Някой да ми обясни...
Някой да ми обясни...
първата част от статията, моля. Коментарите са ясни.
струнна теория
струнна теория
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Кое точно не ти е ясно?
То едва ли бих могла да ти го обясня, но пък ми е интересно.
Според струнната теория субатомните частици са като музикални тонове, образувани от трептенето на струните на различни честоти. Ако се смени честотата, се променя и тонът. Така че физиката е наука за законите на хармонията на вибриращите струни. А Вселената е красивата симфония, която тези струни свирят. Тогава божественият замисъл, за който говори Айнщайн, е космическа музика.
Това си е абсолютно питагорейство, ето, видяхте ли? Голям кеф, а Грийн ми се чудеше, като го писах тогава...
:lol::lol:
Според струнната теория субатомните частици са като музикални тонове, образувани от трептенето на струните на различни честоти. Ако се смени честотата, се променя и тонът. Така че физиката е наука за законите на хармонията на вибриращите струни. А Вселената е красивата симфония, която тези струни свирят. Тогава божественият замисъл, за който говори Айнщайн, е космическа музика.
Това си е абсолютно питагорейство, ето, видяхте ли? Голям кеф, а Грийн ми се чудеше, като го писах тогава...
Panta rhei...
Ми дайте ми примери - нещо, чрез което да го разбера това поетическо изказване. Айнщайн използваше разни пури, близнаци и т.н. А струнните теоретици как ще стигнат до съзнанието на някой десетокласник? Хъм?Мнемозина написа:Кое точно не ти е ясно?
Това си е абсолютно питагорейство, ето, видяхте ли? Голям кеф, а Грийн ми се чудеше, като го писах тогава...:lol::lol:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Ми най лесния пример е китарата. То и за това е наречена "струнна" тази теория. Ако в един момент натиснеш точно определени струни на точно определени места и минеш с ръка през тях, получаваш акорд - имаш хармония, получава се нещо смислено и стабилно като резултат.АВе написа: Ми дайте ми примери - нещо, чрез което да го разбера това поетическо изказване. Айнщайн използваше разни пури, близнаци и т.н. А струнните теоретици как ще стигнат до съзнанието на някой десетокласник? Хъм?
По същия начин е и с вселената - представи си, че едната струна е времето, другата - материята, третата е на субатомно ниво и т.нт. Т.е. струните са всички онези взаимно свързани неща в света, които си взаимодействат, така че да се получи нещо. (Всъщност самите струни според учените не са тези груби неща, които съм изредила, а са различните видове енергия. Но това са подробности и не са нужни за осмислянето.)
Ако в даден момент всички тези струни бъдат активирани на определени честоти, се получава нещо смислено и стабилно - заражда се вселена, с правила създадени от самия акорд - вибрации, частици, време... Ако обаче Бог (природата) не успее да "натисне" точните струни се получава хаос, дисбаланс, който умира от самосебе си, защото не е стабилен - никой не иска да го "слуша". Той не може да се разпространи, защото сам по себе си е хаотичен, не създава вселена, не прави нищо освен грозен шум.
Което пък води до разразяващия се спор относно съществуването без наблюдение - има ли го или не.
Нещо такова.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аз не разбрах само тази част:
"Според струнната теория тя резонира през 11-измерно хиперпространство, защото 3-измерното не е достатъчно голямо да обедини всички сили, които движат Вселената. За да е такава, каквато е, тя трябва да е 11-измерна.
- Защо точно 11-измерна, а не 15- или 50-?
- Оказва се, че физичните закони не са стабилни в повече от 11 измерения. Има само 1 възможност за вселена. Ако се опиташ да я промениш в примерно 15-измерна, тя колабира обратно до 11 измерения. Така че според струнната теория Вселената е уникална, защото не може да е друга освен 11-измерна."
Въпреки отговора не ми стана ясно защо вселената е нестабилна при различен брой измерения, как са стигнали до този извод физиците и какво представляват останалите неизвестни измерения.
"Според струнната теория тя резонира през 11-измерно хиперпространство, защото 3-измерното не е достатъчно голямо да обедини всички сили, които движат Вселената. За да е такава, каквато е, тя трябва да е 11-измерна.
- Оказва се, че физичните закони не са стабилни в повече от 11 измерения. Има само 1 възможност за вселена. Ако се опиташ да я промениш в примерно 15-измерна, тя колабира обратно до 11 измерения. Така че според струнната теория Вселената е уникална, защото не може да е друга освен 11-измерна."
Въпреки отговора не ми стана ясно защо вселената е нестабилна при различен брой измерения, как са стигнали до този извод физиците и какво представляват останалите неизвестни измерения.
- Света вода ненапита
извинявай Вяра, не се заяждам, ама се сетих за оня виц:vyara написа:Аз не разбрах само тази част:
Един воденичар станал "експерт" в министерство и го пратили да разгледа една вятърна мелница. Обледал човека всичко, изслушал внимателн обясненията и накрая казал:
- Аз всичко разбрах. Само не разбрах откъде влиза водата?...
та и ти... разбрала си всичко, само началото края и по-голямата част от средата...
всъщност, за да ти се отговори на въпросите, ще трябва да ти дадат да изчетеш една камара дебели, пълни с формули научни книги...
просто тук научно-популярно предлагат изводите, т.е. крайните резултати...
а твоите въпроси са предимно нейде от "средата" на изследванията...
ох, надявам се, че си ме разбрала...
п.п. и не ми се сърди да вица. просто ми дойде под пръстите...
Виж подводницата!
Аве, аз понеже гледам едно предаване по руската за ясновидци и ги наблюдавам от дълго време, а и понеже съм попрочела това-онова, мога да дам някакъв пример.
Чувал си, че мозъкът на човека излъчва вълни с различна честота. При усилен умствен труд или нормално ежедневие тези вълни са в диапазона 14-40 Hz.
В състояние на медитация, релаксация и други подобни състояние, т.е. когато липсва напрежение, стрес и прочие, вълните, излъчени от мозъка ни са в диапазона 8-14 Hz. Това са така наречените алфа вълни. В подобно състояние човек може да въздейства на ума и тялото си - например да се очиства от лоши емоции, да лекува тялото си и изобщо да се хармонизира (тази дума е ключова в статията) с Вселената.
Следващият диапазон, който учените посочват е от 4 до 8 Hz. Това са тета вълните. При тях съзнанието е на една много специфична честота между будността и съня. Това състояние е нестабилно и краткотрайно. Всеки го е изпитвал и се сеща за какво говоря.
Делта състоянието - от 1 до 4 Hz е състоянието на дълбок сън.
Забелязала съм, когато съм наблюдавала тези екстрасенси (а между тях има изумителни хора, които имат изумителни способности), че преди да "извлекат" информация, те задължително се настройват. При това непременно трябва да имат вещ, снимка, жив контакт, някаква нишка, която да уловят и която да ги отведе до отговора. Когато влязат в такова състояние, дишането им става по-дълбоко, говорят си с водещия, но си личи, че виждат неща от други "измерения". Другите измерения не са другаде. Те са тук и съществуват едновременно. Заведени на мястото на някакво събитие, те го описват с невероятни детайли и го виждат сякаш се случва в момента. По същия начин виждат и миналите събития.
С този пример искам да кажа, че измеренията, до които ние като човеци с нашите специфично устроени мозъци можем да се докоснем са в зависимост от вълните, които излъчваме и на които се настройваме. Повечето от нас не са в състояние да променят тези вълни и да се добират до дадена информация. Но други го умеят.
Чувал си, че мозъкът на човека излъчва вълни с различна честота. При усилен умствен труд или нормално ежедневие тези вълни са в диапазона 14-40 Hz.
В състояние на медитация, релаксация и други подобни състояние, т.е. когато липсва напрежение, стрес и прочие, вълните, излъчени от мозъка ни са в диапазона 8-14 Hz. Това са така наречените алфа вълни. В подобно състояние човек може да въздейства на ума и тялото си - например да се очиства от лоши емоции, да лекува тялото си и изобщо да се хармонизира (тази дума е ключова в статията) с Вселената.
Следващият диапазон, който учените посочват е от 4 до 8 Hz. Това са тета вълните. При тях съзнанието е на една много специфична честота между будността и съня. Това състояние е нестабилно и краткотрайно. Всеки го е изпитвал и се сеща за какво говоря.
Делта състоянието - от 1 до 4 Hz е състоянието на дълбок сън.
Забелязала съм, когато съм наблюдавала тези екстрасенси (а между тях има изумителни хора, които имат изумителни способности), че преди да "извлекат" информация, те задължително се настройват. При това непременно трябва да имат вещ, снимка, жив контакт, някаква нишка, която да уловят и която да ги отведе до отговора. Когато влязат в такова състояние, дишането им става по-дълбоко, говорят си с водещия, но си личи, че виждат неща от други "измерения". Другите измерения не са другаде. Те са тук и съществуват едновременно. Заведени на мястото на някакво събитие, те го описват с невероятни детайли и го виждат сякаш се случва в момента. По същия начин виждат и миналите събития.
С този пример искам да кажа, че измеренията, до които ние като човеци с нашите специфично устроени мозъци можем да се докоснем са в зависимост от вълните, които излъчваме и на които се настройваме. Повечето от нас не са в състояние да променят тези вълни и да се добират до дадена информация. Но други го умеят.
Мерси за отговора, но той не ми е полезен. Надявам се поне на теб да ти е бил полезен.Додю Додев написа:извинявай Вяра, не се заяждам, ама се сетих за оня виц:vyara написа:Аз не разбрах само тази част:
Един воденичар станал "експерт" в министерство и го пратили да разгледа една вятърна мелница. Обледал човека всичко, изслушал внимателн обясненията и накрая казал:
- Аз всичко разбрах. Само не разбрах откъде влиза водата?...
та и ти... разбрала си всичко, само началото края и по-голямата част от средата...
всъщност, за да ти се отговори на въпросите, ще трябва да ти дадат да изчетеш една камара дебели, пълни с формули научни книги...
просто тук научно-популярно предлагат изводите, т.е. крайните резултати...
Ами точно с това поетическо изказвате хуманитарно устроеният ти мозък не би трябвало да има проблеми.АВе написа:Ми дайте ми примери - нещо, чрез което да го разбера това поетическо изказване. Айнщайн използваше разни пури, близнаци и т.н. А струнните теоретици как ще стигнат до съзнанието на някой десетокласник? Хъм?Мнемозина написа:Кое точно не ти е ясно?
Това си е абсолютно питагорейство, ето, видяхте ли? Голям кеф, а Грийн ми се чудеше, като го писах тогава...:lol::lol:
А иначе всяка една теория може да стигне до всяко (сравнително отворено) съзнание, когато самата тя се е самоизяснила достатъчно.
Panta rhei...
Re: Някой да ми обясни...
АВе написа:първата част от статията, моля. Коментарите са ясни.
струнна теория
Аве, аз чета разни неща, които не ми помагат да обяснявам по-добре, но пък ме карат да разсъждавам с някакви обобщения. Според мен науката вижда, че светът е повече от логиката (има и духовност, и геометрия, физика и т.н, както и отношение между тях), защото иначе забива в детайли. И съответно търси Едното, за което на изток се казва, че Всичко е едно. Квантовата физика е почти до това да обоснове, че "Каквото е горе, такова е и долу" - въобще незападна философия. Казвам почти, защото за да открием как работи вятърната мелница от вица на Айвън наистина се питаме откъде влиза водата и опитваме да напаснем парчета от научно известното върху матрица от неизвестно. А работещият модел би бил съпоставяне на парченца от изученото на микро-ниво с това на макро и попълване на празнините. Изпростено казано.. ако се промени комбинацията в ДНК-то се ражда нещо ново (акорд / същество..зависи за кое ниво става дума). Пък като му наслагаш и среда, в която съществува (околна, социална..) ..и ето това е Вселената (по обяснението на Маггот - ражда се човек или се ражда мутант, който не може да оцелее). Сега това същество-вселена дали е родено от Адам, пък дали има женски такива от реброто му ..това е въпрос на следващо изследване. Може да е кал с живот дошъл от Неговото (на Едното) дихание. А най-най-най-голямото нещо е дишащо - вдишва (раждат се вселена/вселени)..после издишва и пак така.. И диша хармонично сигурно. Струнно хармонично. Може би.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Додю Додев написа:*****vyara написа:Аз не разбрах само тази част:
...просто тук научно-популярно предлагат изводите, т.е. крайните резултати...
ми ха дано пък да са открили всички физични закони, че и сили и кога са нестабилни, че да правят извод кога колабира.
това бих го прочела с интерес.
- Света вода ненапита
Semiramis написа: *****
...просто тук научно-популярно предлагат изводите, т.е. крайните резултати...
ми ха дано пък да са открили всички физични закони, че и сили и кога са нестабилни, че да правят извод кога колабира.
това бих го прочела с интерес.[/quote]
ей, заядлицо!
да съм споменал, че са открили всички физични закони?
просто показват, в свит и разбираем вариант, какво са открили до тук...
ясно се вижда, че има още много да се кОпа...
ама... дали, пък не живеем в наистина интересно, от гледна точка на науката време?
и още един въпрос ме мъчи...
като толкова много напредна физиката и ни даде утре "ключовете" към Вселената, дали ние, като хора, сме готови, социално и псхологически, да ги получим, м?
или просто ще си пренесем "скъсаната черга" в по-голямо пространство...
Виж подводницата!
То тва малко като туршията - слагаш камби, зеле, зелени доматчета, морковки, карфиолче, слагаш и някакви съставки дето да направят манджата вкусна и си готов. Ама сред тия съставки, ако не ги прецениш като хората и сложиш нещо отгоре (произхождащо от предните - например Арсен) цялата туршия се сгрухва и не може да се яде.vyara написа:Аз не разбрах само тази част:
Демек - всички измерения над тези 11 са нещо като производни и ако вкараш само едно отгоре то започва да се конкурира с другите от които е съставено и води до колапс на цялата структура.
Виж, как са изчислили, че са 11 вече си е въпрос на сложна математика и физика, до които съзнанието ми още не е дорасло.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
що биеш негрите сега!Додю Додев написа:ей, заядлицо!Semiramis написа:
ще се посмея на вица, но то и обяснението е такова...
това бих го прочела с интерес.
да съм споменал, че са открили всички физични закони?
просто показват, в свит и разбираем вариант, какво са открили до тук...
ясно се вижда, че има още много да се кОпа...
ама... дали, пък не живеем в наистина интересно, от гледна точка на науката време?
и още един въпрос ме мъчи...
като толкова много напредна физиката и ни даде утре "ключовете" към Вселената, дали ние, като хора, сме готови, социално и псхологически, да ги получим, м?
или просто ще си пренесем "скъсаната черга" в по-голямо пространство...
така ме чети, що иначе
хехе...по въпросът, който те мъчи...виж в статията сравнението с мравките. Споко, няма да ги разберем още.
Ма пък надолу в статията...
Като се поупражняваме..да пускаме електрошок с лечебна цел (в случая със на Земята - с нАучна) ..след време ще разберем, че е зверско.
ахам.vyara написа:Ти четеш ли я?Semiramis написа:и Блаватска някой да чете случайно?
ма няма да ми стигне 1 живот, за да я разбирам и коментирам.
щото тя самата съпоставя сто хиляди неща, а аз като тръгна да съпоставям моите си по нейните и ...обратното.
не обичам готовите рецепти.
но да. чета я и смятам, че никак не е луда.
хехе...готино обяснение. ама аз си мислех че може да има начин да се нагласят 13 измерения по-нататък.maggot написа: То тва малко като туршията - слагаш камби, зеле, зелени доматчета, морковки, карфиолче, слагаш и някакви съставки дето да направят манджата вкусна и си готов. Ама сред тия съставки, ако не ги прецениш като хората и сложиш нещо отгоре (произхождащо от предните - например Арсен) цялата туршия се сгрухва и не може да се яде.
Демек - всички измерения над тези 11 са нещо като производни и ако вкараш само едно отгоре то започва да се конкурира с другите от които е съставено и води до колапс на цялата структура.
Виж, как са изчислили, че са 11 вече си е въпрос на сложна математика и физика, до които съзнанието ми още не е дорасло.
Примерно по ..е такава рецепта.
"Числата на Фибоначи безспорно са част от естествената хармония, която е приятно да се усеща, приятно изглежда и даже приятно звучи.
Музиката е основана на 8-степенна октава, като 1, 3, и 5-та нота създават основата на всички акорди. Благозвучните, хармонични акорди не са случайни. Най-важните хармонично звучащи интервали могат да се получат с помощта на отношенията на числата 1, 2, 3, 4. Ако дължината на струната или дължината на флейтата се намали двойно, то тонът им ще се повиши с една октава. Ако ги намалим в съотношение 3:2 или 4:3, то на това ще съответстват музикалните интервали квинта или кванта. Когато струните са три, хармоничният акорд се получава, когато съотношението на дължините на тези струни са близки към 3:4:6.
На пианото, октавата е представена от 8 бели клавиши и 5 черни - всичко 13. Не е случайно, че музикалната хармония, която, като че ли, носи най-голямо удоволствие, е мажорното шестзвучие. Нотата Е (ми*) звучи като съотношение 0.625 към нотата С (до*). Само на 0.006966 повече от точното Златно сечение, съотношенията на мажорното шестзвучие предизвикват приятни колебания в охлюва на вътрешното ухо - орган, който едва ли случайно има форма на логаритмична спирала.
разсъждавам си.
Но аз пък от туршии май разбирам повече отколкото от музика
Какво си чела от нея?Semiramis написа:ахам.vyara написа:Ти четеш ли я?Semiramis написа:и Блаватска някой да чете случайно?
ма няма да ми стигне 1 живот, за да я разбирам и коментирам.
щото тя самата съпоставя сто хиляди неща, а аз като тръгна да съпоставям моите си по нейните и ...обратното.
не обичам готовите рецепти.
но да. чета я и смятам, че никак не е луда.
Никак не е като туршията. При нея зеленчуците си седят поотделно.maggot написа:То тва малко като туршията - слагаш камби, зеле, зелени доматчета, морковки, карфиолче, слагаш и някакви съставки дето да направят манджата вкусна и си готов. Ама сред тия съставки, ако не ги прецениш като хората и сложиш нещо отгоре (произхождащо от предните - например Арсен) цялата туршия се сгрухва и не може да се яде.vyara написа:Аз не разбрах само тази част:
защо ме разпитваш такаvyara написа:Какво си чела от нея?
космо- и антропогенезис, без изидата, разни статии
но не мога да я чета по реда, по който е писала.
преди години почнах 1 нейна книга и я захвърлих
после се върнах ..после от средата и така.
казала съм си, че колкото разбера в тоя живот - толкова
то пък да не е казано, че всичко може и трябва да се научи
интересна ми е като логика и като широта
голямо й е Едното.
Защото се зачетох веднъж в Тайната доктрина, а Разбулената Изида отдавна се каня да си я сваля у дома, но все не ми остава време от четене на нещо друго.Semiramis написа:защо ме разпитваш такаvyara написа:Какво си чела от нея?
космо- и антропогенезис, без изидата, разни статии
но не мога да я чета по реда, по който е писала.
преди години почнах 1 нейна книга и я захвърлих
после се върнах ..после от средата и така.
казала съм си, че колкото разбера в тоя живот - толкова
то пък да не е казано, че всичко трябва да се научи
интересна ми е като логика и като широта
На мен също ми е интересна.
vyara написа:.......
Гледай на туршията като на едно неразривно цяло, не се взирай в отделния резен морков.vyara написа: Никак не е като туршията. При нея зеленчуците си седят поотделно.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
What is a dimension?
Dimensions are really just the number of co-ordinates we need to describe things. We can compare this to a tightrope walker travelling along a rope. For the acrobat there is only one dimension – forwards or backwards, and we can state her or his position with just one number. But if we look on a smaller level, for an ant crawling about on the rope there would be two dimensions of travel: we’d need to know how far around the rope it is, as well as how far along. If we zoom in even further, for atoms inside the rope, the world would be in three dimensions, the x, y and z of everyday coordinates. Who is to say that as we go smaller and smaller the number of directions to travel in, the number of dimensions, does not increase even further?
http://cms.web.cern.ch/cms/Physics/String/index.html
Dimensions are really just the number of co-ordinates we need to describe things. We can compare this to a tightrope walker travelling along a rope. For the acrobat there is only one dimension – forwards or backwards, and we can state her or his position with just one number. But if we look on a smaller level, for an ant crawling about on the rope there would be two dimensions of travel: we’d need to know how far around the rope it is, as well as how far along. If we zoom in even further, for atoms inside the rope, the world would be in three dimensions, the x, y and z of everyday coordinates. Who is to say that as we go smaller and smaller the number of directions to travel in, the number of dimensions, does not increase even further?
http://cms.web.cern.ch/cms/Physics/String/index.html
Блажени са бедните духом
почти безобидна, нали знаеш английски?
и искаше нещо в няколко странички
прочети всички линкове, които са вляво-съвет
http://cms.web.cern.ch/cms/Physics/Stan ... index.html
...
а за струнната теория не съм чела нищо, това което чета от сайтове като този ми е достатъчно за момента...

и искаше нещо в няколко странички
прочети всички линкове, които са вляво-съвет
http://cms.web.cern.ch/cms/Physics/Stan ... index.html
...
а за струнната теория не съм чела нищо, това което чета от сайтове като този ми е достатъчно за момента...
Блажени са бедните духом
Много ми липсва Карл Сейгън. Беше в състояние да обясни най-сложното нещо с прости човешки думи, така че всеки да го разбере. 
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- Света вода ненапита
Ъъъ, това откъде го взе?Semiramis написа: хехе...готино обяснение. ама аз си мислех че може да има начин да се нагласят 13 измерения по-нататък.
Примерно по ..е такава рецепта.
"Числата на Фибоначи безспорно са част от естествената хармония, която е приятно да се усеща, приятно изглежда и даже приятно звучи.
Музиката е основана на 8-степенна октава, като 1, 3, и 5-та нота създават основата на всички акорди. Благозвучните, хармонични акорди не са случайни. Най-важните хармонично звучащи интервали могат да се получат с помощта на отношенията на числата 1, 2, 3, 4. Ако дължината на струната или дължината на флейтата се намали двойно, то тонът им ще се повиши с една октава. Ако ги намалим в съотношение 3:2 или 4:3, то на това ще съответстват музикалните интервали квинта или кванта. Когато струните са три, хармоничният акорд се получава, когато съотношението на дължините на тези струни са близки към 3:4:6.
На пианото, октавата е представена от 8 бели клавиши и 5 черни - всичко 13. Не е случайно, че музикалната хармония, която, като че ли, носи най-голямо удоволствие, е мажорното шестзвучие. Нотата Е (ми*) звучи като съотношение 0.625 към нотата С (до*). Само на 0.006966 повече от точното Златно сечение, съотношенията на мажорното шестзвучие предизвикват приятни колебания в охлюва на вътрешното ухо - орган, който едва ли случайно има форма на логаритмична спирала.
разсъждавам си.
Но аз пък от туршии май разбирам повече отколкото от музика:lol:
Защото хич не е точно, а не става и ясно за нормалния читател как всъщност тия истории с клавишите се връзват с Фибоначи.
Panta rhei...
от тук и на други места го имаМнемозина написа:Ъъъ, това откъде го взе?Semiramis написа: разсъждавам си.
Защото хич не е точно, а не става и ясно за нормалния читател как всъщност тия истории с клавишите се връзват с Фибоначи.
как е точно? интересно ми е
Ами просто е доста несвързано и неточно.Semiramis написа:от тук и на други места го имаМнемозина написа:Ъъъ, това откъде го взе?Semiramis написа: разсъждавам си.
как е точно? интересно ми е
а кой каза, че пък е за нормален читател това (което пиша)
Октавата не е от клавиши, а как ще се раздели на тонове и какви ще са интервалите между тях - това е в зависимост от много неща и има много варианти, защото музиката всъщност не е само една. И при Питагор октавата не се е деляла така, както днес се дели на пианото. Тоест днешното пиано би звучало ужасно фалшиво на Питагор - пък точно при него математическата страна на тия съзвучия е била много по-важна.
Такова понятие като "мажорно шестзвучие" няма.
Съотношението 3:4:6, не че разбирам от математика, но не е от редицата на Фибоначи също така, и не разбирам какво ми се показва с него. Нито пък със съотношенията 1, 2, 3, 4 - които също не са от тая редица, пък нали за нея се говори.
Съотношенията имат значение, разбира се, но далеч не само в разликите между тоновете, а и на много други нива. А и така показани... на теб нещо стана ли ти ясно, като не си нормален читател?
И така нататък.
Да се покаже къде точно в музиката се използва Фибоначи се иска доста по-дълбоко познаване на материята. Аз лично не бих посмяла да обяснявам такива неща. Може би само за златното сечение в областта на формата. И пак доста бих си помислила.
Panta rhei...
Мнемозина написа: Ами просто е доста несвързано и неточно.
Октавата не е от клавиши, а как ще се раздели на тонове и какви ще са интервалите между тях - това е в зависимост от много неща и има много варианти, защото музиката всъщност не е само една. И при Питагор октавата не се е деляла така, както днес се дели на пианото. Тоест днешното пиано би звучало ужасно фалшиво на Питагор - пък точно при него математическата страна на тия съзвучия е била много по-важна.
Такова понятие като "мажорно шестзвучие" няма.
Съотношението 3:4:6, не че разбирам от математика, но не е от редицата на Фибоначи също така, и не разбирам какво ми се показва с него. Нито пък със съотношенията 1, 2, 3, 4 - които също не са от тая редица, пък нали за нея се говори.
Съотношенията имат значение, разбира се, но далеч не само в разликите между тоновете, а и на много други нива. А и така показани... на теб нещо стана ли ти ясно, като не си нормален читател?
И така нататък.
Да се покаже къде точно в музиката се използва Фибоначи се иска доста по-дълбоко познаване на материята. Аз лично не бих посмяла да обяснявам такива неща. Може би само за златното сечение в областта на формата. И пак доста бих си помислила.
а това по-вярно ли е? www.zidari.org/gradeji_1/ros_1_2006.doc
"Известно е че максималната сила на звука, която предизвиква болезнено чувство е 130db. Ако тази стойност разделим на 1,618 ще получим 80db сила на звука съответствуваща на човешкия вик, а разделена още веднаж на златната пропорция се получава 50db- силата на човешкия говор. 20db силата на шепота на човешкия говор се получава при деленето на квадрата на златнана пропорция 2,618. Следователно златното сечение присъства при формирането на всички прагове на звуково въприемане.
Очевидно е че могат да се открият и други закономерности в които участват числата от редицата на Фибоначи.
В съвременното пиано в една октава черните клавиши са 5 а белите са 8; (от до –ре (голяма секунда) има три клавиша и 1 тон или 2 полутона, от до –ми (голяма терца) има 5 клавиша и 2 тона или 4 полутона, от до-сол (чиста квинта) има 8 клавиша и 3,5 тона 7 полутона и т.н.). "
Последния ти абзац го разбрах много добре.
Но в този ред на мисли се чудя има ли въобще смисъл да се мисли за струнната теория. И за теория на всичкото. Също и за всякакви теории при условие, че човек не може да разбира от всичко и да си го свърже. Някъде трябва да се огруби. Агностицизъм?
А всъщност казвах, че при струнна теория може би трябва да се търси брой на измеренията, който да е от редицата на Фибоначи.
струните пак са от наща гледна точка
е затова не можеш да разбереш идеята
ние сме свикнали- 3 пространствени разположения и 1 времево
тва е
а струните освен, дето имат флуктуации докат вибрират у 3-те пространствени и едното времево, може и да се усукват
да се удължават и скъсяват, барабар с ускоренията по тия 3 пространствени и 1 времева ос
и за да минеш от струна на струна, вместо да идеш до грифа дет ги опъва и да се прекачиш,
можеш просто да ги огънеш и да прескочиш щот са близо
ама дали ще си уцелил баш момента дет искаш а се прикачиш...щот има и линейно разширение/скъсяване по остта на времето
еле ко почнеш а ги огъваш и усукваш една у друга докато трептят
е затова не можеш да разбереш идеята
ние сме свикнали- 3 пространствени разположения и 1 времево
тва е
а струните освен, дето имат флуктуации докат вибрират у 3-те пространствени и едното времево, може и да се усукват
да се удължават и скъсяват, барабар с ускоренията по тия 3 пространствени и 1 времева ос
и за да минеш от струна на струна, вместо да идеш до грифа дет ги опъва и да се прекачиш,
можеш просто да ги огънеш и да прескочиш щот са близо
ама дали ще си уцелил баш момента дет искаш а се прикачиш...щот има и линейно разширение/скъсяване по остта на времето
еле ко почнеш а ги огъваш и усукваш една у друга докато трептят
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
не говориш на мен, но съм съгласна, Льотчик

и трябва да си луд за да експериментираш с минаване от струна в струна ако не знаеш какво правиш, щото като се усучат може си останеш..не е ясно къде.
и още по-луд за да кажеш пък как се скача от една на друга на някакви, които ще се учат да свирят.
това се прави при липса на съседи или с добра шумоизолация.
и за собствено добро.
ученето де.
може да не се съгласиш.
може и Айнщайн да е разбрал, ма да е решил, че не си струва да го говори накрая.

и трябва да си луд за да експериментираш с минаване от струна в струна ако не знаеш какво правиш, щото като се усучат може си останеш..не е ясно къде.
и още по-луд за да кажеш пък как се скача от една на друга на някакви, които ще се учат да свирят.
това се прави при липса на съседи или с добра шумоизолация.
и за собствено добро.
ученето де.
може да не се съгласиш.
може и Айнщайн да е разбрал, ма да е решил, че не си струва да го говори накрая.
Това в линка е значително по добро, но пък точно тук за октавата пак мога да се заяждам - по принцип в най-разпространената днешна система тоновете от една октава са 12. 13-тият (октавното повторение) - вече се брои към следващата. Така че точно тук.. абе няма нужда от това, прекалено спекулативно е.Semiramis написа:
а това по-вярно ли е? www.zidari.org/gradeji_1/ros_1_2006.doc
"Известно е че максималната сила на звука, която предизвиква болезнено чувство е 130db. Ако тази стойност разделим на 1,618 ще получим 80db сила на звука съответствуваща на човешкия вик, а разделена още веднаж на златната пропорция се получава 50db- силата на човешкия говор. 20db силата на шепота на човешкия говор се получава при деленето на квадрата на златнана пропорция 2,618. Следователно златното сечение присъства при формирането на всички прагове на звуково въприемане.
Очевидно е че могат да се открият и други закономерности в които участват числата от редицата на Фибоначи.
В съвременното пиано в една октава черните клавиши са 5 а белите са 8; (от до –ре (голяма секунда) има три клавиша и 1 тон или 2 полутона, от до –ми (голяма терца) има 5 клавиша и 2 тона или 4 полутона, от до-сол (чиста квинта) има 8 клавиша и 3,5 тона 7 полутона и т.н.). "
Последния ти абзац го разбрах много добре.ясно. Порових.
Но в този ред на мисли се чудя има ли въобще смисъл да се мисли за струнната теория. И за теория на всичкото. Също и за всякакви теории при условие, че човек не може да разбира от всичко и да си го свърже. Някъде трябва да се огруби. Агностицизъм?
А всъщност казвах, че при струнна теория може би трябва да се търси брой на измеренията, който да е от редицата на Фибоначи.
Искам да ти припомня прословутия пример с телефонната будка и Хеопсовата пирамида на любимият ми Алие при Еко.
Изобщо с цялото Махало: когато търсиш нещо, го намираш навсякъде. И някъде наистина го има, но не навсякъде.
Има смисъл, разбира се. Само че това само чрез философията може да се обясни някак. Не знам дали ще успея.
И да не забравяме, че всички всеобщи теории са временно такива - докато се открие следващата по-всеобща. Много е хубаво.
Но когато бъде открита някаква такава всеобща теория, тя първо се отразява на философията (ако не е породена от нея вече) - което ще рече на мисленето изобщо - и заработва в много други области на знанието и ги променя. Дарвинизмът е пример за такова нещо. Десетилетия и десетилетия след него са се търсели произходи, генеалогии и какво ли не от този сорт. Днес това до голяма степен се отрича, но то си е било парадигма - както и да го гледаш.
Бях писала тук, ама теб те нямаше - четох едно нещо, което правеше връзка между точно тая струнна теория и "Тимей" на Платон, там също светът бил от 11 измерения. Тоест не го четох, а го слушах - все ще ми попадне и написано и ще ти го изпратя.
Тоест... как? Измеренията са или 1, или 2, или 3, или 5, или 8, или 13? Ами няма 4, ние значи сега сме извън вселената.
Panta rhei...
ох. има 4, но логиката е по-друга.Мнемозина написа: Това в линка е значително по добро, но пък точно тук за октавата пак мога да се заяждам - по принцип в най-разпространената днешна система тоновете от една октава са 12. 13-тият (октавното повторение) - вече се брои към следващата. Така че точно тук.. абе няма нужда от това, прекалено спекулативно е.
Искам да ти припомня прословутия пример с телефонната будка и Хеопсовата пирамида на любимият ми Алие при Еко.
Изобщо с цялото Махало: когато търсиш нещо, го намираш навсякъде. И някъде наистина го има, но не навсякъде.
Има смисъл, разбира се. Само че това само чрез философията може да се обясни някак. Не знам дали ще успея.
И да не забравяме, че всички всеобщи теории са временно такива - докато се открие следващата по-всеобща. Много е хубаво.
Но когато бъде открита някаква такава всеобща теория, тя първо се отразява на философията (ако не е породена от нея вече) - което ще рече на мисленето изобщо - и заработва в много други области на знанието и ги променя. Дарвинизмът е пример за такова нещо. Десетилетия и десетилетия след него са се търсели произходи, генеалогии и какво ли не от този сорт. Днес това до голяма степен се отрича, но то си е било парадигма - както и да го гледаш.
Бях писала тук, ама теб те нямаше - четох едно нещо, което правеше връзка между точно тая струнна теория и "Тимей" на Платон, там също светът бил от 11 измерения. Тоест не го четох, а го слушах - все ще ми попадне и написано и ще ти го изпратя.
Тоест... как? Измеренията са или 1, или 2, или 3, или 5, или 8, или 13? Ами няма 4, ние значи сега сме извън вселената.
Карам отдолу нагоре. Ще чакаме да открият наистина струнната теория официално и да влезе в учебниците неевклидова геометрия. Или нещо по-добро. Може би философията вече отразява някаква всеобща теория външно разпиляна? Да..въпрос на зрителен ъгъл, гледна точка и пр. Не се заяждаш за октавите, щото нямаш опонент
Като ми остане време ще поровя за това, което си писала за Платон/струнна теория, мерси.
О, не че съм писала нещо кой знае какво, но просто да видиш какви странни връзки могат да се правят с философията.Semiramis написа:
ох. има 4, но логиката е по-друга.то да не е само Фибоначи. Това е от квадрата
Как пък ще да не сме?! И четвърто да не е като можем и времево да скачаме?
Карам отдолу нагоре. Ще чакаме да открият наистина струнната теория официално и да влезе в учебниците неевклидова геометрия. Или нещо по-добро. Може би философията вече отразява някаква всеобща теория външно разпиляна? Да..въпрос на зрителен ъгъл, гледна точка и пр. Не се заяждаш за октавите, щото нямаш опонентНа мен числата си ми излизат.
Като ми остане време ще поровя за това, което си писала за Платон/струнна теория, мерси.
Ама виж го де, то от Питагор през "Тимей" към Хермес Трисмегист пътят не е много далечен, и оттам - до Блаватска. Може да ти хареса.
Аааа, добре.
Важно е да сме на точните места в точните времена, колкото и да са.
И аз отзад напред
Panta rhei...
Ах, ах, не мога да се въздържа да не копи-пейстна откъса, защото ми е много любим и на мен.Мнемозина написа:
Мнооого е готин Алие!
Сори към останалите, не много кратко, но е забавно, нищо, че е извадено от контекста на останалата част на действието.
— Навярно вашият автор твърди, че височината на Хеопсовата пирамида е равна на квадратния корен от числото, получено при пресмятане на повърхността на всяка от стените. Естествено, размерите са дадени в стъпки, които са по-близки до египетските и еврейските лакти, отколкото до метрите, защото метърът е абстрактна мярка, измислена в новото време. Египетският лакът, обърнат в стъпки, прави 1,728. Ако нямаме обаче точната височина, можем да си послужим с така наречения пирамидион: малката пирамида, която поставяли на върха на голямата пирамида и която представлявала нейния връх. Била е от злато или друг метал, който да блести на слънцето. Сега вземете височината на малката пирамида, умножете я по височината на цялата пирамида, след това умножете полученото по десет на пета и получавате дължината на екватора. Но това не е всичко: ако вземете обиколката на основата и я умножите по двадесет и четири на трета, делено на две, получавате средния радиус на земята. Освен това площта, заета от основата на пирамидата, умножена по 96 по 10 на осма степен, дава сто деветдесет и шест милиона осемстотин и десет хиляди квадратни мили, което съответствува на повърхността на земното кълбо. Така ли е?
Белбо изразяваше обикновено смайването си с един израз, който бе научил във Филмотеката от оригиналната версия на „Янки Дудъл красавец“ с Джеймс Кени: „I am flabbergasted!“[218]. Употреби го и този път. Явно Алие знаеше добре и разговорния английски, защото не успя да скрие задоволството си, без да се срамува от тази си проява на самолюбие.
— Драги приятели — каза, когато въпросният господин, чието име не зная, предлага една компилация върху тайната на пирамидите, той не може да каже нищо по-различно от това, което вече знаят и децата. Щях да се изненадам, ако беше написал нещо ново.
— Значи този господин — намеси се Белбо, казва чисто и просто познати истини?
— Истини ли? — засмя се Алие, отваряйки отново кутията със своите странни и прекрасни пури. — Quid est veritas[219], както казваше един мой познат отпреди много години. В известен смисъл става дума за куп глупости. Само като начало, ако се разделят точните размери на основата на точната височина, умножена по две, като се включат и десетичните знаци, получава се не числото Пи, а 3,1417254. Разликата е малка, но важна. Между другото един ученик на Пиаци Смит, Флайндърс Питри, който впрочем се е занимавал и с измерването на Стоунхендж, твърди, че веднъж изненадал маестрото да пили гранитните блокове в стаята на фараона, за да му излязат сметките… Навярно са клюки, но на Пиаци Смит не може да се вярва изцяло. Достатъчно е човек да го е виждал как си връзва вратовръзката. И все пак между множеството глупости има и някои неоспорими истини. Бихте ли дошли до прозореца, господа?
Разтвори с театрален жест прозореца, покани ни да погледнем навън и ни показа в далечината, на ъгъла на уличката и булеварда, една дървена будка от тези, в които обикновено се продават лотарийни билети.
— Ако желаете, господа — каза, — можете да отидете да измерите тази будка. Ще видите, че дължината на предната част е 149 сантиметра, иначе казано, една стомилиардна част от разстоянието между Земята и Слънцето. Височината в задната част, разделена на широчината на прозореца, дава 176:56=3,14. Височината на предната част е 19 дециметра, тоест се равнява на броя на годините от гръцкия лунен цикъл. Сборът на височините на двата предни и на двата задни ръба е 190х2+176х2=732, което е годината на победата при Поатие[220]. Ширината на дъската отпред е 3,10 сантиметра, ширината на рамката на прозореца е 8,8 сантиметра. Като заменим вътрешните цифри със съответствуващите им букви от азбуката, получаваме С10Н8, което е химическата формула на нафталина.
— Невероятно! — възкликнах. — Вие ли го открихте?
— Не, отвърна Алие. — Друга подобна будка е измерил някой си Жан-Пиер Адан. Предполагам, че всички лотарийни будки са с приблизително еднакви размери. С числата човек може да прави каквото си иска. Ако взема например свещеното число 9 и искам да получа 1314, годината на изгарянето на Жак дьо Моле — велика дата за хора като мен, които се обявяват за поклонници на Тамплиерската традиция, какво правя? Умножавам 9 по 146, съдбоносна година за разрушаването на Картаген. А как стигам до резултата? Разделям 1314 на две, после на три и т.н., докато не намеря подходяща дата. Бих могъл също така да разделя 1314 на 6,28, тоест на удвоеното число Пи, и ще получа 209. Може, защото това е и годината, когато Атал I, цар на Пергам, се възкачва на трона. Доволни ли сте?