za kakvo se hilite be?Оня с броня написа:Sweety написа:Semiramis написа::lol::lol:
добре де, сигурна съм, вече и проверих!
:rotfl24::rotfl24:
СтоличнаТА, МинистерскиЯТ
Re: СтоличнаТА, МинистерскиЯТ
Скоро в южна Италия бях с един шашавелник...Green Light написа:По БНТ засяках няколко минути от едно предаване. Темата беше правоговора на депутатите. Михаил Миков призовал да се говори правилно и след това продължил с характерното си "л" и "р""Мекането" също било много разпространено. То е и мой недостатък. ХодимЕ, правимЕ. Западен говор. Според госта - известно лице, но не мога да се сетя за името, мекането ставало нещо като мода и придобива размерите на епидемия.
Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.
Мислите ли че може такова нещо да предизвика интерес и да докара някакво мини единомислие в Обществото? Всички говорим български и на всички ни е неприятно, че се изкривява. Или не?
-Слушай, слушай - казва той, как сициалианците удължават О-то... оххх музика за ухото.
Радваше се на всеки диалект, който чуе като малко дете. В самия му регион се говори на два различни такива.
Аз като отида в Родопите автоматично превключвам... с всяка година ми доставя все по- голямо удоволствие.
Но ми е дразнещо и неприятно от телевизора и радиото да не идва правилен български звук... много ме дразни. Това им е част от работата.
Виж парламента е друго - нали трябва да олицетворява многообразието на нацията... тра лала :)
Кърти, чисти, извозва...
- Green Light
Ами, макар че съм цитирал "западен говор" в постинга ми и в предаването по БНТ не ставаше въпрос за диалекти. Има отделен вид развален говор, който има съвсем малко отношение към етнографските области или групи.itcome написа:Скоро в южна Италия бях с един шашавелник...Green Light написа:По БНТ засяках няколко минути от едно предаване. Темата беше правоговора на депутатите. Михаил Миков призовал да се говори правилно и след това продължил с характерното си "л" и "р""Мекането" също било много разпространено. То е и мой недостатък. ХодимЕ, правимЕ. Западен говор. Според госта - известно лице, но не мога да се сетя за името, мекането ставало нещо като мода и придобива размерите на епидемия.
Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.
Мислите ли че може такова нещо да предизвика интерес и да докара някакво мини единомислие в Обществото? Всички говорим български и на всички ни е неприятно, че се изкривява. Или не?
-Слушай, слушай - казва той, как сициалианците удължават О-то... оххх музика за ухото.
Радваше се на всеки диалект, който чуе като малко дете. В самия му регион се говори на два различни такива.
Аз като отида в Родопите автоматично превключвам... с всяка година ми доставя все по- голямо удоволствие.
Но ми е дразнещо и неприятно от телевизора и радиото да не идва правилен български звук... много ме дразни. Това им е част от работата.
Виж парламента е друго - нали трябва да олицетворява многообразието на нацията... тра лала :)
Това, което ми е много неприятно като тенденция е, че на официални места като Народното събрание, например, липсва грижа по отношение на правоговора. Дори съвсем елементарна.
Мисля, че не съм сам.
Рабрах те, просто исках да вметна за многообразието на българския език. Официалния е едно парченце от него.Green Light написа: Ами, макар че съм цитирал "западен говор" в постинга ми и в предаването по БНТ не ставаше въпрос за диалекти. Има отделен вид развален говор, който има съвсем малко отношение към етнографските области или групи.
Това, което ми е много неприятно като тенденция е, че на официални места като Народното събрание, например, липсва грижа по отношение на правоговора. Дори съвсем елементарна.
Мисля, че не съм сам.
Епидемия е нещо от което се умира. Ако всички мекат най- много да променят някой речник :)
И с другата теза, за разбирането, съм съгласен. Езика е за общуване. Писането също. Понякога много (ама много) се дразня аз да съм се пънал да развивам някоя моя теза в писмен вид и след това вместо аргументи по темата да получавам забележки за правописа... Досадно е, да ми броят запетайките, членовете и изпуснатите букви, след като мисълтта ми е изразена разбираемо.
Йо :)
Кърти, чисти, извозва...