БоЕВ

Все същите
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа: Финансирането на училищата. Това, че ако няма ученици- няма пари. Това направи. Съкратиха се учители, заплатите на чуителите вече не са такъв воденичен камък на министерството, вече може да се мисли за бонуси, насърчения такива работи. А защо матурите да не са реформа?
Впрочем, Елби, какво значение може да има, че не Вълчев е измислим матурите и че били седели на бюрото му от предишния мандат? На сегашния министър на вътрешните работи седи подобна папка. От поне два мандата. Кога ще има съкращения сред полицаите, за да поемат и те въздух? 70 000 човека по 250 лева ли трябва да взимат? 70 000 просяци, или 40 или 30 хиляди ПОЛИЦАИ. И чия би била заслугата, на Румен Петков или на кой беше по времето на ндсв, или на този който го направи и си осигури доживотната омраза на всички полицаи, но пък реформира най- накрая тая дупка?
Това е също външна промяна. То не променя (реформира) образованието като такова, ами преразпределя едни пари.
Ако приоритетите и най-важното в управлението е само и единствено в пестене на пари, напълно достатъчен ни е само един министър - на финансите. :grin:
Съответно променям формулировката. Но не приемам думата "само" парите са супер важно нещо. Толкова са важно , че по- важните се броят на пръсти.
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

БоЕВ написа:
bead_ написа:... объркала се бях, че гласуваш за идеята - лява или дясна...
Още в първото ми изречение по тая тема казах, че съм гласувал мажоритарно дори и в листата.:-)

Относно ляво и дясно - на тоя етап няма значение - ситуацията не позволява да се води друг вид политика освен дясна.
До колкото дясно е ляво, горе е долу и обратно.:grin:
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:wbee: :harhar: :wbee:
:harhar::harhar::harhar:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Съответно променям формулировката. Но не приемам думата "само" парите са супер важно нещо. Толкова са важно , че по- важните се броят на пръсти.
но здравеопазването и образованието са измежду тях
и не са стока
и не може да се мисли за тях във финикийски знаци
или поне не би трябвало
т.е. частично съм съгласен с Мнемо
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:...всеки според възможностите си, на всеки според нуждите му
така трябва да е
ама е утопия
Гледал ли си цайтгейст?
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Remmivs написа:
Green Light написа:Съответно променям формулировката. Но не приемам думата "само" парите са супер важно нещо. Толкова са важно , че по- важните се броят на пръсти.
и не са стока
или поне не би трябвало
Да не намекваш за Хипократовата клетва?! Ами... магическо кралство за продан - продадено!:-):rotfl24:
Отново на път
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Влад написа:
Remmivs написа:...всеки според възможностите си, на всеки според нуждите му
така трябва да е
ама е утопия
Гледал ли си цайтгейст?
Нима те впечатли? Общи приказки.
Отново на път
Влад

Мнение от Влад »

lancelote написа:Общи приказки.
Във втората част се предлага нов модел. Не са празни приказки, според мен.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
и не са стока
или поне не би трябвало
Не не, съвсем си съгласен, обаче още не си разбрал какво казвам. :blum:

Аз не твърдя, че в образованието трябва да се наливат пари безразборно.
Но пък твърдя, че пестенето на пари само по себе си не означава реформирането му, нито пък е гаранция за смисленост и перспективност на промените.

Така преди десетина години по същата логища изпосъкратиха куп учителки и закриха детски градини. Сега ако трябва да запишеш дете на градина - какво правиш?

Грийн, знаеш ли какво значи закриването на училището в едно село? Ликвидиране на селото. Има и елемент на демографска политика тук. Или отдавна вече си забравил, че в селата съшо би трябвало да може да има деца? Кое последно е важното в системата на образованието, децата, учителите или парите? Защото какво точно се учи и ние го отсвирихме в разговора ни вече.
Последно промяна от Мнемозина на 07.07.09, 13:58, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:
и не са стока
или поне не би трябвало

Знам, бе!
Но увлечени в думите и идеите, вие с Мнемозина все забравяте, че трябва да се осъществят някак. Сложете пръст на началната точка. "Някой нещо произвежда" и вървете нататък през обществената нужда, до осъществяването и. Знам, че мога да ви говоря на вас без да ми се обиждате, понеже при вас имам някакъв кредит, затова ще ви кажа че сега приличате на глезени деца. Искате реформа с главно Р, такава която да реши кардинално кои да са учебниците и какво да има в тях или дали математика да се преподава пеейки заради римуваното слово(и съответното в здравеопазването), но с искам, искам, искам, става до 3 годишна възраст. Вие на 3 не сте!
Последно промяна от Green Light на 07.07.09, 13:56, променено общо 1 път.
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Влад написа:
Ох, малко рязко прозвуча... Но наскоро имахме обсъждане на маса на Цайтгест. Наистина, отбелязах че филма е много добър. Но определено не би впечатлил счети като мен по отношение на финансовият механизъм, описван там. Все пак има една икономическа дисциплина - незнам СЕГА има ли я - История на Икономическите учения. Може би едно от нещата които понаучих бе че всъщност т.нар. Федерален резерв не е държавен, а е частен. Иначе логично е най-богатите фамиилии на света по някакъв начин да си го делят и да го управляват.:-)
Отново на път
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
и не са стока
или поне не би трябвало
и аз така. Макар да съм съгласен с Грийна, че реформата за бюджетите не беше лоша идея. Обаче не знам дали и как се изпълнява. Май е пълна боза там. Като се върнах от щатите преди 8 години написах доклад до мин. точно за това как се делегират бюджетите на училищата в щатите и за тяхната самостоятелност.

По принцип в образованието има различни модели и този отрасъл/област е много тясно свързан с разни културни и други традиции на всяка страна. Поне външно Вълчев бе доста убедителен, че прави реформа. Но дали има такава ще се види и разбере едва когато има випуски от добре образовани деца - в момента и за слепец е ясно, че образованието ни е под всякаква критика (основно/средно). За разлика от преди, когато само висшето беше на ниско ниво.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Не не, съвсем си съгласен, обаче още не си разбрал какво казвам. :blum:
частично, не защото не съм те разбрал, а защото съм те разбрал

но съм по-голям утопист от теб и затова е САМО частично

:grin:
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Не не, съвсем си съгласен, обаче още не си разбрал какво казвам. :blum:

А така - Карл Маркс и Фридрих Енгелс!:rotfl24:
Отново на път
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Впрочем не знам дали тука е мястото, но покрай непопулярните мерки за които говоря искам да кажа, че сега това което трябва да прави Бат Батман е съкращения, спиране на финансиране на проекти, намаления на пенсии. Ако до есента няма масови протести и масово уплашени хора, включително и ние с вас, значи това ново правителство никаква работа не върши
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

lancelote написа:
Remmivs написа:

тези мошенници хич не са били утописти!!! Лъгали са съзнателно!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Знам, бе!
Но увлечени в думите и идеите, вие с Мнемозина все забравяте, че трябва да се осъществят някак. Сложете пръст на началната точка. "Някой нещо произвежда" и вървете нататък през обществената нужда, до осъществяването и. Знам, че мога да ви говоря на вас без да ми се обиждате, понеже при вас имам някакъв кредит, затова ще ви кажа че сега приличате на глезени деца. Искате реформа с главно Р, такава която да реши кардинално кои да са учебниците и какво да има в тях или дали математика да се преподава пеейки заради римуваното слово(и съответното в здравеопазването), но с искам, искам, искам, става до 3 годишна възраст. Вие на 3 не сте!
всъщност аз се радвам, когато някой открие дете в мен, наистина
и всъщност, аз искам много повече от Реформа с главно Р
искам един прекрасен нов свят
може и с малки букви
и обикновени хора
но нов и прекрасен

brave new world
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Знам, бе!
Като дойдат да ме питат, всичко ще им обясня. :grin:
ПравИ партия и взимай властта за целта! :blum:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

lancelote написа:
Влад написа:
Ох, малко рязко прозвуча... Но наскоро имахме обсъждане на маса на Цайтгест. Наистина, отбелязах че филма е много добър. Но определено не би впечатлил счети като мен по отношение на финансовият механизъм, описван там. Все пак има една икономическа дисциплина - незнам СЕГА има ли я - История на Икономическите учения. Може би едно от нещата които понаучих бе че всъщност т.нар. Федерален резерв не е държавен, а е частен. Иначе логично е най-богатите фамиилии на света по някакъв начин да си го делят и да го управляват.:-)
:-) и ако се .."гласува" премахване на парите властта им ще се крепи на нищо. да спрат да се ползват, някак...
Харесал ми е филмът, много. Стъпчица по стъпчица нещата могат да се променят. Първо съзнанието...

:-)
Последно промяна от Semiramis на 07.07.09, 14:02, променено общо 1 път.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Влад написа:Гледал ли си цайтгейст?
не, но ти си поредния човек, който ми го споменава, ще взема да го изгледам довечера ако ми остане време
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

ELBI написа:
lancelote написа:
Remmivs написа:

тези мошенници хич не са били утописти!!! Лъгали са съзнателно!
Мислиш ли? Или по-скоро наследниците им са я свършили като Бони и Клайд по Български?
ЕДИТ На едните е останал Манифеста, а на другите - Капитала...
Отново на път
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Green Light написа:Впрочем не знам дали тука е мястото, но покрай непопулярните мерки за които говоря искам да кажа, че сега това което трябва да прави Бат Батман е съкращения, спиране на финансиране на проекти, намаления на пенсии. Ако до есента няма масови протести и масово уплашени хора, включително и ние с вас, значи това ново правителство никаква работа не върши
Добре де! Ами ако не се изплашим...Просто защото няма какво друго да ни изплаши?
ЕДИТ То не бяха мутризация, царизация, десятък на очи и прочия... От какво вече да се изплашим?:grin:
Отново на път
Влад

Мнение от Влад »

lancelote написа:...Ох, малко рязко прозвуча...
По-скоро пренебрежително... :-) Но от този ти пост разбирам защо. И аз по принцип се отнасям скептично към подобни "теории на конспирацията", но филма преобърна отношението ми с фразата "ако искате да накарате шофьорите да спазват ограничението на скоростта, направете го невъзможно за неспазване". (имаше се предвид електронно ограничаване в самия автомобил) Аз съм фен на изземването на човешкия фактор (на някои човешки "фактори") от такива област на живота.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

знам го. В един момент Маркс открива, че промишлената продукция не намалява (тезата му е за влошаване и западане на капитализма), а и наблюдава увеличаване на заплати и подобряване условия на живот (макар че тогава всичко това е било наистина мизерно - не е пропаганда) и това, че капитализмът ще се сгромоляса не се връзва, поради което манипулира данните, които привежда като доказателство за неизбежната гибел на капитализма.
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Semiramis написа:
lancelote написа:
Влад написа:
:-) и ако се .."гласува" премахване на парите властта им ще се крепи на нищо. да спрат да се ползват, някак...
Харесал ми е филмът, много. Стъпчица по стъпчица нещата могат да се променят. Първо съзнанието...

Тук се сещам за брошурките на евангелистите от 90-те.
Отново на път
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Semiramis написа:. Стъпчица по стъпчица нещата могат да се променят. Първо съзнанието...

въпросът е, чие да се промени и чие да се запази :rotfl24:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Влад написа:По-скоро пренебрежително... :-) Но от този ти пост разбирам защо. И аз по принцип се отнасям скептично към подобни "теории на конспирацията", но филма преобърна отношението ми с фразата "ако искате да накарате шофьорите да спазват ограничението на скоростта, направете го невъзможно за неспазване". (имаше се предвид електронно ограничаване в самия автомобил) Аз съм фен на изземването на човешкия фактор (на някои човешки "фактори") от такива област на живота.
хммм има резон в това, ако наистина и винаги можем да разчитаме на машините
ама ние все още не можем (да не давам справки с еърбъс)
пък и мен лично малко ме плаши перспективата машината да решава вместо мен винаги
и да ми спира волвото :grin:
защото
в един момент ще еволюират
и ние ще останем издънка в разклоненията
може би пък така и трябва да стане
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Влад написа:
lancelote написа:...Ох, малко рязко прозвуча...
По-скоро пренебрежително... :-) Но от този ти пост разбирам защо. И аз по принцип се отнасям скептично към подобни "теории на конспирацията", но филма преобърна отношението ми с фразата "ако искате да накарате шофьорите да спазват ограничението на скоростта, направете го невъзможно за неспазване". (имаше се предвид електронно ограничаване в самия автомобил) Аз съм фен на изземването на човешкия фактор (на някои човешки "фактори") от такива област на живота.
Хаха, нещо подобно изказа и Семирамида.:-)
Отново на път
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

ELBI написа:знам го. В един момент Маркс открива, че промишлената продукция не намалява (тезата му е за влошаване и западане на капитализма), а и наблюдава увеличаване на заплати и подобряване условия на живот (макар че тогава всичко това е било наистина мизерно - не е пропаганда) и това, че капитализмът ще се сгромоляса не се връзва, поради което манипулира данните, които привежда като доказателство за неизбежната гибел на капитализма.
Всъщност по-късно това бе ревизирано, че не Маркс го е написал, а Ленин и още по-точно Сталин.
ЕДИТ Това го застъпи една доцентка в УНСС точно когато падна комунизма. Тя преподаваше политикономика на комунизма. И се наложи да се "преорентира" към икономикс...А си бе върла фенка на БСП/к/:grin:
Отново на път
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
Влад написа:По-скоро пренебрежително... :-) Но от този ти пост разбирам защо. И аз по принцип се отнасям скептично към подобни "теории на конспирацията", но филма преобърна отношението ми с фразата "ако искате да накарате шофьорите да спазват ограничението на скоростта, направете го невъзможно за неспазване". (имаше се предвид електронно ограничаване в самия автомобил) Аз съм фен на изземването на човешкия фактор (на някои човешки "фактори") от такива област на живота.
хммм има резон в това, ако наистина и винаги можем да разчитаме на машините
ама ние все още не можем (да не давам справки с еърбъс)
пък и мен лично малко ме плаши перспективата машината да решава вместо мен винаги
и да ми спира волвото :grin:
защото
в един момент ще еволюират
и ние ще останем издънка в разклоненията
може би пък така и трябва да стане
сложен въпрос пич. Първите самолети са били с малко машина, много човек и ... са падали като мухи. Даже в най-автоматизираните системи има някъде решителна човешка намеса. Макар и вече да сме издънка на прогреса. Вчера се загледах около мен - в кухнята - толкова си зависим от машините - млеката в машинно направени опаковки, почти всичко така. И всичко се кара от специални машини и държано в машина (хладилник). Всичко се тества и с машина, обработва се с такава... не че от 5 развалени тарелки с домати ще има проблем, но просто сме в някои отношения така далеч от природата, че ни е бедна фантазията. Няколко дена карах без вода и ток на една къщичка и е... просто не може да се сетиш колко ни е трудно.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

ELBI написа:
Semiramis написа:. Стъпчица по стъпчица нещата могат да се променят. Първо съзнанието...

:lol: виж сега, като станем бели и добри, все ще се намери един, който да прави синьо сирене.
обаче ти трябва да правиш вино.
и така.

лошо ли е?

хората и без това работят неща, които не ги удовлетворяват и не са нужни никому; занимават се с толкова измислени писания и преливания от пусто в празно ... Зомбирани. Вътрешната удовлетвореност няма да идва само от материални неща...

:blum:
Последно промяна от Semiramis на 07.07.09, 14:14, променено общо 1 път.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Semiramis написа:
ELBI написа:

:lol: виж сега, като станем бели и добри, все ще се намери един, който да прави синьо сирене.
и така.
Може. Нави ме.
Semiramis написа:лошо ли е?

хората и без това работят някакви неща, които не ги удовлетворяват; занимават се с толкова измислени писания и преливания от пусто в празно ... Зомбирани. Вътрешната удовлетвореност няма да идва само от материални неща...

тук съм напълно съгласен...:cool:
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Semiramis написа:
ELBI написа:

и така.

лошо ли е?

хората и без това работят някакви неща, които не ги удовлетворяват; занимават се с толкова измислени писания и преливания от пусто в празно ... Зомбирани. Вътрешната удовлетвореност няма да идва само от материални неща...

Ех, стана много библейско...
ЕДИТ Не е лошо да си основем нома монотеистична религия...
ЕДИТ ЕДИТ Хайде, ще проявя либералност - нека тук-таме да вярвате и в някое привидение.:-)
Отново на път
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:сложен въпрос пич. Първите самолети са били с малко машина, много човек и ... са падали като мухи. Даже в най-автоматизираните системи има някъде решителна човешка намеса. Макар и вече да сме издънка на прогреса. Вчера се загледах около мен - в кухнята - толкова си зависим от машините - млеката в машинно направени опаковки, почти всичко така. И всичко се кара от специални машини и държано в машина (хладилник). Всичко се тества и с машина, обработва се с такава... не че от 5 развалени тарелки с домати ще има проблем, но просто сме в някои отношения така далеч от природата, че ни е бедна фантазията. Няколко дена карах без вода и ток на една къщичка и е... просто не може да се сетиш колко ни е трудно.
мога, мога
и не говорех за това
а за вземане на решенията
дали да имаш мляко в хладилника или не решаваш ти
не хладилникът ти, засега де
а един ИИ съвсем експлозивно ще еволюира в АИ и де да знам още какво
но да, въпросът е сложен
фундаментален, всъщност
разумът е ли машина
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Remmivs написа:
ELBI написа:сложен въпрос пич. Първите самолети са били с малко машина, много човек и ... са падали като мухи. Даже в най-автоматизираните системи има някъде решителна човешка намеса. Макар и вече да сме издънка на прогреса. Вчера се загледах около мен - в кухнята - толкова си зависим от машините - млеката в машинно направени опаковки, почти всичко така. И всичко се кара от специални машини и държано в машина (хладилник). Всичко се тества и с машина, обработва се с такава... не че от 5 развалени тарелки с домати ще има проблем, но просто сме в някои отношения така далеч от природата, че ни е бедна фантазията. Няколко дена карах без вода и ток на една къщичка и е... просто не може да се сетиш колко ни е трудно.
мога, мога
и не говорех за това
а за вземане на решенията
дали да имаш мляко в хладилника или не решаваш ти
не хладилникът ти, засега де
а един ИИ съвсем експлозивно ще еволюира в АИ и де да знам още какво
но да, въпросът е сложен
фундаментален, всъщност
разумът е ли машина
Японците биха били на друго мнение!:grin:
Отново на път
Влад

Мнение от Влад »

lancelote написа:...Тук се сещам за брошурките на евангелистите от 90-те.
Точно! До последния момент на филма чаках да обявят колко пари трябва да им преведеш... :grin:
Но и на сайта си не искат пари.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

lancelote написа:Японците биха били на друго мнение!:grin:
каква категоричност, то аз не знам на какво съм даже :grin:
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Влад написа:
lancelote написа:...Тук се сещам за брошурките на евангелистите от 90-те.
Точно! До последния момент на филма чаках да обявят колко пари трябва да им преведеш... :grin:
Но и на сайта си не искат пари.
А и пасторалната идилия, дето си седим под дървото /само едно!/ и си четем книжката, а около нас цвъкат всякакви пернати...
ЕДИТ От някои става я луканка, я създърма, я нещо друго за маса...
ЕДИТ ЕДИТ ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ЯДЕ, ОБАЧЕ!
Отново на път
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

lancelote написа: Ех, стана много библейско...
ЕДИТ Не е лошо да си основем нома монотеистична религия...
ЕДИТ ЕДИТ Хайде, ще проявя либералност - нека тук-таме да вярвате и в някое привидение.:-)
А, не, благодаря.

Тук сме си почти цял пантеон, моля, не ни закачайте. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

lancelote написа:
Green Light написа:Впрочем не знам дали тука е мястото, но покрай непопулярните мерки за които говоря искам да кажа, че сега това което трябва да прави Бат Батман е съкращения, спиране на финансиране на проекти, намаления на пенсии. Ако до есента няма масови протести и масово уплашени хора, включително и ние с вас, значи това ново правителство никаква работа не върши
Добре де! Ами ако не се изплашим...Просто защото няма какво друго да ни изплаши?
ЕДИТ То не бяха мутризация, царизация, десятък на очи и прочия... От какво вече да се изплашим?:grin:
От студено и гладно. Зима, безработица, киша, престъпност, няма ток. Като го пуснат- по телевизията общо две програми. По едната Бойко Борисов, по другата Лили Иванова.
Страшно!
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:...разумът е ли машина
Имах предвид такива жизнени области, където самото спазване на правилата е гаранция за избягване на нежелани последствия. В такива условия в 99% от случаите по-добре се справя машината. Не просто е сложен въпроса, а необятен. :-)
Но това, което семирамис подчерта, също беше едно от нещата, които винаги съм си мислел, а филма показа. Там идеята е да се постигне споменатия от теб принцип, чрез тотална механизация и умно използване на ресурсите.
Последно промяна от Влад на 07.07.09, 14:25, променено общо 1 път.
Публикувай отговор