Болезнената липса на авторитети създава псевдогерои
- сър Айвънхоу
Болезнената липса на авторитети създава псевдогерои
статийка... една...
това като за "честит нов данък"!
гответе се за: данък тротоар, данък въздух и данък сърцебиене...
това като за "честит нов данък"!
гответе се за: данък тротоар, данък въздух и данък сърцебиене...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Дон Румата Есторски
ми аз например се убедих в едно.. говоря, казвам, обяснявам...нищо отсреща
всмисъл кат понимание на казаното
и насреща приказки, приказки, от..1001 нощ
и кат пратя 1 линк към некой дет го е казал /ма отвън на поне 2 граници оттук и с доводи/
и който съм прочел, за да си изкажа твърдението.. щот съм ровил, търсил, проверявал и валидирал
изведнъж съ млъква
и ни вопъл ни стон
ма адИ бЕ!
поне да ме попитат да не съм манипулирал линка или що требе па да е истина!
не..
начи аз не съм авторитеееттт
и безцелно си губя времето само за собствено усъвършенстване на личните знанияя..
достатъчно е некой англо или руско говорящ...и съ приключва
нее
хората просто не обичат да чуват неща, които не им харесват
и кат го "чуят" и от някой смятан за непредубеден /според тях/..
млъкват и дори не искат и да си спомнят за темата
а па в собствената си държава никой не е пророк, както са казали мъдреците

всмисъл кат понимание на казаното
и насреща приказки, приказки, от..1001 нощ
и кат пратя 1 линк към некой дет го е казал /ма отвън на поне 2 граници оттук и с доводи/
и който съм прочел, за да си изкажа твърдението.. щот съм ровил, търсил, проверявал и валидирал
изведнъж съ млъква
и ни вопъл ни стон
ма адИ бЕ!
не..
начи аз не съм авторитеееттт
достатъчно е некой англо или руско говорящ...и съ приключва
нее
хората просто не обичат да чуват неща, които не им харесват
и кат го "чуят" и от някой смятан за непредубеден /според тях/..
млъкват и дори не искат и да си спомнят за темата
а па в собствената си държава никой не е пророк, както са казали мъдреците
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Хм.Дон Румата Есторски написа:Знаеш ли какво си мисля (странно е, че за нещата които пускаш напоследък се оказва че съм си разсъждавал целенасочено от известно време)?
Бедата е че не искаме авторитети.
Истински.
Защото ни плаши контрастът...
От една страна е така, да.
От друга - който иска авторитети, си ги има. За собствена консумация.
От трета - лични или обществени авторитети ни липсват?
Panta rhei...
- Дон Румата Есторски
Разглеждам понятието "авторитет" малко по-общо... цел, ценностна система, нравственост, път... На базата на това биха се появили "авторитети",Мнемозина написа:...От трета - лични или обществени авторитети ни липсват?
конкретизирани образи, които притежават всичко това и го следват.
Не може да има "авторитети" сред група атоми, движещи се по Брауновия закон на собствената си изгода - там където ми е топло и добре,
натам се движа.
Силата на лазерния лъч е в еднопосочното движение на кохерентните електромагнитни вълни ...
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
- сър Айвънхоу
само вметвам една перефраза по Толстой: За лакея няма велики хора, защото лакеят има свои разбирания за величие.Дон Румата Есторски написа:Разглеждам понятието "авторитет" малко по-общо... цел, ценностна система, нравственост, път... На базата на това биха се появили "авторитети",Мнемозина написа:...От трета - лични или обществени авторитети ни липсват?
Не може да има "авторитети" сред група атоми, движещи се по Брауновия закон на собствената си изгода - там където ми е топло и добре,
натам се движа.
Силата на лазерния лъч е в еднопосочното движение на кохерентните електромагнитни вълни ...
Bella Ciao
Bella Ciao
Да, това са все някакви липси.Дон Румата Есторски написа:Разглеждам понятието "авторитет" малко по-общо... цел, ценностна система, нравственост, път... На базата на това биха се появили "авторитети",Мнемозина написа:...От трета - лични или обществени авторитети ни липсват?
натам се движа.
Но, общо погледнато, хората не могат много дълго време да стоят в брауновото движение.
Въпросът е какви авторитети ще дойдат след това.
Panta rhei...
- Дон Румата Есторски
"АЗ, МОЯ МИЛОСТ и СОБСТВЕНАТА МИ ПЕРСОНА".Мнемозина написа:...Въпросът е какви авторитети ще дойдат след това.
Ако си прежалила някоя и друга минута да прочетеш "анималистичната" ми тема, със сигурност точно ти си разбрала какво искам да кажа.
Това беше промиването и компостирането на мозъците - "аз съм най-важният!", "няма по-умни и по-авторитетни от мен"... и т.н.
Няма да забравя онова силно популярно "ръководство за оцеляване" сполетяло ни от новият ни по-голям брат, дето се говореше,
че ако видиш някой бедстващ трябва да му дадеш не риба, а въдица... и ако си в обсада с жена си и невръстните си деца, трябва ТИ да изядеш
последната консерва, оставяки ги да гладуват, щото благодарение на тебе оцелявали, рийш` ли!
Даже и да противоречи на фактите(например финансови такива - защото са най-очевидни),
винаги се намират "обективни" или "външни" причини за оправдание.
Атомизация. Изолация. Цинизъм и принизяване.
Всъщност най-подигравани и осмивани са най-ценните ценности и авторитети, бивши и евентуални.
Вече е на генетично ниво - дори и някой да се опита да се авторитетне изведнъж, докараната до инстинкт реакция веднага сработва безотказно:
"Кой, бе? Тоя ли, бе? Дет` го знам от ей толкав ли, бе?" или "Тоа дет` ми кара таа новата кола ли, бе? и дет не си знае парите (разбирай: накрадил е)?"
Това беше технологията.
Заповед първа: Да нямаш никави други авторитети и да няма за теб нищо по-ценно, и да няма нищо, което да не можеш да
предадеш, продадеш или убиеш заради себе си!
Заповед втора: Ако случайно се усъмниш, че има нещо по-ценно -умно или -правилно от тебе или твоите мисли, виж заповед първа!
dixit!
Последно промяна от Дон Румата Есторски на 14.10.12, 17:24, променено общо 1 път.
- Дон Румата Есторски
Ами ... не, мила!Амаранта написа:нали е вярно и обратното: ...
Не е вярно.
Някой ще си мръдне пръста да ти напише нещо само ако го дразниш с несъвпадението на твоето мнение с неговото, което разбира се,
е единствено и най-правилното.
Не си ли забелязвала, особено добре се вижда във виртуала - ще стоят, ще те четат, ще гледат отстрани как някакъв тъп трол ти пише
обиди и глупости, но няма да си мръднат мишката и на сантиметър. А най-интересното ако ги попиташ после - "Ама как! Аз напълно споделям
твоето мнение. Подкрепях те изцяло ... мислено. Не писах нищо да не се повтаряме..."
За сметка на това пък ако напишеш, че любимата им фолкпевица не ти харесва! Ела, та гледай! Ще научиш такива нови неща за себе си...
Та така се получава - тези, на които им харесва мнението ти си траят. Хейтърите - напротив. Резултата - съвременното ниво, не само във виртуала...
ПП Не е четка - но 3о4о е едно от малкото места (да не кажа последното), дето тая ръжда още не е победила.
Аз бх го нарекъл "Забраненият град" не случайно ...
Ох, проблемът на дългите постинги е, че поставят много въпроси за мислене и само с дълъг постинг можеш да им отговориш.Дон Румата Есторски написа:
"АЗ, МОЯ МИЛОСТ и СОБСТВЕНАТА МИ ПЕРСОНА".- Това са авторитетите "после".
Ако си прежалила някоя и друга минута да прочетеш "анималистичната" ми тема, със сигурност точно ти си разбрала какво искам да кажа.
Това беше промиването и компостирането на мозъците - "аз съм най-важният!", "няма по-умни и по-авторитетни от мен"... и т.н.
Няма да забравя онова силно популярно "ръководство за оцеляване" сполетяло ни от новият ни по-голям брат, дето се говореше,
че ако видиш някой бедстващ трябва да му дадеш не риба, а въдица... и ако си в обсада с жена си и невръстните си деца, трябва ТИ да изядеш
последната консерва, оставяки ги да гладуват, щото благодарение на тебе оцелявали, рийш` ли!
Даже и да противоречи на фактите(например финансови такива - защото са най-очевидни),
винаги се намират "обективни" или "външни" причини за оправдание.
Атомизация. Изолация. Цинизъм и принизяване.
Всъщност най-подигравани и осмивани са най-ценните ценности и авторитети, бивши и евентуални.
Вече е на генетично ниво - дори и някой да се опита да се авторитетне изведнъж, докараната до инстинкт реакция веднага сработва безотказно:
"Кой, бе? Тоя ли, бе? Дет` го знам от ей толкав ли, бе?" или "Тоа дет` ми кара таа новата кола ли, бе? и дет не си знае парите (разбирай: накрадил е)?"
Това беше технологията.
Заповед първа: Да нямаш никави други авторитети и да няма за теб нищо по-ценно, и да няма нищо, което да не можеш да
предадеш, продадеш или убиеш заради себе си!
Заповед втора: Ако случайно се усъмниш, че има нещо по-ценно -умно или -правилно от тебе или твоите мисли, виж заповед първа!
dixit!
Да, усетих накъде ще водиш анималистичната тема, просто защото... ми не знам, усетих.
Честно казано не ми се иска да си прав. Тоест - прав си, това ни насаждат от години и ни манипулират като плъхове. В толкова глупости ни убедиха и ни убеждават, че свят ми се вие понякога.
Толкова ли пък не запазихме никаква способност да не се поддаваме на лесни истини.
И уж около мен хората не са се поддали, а всеки се чувства безпомощен като пред цунами. И даже не знаем цунами ли е наистина.
Шантава работа. Но не сме първите, като се замислиш, нито ще сме последните.
Докарах го криво-ляво до някакъв оптимизъм...
Panta rhei...
youtu.be/wn1WqAy6sUsАмаранта написа: е що?
нали е вярно и обратното:
тия, които те разбират, на които мнението ти им харесва,
ще те признаят за авторитет,
и даже ще те цитират,
(и особено много в случаите, когато искат да избягат от отговорност. ;))
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Green Light
Размисли за българския национален елит
"Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително. Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички - и на великите, и на нищожните. Ще пресечеш всякакъв стремеж към по-добро, към превъзходство, към съвършенство. Присмей се на Роурк (в книгата: талантливият архитект) и обяви Питър Кийтинг (посредствен творец) за голям архитект. И вече си унищожил архитектурата... Не си поставяй за цел да унищожиш всички храмове - ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята.
Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко. ...Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Убий преклонението, за да убиеш героя в човека. Няма преклонение с кикот. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно."
България се съгласява с всичко и не приема нищо твърде сериозно."
"Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително. Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички - и на великите, и на нищожните. Ще пресечеш всякакъв стремеж към по-добро, към превъзходство, към съвършенство. Присмей се на Роурк (в книгата: талантливият архитект) и обяви Питър Кийтинг (посредствен творец) за голям архитект. И вече си унищожил архитектурата... Не си поставяй за цел да унищожиш всички храмове - ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята.
Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко. ...Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Убий преклонението, за да убиеш героя в човека. Няма преклонение с кикот. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно."
България се съгласява с всичко и не приема нищо твърде сериозно."
- Дон Румата Есторски
- Дон Румата Есторски
Дай, Боже.Дон Румата Есторски написа:Ей тука е оптимизмът, да знаеш!Мнемозина написа:И уж около мен хората не са се поддали, ...![]()
И колкото по-голям е диаметърът на тоя кръг, толкова по-оптимистично.
И ... повече кръгове!
Само дето човек не знае дали оптимистично си се е затворил в собствения кръг, колкото и да е голям той.
Абе ще го видим.
На мен надеждата ми е в древните, дето са нямали ток и са си носели вода от не знам къде, и изобщо от наша гледна точка са живеели доста скотски - а са казали разни неща от типа на "И даде Бог на човека лице, обърнато към небето"...
Май завих към другата тема, но карай, не е първица...
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
ааа... чеки... има още малко, докато се пресполови и втората страница... тогава може... да се избие темата към обичайните разговори... демек за с..с...Мнемозина написа: Май завих към другата тема, но карай, не е първица...
Bella Ciao
Bella Ciao
Натам още не съм свърнала.сър Айвънхоу написа:ааа... чеки... има още малко, докато се пресполови и втората страница... тогава може... да се избие темата към обичайните разговори... демек за с..с...Мнемозина написа: Май завих към другата тема, но карай, не е първица...
Panta rhei...