Какво ще готвите

Все същите
Аватар
shshtt

Какво ще готвите

Мнение от shshtt »

за бъдни вечер засега съм решила

салати - домати, краставици, маслини, боб, печени чушки, картофи
постни лозови сарми
постни пълнени гъбки
тиквеник с канела
плодове
питка

а вие?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Джак Даниелс преди всичко, но също така има и водка. Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве и ще сипвам страшна кюстендилска гроздова на желаещите. Ще има и някакъв скоч може би джони, понеже аз много го обичам, но може и балайнтайнс - любим на повечето от родата. Вино, разбира се. Ще направим традиционното наддаване за дегустация(с оливане от моя страна) аз с български а зет ми с чуждестранни вина. Традиционно ме отвява. Маман е направила туршия трепач.
Ще има и лиготии. Бейлис. Ще взвма вермут, джин и ром за коктейли. Но това го казвам за пълнота на описанието. Иначе са неща без значение. Като бялото, например вино. Шардоне ли имахче, траминер ли, някакви такива. Са който иска да се мине, квомда го правиш. Ми тва е. Аналгин също ще има.
Mery

Мнение от Mery »

Традицията елиминира фантазията!

Традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Символиката изисква:

* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.
* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.
* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.
* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.
* Напълнете кана с червено вино.
* Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите.
* Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.
На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ако беше попитала за Новогодишната трапеза щеше да получиш многоцветни отговори. :bigsmile:
Весели празници Шт с добри хора около теб и богата трапеза!
Наздраве :wine:
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Green Light написа:Джак Даниелс преди всичко, но също така има и водка. Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве и ще сипвам страшна кюстендилска гроздова на желаещите. Ще има и някакъв скоч може би джони, понеже аз много го обичам, но може и балайнтайнс - любим на повечето от родата. Вино, разбира се. Ще направим традиционното наддаване за дегустация(с оливане от моя страна) аз с български а зет ми с чуждестранни вина. Традиционно ме отвява. Маман е направила туршия трепач.
Ще има и лиготии. Бейлис. Ще взвма вермут, джин и ром за коктейли. Но това го казвам за пълнота на описанието. Иначе са неща без значение. Като бялото, например вино. Шардоне ли имахче, траминер ли, някакви такива. Са който иска да се мине, квомда го правиш. Ми тва е. Аналгин също ще има.
Хъммм...
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Мнемозина

Re: Какво ще готвите

Мнение от Мнемозина »

shshtt написа:за бъдни вечер засега съм решила

постни лозови сарми
постни пълнени гъбки
тиквеник с канела
плодове
питка

а вие?
Трябва нечетен брой да са храните на масата, така че салатите ти трябва да са две или четири, най-много шест, но не по-малко от осем, както казва Карлсон. :blum:

Моето бъднивечерно меню е получено след дълги опити и изчисления - хем да е в традицията, хем да се състои от неща, които все пак се ядат вкъщи. И понеже е постигнато с много труд, не смея да го променям, та си стои същото, което някога съм писала тук и затова не го повтарям.
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

нищо! :grin:
ш`съм при тъщата най-вероятно

затва ей ся наваксвам със зелеви сАрмички /тъй било правилно вместо Ъ/
с праз, луци, ориз и кайма
вместо каймата естествено требе а се ползват гъПки :grin:
ама аз нъл съм съм си традиционен революционарист :blum:
и вместо растително олио ползвах свинска мас :lol: :blum::blum::blum:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Mery написа:Традицията елиминира фантазията!

Традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Символиката изисква:

* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.
* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.
* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.
* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.
* Напълнете кана с червено вино.
* Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите.
* Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.
На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ако беше попитала за Новогодишната трапеза щеше да получиш многоцветни отговори. :bigsmile:
Весели празници Шт с добри хора около теб и богата трапеза!
Наздраве :wine:

Мерич много готин пост! Ще се опитам да вместя поне някои от тези неща, мерси:bigsmile:
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Мнемозина написа:
shshtt написа:за бъдни вечер засега съм решила

постни лозови сарми
постни пълнени гъбки
тиквеник с канела
плодове
питка

а вие?
Трябва нечетен брой да са храните на масата, така че салатите ти трябва да са две или четири, най-много шест, но не по-малко от осем, както казва Карлсон. :blum:

Моето бъднивечерно меню е получено след дълги опити и изчисления - хем да е в традицията, хем да се състои от неща, които все пак се ядат вкъщи. И понеже е постигнато с много труд, не смея да го променям, та си стои същото, което някога съм писала тук и затова не го повтарям.
уф, да, хич не е балансирано менюто, ще взема да махна доматите и краставиците
а къде си го писала твоето, в кулинарната тема ли?
аз всяка година все по нещо различно правя - тази година са гъбките
а миналата чушки с боб
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

itcome написа:
Green Light написа:Джак Даниелс преди всичко, но също така има и водка. Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве и ще сипвам страшна кюстендилска гроздова на желаещите. Ще има и някакъв скоч може би джони, понеже аз много го обичам, но може и балайнтайнс - любим на повечето от родата. Вино, разбира се. Ще направим традиционното наддаване за дегустация(с оливане от моя страна) аз с български а зет ми с чуждестранни вина. Традиционно ме отвява. Маман е направила туршия трепач.
Хъммм...
мдааам...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

shshtt написа: уф, да, хич не е балансирано менюто, ще взема да махна доматите и краставиците
а миналата чушки с боб
О, ма я да не ми обръщаш толкова внимание на глупостите... в краен случай събираш две салати в едно и натаманяваш бройката. :blum:

Не знам къде съм го писала менюто, но правя пита, постни сарми със стафиди, бобена салата, туршия, зелник (понеже вкъщи не обичат тиквеник) и печена тиква (щото пък тиква обичат), жито и плодове (които символизират ошаф :grin:).
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

аз нищо няма да готвя!
аз съм при мама и при татко!
днес заколиха прасето...второто
домашното вино и ракия са супер тая година...
ще има сигурно боб и сърми, ако броим и ядките, може да се съберат към 7 ястия
и това ще е така щото така казват по телевизията :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
shshtt написа: уф, да, хич не е балансирано менюто, ще взема да махна доматите и краставиците
а миналата чушки с боб
О, ма я да не ми обръщаш толкова внимание на глупостите... в краен случай събираш две салати в едно и натаманяваш бройката. :blum:

Не знам къде съм го писала менюто, но правя пита, постни сарми със стафиди, бобена салата, туршия, зелник (понеже вкъщи не обичат тиквеник) и печена тиква (щото пък тиква обичат), жито и плодове (които символизират ошаф :grin:).
ейййй..тиква!...как само обичам тиква...мога да изям две тави с печена тиква
но да е сладка
добре, че го спомена..сега ще си го поръчам..
аз да се похваля вчера ядох шкембе! (няма нищо общо с Коледа, но но на вторя третия ден човек като се върне в БГ трябва да го направи това, вкъщи никога не с еправи шкембе обаче)
...и беше по обедно време и сервитчора ме пита дали да дава подправки, ама викам и аз това си мислих, ама давай ги по-добре, аз ще пътувам с автобус на дълъг път след два часа, ама ще си купя дъвки..тик так..е много ясно че не помогнаха, но усещането да не изпитваш срам от това какво си ял и мирише или не, е прекрасно :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

е Джак и водка, па и балантайс...че и вино...предполагам поне са в два различни дни тия дегустации! тз, не ти се е получила този път хвалбата...:winkw:
Бейлис е супер, обаче Дисаронио с кафе е нещото което става и за дижестив вечерта и за събуждане сутринта
Блажени са бедните духом
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Sweety написа:аз нищо няма да готвя!

eeee super! в бг си и звучиш еуфорично!
незабравими да са ти празниците и многа целувки от мен:kiss:

п.п, сега готвя шкембе за да си го ям сама:grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
е Джак и водка, па и балантайс...че и вино...предполагам поне са в два различни дни тия дегустации! тз, не ти се е получила този път хвалбата...:winkw:
Бейлис е супер, обаче Дисаронио с кафе е нещото което става и за дижестив вечерта и за събуждане сутринта
Тва ще готвя аз. Ще сме 17 парчета за всеки трябва да има по нещо. За всеки знам какво. Ако има хвалба която да ми харесва, това ще е. Хъм бе знаеш ли че на Косето не знам какво му харесва. Косето обича коли. Това е. Всичко друго е без всякакво значение. Има състезателни коли с определени марки, камиони от реномирани производители, кемпре от най- известния производител на кемпери, има лимузини, купета, кабриолети, всички те са с важна история и вървят издавайки различни звуци. Това му е важно на Косето. Обаче какво пие идея си нямам. Останалите всичките съм ги описал по- горе.
Ти с дисаронио ли се фукаш? Звучи като раздрънкана китара. Не го признавам.

Друго какво да се похваля, какво да се похваля... ми не знам. Рейтинга ми падна хората тука хъмкат и мънкат и хич не знам, о, какво ще правя сега с такъв нисък рейтинг.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Sweety написа:ейййй..тиква!...как само обичам тиква...мога да изям две тави с печена тиква
но да е сладка
опитай я задушена с чесън, магданоз, лют пипер и зехтин! Е, няма такъв шедьовър!!!!!

И аз на Бъдни вечер ще изпаразитирам на мамината софра, но днес ми е дошло вдъхновението за йорданска кухня и правя шаварма /месото с подправките за дюнер/ и салата табуле.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

тъщата ще:cool:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Kent написа:тъщата ще:cool:
:shocked: ще я готвите? :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

о айвън, такава беше и целта да излазиш от нелегалност:lol:
не бе, тя ше готви
аз човешко съм ял за последно/и за първо/ като студент
като ми смениха част от салама в хамбургера мръсниците
в залата за патоанатомични дисекции:mad:
обичайна практика в нашата група
а и глад по виденово време
не е нешто особено
тъщата е по полезна като жива с две думи
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

боб и зеле предимно по темата
п.п. изплашихти ли се бе ей
майтап:blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа:боб и зеле предимно по темата
п.п. изплашихти ли се бе ей
майтап:blum:
Знаем бе., ние сме съобразителни и се сетихме, че на Бъдни вечер се готви постно. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

windcolours написа:
Sweety написа:ейййй..тиква!...как само обичам тиква...мога да изям две тави с печена тиква
но да е сладка
опитай я задушена с чесън, магданоз, лют пипер и зехтин! Е, няма такъв шедьовър!!!!!
тцц!!! няма да стане тая
чая си го пия с мляко
свинско опитвам с някакво сладко
но тиквата..тиквата до края на живота си ще ям сладка и със захар
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Kent написа:о айвън, такава беше и целта да излазиш от нелегалност:lol:
не бе, тя ше готви
аз човешко съм ял за последно/и за първо/ като студент
като ми смениха част от салама в хамбургера мръсниците
в залата за патоанатомични дисекции:mad:
обичайна практика в нашата група
а и глад по виденово време
не е нешто особено
тъщата е по полезна като жива с две думи
а бе току що докато обядвахме и баща ми се изцепи с някаква новина, че двама холандски журналисти яли човешко месо на живо в някакво предаване
Последно промяна от Sweety на 22.12.11, 16:05, променено общо 1 път.
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

shshtt написа:

еуфорията трая тояно два дена
сега ми гадно
приятелките ми изнемогват ...две от тях..и финансово и не само и едната иска да отива да чисти в чужбина :(
Блажени са бедните духом
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Sweety написа:
shshtt написа:

еуфорията трая тояно два дена
сега ми гадно
приятелките ми изнемогват ...две от тях..и финансово и не само и едната иска да отива да чисти в чужбина :(
е ми ако си е намерила къде да отива - по-зле няма как да е
в края на престоя ми и аз ще си потърся нещо такова , защото ако положението в бг е такова няма смисъл да се връщам
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

shshtt написа: е ми ако си е намерила къде да отива - по-зле няма как да е
в края на престоя ми и аз ще си потърся нещо такова , защото ако положението в бг е такова няма смисъл да се връщам
е там е работата, че нищо не си е намерила
очаква аз да и помагам
аз не че имам против или че не мога, но ми е кофти
не мога да разбера защо просто не се ожени пожторно и да започне всичко отначало по този начин...искала да бъде независима
...
спомням се че и ти имаше такива мераци някакви подобни...
според мене не си струва такъв жид независимост
имам предвид не и ако трябва да слугуваш
това не го разбирам
...толкова ми е гадно...
продължавам да яувам за познати които са загубили работа за 2000 и сега им предлагат нещо за 500
Блажени са бедните духом
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Sweety написа: не мога да разбера защо просто не се ожени пожторно и да започне всичко отначало по този начин...искала да бъде независима
...
спомням се че и ти имаше такива мераци някакви подобни...
според мене не си струва такъв жид независимост
имам предвид не и ако трябва да слугуваш
това не го разбирам
...толкова ми е гадно...
продължавам да яувам за познати които са загубили работа за 2000 и сега им предлагат нещо за 500
мераци за независимост ли? да, това ми е най-големия мерак
но май господ на бодлива крава рога не дава и все не ми се получава независимостта:lol:

обаче с това дето съветваш приятелката си хич не съм съгласна - за повторната женитба като решение иде реч
от трън та на глог
много хубаво си е решила тя какво да прави
мъжете когато те издържат или печелиш по-малко от тях много насериозно се вземат и забравят че благоверната е самосточтелен и отделен индивид
и тя също забравя и става безпомощна и нищо хубаво не може да излезе от това
уважението си отива, а с него и всичко

аз малко се изсилих за чистенето, това ще е наистина много краен вариант:lol:
но идеята ми беше, че трябва да се работи и човек да има собствени доходи, та поне мъничко да се доближи до мечтата за свободата
и поне някакви мънички решения да може да взема
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:...
...толкова ми е гадно...
Знам, че няма да го приемеш лично и да се засегнеш, но твоето учудване е почти обидно. Какво си мислеше, че е тук? Откъде е този потрес? Нали четеш? Гадни дни и гадна гпдина. Гпдина в които трябваше да казвам че не мога да изпълня това което съм обещал. Че семейства няма да вземат това на което са разчитали или че човек отива навън на улицата.
Учудваш се на ежедневието ни
Последно промяна от Green Light на 22.12.11, 20:37, променено общо 1 път.
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

Green Light написа: Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве
Тези бъчвета ако знаеш колко много пият....не му се радвай толкова :-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

shshtt написа:.... работи... доходи... свободата...
Това са несъвместими неща! Работиш ли за доходи никога няма да си свободен.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Fairy of the Flowers написа:
Green Light написа: Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве
Тези бъчвета ако знаеш колко много пият....не му се радвай толкова :-)
Да не говорим че, ако материала не е качествен вместо аромат на широколистна гора ще получиш дъх на дъска.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Sweety написа:не и ако трябва да слугуваш

това не го разбирам
...толкова ми е гадно...
Mark Knopfler - Piper to the End
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа: Учудваш се на ежедневието ни
има и по-гадни неща бе татеее :lol:
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

shshtt написа: мъжете когато те издържат или печелиш по-малко от тях много насериозно се вземат и забравят че благоверната е самосточтелен и отделен индивид
и тя също забравя
Те и когато не те издържат и печелиш повече от тях пак се вземат много насериозно, сигурно от комплекси, но тогава поне жената не го забравя.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Талибан написа:
shshtt написа:.... работи... доходи... свободата...
Това са несъвместими неща! Работиш ли за доходи никога няма да си свободен.
е ми и за удоволствие да работя пак няма да съм свободна
щото свободата е химера
а според някои вътрешно усещане
ако имах идея как се прави това досега да съм го направила:winkw:
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Fairy of the Flowers написа:
shshtt написа: мъжете когато те издържат или печелиш по-малко от тях много насериозно се вземат и забравят че благоверната е самосточтелен и отделен индивид
и тя също забравя
Те и когато не те издържат и печелиш повече от тях пак се вземат много насериозно, сигурно от комплекси, но тогава поне жената не го забравя.
да, балканския лъв:lol:
но идват нови поколения и нещата ще се променят
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

направих турска баклава, за първи път, но не с готови кори, а разточени от мен. много се надявам да е станала хубава. поне изглежда перфектно
салати, питка с паричка, картофена пита, че хем е постна, хем я обичат, ягодов чийзкейк
това от мен
от свекито сърми и разни други благини
не съм спирала печката от сутринта и е много яко, едно такова празнично настроение...
много хубава Бъдни вечер ви желая
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да бе, голям кеф.
Аз май съм готова с всичко за днес и за утре и остана само питката, но тя си е в последния момент.
Тая баклава трябва да й пуснеш рецептата, може някой следващ път да помислим по въпроса.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве и ще сипвам страшна кюстендилска гроздова на желаещите.
Тва с лакирането е било голяма грешка според мен. Все едно е сега дали ще ползваш бурето или някоя пластмасова бутилка. Лакът запечатва порите на дървото. Няма "дишане". А за да отлежава ракията (или което и да е от там питиетата) трябва кислород все пак. Не съм чувал винпромите да си лакират буретата...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:Лакирах си и си направих много готино едно малко бъчве и ще сипвам страшна кюстендилска гроздова на желаещите.
Тва с лакирането е било голяма грешка според мен. Все едно е сега дали ще ползваш бурето или някоя пластмасова бутилка. Лакът запечатва порите на дървото. Няма "дишане". А за да отлежава ракията (или което и да е от там питиетата) трябва кислород все пак. Не съм чувал винпромите да си лакират буретата...
Ей, не е завист, не е чудо.
Публикувай отговор