Амаранта написа:
Да, но според мен, основната разлика е между критика и словесна атака. В критиката винаги има нещо конструктивно (поне както аз я разбирам, де), а другото си е нещо като насилие...
Особено когато става въпрос за пари и особено когато е между две различни фирни и особено, особено когато другия мисли, че ти си му попречил критиката става почти само словесна атака. И "словесна атака" е не меко казано ами е полъх от сянката на истинската дума която трябва да употребя.
Много е кофти да те атакуват словесно. Начи има получател да речеме на услугата, има надзор, има подизпълнители и доставчици. И нещата се развалят. Всеки от тия, ама всеки един от тях иска да си получи нужното за да се оправи, всекиму някой е виновен(щото си е наистина виновен) и всеки е прав. И бесен. Правилата в дискусията са следните 1- Аз не съм виновен защото си върша работата качественои и в срок и доказателствата са такива. 2 - Вие сте виновни защото сте некадърни, закъснявате и лъжете. И евентуално 3- ти си мързелив гаден лешояд взе пари па си некадърен да си избършеш задника, ште съдя.
Аз се опитвам(не успявам но се опитвам) да излезна от тоя стереотип.
Няма кой да ме похвали, дори и да го е забелязал, понеже всичко си е за моя сметка и значи съм "длъжен" но понякога, много рядко, успявам да организирам нещата към решение след супер скандали.
Имаше един случай, е сега наскоро, свързан с мерките по Шенген, където е ясно че вече сме на фаза "търсене на виновен" нали. И поемаме нова работа, и ББ ще приема. И само изцъклени от уплах очички има наоколо. Абсолютно не става въпрос работата да се свърши, разбираш ли? Само и единствено се чете желание "искам да не съм тук, искам да не ме забележат, искам с пръст да посоча друг че е виновен". Там скандалите са единствения начин да се комуникира. Не се казва "добър ден", ами "защо вие, вашта кожа..." Аз наложих мораториум на приказките. Никой от моите нищо не говори и не отговаря на никакви обвинения. Само слушахме и си вършихме работата. На оперативките ни обиждаха непрекъснато, ние веднъж взехме думата, с идея да поемем още работа, определено в полза на всички Всичко стана в срок и си взехме парите и сме чао от там. С нула изгубени нерви.
Уплашени душички. Обиждат. Ами нека обиждат. Аз нека все така да действам, па нека ако щат да експоадират от яд срещу мене.
П.П. Описаното е по- скоро желано отколкото реалност. Но па тука съм в света на теорията. Къвто си искам такъв ще съм.