Мъни, мъни....

Все същите
Аватар
windcolours

Мъни, мъни....

Мнение от windcolours »

В сградата на Централната баня в София, понастоящем музей, има интересна интерактивна изложба '''Парите разказват". Ако по врме на празниците ви писне от пиене, ядене и мързел- прескочете дотам и ще научите ценни и малкоизвестни факти за хората, изобразени на българските банкноти.:-)

http://www.btv.bg/videos/novini/video/1 ... azvat.html

"Ако досега не сте се вглеждали внимателно в българските банкноти, то след като посетите изложбата "Парите разказват" със сигурност ще го направите. Защото там ще видите неща, които може би не подозирате, че ги има по банкнотите ни.

Благодарение на историческия музей в Свищов в Софийската централна баня е показан часовникът на Алеко Константинов, който той е носил в деня на убийството му. Има го на гърба на банкнотата от 100 лева, на която е Алеко. Ще видите телескопа на Петър Берон, който всъщност се забелязва лесно на банкнотата от 10 лева. В действителност той е огромен, дължината му е повече от 2 метра. Ще си дадете сметка, че на българските пари има и една жена. Ако се вгледате добре, на гърба на 50 лева, на които е Пенчо Славейков, ще откриете образа на неговата любима - поетесата Мара Белчева.

Ето какво разказва Юрий Вълковски - един от авторите на изложбата: "При Пенчо Славейков това, което искахме да направим, е да сложим акцент върху любовта му с Мара Белчева. В изложбата тя е представена чрез картичките, които са си разменяли, чрез единствената им обща снимка. Много е странно, или по някакъв начин показателно, че тя е направена на смъртния одър на Славейков. Сред предметите, които избрахме, е и неговият бастун. Това е прословутият бастун, който той е размахвал над много глави с ярост. Изложени са и ръкавиците на Мара Белчева и един уред за масажиране на ръце на Пенчо Славейков.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Semiramis

Re: Мъни, мъни....

Мнение от Semiramis »

мерси, Уинди!
но това е история за миналото, в което са живели нарисуваните върху парите ни хора
цитирам
името на изложбата не ми харесва.
ти ходи ли?
разкажи нещо
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Semiramis написа:мерси, Уинди!
но това е история за миналото, в което са живели нарисуваните върху парите ни хора
цитирам
името на изложбата не ми харесва.
ти ходи ли?
разкажи нещо
Да, ходих и съм доволна. Там са изложени доста от предметите, които се явяват елементи върху банкнотите ни. Например телескопа на Петър Берон, оригинално издание на рибния буквар, личния печат и часовника на Алек Константинов, който е носел в себе си в деня на убийството му. Много е странно усещането, което изпитваш, оглеждайки се в огледалото, пред което той се е бръснал ежедневно.

Честно да си призная нямах идея кой е Иван Милев, а там чрез прожектор на диапозитиви можеш да видиш много негови картини, които междудругото много ми харесаха! Нито пък имах представа,че Берон е говорил 9 езика и е бил дипломиран гинеколог. Освен това е автор на много странна система за етимология на думи, която искрено ме разсмя, както и теорията му за произход на човека. В същото време има напълно сериозни научни трудове в областта на астрономията....
За мен поне изложбата бе интересна. Мисля да пратя и синковеца да я види.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

сега проверих за Иван Милев. Тъкмо щях да пиша, че не ми харесаха и видях "зимен пейзаж". Другите ме натоварват. Или ми идват натоварени, не знам точно..
:-) за другото - супер! не знаех...

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Semiramis написа:сега проверих за Иван Милев. Тъкмо щях да пиша, че не ми харесаха и видях "зимен пейзаж". Другите ме натоварват. Или ми идват натоварени, не знам точно..
:-) за другото - супер! не знаех...
Семи, не мога да го намеря този Зимен пейзаж. Само Пролетен пейзаж намирам. Я пусни линк или снимка. :huhthink:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

да, и пролетния пейзаж ми хареса, но после реших, че не толкова
:lol: непостоянна съм

ето зимния, долу

Публикувай отговор