КУЛИНАРНА
това сервирах сега за вечеря и много ми хареса, та да споделя един по-различен начин да сготвите боб
Суфле от боб
Необходими продукти
боб - зрял 750 гр.
лук - 1/2 глава
целина - 1 стрък
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 250 гр.
брашно - за сгъстяване
розмарин
кашкавал
зехтин
Приготвяне
Фасула се сварява и се отцежда от водата. В зехтин се задушава кромида и целината. Яйцата се разбиват.
Кипва се прясното мляко с малко брашно за сгъстяване, прибавя се малко розмарин и се вари до сгъстяване, посолява се. След като се свали от огъня, на тънка струйка и при непрестанно бъркане се прибавят яйцата.
Започва пасиране на фасула, като при това се прибавят задушените лук с целина и млякото с яйцата.
След като се пасира, със сместа се запълват до 2/3 съдчета за печене (може гювечета), после се настъргва кашкавал и след кашкавала се запълват догоре с пасирана смес и се завършва пак с настърган кашкавал.
-----
Копирам ви рецептата. Иначе аз ползвах 500 г боб, целина не сложих, лука го запържих с малко червен пипер, прибавих и малко чесън към лука, оказа се, че нямам розмарин и вместо него сложих джинджифил. Много приятно нещо се получи. Има хубав външен вид, според мен е подходящо и за Бъдни вечер.
п.п. забравих да кажа, че не го сложих в гювечета, а в гювеч, не много голям
Суфле от боб
Необходими продукти
боб - зрял 750 гр.
лук - 1/2 глава
целина - 1 стрък
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 250 гр.
брашно - за сгъстяване
розмарин
кашкавал
зехтин
Приготвяне
Фасула се сварява и се отцежда от водата. В зехтин се задушава кромида и целината. Яйцата се разбиват.
Кипва се прясното мляко с малко брашно за сгъстяване, прибавя се малко розмарин и се вари до сгъстяване, посолява се. След като се свали от огъня, на тънка струйка и при непрестанно бъркане се прибавят яйцата.
Започва пасиране на фасула, като при това се прибавят задушените лук с целина и млякото с яйцата.
След като се пасира, със сместа се запълват до 2/3 съдчета за печене (може гювечета), после се настъргва кашкавал и след кашкавала се запълват догоре с пасирана смес и се завършва пак с настърган кашкавал.
-----
Копирам ви рецептата. Иначе аз ползвах 500 г боб, целина не сложих, лука го запържих с малко червен пипер, прибавих и малко чесън към лука, оказа се, че нямам розмарин и вместо него сложих джинджифил. Много приятно нещо се получи. Има хубав външен вид, според мен е подходящо и за Бъдни вечер.
п.п. забравих да кажа, че не го сложих в гювечета, а в гювеч, не много голям
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
бързо и лесно
алуминиево фолио
1лъж. зехтин
филе от пангасиус
леко посоляване
всяко филе се загръща в отделно фолио
подреждат се в тавичка
пекат се в нагорещена фурна ок.220 градуса за 18-20мин
алуминиево фолио
1лъж. зехтин
филе от пангасиус
леко посоляване
всяко филе се загръща в отделно фолио
подреждат се в тавичка
пекат се в нагорещена фурна ок.220 градуса за 18-20мин
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Кошнички с орехов пълнеж
/ от тефтера със стари и изпитани рецепти /
Продукти :
За тестото :
125 гр.краве масло
1 с.л. олио
5 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
брашно / за средно твърдо тесто /
За ореховия пълнеж :
150 гр.смлени орехи
10 с.л. захар
2 яйца
ванилия , канела
Приготвяне : От посочените продукти се замесва средно твърдо тесто.Правят се малки топчета с големина на малък орех.Поставят се в намаслени формички и тестото се разтегля и притиска добре по стените на формичката.Отделно се приготвя пълнежа от орехите , яйцата , захарта , канелата и ванилията.Със сместта се пълнят приготвените с тесто формички.Кошничките се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса до порозовяване.След изпичане сладките могат да се поръсят с пудра захар.
Забележка :Общо количество на сладките : 50 бр. , но зависи от големината на формичките/ в тефтера на майка ми е записано 40 бр./.Много вкусни кошнички , навяващи спомени от детството

пак копи и пейст рецепта, току-що ги направих, гарантирам ви уникален, изящен вкус. не поръсих с пудра захар, достатъчно сладки са, нямах и малки формички, затова ги направих във форми за мъфини, пак стават, но специално ще си купя от малките формички, заслужава си
Продукти :
За тестото :
125 гр.краве масло
1 с.л. олио
5 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
За ореховия пълнеж :
150 гр.смлени орехи
10 с.л. захар
2 яйца
ванилия , канела
Приготвяне : От посочените продукти се замесва средно твърдо тесто.Правят се малки топчета с големина на малък орех.Поставят се в намаслени формички и тестото се разтегля и притиска добре по стените на формичката.Отделно се приготвя пълнежа от орехите , яйцата , захарта , канелата и ванилията.Със сместта се пълнят приготвените с тесто формички.Кошничките се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса до порозовяване.След изпичане сладките могат да се поръсят с пудра захар.
Забележка :Общо количество на сладките : 50 бр. , но зависи от големината на формичките/ в тефтера на майка ми е записано 40 бр./.Много вкусни кошнички , навяващи спомени от детството
пак копи и пейст рецепта, току-що ги направих, гарантирам ви уникален, изящен вкус. не поръсих с пудра захар, достатъчно сладки са, нямах и малки формички, затова ги направих във форми за мъфини, пак стават, но специално ще си купя от малките формички, заслужава си
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Звучи добре - да ми направиш като наминем следващия път към ВА :)
ммм... как ми се иска да десертвам сега... мммм
ммм... как ми се иска да десертвам сега... мммм
latrevw написа:Кошнички с орехов пълнеж
Продукти :
За тестото :
125 гр.краве масло
1 с.л. олио
5 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
За ореховия пълнеж :
150 гр.смлени орехи
10 с.л. захар
2 яйца
ванилия , канела
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
щом е позволено да се спами тук, ще се включвам и аз по-честоНеф написа:посредственаbead_ написа:лъжла!Неф написа: ще пусна рецептата по-късно.
Сори bead_,
съвсем сладко ще стане. Че и постовете ми ще качи,
ще ти я пусна на ЛС.
http://www.youtube.com/watch?v=0B7sH5QLyXY
Ф.Песоа
Ф.Песоа
домашна торта
4 яйца,
1 1/2 ч.ч. захар,
1/3 ч.ч. олио,
1ч.ч. кисело мляко,
1 пакетче амонячна сода,
1 ч.л. хлебна сода,
3 ч.ч. брашно.
Млечен крем: 1 л. прясно мляко, 7 сл.л брашно, 2 жълтъка, 2 ванилии.
Захарен сироп за напояване на питите в съотношение 1:1 вода:захар.
Пекат се 3 пити, средната с 2 ч.л. какао.
Отгоре се поръсва със смлени орехи.
Приятен апетит. Да ви е сладко!
4 яйца,
1 1/2 ч.ч. захар,
1/3 ч.ч. олио,
1ч.ч. кисело мляко,
1 пакетче амонячна сода,
1 ч.л. хлебна сода,
3 ч.ч. брашно.
Млечен крем: 1 л. прясно мляко, 7 сл.л брашно, 2 жълтъка, 2 ванилии.
Захарен сироп за напояване на питите в съотношение 1:1 вода:захар.
Пекат се 3 пити, средната с 2 ч.л. какао.
Отгоре се поръсва със смлени орехи.
Приятен апетит. Да ви е сладко!
Последно промяна от Неф на 02.12.10, 14:17, променено общо 1 път.
"Спаси си деня!" - Green Light
Много бързо се вкючваш, не оставяш време човек да си изпише цялата рецепта.holi_day написа:щом е позволено да се спами тук, ще се включвам и аз по-честоНеф написа:посредственаbead_ написа:лъжла!Неф написа: ще пусна рецептата по-късно.
Сори bead_,
съвсем сладко ще стане. Че и постовете ми ще качи,
ще ти я пусна на ЛС.
http://www.youtube.com/watch?v=0B7sH5QLyXY
Че и хубав линк пускаш, направо безобразие!
Последно промяна от Неф на 02.12.10, 13:29, променено общо 1 път.
не се фръцкай бе неф! никой не може да ти казва каква да бъдеш:bigsmile:
и защо да не напишеш рецептата?
на мен например ми предстои сега за никулден да правя сладкиш, ще имам много гости и си търся идеи
рецепти, с които ще мога да се справя
важно е да се представя добре, ще имам много гости
а готвя без въображение и рядко ми се получават нещата
п.п. видях че си я пуснала междувременно - БЛАГОДАРЯ
и защо да не напишеш рецептата?
на мен например ми предстои сега за никулден да правя сладкиш, ще имам много гости и си търся идеи
рецепти, с които ще мога да се справя
важно е да се представя добре, ще имам много гости
а готвя без въображение и рядко ми се получават нещата
п.п. видях че си я пуснала междувременно - БЛАГОДАРЯ
Последно промяна от shshtt на 02.12.10, 13:31, променено общо 1 път.
8 мин. не е кой знае какъв рекорд...Неф написа:Много бързо се вкючваш, не оставяш време човек да си изпише цялата рецепта.
има къде-къде по-добри постижения на мисълта и пръстите по клавиатурата
Ф.Песоа
Ф.Песоа
продуктите за трите блата!shshtt написа:домашна торта
ТОВА ПРОДУКТИТЕ ЗА 1 БЛАТ ЛИ СА ИЛИ ЗА 3-ТЕ
и със сода за хляб няма ли да стане, че как ще обясня амонячна не знам в магазина
1 пакетче амонячна сода,
1 ч.л. хлебна сода - това е хлебната
и двете се слагат по рецепта.
Как да обясниш - не знам,
може и с бакпулвер или друг набухвател да се получи, или пък повече хлебна сода, но не знам какво ще се получи.
Последно промяна от Неф на 02.12.10, 14:17, променено общо 2 пъти.
дълъг ми е коридора до кухнятаholi_day написа:8 мин. не е кой знае какъв рекорд...Неф написа:Много бързо се вкючваш, не оставяш време човек да си изпише цялата рецепта.
и рецептите ми са много,:-)
забравила съм я, все пак за първи път от десет години насам я правих.
Скоро ще повторя, класика несравнима си е.
лошо се научихме на лесните варианти- купешка торта,
домашната си е друго нещо,
но коства време!
нямах предвид тебНеф написа:дълъг ми е коридора до кухнятаholi_day написа:8 мин. не е кой знае какъв рекорд...Неф написа:Много бързо се вкючваш, не оставяш време човек да си изпише цялата рецепта.
и рецептите ми са много,:-)
забравила съм я, все пак за първи път от десет години насам я правих.
Скоро ще повторя, класика несравнима си е.
лошо се научихме на лесните варианти- купешка торта,
домашната си е друго нещо,
но коства време!
а думите ти, че аз бързо съм се включила
мнението ми бе 8 мин. след последното
наистина ли толкова неразбираемо се изразявам
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Една от любимите ми домашни торти! Само, че вместо пити пека кори.Неф написа:
1 пакетче амонячна сода,
1 ч.ч. хлебна сода - това е хлебната
може и с бакпулвер или друг набухвател да се получи, или пък повече хлебна сода, но не знам какво ще се получи.
пп оправи хлебната сода:bigsmile:
Positum написа:Една от любимите ми домашни торти! Само, че вместо пити пека кори.Неф написа:
1 пакетче амонячна сода,
1 ч.л. хлебна сода - това е хлебната
пп оправи хлебната сода:bigsmile:
Благодаря, оправям веднага, че като бухне при тая сода, ще прелее от тавата
ammonium bicarbonate кажи в магазина. няма да стане със сода за хляб самоshshtt написа:домашна торта
ТОВА ПРОДУКТИТЕ ЗА 1 БЛАТ ЛИ СА ИЛИ ЗА 3-ТЕ
и със сода за хляб няма ли да стане, че как ще обясня амонячна не знам в магазина
тортата си заслужава на мен Гаспода ми я каза, страхотна е
- windcolours
мда, аз се включвам до 4-тата минута. Това от тебе го научих!holi_day написа:8 мин. не е кой знае какъв рекорд...Неф написа:Много бързо се вкючваш, не оставяш време човек да си изпише цялата рецепта.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
виж сега... моята... много е специалнаНеф написа:Давай твоята да я пробваме и ще видим
защото си имам стратегия кога да я правя...
значи, тортата става само, когато искаш да се подмажеш на някого или като награда. ако почнеш да я правиш редовно /повярвай ми, ще ти я поръчват непрекъснато/ й се губи вкуса! ясно, нали?
1 голям пакет масло се разбива с 250 гр пудра захар, 6 жълтъка и 3 с.л. какао /предварително разтворено с малко прясно мляко на котлона/ - получава се прекрасен лъскав шоколадов крем.
6 белтъка, 1 с.л. брашно и 2 ч.ч. смлени /запечени само за кратко на тиган/ орехи се объркват с 1/3 от шоколадовия крем и се пекат. става бързо, но трябва да има препечена коричка
като стане готов блатът леко се сиропира с бейлис /ако ще я поднасяш на деца - разбира се не я сиропираш с алкохол, направо им сипваш по едно малко с лед
в неделя чакам отзиви. аз също ще пиша дали съм ошашавила бандата у дома
just perfect
- сър Айвънхоу
bead_ написа:
Неф написа:
няма ли да вземете и да почерпите, ама РЕАЛНО, не виртуално с по едно парче поне... щото тука ми свършиха кръпичките да чистя монитора...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
леле, бийдbead_ написа: 1 голям пакет масло се разбива с 250 гр пудра захар, 6 жълтъка и 3 с.л. какао /предварително разтворено с малко прясно мляко на котлона/ - получава се прекрасен лъскав шоколадов крем.
6 белтъка, 1 с.л. брашно и 2 ч.ч. смлени /запечени само за кратко на тиган/ орехи се объркват с 1/3 от шоколадовия крем и се пекат. става бързо, но трябва да има препечена коричка
като стане готов блатът леко се сиропира с бейлис /ако ще я поднасяш на деца - разбира се не я сиропираш с алкохол, направо им сипваш по едно малко с лед/ и се намазва отгоре и отстрани с шоколадовия крем.
в неделя чакам отзиви. аз също ще пиша дали съм ошашавила бандата у домас твоята торта
това звучи разкошно, нарочно я описа така, нали
ох, създаде ми торто-ден утре
я кажи крема не минава ли през котлон, защото яйцата нали са "живи" все пак, така ли остава
-
Megi_Koleva
- сър Айвънхоу
bead_ написа:да ти кажа, готин, ама ще бъда честна - купи си още кърпичкисър Айвънхоу написа:
няма ли да вземете и да почерпите, ама РЕАЛНО, не виртуално с по едно парче поне... щото тука ми свършиха кръпичките да чистя монитора...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
- сър Айвънхоу
коя торта, бре? оная, дето се разпадна, та требеше да я лЕпите у кухнята на ресторанта с туткал ли?windcolours написа:
миналия месец вече яде торта, не бъди лаком:blum:
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
не се беше разпаднала, а лееееекинко деформирала. Ама намери сили в себе си да я изядеш, а?сър Айвънхоу написа:коя торта, бре? оная, дето се разпадна, та требеше да я лЕпите у кухнята на ресторанта с туткал ли?windcolours написа:
миналия месец вече яде торта, не бъди лаком:blum:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- сър Айвънхоу
под влияние на алкохола... и ножа, с който ти ми подпираше ребрата...windcolours написа:Ама намери сили в себе си да я изядеш, а?
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
Ми, така си е- той е много зле. Щом и зет ми му даде своя визитка...windcolours написа:ох..жив да те ожали човек...сър Айвънхоу написа:под влияние на алкохола... и ножа, с който ти ми подпираше ребрата...windcolours написа:Ама намери сили в себе си да я изядеш, а?
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- сър Айвънхоу
бе ти как успя да й усетиш вкуса, като бяха няколко трохички?Ън написа: Тортата беше много вкусна, макар и в микроскопични размери...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
ейййй, най-после един да ме разбере правилно...windcolours написа: ох..жив да те ожали човек...
Bella Ciao
Bella Ciao