България се изравни с Гърция по покупателна способност

Все същите
Аватар
Green Light

България се изравни с Гърция по покупателна способност

Мнение от Green Light »

"България е достигнала 68% от средния за Европейския съюз (ЕС) брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (ППС). Това показват данни, публикувани от Европейската статистическа служба в сряда.
Така страната ни настига Гърция по този показател, но все пак двете съседки си делят последното място в класацията на блока.
Все пак България постига почти най-бързия напредък след страните от ЕС от 2019 г. насам с ръст на показателя от 13 пр. п., като преди нас е единствено Ирландия с увеличение от 47 пр.п. "

Браво България, но огромно, огромно браво и за Ирландия!!! 47%!!! Феноменално! Политиците ни трябва да забележат това като една прекрасна нова цел за нас! Опитът е пред очите ни.

Добавка от мен:
През 2025 г. за първи път България и Гърция се изравняват по този показател. Това е знаков момент, тъй като при приемането на България в ЕС (2007 г.) разликата между двете държави е била огромна (тогава България е била на 41% от средното за ЕС, а Гърция на близо 90%).

investor.bg
Алиса

Мнение от Алиса »

Ние ли забогатяхме, гърците ли обедняха...
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Алиса написа:Ние ли забогатяхме, гърците ли обедняха...
точно щях да кажа, че то това не е за хвалба, и ти си ме изпреварила..
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Трагикомедия демек. :grin: Бе ще гледаме откъм пълната страна на чашата. Пък.

Наздраве!

:wine:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

по-висок БВП в България се дължи на инфлацията
плюс ако за целта на статистиката анкетата е направена в народното събрание
в момент, когато са си гласували по-високите заплати

в реалния живот хората с фиксирани доходи усетиха по-силен спад
разходите за храна и енергия скочиха най-много, а усещането за обедняване е по-силно
ако доходът не е нараснал, реално си по-беден
ако доходът е нараснал достатъчно, почти си компенсирал инфлацията
а покупателната способност е близо до предишната
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Със статистика може да се докаже както твърдението "А" така и твърдението "обратното на А". С един и същи набор данни. Просто зависи от методите, които използваш. Ама то и чистата математика е ъ-ъ с лунички. Първа и втора на Гьодел. Примерно.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:Със статистика може да се докаже както твърдението "А" така и твърдението "обратното на А". С един и същи набор данни. Просто зависи от методите, които използваш. Ама то и чистата математика е ъ-ъ с лунички. Първа и втора на Гьодел. Примерно.
10-20% от 2 млн работещи получават средна (2300-2600лв бруто) и над средна заплата

средният българин (200 000 човека в страната) има 64% покупателна способност в сравнение със средния европеец

на останалите 80% покупателната способност не е интересна за статистиката
Изображение
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

snowprincess написа:
Remmivs написа:Със статистика може да се докаже както твърдението "А" така и твърдението "обратното на А". С един и същи набор данни. Просто зависи от методите, които използваш. Ама то и чистата математика е ъ-ъ с лунички. Първа и втора на Гьодел. Примерно.
10-20% от 2 млн работещи получават средна (2300-2600лв бруто) и над средна заплата

средният българин (200 000 човека в страната) има 64% покупателна способност в сравнение със средния европеец

на останалите 80% покупателната способност не е интересна за статистиката

При направено проучване за великден, дали една заплата ще стигне за 2-3 дни празници, 97 % отговорили с ДА, може би. Проучването е направено в залата на народното събрание.
Tanya

Re: България се изравни с Гърция по покупателна способност

Мнение от Tanya »

Щом хората масово не живеят под наем... нещата са добре по отношение на масовата покупвателна способност.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:Щом хората масово не живеят под наем... нещата са добре по отношение на масовата покупвателна способност.
Масово живеят със заем...
]Мнението е позиционирано и няма общо![
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Cookie написа:
точно щях да кажа, че то това не е за хвалба, и ти си ме изпреварила..
Защо да не е за хвалба?
Темповете за настигане на европейската покупателна способност са по-добри всички с изключение на Ирландия. Които, трябва да признаеш - са феномен - 47% ръст?!
В това състезание не са Ангола или Боливия, състезаваме се с 26те в ЕС. (Ако Люксембург е еталонът, остават 26)

Разбирам, че за една благоденстваща Франция или Германия подобрението на този показател с части от процента е много по-трудно отколкото за една изостанала България с 10, но все пак, ето - работи. Постигаме го и настигаме другите, те са по-бавни от нас, не тъпчем на място.
Защо да не е за хвалба?

Впрочем ако погледнем само Балканите, Икономиката на България (105 млрд) е колкото тази на Сърбия(88 млрд) и Македония(17 млрд) взети заедно. Това също не беше така през 2007 г.

Розови очила ли имам, еднорози и шарени пеперуди ли летят около мен, глупаво ухилен оптимист ли съм или човек, който гледа цифрите?

Темата е хвалба за постигнатото от България. Твърдя че е много и че е категоричен успех.
За всички ни.
Tanya

Мнение от Tanya »

Remmivs написа:ще гледаме откъм пълната страна на чашата. Пък.
Затова сме останали в БГ.
Ааа слънечевата страна е за отбелязване. Щото в бонус.:grin:

Харесвам Средиземноморието - европейското...
.... затова ми се иска и гърците да са добре.

:sunny:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Tanya написа:Затова сме останали в БГ.

+1

даже ++++++++++1

:-)
Tanya

Мнение от Tanya »

Remmivs написа:
+1

даже ++++++++++1

И около мени народът така е даже ... :grin:
Много сме! :-)
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Tanya написа:
Remmivs написа:ще гледаме откъм пълната страна на чашата. Пък.
Затова сме останали в БГ.

Сетих се за вица! :grin: :grin: Бележка -- казаното е от ром (циганин).

"Началник, аз на теб - ебал съм му мамата! Важното е ти да съм добре!" :lol: :lol: :cool: :bigsmile: :rotfl24:
( "Намигане" към Тоягата! :winkw: :winkw: )
Tanya

Мнение от Tanya »

nakibest написа: "Намигане" към...:winkw: :winkw: )
Аз и към други:
Понеже хората имат различни предпочитания....
ако са успели да се съобразят с тях и си живеят добре...
от настроението в постовете им личи
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Green Light написа:
Cookie написа: Защо да не е за хвалба?
Темповете за настигане на европейската покупателна способност са по-добри всички с изключение на Ирландия. Които, трябва да признаеш - са феномен - 47% ръст?!
В това състезание не са Ангола или Боливия, състезаваме се с 26те в ЕС. (Ако Люксембург е еталонът, остават 26)

Разбирам, че за една благоденстваща Франция или Германия подобрението на този показател с части от процента е много по-трудно отколкото за една изостанала България с 10, но все пак, ето - работи. Постигаме го и настигаме другите, те са по-бавни от нас, не тъпчем на място.
Защо да не е за хвалба?

Впрочем ако погледнем само Балканите, Икономиката на България (105 млрд) е колкото тази на Сърбия(88 млрд) и Македония(17 млрд) взети заедно. Това също не беше така през 2007 г.

Розови очила ли имам, еднорози и шарени пеперуди ли летят около мен, глупаво ухилен оптимист ли съм или човек, който гледа цифрите?

Темата е хвалба за постигнатото от България. Твърдя че е много и че е категоричен успех.
За всички ни.
защото гърците отдавна фалираха.
За справка - задлъжнялост в проценти спрямо БВП на държавите от ЕС, към 21.10.2025:
https://www.destatis.de/DE/Themen/Wirts ... en-eu.html
От Бундесстатистиката, на тях може да се вярва.

Виждаш къде се намира Гърция.
И къде се намират повечето европейски страни.

Сега, ако ще си говорим за Люксембург и особено за Лихтенщайн - разговорът трябва да заходи в съвсем друга тема.
И в двете държави ДДС на стоките от първа необходимост и лекарства е около 3%, за Люксембург не знам точно, за Лихтенщайн е 2,6%. Мисля, най-високият им процент ДДС е 9.
За справка - в България е 20, в Германия е 19, засега.
Щото спрягат и покачване на ДДС.

Затова казах, че сравнение с Гърция е неудачно.

Иначе аз лично и по няколко причини ще се радвам много България да стане силен икономически играч на международният пазар.
:bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

защото гърците отдавна фалираха.
А българите много преди тях!

Го хвалят!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Забравяме. Забравяме бързо и много. Или поне вие, пишещите тук забравяте. Мисля че доста хора помнят, просто не са тук.
@Cookie, мислиш, че не е за хвалба, че България се била изравнила с фалиралата Гърция?
През 90те години не презрение питаехме към гърците, не равнопоставеност и дори не завист. Мечтаехме -. надежда имахме гръцките пенсионери да наемат нашите медицински сестри за да си отживеят поне временно далеч от безпаричието, да са близо до морето, че и пари да взимат (и нещичко да пращат насам).
За телевизор тук се пестеше години. За кола десетилетия. Гърците купуваха последен модел Сони Тринитрон с месечната си заплата. Струваше ни се фантастика.
През 2007 когато влязохме в ЕС и когато вече бяхме по-добре, почивка в Гърция беше годишното събитие на семейството. Имот в Гърция? Да, ако имаш завод...
Четяхме за гръцкото корабостроене, че са глобален лидер в морския транспорт, дори само туризмът им ни се струвсше като изваден от Некерман и нещо невъзможно за достигане като приход от цялата ни слабосилна икономика.

Днес излиза новина че сме равни. И всички до един коментирате каква подигравка за нас е това?!
Ами като се замисля, дори това е нещо положително.
Че забраевте, забравяте, че сте нихилисти, сте. Но поне сте амбициозни. Мъничка и фалирала ви се струва Гърция. "Горките българи, сравняват се с гърците"
:-D
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: Днес излиза новина че сме равни. И всички до един коментирате каква подигравка за нас е това?!
Че забраевте, забравяте, че сте нихилисти, сте. Но поне сте амбициозни. Мъничка и фалирала ви се струва Гърция. "Горките българи, сравняват се с гърците"
Грешиш. Не е подигравка за нас, а за гърците. Мерилото е покупателната способност на населението, нали? Ние се изравняваме с тяхната, защото е спаднала, и то, сериозно - от 90% от средната за ЕС на 68%. А спадна заради високата им задлъжнялост.
Виж, с % задлъжнялост на държавата спрямо БВП /статистиката, дадена от Бисквитката/ можем да се фукаме - нашата е по-ниска дори от Люксембург. Може да сме от най-бедните, наравно с гърците, но поне не сме затънали в дългове до уши.
:grin:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:Забравяме. Забравяме бързо и много. Или поне вие, пишещите тук забравяте. Мисля че доста хора помнят, просто не са тук.
@Cookie, мислиш, че не е за хвалба, че България се била изравнила с фалиралата Гърция?
През 90те години не презрение питаехме към гърците, не равнопоставеност и дори не завист. Мечтаехме -. надежда имахме гръцките пенсионери да наемат нашите медицински сестри за да си отживеят поне временно далеч от безпаричието, да са близо до морето, че и пари да взимат (и нещичко да пращат насам).
За телевизор тук се пестеше години. За кола десетилетия. Гърците купуваха последен модел Сони Тринитрон с месечната си заплата. Струваше ни се фантастика.
През 2007 когато влязохме в ЕС и когато вече бяхме по-добре, почивка в Гърция беше годишното събитие на семейството. Имот в Гърция? Да, ако имаш завод...
Четяхме за гръцкото корабостроене, че са глобален лидер в морския транспорт, дори само туризмът им ни се струвсше като изваден от Некерман и нещо невъзможно за достигане като приход от цялата ни слабосилна икономика.

Днес излиза новина че сме равни. И всички до един коментирате каква подигравка за нас е това?!
Глупости, аз съм българин от Плеадите...и не смятам че сме настигнали и надскочили успехът фалит на Гърция...ние Българите бяхме преди Гърция, били сме и винаги ще бъдем преди Гърция, колкото и Гърция да се напъва да ни надмине...!
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа:Забравяме. Забравяме бързо и много...
След 1990 в Бг има прилив на студенти от Гърция, Турция и Македония.
Учеха български. И това помня.

На Гърция гледам като на село...
Нашите села...едно по едно се възраждат..
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
Green Light написа:Забравяме. Забравяме бързо и много...
След 1990 в Бг има прилив на студенти от Гърция, Турция и Македония.
Учеха български. И това помня.

На Гърция гледам като на село...
Нашите села...едно по едно се възраждат..

"Учеха български. И това помня." :welc1:

Оооооо.... даааааааа, и аз помня че преди 1990 гръцките студени бяха тук да учат гръцки...а чак след 1990 започнаха да учат български...това което чета наистина ли ми се случва?

"Нашите села...едно по едно се възраждат..."

И това е вярно, през 1990 бяхме 9 милиона а сега се възродихме и сме 11 милиона.... обаче както казваш едно по едно!

това което чета наистина ли ми се случва?
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: 27.03.26, 10:20 "България е ...
...име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй.

Мисля си днес за младите.... :bigsmile:

Гласувах.
Публикувай отговор