Gaspode написа:
Изобщо си е баш така :)
Ако си си направила труда да прочетеш предния ми пост, там съм писал, че съм против единствено тоз пряк интерфеъс. Нека ченгетата имат достъп до тагава информация за определени хора, след спазване на процедура, прозрачно и прочее. Този директен интерфейс е предпоставка описаната процедура за контрол да не се спазва. Против него съм. Ясно и просто. Искам от този законопроект да отпадне частта за директен достъп. Честно, от туй по-ясно не знам как да го кажа. И ако сега пак някой тръгне с Мирча Кришан и тия са маскари и прочее, не виждам никакъв смисъл да продължаваме да си говорим по темата. И в момента има процедура, по която да се получат тези данни, ама била много бавна - ми да променят сроковете, в които операторите да са длъжни да предоставят информация. Или да задължат операторите да осигурят достъп на служителите на реда с необходимите правомощия за всеки отделен случай до своите данни, но при тях, контролирано, а не безконтролно. Сигурен съм, че има технически начин - желание няма.
Още нещо - не е възможно с технически средства да се реши организационен проблем. Това е аксиома. Проблемите при разкриването на престъпления не са заради липса на технически средства - липсва воля за налагане на законите, за разкриване на престъпниците и т.н. Квито и техники да турнат, докато тази воля липсва, нищо няма да се промени.
Сори, прекъснаха ми мислАта и забравих какво щях да пиша още...
Добре, аз съм съгласен. С всичко, което казваш, даже без ирония или някаква задна мисъл. Предполагам и аксиомата е вярна, или ако не е то поне казвам че на мен много ми харесва. Мой тип аксиома, виждам я в практиката си, открадвам си я и ще я цитирам най- безогледно.
Издва ред на но-то. То е защо, по- скоро. Защо това а не другото. Защо техническото средство да бъде в ръцете на доставчиците, а не на полицаите. Ние с тебе предполагаме, че провайдерите са по- неподкупни по- лесно могат да се опткрият от престъпниците, по- смели и по- добре се бранят, или са ъъ по- призвани да пазят интереса на обществото.
Искам, да кажа, Гасподе, че нещото, което искаш да отпадне е без всякакво значение. Търговци или полицаи, все тая.
Съгласен съм, така да е! Нека всичката инфотрмация да бъде внимателно съхранявана от доставчиците, доставчик звучи по- добре от ченге. Сроковете са тези, които трябва да бъдат регулирани