Green Light написа:
Аз искам да се образовам и няма къде. Искам да питам и няма кой. В тоя информационен водопад аз съм тотално неспособен да намеря информация по въпроса как ще развиваме икономиката си с балансиран бюджет. Нали сме в позиция да започваме, да стимулираме, да привличаме инвестиции... Как ще го правим като обещаваме да не теглим заеми и да не харчим? Да, в бурните години е хубаво че сме толкова дисциплинирани и че това което другите ги поставя на изпитание, нас бълха ни е ухапала. Но защо зорлем трябва да обещаваме да сме така завинаги(или поне десетилетие). Нали не сме принудени? Това не беше ли за страните които са развили каквото е имало и сега трябва да го запазят? За еврозоната беше. Нали така, бъркам ли?
Ние какво пазим?
Дайте ми някакъв линк за да прочета: как ще развиваме икономиката си с балансиран бюджет?
Само това.
Аз съм тотално неграмотен, признавам си. Опитвам се да мисля, доколкото мога. Та някои необразова(тел)ни размисли тук. Разхвърляни. Първо да видим понятията...
Балансиран бюджет ще рече да харчиш толкова, колкото имаш, нали? Или нещо друго? Ако е това нещата са горе-долу ясни - държавата има определени харчове, предварително в голяма степен известни. Има и определени приходи, също до голяма степен известни - данъци, осигуровки и т.н. Балансиран бюджет ще рече приходната ти част да е >= разходната част, нъл тъй?
Планирането на дефицит ще рече, че се каниш да похарчиш повече, отколкото (ще) имаш, райт? Демек ще трябва от някъде да вземеш заем. Може да е ОК, ако е ясно предварително как ще го връщаш тоя заем - примерно очакваш увеличени приходи за следващите ендесет години. Ама не просто да стискаш палци и да викаш "А дано", ами реално да очакваш завишени приходи. Иначе ти трябва нов кредит за да обслужваш стария, демек трупане на дефицит. Това не става ако си фирма или человек, щото в един момент риска да фалираш става прекалено голям и ти отказват последващи заеми. За държавите не е така, щото държава не може (що ли?) да фалира, и ти дават заеми до откат. Затуй имаме сега държави с дефицит малко по-малък от разстоянието в светлинни години до най-близката звезда :).
Тва за бюджета, начи. И за държавата. Тя не развива икономика директно. Поне не демократичната капиталистическа пазарноикономическа и прочее държава. Може и да бъркам де. Та нейната роля е да създаде условия да се развива икономиката. Да не пречи излишно. Да уреди инфраструктурата. Ей такива неща. Непротиворечащи на балансиран бюджет.
От друга страна, икономическите субекти развиват икономиката. Вземат кредити, инвестират, печелят или не, създават работни места. Там вариатн с небалансиран бюджет и трупане на дефицит го няма, щото никой не е луд да дава кредити безкрай.
Нещо такова. Сори, но ми пречат тук да мисля с разни глупави въпроси по работа. Не знам що ме занимават с глупости. Срамота. Бягам. Може и да се върна...