Затворът в Исландия
Затворът в Исландия
моя колежка и приятелка в средата на 90-те ходеше да превежда по разни безумни "културни мисии" по Скандинавския полуостров и в Исландия.
Най-ярките и вчепатления бяха от местния държавен затвор. Един единствен.
Водили разговори, преговори, яли, пили и се веселили. Имали си и "културна програма" - посещения на музеи, библиотеки, културни институти, местния университет и... в затвора.
Затворът е разположен в средата на един огромен вулканичен кратер. Единственият достъп до него е с хеликоптер. Ок. 40 мин. полет - на 90-ина км. към центъра на острова вдън планини тилилейски. Има си редовен полет на хеликоптера всеки петък. И редовни прегледи от чичодоктор на затворниците всеки месец. Както и редовно стоматологично обслужване за сметка на държ. бюджет.
Страшният затвор се състои се от 4 (ЧЕТИРИ) килии. Двустайни килии със собствени кухненски боксове, холски гарнитури и т.н., сателитна телевизия и интернет.
"Заведението" е така оборудвано, че може да изкара на собствена храна, вода, отопление и ток 9 (девет) месеца, ако, недайсибоже, има некви климатични и прочая катаклизми.
В момента в държаваТА Исландия имало един затворник - в пиянско сбиване в пристанищна кръчма наръгал с нож нэкъф друг пияница, но чужд гражданин. Наръганият оцелял. И... бил посетен в болницата лично от Министъра на правосъдието на Исландия...
И го осъдили. И го затворили. Няколкомесечна присъда.
Каца нашата "културна" делегация в размер трима души и един преводач на пъпа на вулкана и заварва в затвора само дежурните двама пазачи (едноседмична смяна). "Тъмничарите" пляскали белот на две ръце. Затворникът бил пуснат за събота и неделя в домашен отпуск. Да се види с жената, да я понае*е, да си поиграе с децата (4 парчета бил имал).
Но за извинение показали на делегацията снимки с нахиления затворник и занданаджиите на СПОРТНАТА ПЛОЩАДКА в двора на затвора.
Ега ти затвора! Ега ти наказанието!
Най-ярките и вчепатления бяха от местния държавен затвор. Един единствен.
Водили разговори, преговори, яли, пили и се веселили. Имали си и "културна програма" - посещения на музеи, библиотеки, културни институти, местния университет и... в затвора.
Затворът е разположен в средата на един огромен вулканичен кратер. Единственият достъп до него е с хеликоптер. Ок. 40 мин. полет - на 90-ина км. към центъра на острова вдън планини тилилейски. Има си редовен полет на хеликоптера всеки петък. И редовни прегледи от чичодоктор на затворниците всеки месец. Както и редовно стоматологично обслужване за сметка на държ. бюджет.
Страшният затвор се състои се от 4 (ЧЕТИРИ) килии. Двустайни килии със собствени кухненски боксове, холски гарнитури и т.н., сателитна телевизия и интернет.
"Заведението" е така оборудвано, че може да изкара на собствена храна, вода, отопление и ток 9 (девет) месеца, ако, недайсибоже, има некви климатични и прочая катаклизми.
В момента в държаваТА Исландия имало един затворник - в пиянско сбиване в пристанищна кръчма наръгал с нож нэкъф друг пияница, но чужд гражданин. Наръганият оцелял. И... бил посетен в болницата лично от Министъра на правосъдието на Исландия...
Каца нашата "културна" делегация в размер трима души и един преводач на пъпа на вулкана и заварва в затвора само дежурните двама пазачи (едноседмична смяна). "Тъмничарите" пляскали белот на две ръце. Затворникът бил пуснат за събота и неделя в домашен отпуск. Да се види с жената, да я понае*е, да си поиграе с децата (4 парчета бил имал).
Но за извинение показали на делегацията снимки с нахиления затворник и занданаджиите на СПОРТНАТА ПЛОЩАДКА в двора на затвора.
Последно промяна от АВе на 10.07.07, 11:33, променено общо 2 пъти.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Re: Затворът в Исландия
Егати държавата, бих казАла азave написа:Ега ти затвора! Ега ти наказанието!
- Глас в пустиня
ave написа:моя колежка и приятелка в средата на 90-те ходеше да превежда по разни безумни "културни мисии" по Скандинавския полуостров и в Исландия.
Най ярките и вчепатления бяха от местния държавен затвор. Един единствен.
Водили разговори, преговори, яли, пили и се веселили. Имали си и "културна програма" - посещения на музеи, библиотеки, нови заводи, местния университет и... в затвора.
аз не мога да разбира при такива условия защо е празен затвора
кой е луд по цяла седмица да си стои вкъщи?!
а другите затвори как са там? не може да е само този. сериозно питам.
Хаха! В Исландия по онова време имало двама български мангали. Единият вече женен за някакъв местен боклук. А другият - бивш затворник в гореописания "зандан". Щото бил си направил нелегален казан за варене на ракия и, естествено, го гепили.БоЕВ написа:Дано да не го чуят това мангалите,...щото жална им майка на исландците...
Според разказа на местните власти двамата наши мангали били свалени от някакъв английски кораб гратисчии, полумъртви от студ, и веднага били поискали политическо убежище. Създали прецедент в местното законодателство. Дали им и убежище и САМОСТОЯТЕЛНИ къщи, в които да си живеят.
Но там са ги "озаптили" - ако останат без работа повече от две седмици, или ги въдворяват на работа по преценка на полицията или ги екстрадират. Нэма мърдане!
Мангалите били поканили делегацията ни на гости, но високопоставените "културни" маймуни отказали.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Якоave написа:
А има ли редовни посещения в затвора от вулканолог:lol::lol::winkw:?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Това е единствениЯТ затвор.Semiramis написа:а другите затвори как са там? не може да е само този. сериозно питам.
Има си арести в полиц. управл. Там се изтърпяват по-леките присъди. То, по принцип, както разказваше колежката, местните съдилища не се престаравали с големи срокове на наказание. Нали са почти затворено общество, самият факт, че имаш глоба или присъда, веднага те смъква социално с няколко нива. И поколението ти също пати от твоите "прегрешения".
Има и денонощна служба "Изтрезвително". Делегацията не са я водили в изтрезвителното, естествено, но местен търговец-българин, представител на някаква си фирма, и казал на колежката, че в местното изтрезве било по-добре от хотелите ни по Черноморието в 70-те години (той тогава бил избягал).
Такивамитиработи!
Наздраве!
Последно промяна от АВе на 10.07.07, 13:35, променено общо 1 път.
Този вулкан бил "отписан". Дори и да гръмнел след намсиколкоси години, то затворът вече щял бил да е изплатил направените в него капиталовложения.frisky lioness написа:А има ли редовни посещения в затвора от вулканолог:lol::lol::winkw:?
Наздраве!
Де да зная, може би тъмничарите не готвят добре...?!Semiramis написа:аз не мога да разбира при такива условия защо е празен затвора
кой е луд по цяла седмица да си стои вкъщи?!
Емигрирам в Исландия, начи!Мнемозина написа:Хм. Това си е чисто поощряване на престъпните наклонности у хората!
Тази държава направо не знам как мисли да оцелява в бъдещето.
И, щом взема гражданство, веднага ще направя некое тежко престъпление!
На този идиот, затворника, дори му течал трудол стаж, докато си излежава наказанието, защото бил машинен техник нэкъф си и поддържал агрегата за тока на затвора... и правителството пестяло от командировъчни за техник и полета на хеликоптера...
На далавера се е оказало исландското правителство, начи.
Мда-а-а, другата хит тема на колежката в разказите и за Исландия бяха автоматите за кафе по централните улици, по тротоарите, два пъти по-широки, отколкото нашите.vyara написа:
Какви мерки, какво чудо за тоз углавен престъпник
Ша ме уморят. Сладури!
Искам в Исландия. Там е хладно.
Те РАБОТЯТ и при -40°С, а не като касовите апарати на нашите сергиджии по откритите пазари... дито блокират при 0°С...
Да-а-а!
Последно промяна от АВе на 10.07.07, 15:57, променено общо 1 път.
Че то там само в затвора им е хубаво :) Ние за затвора се кандидатираме, кво ни пука за останалата частpocti_bezobidna написа:Много хубаво всичко, ама кучи студ ще да е в тая Исландия.
И едно тъмно - не си е работа.
Ако беше толкова готино, цял свят да е емигрирал натам, ама не съм чувала чного да се натискат.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Да, хубав разказ беше! Но и аз не си спомням името му.Stranniche написа:Имаше един разказ на О.Хенри, но не си спомням как се казваше. Беше за един бездомник, който се опитваше да извърши престъпление, за го вкарат на топло.
Трябва да ги препрочета разказите. Аз имам много сладки спомени от тях.
Мче, кво от тва?!
Мче, кво от тва?!esti написа:Ако този затвор е само един, значи е смесен - мъжки и женски.
Егати бардака.
Сигурно им раздават и държавни презервативи с герба на затвора,:blum: отпечатан върху тях.