Отивай в Шао лИН (абе, тва как се пише:shy::??)Green Light написа:Аз може и да спя на лекции, падре Уилям, обаче много добре си спомням че в манастира никой нямаше обяснение откъде накъде трябва да си ги мерим, къщите. Аз тва питам.pocti_bezobidna написа:
много въпроси бе, бате!
Ми пари ми трябват да има кво да ям, да ми е топло вкъщи, да пийна с пирятели, да ида някъде със същите тия пирятели.
Работя по цял ден, щото ми е интересно. Понякога не го и усещам как минава деня.
Дали има смисъл блъскането? Абе, уж има, ама за кого ли...
За състезанието е най-лесен отговора - на човек му е заложено да се сравнява с другите, защото живее в група. Околните са коректива - кое е парвилно, кое е добро, кое е успешно и кое не. И оттам и усещането за реализация - ти си успял ако имаш по-голяма къща от Драган и по-висока заплата от Петкан. Социална психология - начален курс.
Елементарно, Адсон
Впрочем един от възможните отговори на въпроса ми към Фриски(Какво ще искам да правя днес, ако съм сам на Земята) може би е точно от "Името на Розата" Сигурно най- чистото човешко желание е желанието "Да знам"
Колко пари ви стигат?
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Колко пари ви стигат?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Чаве,
ям като за световно. От дете не съм ял така - 4 пъти на ден задължително. 
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Чаве,
По една солета и обелката на 1/2 ябълкаRemmivs написа:ям като за световно. От дете не съм ял така - 4 пъти на ден задължително.

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Солети само НВД - т.е. ловджийски деликатес или сушеница
Малиии:blink::shocked: Не ти ли става тежкоRemmivs написа:
Ей, да не ми се обиди?:shy::( Шегувам се...
Знаеш ли, че и аз искам такава таблица, ама кат свършат постите:-):winkw:

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аз затова се бъзикам с Рема, щото знам, че носи и не се обижда. С някои други не бих си позволила...frisky lioness написа:Малиии:blink::shocked: Не ти ли става тежкоRemmivs написа:
:winkw:
Ей, да не ми се обиди?:shy::( Шегувам се...
Знаеш ли, че и аз искам такава таблица, ама кат свършат постите:-):winkw:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
И аз4avdar4e написа: С някои други не бих си позволила...

Тая книга можеше да бъде много по- стойностна, ако ги нямаше безспирните теологични диспути в нея. Вярно, че У. Еко иска чрез тях да ни покаже ограничеността на НЕзнаещия, НЕучещ и НЕграмотен свят и пагубното му въздействие в/у всички човеци живеещи в него, но е прекалил леко.Green Light написа:
Впрочем един от възможните отговори на въпроса ми към Фриски(Какво ще искам да правя днес, ако съм сам на Земята) може би е точно от "Името на Розата" Сигурно най- чистото човешко желание е желанието "Да знам"
А "Да знам" е в основата, естествено. "Просто трябва да знаем"...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Нямам никаква представа ти какво би правил, ако парите изчезнат от ума ти или ако имаш всичките пари и цялата власт на света.Green Light написа: Харесва ми да съм тук, на мястото съм си, мисля че това е хубав начин да прекарам живота си, но не мога да престана да мисля: - Какво бих правел, ако "парите" изчезнат от ума ми. Като цел, като нужда, като средство, ...изобщо? Какво наистина искам?
Обаче се сещам за един много загатнат образ от Пътеводителя на галактическия стопаджия - беше нещо като реален владетел на Вселената или поне този, който знаеше всичко за нея.
Та той беше един смахнат на вид човек, който обсъждаше супата си и вселенските въпроси със своята котка.
Между другото, "да знаеш" не е действие. Действието е да научаваш, да узнаваш. А и двете, казват, носели печал (без "ба" в този случай. В други случаи не е така, но не говорим за тях в момента).
Panta rhei...
Е, това е игра на думи. За да знаеш, трябва да научиш.Мнемозина написа:
Между другото, "да знаеш" не е действие. Действието е да научаваш, да узнаваш. А и двете, казват, носели печал (без "ба" в този случай. В други случаи не е така, но не говорим за тях в момента).

Не, не е игра на думи.[unknown] написа:Е, това е игра на думи. За да знаеш, трябва да научиш.Мнемозина написа:
Едното е състояние, другото е процес и това е много важна разлика при така зададените от Грийн въпроси.
Panta rhei...
А как ще стигнеш до състоянието без да си минала през процеса?Мнемозина написа:Не, не е игра на думи.[unknown] написа:Е, това е игра на думи. За да знаеш, трябва да научиш.Мнемозина написа:
Едното е състояние, другото е процес и това е много важна разлика при така зададените от Грийн въпроси.

Въпросът е да удържиш процеса. В него е удоволствието.[unknown] написа: А как ще стигнеш до състоянието без да си минала през процеса?Нещата са свързани.
Panta rhei...
То се подразбира, мисля. Тръгнал ли си по пътеката на знанието няма как да спреш процеса, щото пълно познание няма.Мнемозина написа:Въпросът е да удържиш процеса. В него е удоволствието.[unknown] написа: А как ще стигнеш до състоянието без да си минала през процеса?Нещата са свързани.
П.П. Я кажи, ти не си ли софиянка?

Има, има, много лесно се спира.[unknown] написа:
То се подразбира, мисля. Тръгнал ли си по пътеката на знанието няма как да спреш процеса, щото пълно познание няма.
П.П. Я кажи, ти не си ли софиянка?
В София живея, да.
Panta rhei...
Значи не говорим за едно и също нещо. Грийна говореше за знанието като цитира "Името на розата", а там то не спира и не е възможно да бъде спряно. Това е квинтесенцията на книгата.Мнемозина написа:Има, има, много лесно се спира.[unknown] написа:
То се подразбира, мисля. Тръгнал ли си по пътеката на знанието няма как да спреш процеса, щото пълно познание няма.
П.П. Я кажи, ти не си ли софиянка?![]()
В София живея, да.
Като си в София, що не ходиш по купони, а? Я виж, ние с жената от Пловдив ще се дотътрим, Уишес и Латревю от Варна, докторката от другия край на света, а ти... Ти...

Да, вярно, че в "Името на розата" за това става дума.[unknown] написа:Значи не говорим за едно и също нещо. Грийна говореше за знанието като цитира "Името на розата", а там то не спира и не е възможно да бъде спряно. Това е квинтесенцията на книгата.Мнемозина написа:Има, има, много лесно се спира.[unknown] написа:
В София живея, да.
Като си в София, що не ходиш по купони, а? Я виж, ние с жената от Пловдив ще се дотътрим, Уишес и Латревю от Варна, докторката от другия край на света, а ти... Ти...
Сигурна бях, че за това питаш.
Panta rhei...
Ами, ще се радвам ако дойдеш!Мнемозина написа:Да, вярно, че в "Името на розата" за това става дума.[unknown] написа:Значи не говорим за едно и също нещо. Грийна говореше за знанието като цитира "Името на розата", а там то не спира и не е възможно да бъде спряно. Това е квинтесенцията на книгата.Мнемозина написа:Има, има, много лесно се спира.[unknown] написа:
В София живея, да.
Сигурна бях, че за това питаш.Ами... не искам да обещавам отсега, но може да опитам да дойда.

Много си мил, благодаря.[unknown] написа: Ами, ще се радвам ако дойдеш!:-):-)
Ще се постарая.
Panta rhei...
- snowprincess
я да дам и аз един пример:lol:pocti_bezobidna написа:Там тоя въпрос на го обсъждахме... ученикоGreen Light написа: Аз може и да спя на лекции, падре Уилям, обаче много добре си спомням че в манастира никой нямаше обяснение откъде накъде трябва да си ги мерим, къщите. Аз тва питам.
Та така сега - защото мерейки се и имайки повече пари и по-големи къщи се самоопределяме като по-успели от околните. Базата ни за сравнение е материална, защото материалната е видима - тоест, можеш да я демонстрираш на околните (познати или не) без особено затруднение - не ти трябва да опознаваш някой - ако той има по-скъпа кола, по-голяма къща и т.н. и т.н, той разполага с повече средства, по-адаптивен е към средата, по-печеливш. имаме нужда да демонстрраме благосъстоянието си, защото така се твърждаваме най вече пред самите себе си. Според чичо ти Фройд личността се дели на:
- несъзнавано (То) - подтиснати психични системи
- Аз - съзнаваната ни представа за самите нас - отново сложна система, в която влизат и представите на околните за нас, перчупени през собствената ни преценка
- Свръх-Аз - това, което бихмче искали да бъдем и понякога проектираме този идеал върху себе си и въввеждаме околните в заблуждение за това какво сме. В това отношение много показателен пример - моя съседка даде 700 кинта за телефон само за да може да го показва насам-натам и да демонстрира социален статус. Проблема е, че след това трябваше да ги отгладува, щото не може да си го позволи. Е, за чий е тва, питам аз?
Мъчи ли те нещо или просто ти се философства?:-)
Его иска секс. Когато намери подходящ обект, Ид започва да работи. Тогава идва времето на Суперегото, то започва да досажда и забранява, защо не трябва да се прави секс.
може и с пари
Его иска пари. Когато ги намери, Ид ще ги изхарчи, но Суперегото ще се пречка и на двамата - първо дали са законно спечелени, а после за какво да бъдат похарчени
Ид се подчинява на принципа на удоволствието
Его се подчинява се на принципа на реалността. Егото, за разлика от Ид-а разграничава реалността от фантазията
Суперего (се разделя на съвест и его-идеал) - това е система от ценности, норми, етика, разумно съвместими с приетите от обкръжението

- snowprincess
не съм съгласна, че трябва да се сравняваме с връстниците си, защото това не води до никъдеpocti_bezobidna написа:Хм. Не винаги. Но и това има роля, да.snowprincess написа:
тц, истинската база за сравнение не са връстниците ни, а жизнените постижения на родителите ни, ако сме постигнали повече от тях - интелектуално, материално, професионално, духовно..., значи човекът е успял, защото е надрасъл равнището, което е получил от майка си и баща си
Все пак си мисля, че връстниците са по-силния аргумент като коректив, щото от един момент нататък те са доминантни в света ти.
ще станем като в приказката за "жабата, дето искала да бъде като слона и се надувала, надувала, докато се пръснала"
както аз не гледам в чуждия двор, не искам и хората да ми броят парите

- snowprincess
Чаве, не можах да намеря къде си писала това горното и се закачам след Грийн. Вуйчо ми живя така. С най-малката пенсия, на ръба на оцеляването, с цигани, в къща, която приличаше на коптор, но беше щастлив. Той беше избрал така да живее. Майка ходеше всеки месец, носеше му пари, храна и лекарства... Молеше го да дойде да живее в нашата къща на село. Единственото условие беше да не пуска мангалите. Той не се съгласи. Живееше ден за ден, но нямаше жена и деца. Мир на душата му!Green Light написа:От вчера си мисля какво да ти отговоря. Като че ли не. Нямаше да съм щастлив. Но не искам това- да живея в планината. Какво искам извън печалбата, здравето, и извън любовта на близките?4avdar4e написа:Грийни, ако беше на ръба на оцеляването, ако живееше с едната българска пенсия, но пък беше в къща с камина в планината, щеше ли да си по-щастлив?
- Може би- да знам и да научавам
чудя се какво друго да напиша, зтрих едно две предположения. Може би е това. Може би ще съм щастлив с една пенсия но безкрай знание и отговори

- Stranniche
- Обратна връзка:
Наскоро четох за японската принцеса Масако, която от години страда от нервно разстройство. И да си супер богат...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3939179.stm
Ако някой иска превод, ще го направя.
За пари не искам да разсъждавам сега, че няма да заспя - по-угнетяващо е дори от мисълта за цяла тава грис-халва!
:blink:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3939179.stm
Ако някой иска превод, ще го направя.
За пари не искам да разсъждавам сега, че няма да заспя - по-угнетяващо е дори от мисълта за цяла тава грис-халва!