съжалявам че ти опонирам ноRemmivs написа:Обществото, или по-добре да кажа здравословното общество, се крепи на колкото и да е странно деликатния баланс на личната свобода и щастие и на обществените такива. Не можем, бидейки социални, но и индивидуални същества да бъдем напълно щастливи ако имаме неограничена свобода (това неминуемо ще накърни свободата на другите) нито пък ако сме напълно заковани (това пък ще ни обезличи и превърне в пионки).latrevw написа:бях сигурна, че ти ще се обадиш
в случая с теб, мисля, че просто ще извъртим понятието свобода, или пък просто го разбираме различно
я, кажи в какво точно си свободен - според мен свободният ни избор е малко ограничен, подчиняваме се на правила, които не ни харесват винаги, ние налагаме правила, които на другите не им харесват; и цялото това нехаресване в крайна сметка ни допада.
Свободата да мислиш и говориш различно, свободата да не си съгласен с мнението на другите, пък било то и преобладаващо. Свободата да твориш, да откриваш, да търсиш нови хоризонти, да си любопитен и достатъчно смел да експериментираш и опитваш неща извън каноните на обществото. И свободата на честта и достойнството. Какви измерения имат те?
не трябва да се правят според мен заключения и да се мери със собствения аршин
пример ще ти дам
въпрос?
има ли хора готови да продадат свободата си?
да или не?
естествено че има