Бруната
- Green Light
Бруната
Бруната добър ден!
Добър ден –казвам. Обаждам се от адрес тоя и тоя и искам да попитам..
Абонатен номер?
Не го знам абонатния номер кой е. Нека ви обясня за какво се обаждам и после двамата с вас ще решим какво ни трябва.
Адрес?
Въздъхвам и диктувам адреса повторно, установяваме че аз дори и номера на апартамента не знам, много съмнителна работа след като претендирам да е мой тоя апартамент. Вероятно ще измамя Бруната, но жената от чувство за дълг и милозливост продължава да се занимава с мен. Намерихме кооперацията, след това името на който изпращат фактурите, и накрая стигаме до абонатния номер. Сторено е далеч повече отколкото е длъжно, но от нея да мине склонна е да ме изслуша ако съм кратък и учтив.
Вашите колеги – казвам- идваха вчера за да сменят батерийките на топломерите.
И?
Като са сменяли батерийките са сложили нови стикери. Единия ми радиатор, обаче няма стикер и освен това пред него, долу на земята има батерийка. Да не би да са забравили да я сменят? Бихте ли ги попитатала? Или нека да ми се обадят на мен, ще ви оставя джиесем.
Ами вие не бяхте ли с тях, бе господине?
Не – казвам. (Случи се така, че в работно време бях на работа. Тва е наум, да не реши да се обиди) - Майка ми беше тук, но тя не е гледала какво се сменя.
Значи искате смяна на батерия?
Не, тя може да си е сменена. Просто няма как да се разбере. Дисплея си светеше и преди и сега...
Е за какво се обаждате, бе господине?!
Ами ако не е сменена, топломера ще спре да отчита.
Аз какво да запиша за вашата заявка?
Ама няма нижда от заявка, просто попитайте колега.....
Не мога да разпитвам колеги и да работя по спомени!!! (Неизказаното е че те са модерна европейски работеща фирма и при тях има Система. Чувствам се балкански и провинциален.)
Ами запишете „заявка за посещение” – измислям си. Това обаче май го има, защото отсреща се трака.
Дайте си номера!
Обърквам се за секунда. – На джиесема ли?
Ами на джиесема, да, кой номер?!
Диктувам.
Ще ви се обадим един ден предварително.
Благодаря. Дочуване – това го казвам на свободна вече линия.
Дните си минават, аз даже съм позабравил какво и защо, и преди два дни един съсед ми звъни.
Абе – вика- пич, ти нали се занимаваше с Бруната.
Аз съм – викам – стреляй.
Ами обадиха ми се оттам да съм осигурял присъствие утре в един у нас. – Тоя мой съсед е хидроинженер и работи по язовирите из България. Сега е в Девин.
Е – викам – ти кво им каза?
Ами казах им да си гледат работата. Питаха ме какво да запишат за тая заявка(аз леееко светвам) дали е „отказано от клиента” аз им казах че въобще не ми дреме какво ще си пишат по заявки и принципно навсякъде. Ама ти казвам че да знаеш.
Добре- викам- ОК, казал си ми. Мерси, чао, приятен ден.
И с другата ръка търся вече в интернет контактите. В Бруната никой не вдига до края на деня. Събота неделя, и в понеделник звъня пак.
Здравейте викам. Аз съм от тоя и тоя адрес, апартамент, абонатен номер, име, и тва, и се обждам за една заявка за посещение.
Коя заявка?
Ами заявка. За посещение. Не ми казахте че има номер тая заявка.
Тука нямаме необслужени заявки.
Тя не е необслужена. Отказана е.
Пауза
Господине, вие подигравате ли ми се?
Тука разказвам всичко и преди да стигна до края жената се сеща кой съм и възкликва.
Ама вие я отказахте!!!
Не казвам. Не съм бил аз. Вие по грешка сте се обадили на друг!
Господине, вие първо не знаехте къде живеете, не знаехте какво искате да бъде свършено, отказахте посещението, а сега отново ми звъните!
Добре- казвам. – Аз също се уморих. Кажете ми какво да направя!
Ами напишете една молба и ми я изпратете! По телефона не можем да се разберем.
Три дена оттогава и не мога да я съчиня тая молба.
Какво да напиша?
Добър ден –казвам. Обаждам се от адрес тоя и тоя и искам да попитам..
Абонатен номер?
Не го знам абонатния номер кой е. Нека ви обясня за какво се обаждам и после двамата с вас ще решим какво ни трябва.
Адрес?
Въздъхвам и диктувам адреса повторно, установяваме че аз дори и номера на апартамента не знам, много съмнителна работа след като претендирам да е мой тоя апартамент. Вероятно ще измамя Бруната, но жената от чувство за дълг и милозливост продължава да се занимава с мен. Намерихме кооперацията, след това името на който изпращат фактурите, и накрая стигаме до абонатния номер. Сторено е далеч повече отколкото е длъжно, но от нея да мине склонна е да ме изслуша ако съм кратък и учтив.
Вашите колеги – казвам- идваха вчера за да сменят батерийките на топломерите.
И?
Като са сменяли батерийките са сложили нови стикери. Единия ми радиатор, обаче няма стикер и освен това пред него, долу на земята има батерийка. Да не би да са забравили да я сменят? Бихте ли ги попитатала? Или нека да ми се обадят на мен, ще ви оставя джиесем.
Ами вие не бяхте ли с тях, бе господине?
Не – казвам. (Случи се така, че в работно време бях на работа. Тва е наум, да не реши да се обиди) - Майка ми беше тук, но тя не е гледала какво се сменя.
Значи искате смяна на батерия?
Не, тя може да си е сменена. Просто няма как да се разбере. Дисплея си светеше и преди и сега...
Е за какво се обаждате, бе господине?!
Ами ако не е сменена, топломера ще спре да отчита.
Аз какво да запиша за вашата заявка?
Ама няма нижда от заявка, просто попитайте колега.....
Не мога да разпитвам колеги и да работя по спомени!!! (Неизказаното е че те са модерна европейски работеща фирма и при тях има Система. Чувствам се балкански и провинциален.)
Ами запишете „заявка за посещение” – измислям си. Това обаче май го има, защото отсреща се трака.
Дайте си номера!
Обърквам се за секунда. – На джиесема ли?
Ами на джиесема, да, кой номер?!
Диктувам.
Ще ви се обадим един ден предварително.
Благодаря. Дочуване – това го казвам на свободна вече линия.
Дните си минават, аз даже съм позабравил какво и защо, и преди два дни един съсед ми звъни.
Абе – вика- пич, ти нали се занимаваше с Бруната.
Аз съм – викам – стреляй.
Ами обадиха ми се оттам да съм осигурял присъствие утре в един у нас. – Тоя мой съсед е хидроинженер и работи по язовирите из България. Сега е в Девин.
Е – викам – ти кво им каза?
Ами казах им да си гледат работата. Питаха ме какво да запишат за тая заявка(аз леееко светвам) дали е „отказано от клиента” аз им казах че въобще не ми дреме какво ще си пишат по заявки и принципно навсякъде. Ама ти казвам че да знаеш.
Добре- викам- ОК, казал си ми. Мерси, чао, приятен ден.
И с другата ръка търся вече в интернет контактите. В Бруната никой не вдига до края на деня. Събота неделя, и в понеделник звъня пак.
Здравейте викам. Аз съм от тоя и тоя адрес, апартамент, абонатен номер, име, и тва, и се обждам за една заявка за посещение.
Коя заявка?
Ами заявка. За посещение. Не ми казахте че има номер тая заявка.
Тука нямаме необслужени заявки.
Тя не е необслужена. Отказана е.
Пауза
Господине, вие подигравате ли ми се?
Тука разказвам всичко и преди да стигна до края жената се сеща кой съм и възкликва.
Ама вие я отказахте!!!
Не казвам. Не съм бил аз. Вие по грешка сте се обадили на друг!
Господине, вие първо не знаехте къде живеете, не знаехте какво искате да бъде свършено, отказахте посещението, а сега отново ми звъните!
Добре- казвам. – Аз също се уморих. Кажете ми какво да направя!
Ами напишете една молба и ми я изпратете! По телефона не можем да се разберем.
Три дена оттогава и не мога да я съчиня тая молба.
Какво да напиша?
- Green Light
Има май. Ама то си е батерика такава някаква странна, но мъничка. Не изглежда като устройство което ще се идентифицира от Системата. Съмнително ми е. Да се обадя да питам?Мнемозина написа:Грийне, бе!
Весели теми ти каза Сноу да пускаш.
Няма ли някакъв номер на самата батерия?Тази, която е останала пред радиатора.
Ами не знам, ако сте плащали за тази подмяна, погледни първо дали в документа, който са ви дали, не е отбелязано нещо такова.Green Light написа:Има май. Ама то си е батерика такава някаква странна, но мъничка. Не изглежда като устройство което ще се идентифицира от Системата. Съмнително ми е. Да се обадя да питам?Мнемозина написа:Грийне, бе!
Весели теми ти каза Сноу да пускаш.
Няма ли някакъв номер на самата батерия?Тази, която е останала пред радиатора.
Panta rhei...
- Green Light
Тогава им звънни добре въоръжен - абонатен номер, номерчето на батерийката, на незапечатания топломер, всичко. И на апартамента опитай за малко да запомниш. Ако не можеш - обикновено се броят от ляво на дясно и се почва от първия етаж.Green Light написа:Една касова бележка имам. Тя също е загадка, но тя ще си остане нерешена заради липса на кураж от моя страна. Няма номера, дейност приел, предал, нищо. Касов бон и толкова.
Те във всички случаи трябва да сложат поне стикера, така че ги викай пак.
Panta rhei...
Ама си и ти! Не разсъждаваш трезво. Разбира се, че са я сменили и са оставили старата долу. То пък много сложна операция, че да се обърка тази дейност. Айде да си забрави хирург ножиците е по-норманлно, за сто неща мисли човека, а тука една батерийка.
Ми я си представи, че на другите ти радиатори са сложили по погрешка някоя стара батерийка, м? Възможно е като едното нищо. Или пък да са с изтекъл срок. Има да не спиш сега...
Ми я си представи, че на другите ти радиатори са сложили по погрешка някоя стара батерийка, м? Възможно е като едното нищо. Или пък да са с изтекъл срок. Има да не спиш сега...
- Green Light
Номера на апартамента ми е друга сложност в моя бездруго комплициран живот. Значи ние сме по два апартамента на етаж. Обаче на партера има един апартамен който е ВЪВ нашата кооперация, но с вход откъм двора. И различните служби са го преброили различно. Едните като трети, другите като последен. Нотариалнния акт е един за цялата кооперация, там апартаментите се описват по местоположение и фамилията на купувача.Мнемозина написа:
...И на апартамента опитай за малко да запомниш. Ако не можеш - обикновено се броят от ляво на дясно и се почва от първия етаж.![]()
И значи с времето всички апартаменти от втори нататък си имаме алтернативен номер. Аз така и казах на тая от Бруната значи викам или съм 4ти апартамент или пети, в зависимост от това кой брои. Но не ми вярват обикновено когато кажа така.
Живот.
- Piqndurnik
- snowprincess
Green Light написа:Номера на апартамента ми е друга сложност в моя бездруго комплициран живот. Значи ние сме по два апартамента на етаж. Обаче на партера има един апартамен който е ВЪВ нашата кооперация, но с вход откъм двора. И различните служби са го преброили различно. Едните като трети, другите като последен. Нотариалнния акт е един за цялата кооперация, там апартаментите се описват по местоположение и фамилията на купувача.Мнемозина написа:
...И на апартамента опитай за малко да запомниш. Ако не можеш - обикновено се броят от ляво на дясно и се почва от първия етаж.![]()
И значи с времето всички апартаменти от втори нататък си имаме алтернативен номер. Аз така и казах на тая от Бруната значи викам или съм 4ти апартамент или пети, в зависимост от това кой брои. Но не ми вярват обикновено когато кажа така.
Живот.
Не е правилно, трябвало е едните да го броят като първи, а другите - като последен. Така, както е сега, два апартамента остават само с един номер, не е справедливо.
Panta rhei...
Аз пък ги чакам от края на предишния отполителен сезон да се домъкнат. Преди 3 месеца звънях да ги подсетя.
- Спокойно, госпожо - ми каза може би същата мома - ще дойдат момчетата, много са претоварени.

Не съм се обаждала повече. Чакам си. Топката си е в тях, няма да се натискам да ме карат да си взимам отпуск за да ги чакам, я! Претоварени са момчетата, кво.
- Спокойно, госпожо - ми каза може би същата мома - ще дойдат момчетата, много са претоварени.
Не съм се обаждала повече. Чакам си. Топката си е в тях, няма да се натискам да ме карат да си взимам отпуск за да ги чакам, я! Претоварени са момчетата, кво.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- snowprincess
ама той писа, че с жена е говорил, а аз съм те виждала на снимка, че си мъж, беitcome написа:По ще ми е драго да съм диспечера и да се забавляваме в конферентна връзка с тоз невеж абонат... например :)snowprincess написа:ти ли си сменял батериятаitcome написа:ТИ си бил значи :))))
пък и от разказа оставам с впечатление, че само по милост са го търпели, а не им е било чак толкова забавно

- Green Light
Тва ми е противоестествено някак. "Молба" е формата. Никога не съм го приемал като умоляване. И ми се струва супер неграмотно тва решение да нямало "молба", "понеже е унижаващо". Е моля задръжте вратата или моля излез оттука че не искам да те гледам, или моля обърнете внимание на забележките под линия, какво е? Умолително ли звучи? Молба е форма.Piqndurnik написа:Молбата не я ли отмениха като унизителен документ? Напиши напомняне.
Къв съм ретроград, а
- Green Light
Е на всички останали що няма батерийка и на всички останали що има нови стикери?vyara написа:Ама си и ти! Не разсъждаваш трезво. Разбира се, че са я сменили и са оставили старата долу. То пък много сложна операция, че да се обърка тази дейност. Айде да си забрави хирург ножиците е по-норманлно, за сто неща мисли човека, а тука една батерийка.
1 без стикер
2 батерийка на пода отпред.
Комисар Мегре винаги е казвал, че две съвпадения не е съвпадение. Малко си чела.