канибалският ефект

Все същите
Аватар
WALL-E

канибалският ефект

Мнение от WALL-E »

:-) предварително се извинявам, че може и да не работи линка от първоизточника
иначе е публикуван у hr-cafe
имам линк от "линкедин", но едва ли е приложим
затова поствам целия текст макар и дълъг :-)
те и линка ако някой успее да го отвори все пак
www.hrcafe.eu/blog.php?bejegyzes=808

"Току що сте назначили служител. Невероятно попадение! С ценен опит, отлично образование, възходяща кариера, обаяние, възпитана и ерудирана личност, при това лъчезарна и открита, добронамерена и позитивна. Компетентен и можещ човек, вярвате, че след седмица ще се чувства така, сякаш цял живот е работил само за вас. С два езика и няколко допълнителни компетенции, които няма да ви влязат в работа, но го правят още по-стойностен и интересен. Говори умно, приятен събеседник. Чаровник отвсякъде! Чак ви е яд, че досега не сте имали такива хора в екипа си. Очаквате самият той да дърпа другите нагоре. Едва сте сложили подпис под договора, а вече го виждате като един от мениджърите си след няколко години.

И така, превъзбудени от отличния подбор, представяте новия колега като не пестите суперлативи, защото сте убеден, че той ги заслужава. И вярвате, че е добре да бъде въведен подобаващо.
След седмица имате възможност да попитате прекия ръководител как вървят нещата. Отговорът е лишен от вашия възторг, но е позитивен. Всичко е наред, човекът се чувства добре, справя се, няма проблеми.
След месец на бюрото си намирате предизвестие за напускане от същият този невероятен нов колега. Не можете да повярвате! Какво се е случило? Нещо банално, обичайно и доста неприятно. Нападнали са го вашите човекоядци. Нямате такива? Е, вече сте наясно с още една страна от профила на екипа. Канибалският синдром е отключил качества и характеристики, които дори не предполагате, че вашите хора могат да изявят. Какви причини имат старите служители да не харесват новото попадение? Всички изброени или поне няколко от тях:

- Той е чаровник – красавец и умник;Знае и може, разбира и е мотивиран; По-млад е и по-амбициозен; По-образован, но и с достатъчно опит; По-компетентен, знае много повече от това, което работата му изисква; Вероятно взима повече пари, защо човек като него да се навие за такава заплата като моята; Дали не го готвят за моето място; Дали не го гласят за шеф;Той не се надува, лесно намира общ език с клиенти и доставчици; Държи се добре с всички в екипа; Не се притеснява да пита и да благодари;Вместо да ни вдигнат заплатите назначават нов човек; Ще влезе под кожата на шефа...

Списъкът може да бъде продължен и съкратен, естествено. Времето, за което канибалите могат да се пробудят може да не е месец а два, три пет. Накратко – с всичкит си положителни качества и черти, човекът вместо да провокира симпатия си навлича омразата на всички. Дори понякога и на прекия ръководител, който също вижда потенциална заплаха за себе си. Присъдата е дадена – той ще бъде изяден. Дори да няма обща стратегия за това, дори всеки сам да действа къде подсъзнателно, къде съвсем злонамерено, но планът влиза в действие. Какво се случва?

- Започват да крият от него информация;Саботират усилията му;Подценяват работата му;Не дават обратна връзка;
- Изолират го;Топят го на шефовете;Създават интриги;Понякога дори унищожават файлове и трият информация от компютъра му;
- Набеждават го за инциденти и проблеми, създадени, за да го дискредитират;Дават му най-неприятната работа и проекти;
- Обвиняват го в непрофесионализъм и неумение;Крадецът вика дръжте крадеца – обвиняват го в интригантство и всичко друго, което забъркват за негова сметка...

И този списък може да бъде продължен и съкратен, естествено. Синдромът вече е напълно разпознаваем и вашето попадение предпочита да не се оплаква от колегите и да ги топи, а да си тръгне, защото не вярва, че неговата дума срещу тяхната дума ще издържи. Прав ли е? А и за какво му е да води битка. Ако остане в компанията, той ще трябва да работи с тези хора, а на него вече му е ясно те какви са и това изобщо не го мотивира. Никъде така не са го подценявали и унижавали. Това не е средата и компанията, в която иска да работи. Какъв е шансът да повярвате на някого, който е от вчера. С другите работите от години, имате си доверие, преминали сте през какво ли не. За какво им е да си измислят и да го вкарват в такъв филм? Може би сте подценили ситуацията? Може би сте надценили човека? Всички да са такива интриганти? ...Може би истината е по средата? Естествено ще изслушате двете страни. Можете да търсите истината, можете дори да повярвате напълно на новия човек. Но той вече е жертва. Котелът ври над огъня и вие все по-отчетливо чувате виковете на канибалите, които сте отгледали във фирмата.

Какви са полезните ви ходове? За съжаление, не са много. Защото вече доверието е загубено. Психологическият договор е нарушен. Вашата фирма не е това, което вие говорите за нея, а това, което реално се случва. Дори да задържите жертвата, нищо вече не може да е същото. Дори да го преместите в друг отдел или да му дадете собствен офис, не решавате проблема. Стигне ли се вече до тук, има и жертва и човекоядци. Просто не трябва да се стига до тук. Какво можете да направите? На първо място – да създадете условия хората да се развиват и чувстват добре там, където работят. Да се чувстват ценени и спокойни. Да управлявате конфликти, когато има такива и да не подминавате проблемите. Да не толерирате и да не подценявате интригите. Да създадете ясни правила, ясни изисквания, ясна обратна връзка. Да въведете, ако нямате, атестация, защото това е добър повод да говорите за подобни проблеми, ако някой е разкривал до този момент подобни черти.
Предварително да подготвите екипа – защо търсите нов човек, какъв, каква ще е неговата роля. Да направите екипен профил и да търсите човек, който би се вписал в този профил, а не просто перфектния човек за тази работа. Да подготвите прекия ръководител. Той играе ключова роля и при въвеждането, и при обучението, и при управлението на конфликтите. Едно такова настроение може да бъде овладяно преди да се превърне в канибалски синдром. Да обучите прекия ръководител – изграждане на екип, управление на конфликти, управление на промяната, меки умения. Да работите индивидуално с хора в екипа, които могат да бъдат в основата на интригата. Ако те имат индивидуален план за развитие, това ще ги направи много по-уверени и спокойни за бъдещето им в компанията.
Да поставите ясни екипни цели. Ако тези хора не могат да ги изпълнят и вие не виждате тяхната роля в бъдещите проекти, по-добре е да ги пренасочите към друга дейност или да ги освободите, преди да вкарвате нов модел служители.
Има и радикално решение, но рядко условията ни позволяват да го използваме – освобождаваме всички и търсим нови хора, защото стереотипите, културата, представянето, липсата на желание и мотивация за обучение са довели до обратна точка. Можете постепенно да освежавате екипа, след оценка и добра комуникация. Не наведнъж, а поетапно, планирано и обмислено.
Можете да наложите забрани и глоби. Това дори да е справедливо, не решава същностния проблем. Можете да изработите етичен кодекс, правила за вътрешно поведение или други политики. Най-добре разработете политики в областта на човешките ресурси ако нямате или допълнете дефицитите там, където нямате практики. Това вече е процес на промяна, който трябва да се управлява и е дългосрочен проект. Можете да задържите служителя и да работите с екипа, поемайки риска подтиснатото недоволство да създава периодично проблеми или да избухне в изявен конфликт.

За съжаление канибалският синдром не се изявява само там, където екипите са изградени от години, където има подчертано злобни колеги и интриганти. Несигурността, намалените доходи, съкращенията, страхът, липсата на увереност за бъдещето на работодателя и съчетание на личностни качества създават условие за развитие на канибалския синдром.
Не отглеждайте канибали! Създадете ли ги...вече сте създали канибалска култура. А това не се променя с Undu."

Автор: Милена Петкова
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Нищо не се променя с UndU. Някои неща се променят с undO. Но моят опит показва, че повечето неща, ако въупште, се променят с Do. :bigsmile:

Не ми хареса статията. Прекалено е прекалена, смукана от пръстите само и само да се създаде съдържание.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

хареса ми, не мисля че е пресилена
в малките и средните офиси често е така, даже толкова често, че ми се струва съвсем естествено
била съм и от жертвите и от човекоядците

сигурно супер яките тесни специалисти не попадат в тази схема - за останалите не вярвам
човещинка
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

И аз не мисля че е пресилена. Дори да са сгъстени краските(чак пък да се трият файлове от компютъра?!) все пак разкрива сложността на процесите в екипа.

Мотивацията е нещо по което доста глави се блъскат в момента. Мисля че няма точна стратегия днес. Писаното е псевдо някак си научно. Преполагам че ще се изгради в бъдеще

На мен много ми харесва сегашното бизнес образование. (Това не е по темата.) Мисля че нашите деца ще наваксат нашата обърканост и ще успеят да вземат опита на поколенията и системите. По отношение на бизнес, управление и работа в екип, ние зачерканхме всичко останало от социализма, и започнахме от нулата. А като почваш от нулата ти предстои да откриеш огъня и колелото. И естесвено че надалеч(в изкуството да управляваш хора) ние не можем да стигнем. В новото образование е надеждата.
Ще се въведат нормите.(Това вече е по темата) Норма време за забиване на един пирон/ норма за почивка/ обръщане на внимание на семейния статус и подпомагане/ ведомствени бази. И процеси. ИСО-то е готино откритие, пак е забравено старо, обаче старо или ново, се въвежда и ще има ефект.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:И аз не мисля че е пресилена. Дори да са сгъстени краските(чак пък да се трият файлове от компютъра?!) все пак разкрива сложността на процесите в екипа.

Мотивацията е нещо по което доста глави се блъскат в момента. Мисля че няма точна стратегия днес. Писаното е псевдо някак си научно. Преполагам че ще се изгради в бъдеще

На мен много ми харесва сегашното бизнес образование. (Това не е по темата.) Мисля че нашите деца ще наваксат нашата обърканост и ще успеят да вземат опита на поколенията и системите. По отношение на бизнес, управление и работа в екип, ние зачерканхме всичко останало от социализма, и започнахме от нулата. А като почваш от нулата ти предстои да откриеш огъня и колелото. И естесвено че надалеч(в изкуството да управляваш хора) ние не можем да стигнем. В новото образование е надеждата.
Ще се въведат нормите.(Това вече е по темата) Норма време за забиване на един пирон/ норма за почивка/ обръщане на внимание на семейния статус и подпомагане/ ведомствени бази. И процеси. ИСО-то е готино откритие, пак е забравено старо, обаче старо или ново, се въвежда и ще има ефект.
Мотивацията е нещо, над което хората си блъскат главите от как са определили кое е глава, кое крак и т.н. А вероятно и много преди това. В началото мотивацията е била на принципа или ш`ми дадеш квот` искам, или ш`си гу зема сам... с бой. Сега е малко по-префинено, но по същество е същото. Май. Няма рецепти. Няма сигурни начини. Едно нещо може да работи при едни и да не работи при други. Сам себе си трудно мотивирам понякога, кво остава да мотивирам други. Лидер... лидерите са толкова различни, колкото са и групите им последователи. Едва ли има общо приложима рецепКа...

Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Green Light написа:И аз не мисля че е пресилена. Дори да са сгъстени краските(чак пък да се трият файлове от компютъра?!) все пак разкрива сложността на процесите в екипа.

Много си свестен Грийни, но малко идеалист си падаш:bigsmile:
Харесва ти сегашното бизнес образование? Какво по-точно имаш предвид?
Ако е започнало да набива в канчетата на бъдещите офис обитатети, че те са работници, влизат като такива на 25 и излизат като такива на 65 и това е достойно, чудесно, прекрасно и т.н., може и мениджърите да имат шанс да демонстрират изкуството си.
но докато повечето хора не могат да се видят в ролята на подчинени и управлявани - трудна работа.
Вождове бол - индианците ги няма.
Аз съм с две ръце за малко ред, норми, правила, но и си давам сметка, че те създават привидно спокойствие като отнемат индивидуалност - хората са изцяло заменими. Това е тъжно.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа: Мотивацията е нещо, над което хората си блъскат главите от как са определили кое е глава, кое крак и т.н. А вероятно и много преди това. В началото мотивацията е била на принципа или ш`ми дадеш квот` искам, или ш`си гу зема сам... с бой. Сега е малко по-префинено, но по същество е същото. Май. Няма рецепти. Няма сигурни начини. Едно нещо може да работи при едни и да не работи при други. Сам себе си трудно мотивирам понякога, кво остава да мотивирам други. Лидер... лидерите са толкова различни, колкото са и групите им последователи. Едва ли има общо приложима рецепКа...
Недей така! Ти също, като мен, сам си направил фирмата си и също, като мен и като 90% от частния бизнес в България, сам си откривал топлата вода. Знаеш че ако беше наследил управлението щеше да имаш неща(като хигиенни условия например) за които няма нужда да мислиш сам. Както и знаеш че има неща които работят при всички. Споменатите хигиенни условия, безопасност, лична сигурност, заплащане... Като и други които работят само ако са насочени към определен човек - Похвали, развитие, издигане, усъвършенстване. Няма начин да не си ги открил тия неща сам, и няма начин да не си си казал то било елементарно, бе Уотсън. Тия елементарните неща ние ги научихме след като ни цапардосаха по една две тухли. Какво лошо ако се учат?

Шът, в бизнес училищата отделят специално вниманеи на конфонтацията например. Как да решим нещата най- бързо и цялостно като се конфронтираме с колегите. Това (писал съм) се оказва най- бързия и най- евтиния откъм нерви начин за разрешаване на проблеми. Ако знам как и защо. Уви, ние с вас не знаем.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

в бизнес училищата учат студентите на мениджмънт и те са с нагласата, че някога ще станат мениджъри
а това време за 90% от тях никога няма да настъпи
и се чувстват супер прецакани и неподготвени за простичките неща, които се искат от тях - да са отговорни, изпълнителни и работливи
защото креативността, инициативността са все хубави качества, но за едно по-друго ниво

май съм извън темата - карай
и съм предубедена за бизнес образованието - като някви сектанти са, промити мозъци
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Недей така! Ти също, като мен, сам си направил фирмата си и също, като мен и като 90% от частния бизнес в България, сам си откривал топлата вода. Знаеш че ако беше наследил управлението щеше да имаш неща(като хигиенни условия например) за които няма нужда да мислиш сам. Както и знаеш че има неща които работят при всички. Споменатите хигиенни условия, безопасност, лична сигурност, заплащане... Като и други които работят само ако са насочени към определен човек - Похвали, развитие, издигане, усъвършенстване. Няма начин да не си ги открил тия неща сам, и няма начин да не си си казал то било елементарно, бе Уотсън. Тия елементарните неща ние ги научихме след като ни цапардосаха по една две тухли. Какво лошо ако се учат?

Шът, в бизнес училищата отделят специално вниманеи на конфонтацията например. Как да решим нещата най- бързо и цялостно като се конфронтираме с колегите. Това (писал съм) се оказва най- бързия и най- евтиния откъм нерви начин за разрешаване на проблеми. Ако знам как и защо. Уви, ние с вас не знаем.
Недей как бе човек? Тва е една от малкото теми, в които (все още) не съм почнал да споря с теб :bigsmile:

Аз топлата вода все още я откривам. Малко по малко. Докарал съм я до търпимо хладка :bigsmile: А тия елементарни неща ги учим още от деЦката площадка. Как да накарам Борко да ми даде да си поиграя с камиончето му. Или как да накарам тайфата да отидем да поритаме, щот` на мен сега ми се рита. Елементарни неща. След това се формализират просто. Тоя шеф, оня работник. Те такива неща.
А малкото ми опит ме учи, че няма нищо, дето да работи при всички. Заплащането уж е най-универсален мотиватор. Дръжки...

И колкото и да е странно, за ученето съм съгласен и с теб, и с Шшшшт :). От една страна там нещата ти ги дават систематизирано. И ти отварят очите за куп неща, за които трудно би се сетил иначе. Както всяко образУвание, ако е добро, дава повече въпроси отколкото отговори :bigsmile:
Но го има и това, че дяцата мислят, че учат за шефове. И като се окаже после, че шефските позиции не са чак толку ногу, и почват драми. Процесът трябва да бъде обратен, според мен. Работиш и учиш необходимото за да се изкачваш в йерархията. Нуждите са определящи във всеки даден момент.
Липсват ни, според мен, средното ниво мениджъри на нас. Като държава, като бизнес, като както щеш го гледай.

Аватар
Sweety

Re: канибалският ефект

Мнение от Sweety »

WALL-E написа::-) предварително се извинявам, че може и да не работи линка от първоизточника
иначе е публикуван у hr-cafe
имам линк от "линкедин", но едва ли е приложим
затова поствам целия текст макар и дълъг :-)
те и линка ако някой успее да го отвори все пак
www.hrcafe.eu/blog.php?bejegyzes=808

Автор: Милена Петкова
оооо...аз знам коя е Миленка :-) ...не че има значение за темата, просто факт
за статията нищо няма да кажа, щото ще съм пристрстна...
Мъж, ти ако още си търсиш работа, може да и звъннеш на тази мацка...мноого е оправна да знаеш...
ще ти пратя link и телефони
Блажени са бедните духом
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Има го този "канибализъм", но според мен, той се поощрява умишлено от шефовете, в чиито фирми се случват подобни неща...щото, както е видно и от статията, не е нужно кой знае какво, за да се избегне.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Sweety написа:ти ако още си търсиш работа, може да и звъннеш на тази мацка...мноого е оправна да знаеш...
аз работа не щем :lol:
иска на бюро, не на клон :grin: /от виц/

п.п. причината да го пусна тва освен другото е, че и аз се бех озовал у същата ситуация :lol:
та който ми вика, че тва е пресилено, да го духа :lol:
е...за мен поне убави неща говореха- че си чукам млада колежка
и мое а създам международен конфликт с хамериканското посолство :rotfl24:
за тех тва е лошо де :lol:
а колежката с мойто чувство за хумор и яко се забавлявахме връщайки се от обяд като се изцепим нещо по коридора
с ясната идея че поне 5 чифта ушила ни чуват :rotfl24:
и останалите тъпотизми от линка :grin:
ма я нъл съм устат и пиша обосновано об-е снения :rotfl24:
и кат се тегли чертата на фактологията требе не да си кьорав ми и глух да не видиш :lol:
и да не моеш а сметаш също :rotfl24:
и въпреки това ме изчовекоядоха :lol:
"върни се" вика Краси, имаме още те тук некви позиции
шса върна у шестък :lol:
не е моята среда и това е
и понеже бачкам с колеги и от други големи фирми у бранша /същия/
навсякъде е едно и също
точно кат тва описаното
и ако не ги познавах добре или не бях минал през месомелачката
щях и аз да викам че просто си мрънкят
да, ама не.. :lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:Има го този "канибализъм", но според мен, той се поощрява умишлено от шефовете, в чиито фирми се случват подобни неща...щото, както е видно и от статията, не е нужно кой знае какво, за да се избегне.
Аз прочетох, че е трудно да направиш така, че да се избегне.
Без да говоря за себе си и за моята фирма, моите впечатления са точно обратните на твоите- според мен не се поощрява. Какво биха спечелили шефовете от бягството на способните и работливите от фирмата си? И какво биха спечелили от издигането на интригантите?
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:
Амаранта написа:Има го този "канибализъм", но според мен, той се поощрява умишлено от шефовете, в чиито фирми се случват подобни неща...щото, както е видно и от статията, не е нужно кой знае какво, за да се избегне.
Без да говоря за себе си и за моята фирма, моите впечатления са точно обратните на твоите- според мен не се поощрява. Какво биха спечелили шефовете от бягството на способните и работливите от фирмата си? И какво биха спечелили от издигането на интригантите?
Еми, обикновено самите шефове нямат същата професия, като изискваната за длъжността, и съответно нямат компетентност да направят разлика между интриганта и работещия по същество (щото интриганта също работи, и дори обикновено изглежда много по-усърден и отдаден). И така - като липсва обективен критерий за оценка (особено в първите 1-2-3 месеца), остава само едно - да се провери дали човекът е достатъчно отдаден и мотивиран...грубо казано - ако премине през изпитанието и се пребори, значи е подходящ за екипа, ако не - не. Още повече, че когато някой наистина се е борил дълго и упорито за позицията си, той я цени повече, и много по-трудно ще реши да напусне.

Иначе да, трудно е да се направи така, че "канибализма" да се избегне, особено при положение, че никой не вижда смисъл да го прави,
но практически, кое точно от изброените като "мерки", ти се видя трудно?
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Амаранта написа:
Green Light написа:
Еми, обикновено самите шефове нямат същата професия, като изискваната за длъжността, и съответно нямат компетентност да направят разлика между интриганта и работещия по същество (щото интриганта също работи, и дори обикновено изглежда много по-усърден и отдаден). И така - като липсва обективен критерий за оценка (особено в първите 1-2-3 месеца), остава само едно - да се провери дали човекът е достатъчно отдаден и мотивиран...грубо казано - ако премине през изпитанието и се пребори, значи е подходящ за екипа, ако не - не. Още повече, че когато някой наистина се е борил дълго и упорито за позицията си, той я цени повече, и много по-трудно ще реши да напусне.

Иначе да, трудно е да се направи така, че "канибализма" да се избегне, особено при положение, че никой не вижда смисъл да го прави,
но практически, кое точно от изброените като "мерки", ти се видя трудно?
много интересна тема.
виждала съм канибализъм, да...
не че са трудни самите мерки, просто "главата" не се сеща за тях.

по тоя повод се чудя...и съм се чудила как хора с толкова слаби управленски качества имат работещи фирми.
не се формулирам добре, усещам...

мислъта ми е... ох.
за кинтите питам явно - :grin:
ако си работи добре фирмата пука ли му на шефа дали може и по-добре да работи.
ще му избягат трима добри специалисти изядени и? тогава ли ще се усети?
Льотчик?
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

шефовете доста често стимулират този канибализъм като вид състезание...ех, не до оглозгани кокали, ама от тяхна гледн точка няма лошо да се поняхапят едни други...резултат- мотивиция
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

WALL-E написа:
Sweety написа:ти ако още си търсиш работа, може да и звъннеш на тази мацка...мноого е оправна да знаеш...
аз работа не щем :lol:
иска на бюро, не на клон :grin: /от виц/
...
не разбрах дали си търсиш работа обаче!...кво ровиш в миналото

:lol: ама като спомена бюро...
говоря по скайпа с една далечна роднина дето съм я видяла всичко на всичко 5 пъти и тя жената нали от любопитство ме пита какво работя в Англия...'то дето се вика няма срамна работа, ама какво работиш там?' Аааа, викам и, на бюро, на бюро...
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

При нас такива неща ня-ма! Няма!

Новичките си ги отглеждаме като писани яйца от малки - докато пораснат. Понеже и нас така са ни отглеждали и са ни помагали. Предаваш нататък...
Много кусури има работното ми място, но това е сериозен негов плюс.

П.П. То човек все трябва да намери мотивация да се върне там след празниците. :grin:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Sweety написа: не разбрах дали си търсиш работа обаче!...
да
с късо работно време и яко платена :rotfl24:
Публикувай отговор