............
............
............
Последно промяна от Ън на 29.06.08, 12:07, променено общо 1 път.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

-
Дядо Капинчо
Re: Да ви покажа едно звездно "око"-
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 18.12.08, 20:54, променено общо 1 път.
Всяка снимка е описана подробно къде, с какво, кога и как е направена.kapincho написа:Много е красиво![unknown] написа:
"Танцуващ дух"- " Медузи"- "Изпаряваща се планета"- "Демон"- "Адският огън"-
И още много
Сега ми падна да питам, щото съм пълен профан в тази област.
Тези звезди и галактики така ли се виждат реално (в тези цветове) през мощен телескоп или тези цветове са кодови, както при термочувствителните камери - червеното е топло, синьото - студено?
А ти питаш най- големият задръстеняк що се касае до английският език. Питай другите, дето го знаят тоз омразен език. Някой са много отворени на ингилизки- цели поеми могат да ти изрецитират. Те щи кажат.

Заядлива маймунка[unknown] написа: А ти питаш най- големият задръстеняк що се касае до английският език. Питай другите, дето го знаят тоз омразен език. Някой са много отворени на ингилизки- цели поеми могат да ти изрецитират. Те щи кажат.
-
Дядо Капинчо
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 13.12.08, 20:04, променено общо 1 път.
Да де, разбрах те, ама аз не знам. На първата снимка пише ей това- The Helix Nebula, which is composed of gaseous shells and disks puffed out by a dying sunlike star, exhibits complex structure on the smallest visible scales. In this new image from NASA's Spitzer Space Telescope, infrared light at wavelengths of 3.2, 4.5, and 8.0 microns has been colored blue, green, and red (respectively). The "cometary knots" show blue-green heads due to excitation of their molecular material from shocks or ultraviolet radiation. The tails of the cometary knots appear redder due to being shielded from the central star's ultraviolet radiation and wind by the heads of the knots., ама не мога да го преведа щот съм неграмотен:crying: Но определено има информация за цветовете. Поне до толкова схващам. Аре да превеждат другите.kapincho написа:
Не бе Незнайни. Аз питам дали ако погледна през много мощен оптичен телескоп ще ги видя в тези цветове или тези цветове се дължат на кодиране от електронните телескопи и не отговарят на реалните. Това на снимките не го пише.

-
Дядо Капинчо
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 13.12.08, 20:05, променено общо 1 път.
Аааааа, видя ли, бе! Аз иначе всичко забелязвам, само дет тоя английски ми е болното мястоkapincho написа: Аааа, това е друго нещо. Аз този текст не го видях. Наидстина си пише - "infrared light at wavelengths of 3.2, 4.5, and 8.0 microns has been colored blue, green, and red (respectively)" т.е. "инфрачервената светлина с дължина на вълната 3.2, 4.5 и 8.0 микрона е оцветени съответно в синьо, зелено и червено".
Демек оцвети си сам. Малко разочароващо, ама ще го преживея:lol:

-
Дядо Капинчо
...
Естествено!4avdar4e написа:Заядлива маймунка[unknown] написа: А ти питаш най- големият задръстеняк що се касае до английският език. Питай другите, дето го знаят тоз омразен език. Някой са много отворени на ингилизки- цели поеми могат да ти изрецитират. Те щи кажат.

Имам страх от езиците. Болни амбиции на родителите + безусловно налагане на волята на бащата= аз съм записан във френска паралелка с усилено изучаване на френски език. Кошмар ти казвам- нищо не вдявях. Всеки ден френски, контролни, класни на френски и вкъщи строгият и изискващ баща. Ужас беше това за мен. Бати и лигавият език- мразя го! Да ме прощават франкофоните- нищо лично. И до сега потръпвам като си спомням. Мразя езици. Не искам да уча езици. Хубаво, че поне на руски чета от ранна детска възраст и поне негоне съм намразил като чужд език. От другите просто се паникьосвам.kapincho написа:
Добре де, като знаеш къде те сърби, напъни се малко и се почеши. Не е толкова страшен английския. Аз като бях в Англия даже 3-4 годишни бебешоци го говореха.
Шегата настрана, ама наистина не е труден. Едно s за множествено число или за глагол в единствено число и ed за минало време. Толкоз. Правописът им бил труден. Глупости - колкото по-шарено написана думата толкова по-лесно се помни. Като дете в началото ми бяха казали, че най-сложно се пише думата "осем" - "eight" (чете се ейт). Кво му е трудното? Аз и до сега си я мисля като "еигхт" когато я пиша.
За английския правопис приписват следното изказване на Бърнард Шоу:
Думата "FISH" (риба-произнася се "фиш") спокойно може да се изписва "GHOTIE", защото съчетанието GH се произнася "ф" в думата "enouGH", "О" се признася "и" в думата "wOmen", "TI" се произнася "ш" в думата "staTIon", а "E" се пише в края на много думи без да се произнася.

-
Дядо Капинчо
...
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Чудесно, а как го изпълнихте, с помпа или на собствена тяга?kapincho написа:... монтирахме котлето, тръбите и радиаторите за 4 дни и ни останаха съвсем малко материали.
-
Дядо Капинчо
...
- Глас в пустиня
Страхотно! Мислех си че е с помпа, сега е лесно да се направи парно, но си зависим от електричеството. Имам няколко парна зад гърба си, правя ги само от метални тръби на собствена тяга. Рядко се срещат вече хора способни и готови да работят по тоя начин. Евала!kapincho написа:На собствена тяга.БоЕВ написа:Чудесно, а как го изпълнихте, с помпа или на собствена тяга?kapincho написа:... монтирахме котлето, тръбите и радиаторите за 4 дни и ни останаха съвсем малко материали.
Той му направи наклоните на тръбите по цялата къща (5 помещения) на око, заваряваше, режеше, направи крака на радиаторите от тръби ... абе една камара неща. Като го пуснахме и запалихме имаше само два малки теча по десетките снадки и те бяха мое изпълнение. Той ми се смееше, че навивам калчищата като търлъци. То си беше за смях. Аз дръпна едно кичурче от кълчищата, па ми се види дебело, па взема да го скубя докато ми се види прекалено тънко, хвърлям го и започвам ново. Като ми хареса, започвам бавно, бавно, витка по витка по резбата на тръбата. Като не ми хареса развивам и почвам наново. А той отскубне с едно рязко движение снопче от калчищата, намотае го с бързи движения на тръбата, завърти го два пъти с плюнка и навие муфата. Точка. Няма теч, няма нищо. Кой си може, си може.
пп Пазя си и спецификацията на котлето, чешка разработка с три пити на зъб. Някога си играех да ги сглобявам.
-
Дядо Капинчо
...
- Глас в пустиня
Някой казват - съобразителност. Други - изобретателност. А, народа казва - малко, но да ти идва на време.kapincho написа:
Евала-то за моя приятел.
- Dark Angel