и на келешчетата им отиват сърцата в петитеGreen Light написа:Часа по литература трябва да вълнува. Без вълнение никаква "литература" не е. Да се учи Хари Потър, Властелина на пръстените, Пагане... По история да учат ЗА Под игото.
п.п. имам една диплома вкъщи пише "преподавател по литература и български език за средните училища" май. има десетки причини да не е влязла досега в употреба. едната ти я подхвана...
just perfect
- Green Light
Просто да ти е!bead_ написа:
прошка искам. и брошка искам също. от новата колекция на сваровски. и искам една дъвка, ако може, щот на обяд ядох нещо, което в менюто го пишеше "зеленчуков специалитет", а се оказа чушки, патладжан и чесън.
Според Мнемозина, след тия думи ставаш много проста. И значи са ти решени и другите ъъ задачи.
- Green Light
Кажи за правоговора, тогава, моля госпожо! Че ме нервирва Сноупринцес.bead_ написа:вълнението в час /дори по литература/ може много лесно да се предизвика. казваш "а сега извадете по един бял лист и си напишете номера отгоре" и на келешчетата им отиват сърцата в петитеGreen Light написа:Часа по литература трябва да вълнува. Без вълнение никаква "литература" не е. Да се учи Хари Потър, Властелина на пръстените, Пагане... По история да учат ЗА Под игото.
п.п. имам една диплома вкъщи пише "преподавател по литература и български език за средните училища" май. има десетки причини да не е влязла досега в употреба. едната ти я подхвана...