Намибия е наречена на името на пустинята Намиб.
Нигерия - на името на река Нигер.
Колумбия е наречена на Христофор Колумб.
Боливия - на Симон Боливар.
А Панама - на един вид сламени шапки.
Или пък беше на някакъв вид плат...
Такива ми ти работи.
Географските таковата...
Географските таковата...
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Май беше на първият обединител на племената. Ще се поразровя.Мнемозина написа:А Китай - на една стена.
Или пък беше капка?
PS
Name
Main article: Names of China
China is called Zhongguo in Mandarin Chinese. The first character zhōng (中) means "middle" or "central," while guó (国 or 國) means "country" or "state". The term can be literally translated as "Middle Kingdom" or "Central Kingdom." In ancient times the term referred to the "Central States" along the Yellow River valley.
English and many other languages use various forms of the name "China" and the prefix "Sino-" or "Sin-". These forms are thought to be probably derived from the name of the Qin Dynasty that first unified the country (221-206 BCE).[1] The Qin Dynasty unified the written language in China and gave the supreme ruler of China the title of "Emperor" instead of "King," thus the subsequent Silk Road traders might have identified themselves by that name.
Remmivs написа: Май беше на първият обединител на племената. Ще се поразровя.
PS
Name
These forms are thought to be probably derived from the name of the Qin Dynasty that first unified the country (221-206 BCE).[1]
Благодаря, милорд... Вашата страст към познание винаги ме е възхищавала.
Panta rhei...
Удоволствието е мое, Лейди Мнемозина!Мнемозина написа:Благодаря, милорд... Вашата страст към познание винаги ме е възхищавала.
Уви, това е просто един страничен ефект на избирателната ми памет. Нещата, които трябва да запомня ми костват доста усилия, за да ги разбера и съответно запомня, нещата, които принципно въобще не ми трябват някак магически се запечатват в дълготрайната ми памет. Някакъв бъг не създателят ще да е. Не, не - фичър.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Градът първоначално се е казвал Бейджин, което означавало "Северна столица" (Впрочем Токио означава същото, но на японски). Името "Пекин" възниква - доколкото си спомням, но може и да ме лъже паметта - при опита да европеизират географските наименования в Китай. После за известен период от време градът е престанал да бъде столица и китайците го кръстили нещо като Бейпин (не знам как се произнася).ave написа:Що казваме Пекин, а другите му викат Бей Джин(г)?Remmivs написа:
Май беше на първият обединител на племената. Ще се поразровя.
При възстановяване на столичността му, комунистическата партия на Китай връща и името Бейджин.
Да, вярно е в най-общ план.Stranniche написа:Градът първоначално се е казвал Бейджин, което означавало "Северна столица" (Впрочем Токио означава същото, но на японски). Името "Пекин" възниква - доколкото си спомням, но може и да ме лъже паметта - при опита да европеизират географските наименования в Китай. После за известен период от време градът е престанал да бъде столица и китайците го кръстили нещо като Бейпин (не знам как се произнася).
При възстановяване на столичността му, комунистическата партия на Китай връща и името Бейджин.
Но... все е тая. Дай да не си товарим мозъците излишно.
Наздраве!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.