аз да повдигна един въпрос

Все същите
Аватар
4avdar4e

Re: аз да повдигна един въпрос

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Само аз ли съм имала късмет с добри учители на децата си? :shocked:
Не.

Ама нали съм ти разказвала, как беснеех, че детето във втори клас не знае къде се пише пълен член??:shy:

Та така по въпроса за скачените съдове :winkw:
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
kapincho написа:
Та, какво казах проблемът е вече нерешим. А нерешимите проблеми ги решава само това, което не зависи от нас, хората - времето. Но времето е лекарство, което лекува само в огромни количества. Може би след 50 години учителския стандарт на живот няма да е обществен проблем, но засега химическата реакция на пълан разпад на ценности продължава и не е ясно дали е обратима.
Не е обратима, поне засега.

И трите неща, за които пишеш, са общо взето ясни и не трудни за разрешаване - в морален план обаче.
Но в политически е точно обратното.
Съответно финансов. От гледна точка на финансистите, големите финансисти, ония там на високо, масовото добро образование е нелепост.
Пустата образователна система нали толкова време уж я оптимизират - както и всичко в тая държава - и все неоптимизирано си стои. Учителите са излишно много, учениците и те...
Старата мечта за държава без хора, щото много пречат.

Само аз ли съм имала късмет с добри учители на децата си? :shocked:
И аз да се солидаризирам.
Като чета имам чуството, че Държвата минА прословутия "преход", ама народонаселението тепърва навлиза в него. Следващите няколко години ще са доста забавни, да ти се не види и късмета!:shy:

аз като върна лентата назад, се сещам за 1 добра учителка в средното и цели 5-6 в университетО...
то и да си учител трябва призвание, не е за всеки.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

[unknown] написа:
Кент написа:ема сега сме съюзници с турчулята, колко ли аскер ше трябва да пратят ако ни нападнат русначетата, ммм:grin:
Ние с руснаците винаги ще сме съюзници. Ей тва си е мое вътрешно убеждение, не ме нападайте заради него. :-)
Само ще направя една вметка и се надявам да не ми се сърдите много, защото и двамата ви уважавам достатъчно, че да ценя и зачитам вашите мнения. Мога да говоря и го правя единсвено и само от мое име.

Отношенията ни с руснаците са традиционно лоши!

1 - първата документирана лоша проява е още на оня киевски кнез, дето в изпълнение на договорни отношения с византия разорява и обезлюдява цялата североизточна час на България и по тоя начин подготвя и предопределя падането ни под византийско иго.

2 - Русия съсипва и разорява казанските българи и слага край на съществуващата държава, отношението им и днес е меко казано неетично, защото след преименуването от Ленин на българите в татари и днес се пречи на хората да се самоопределят.

3 - Озадачаващо (поне според мен) е, че когато руснакът минава двапъти на балканите, за да помогне на сърби и гърци да се освободят, единственото което прави в наще земи е да увлече колкото се може повече хора със себе си и да ги разсели в обширните отвъд дунавски степи.

4 - Мит е че освобждението ни е даром и е насочено само към българия, войната се води на всички фронтове(турците са традиционен противник) включително и в кавказ. А Русия изисква и й биват платени всички разходи свързани с воените действия на наша територия още в 1889г. Веднага след като българия обявява независима външна и вътрешна политика и подпечатва намеренията си с кръв в сръбско-българската война от 1885г.Известното за тая война е, че русия изтегля офицерският си състав още преди военните действия и младата ни армия остава с най-висок чин "капитан".

5 - В първата св. война български и турски воиски помитат румънско-руските формирования на североизточния фронт(факт премълчаван упорито в учебниците по история от полит.съобръжения).

6 - След приключването на втората св. война по настояване на Русия България не е призната за воюваща и й се налагат репарации.

Преекспонира се турската заплаха. Ако са искали досега са имали възможност да ни окупират многократно. Пък и погледнато реално, колкото и както да сме въоръжени просто нямаме шанс срещу една държава с 60 милионно население. Когато България бива осакатена на берлинския конгрес, презумпцията е, че на балканите силите трябва да са приблизително равни(брой население). Никой няма интерес от голяма(с много население и територия) държава. Необходимо е да се отбележи, че тогава конфликтите са се разрешавали по броя щикове, за разлика от сега. Многоброина армия вече не е равно на ефективна. Дори танковите воиски пеят своята лебедова песен, те са създадени за действия в полето, срещу укрепена/окопана пехота и са безсилни в горски и градски условия(Чечня и превземането на Грозни - танковете са неефективни и неизползваеми) Вече има нови оръжия които постигат същия ефект от по-голямо и по-безопасно разстояние. Голяма грешка е ликвидирането на ракетите Скът и Фрог. Патента за АК е на г-н Калашников, а той няма възражения относно производството му в Бг. Всъщност патента е незначителна пречка след направени дребни конструктивни промени няма проблем с патентоването. Фак е също, че доста добри оръжеини изобретения не виждат бял свят тъкмо заради обвързаността с руския оръжеен монопол(по същите причини се слага край и на бг. самолетостроене) АЕЦ-Белене е един заробващ и загробващ проек, печалба ще имат само инвеститорите, а населението йок. Необходимо е да се направи реформа не само в армията, а и в икономиката като се наблегне на по-малка енергоемкост, само така производството ни ще стане конкурентоспособно и необходимостта от нови мощности ще отпадне.

Може дълго да се говори, а още по-дълго е спекулирано с тия неща и факти. Всеки преценява за себе си. Лично аз нямам нищо против руснаците, чувствам ги близки по съдба и душевност, но само толкова.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Абе аз друго си мислех тия дни - кой и кое е по-важно!

Всички работещи в държавния сектор са така.

Лошо и зле облечен и недохранен учител!(Спада интелектуалния капацитет на нацията)

Лошо и зле облечен и гладен данъчен!(Корупция, недобори, дефицит на средства в бюджетите, респективно на заплати за целия държ. сектор)

Лошо екипиран и немотивиран горски!

Гладни ченгета!

Гладни доктори!

Гладни...

Имам чувството че проблема се преекспонира, защото много от другите професии вземат колкото, а по някога и по-малко от учителите. Проблема е решим с промени и съкращения, а не в увеличения и раздуване. Много университети съществуват заради самите себеси, без акредитация, без сертификати,, абе нищо бълват полупрофесионалисти на които дипломите не се признават. Същото е и със средните професионални училища. Просто трябва да бъдат затворени излишните, учителите преназначени след конкурс, а средствата пренасочени за оборудване и повишаване заплащането на намаления учителски състав.

Чета че са отказали повишение от 30-и там няколко си процента, диференцирано заплащане, включване на лекторските в основното заплащане и ...Е, какво искат - като в столовата, с черпака по едно канче за всеки?!
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: Обаче, да повторя, че май мина незабелязано, впечатлен съм от министъра на образованието и там още квото влиза в кюпа. Моите уважения...
Не, не е незабелязано... Първо да кажа, че не гледам отдавна Слави.

Сега, да почна от това, че Д. Вълчев е адвокат и преподавател - предполага се, че има достатъчно нещо в главата + умение да говори. Но! Сериозната преса го нарича "политически манекен". Бил е в бордовете на доста предприятия, разследван е за корупция в сделки с държавно имущество. В данъчната му декларация фигирурират 3 апартамента, 2 коли и кой-знае-още какво. Ти сам си прави изводите, не че това не важи за цялата ни политическа върхушка.. Според мен се държи арогантно и неадекванто и "манекен" много му отива:( Може и да е готин като мъж, владее до съвършенство речта и жестовете си, той си е един подвижен авто-ПР, но се излага като кифладжия тази седмица. :(
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Това е от вчера, но сега го прочетох. Нямам коментар просто ...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:Много университети съществуват заради самите себеси, без акредитация, без сертификати,, абе нищо бълват полупрофесионалисти на които дипломите не се признават. Същото е и със средните професионални училища. Просто трябва да бъдат затворени излишните, учителите преназначени след конкурс, а средствата пренасочени за оборудване и повишаване заплащането на намаления учителски състав.

Чета че са отказали повишение от 30-и там няколко си процента, диференцирано заплащане, включване на лекторските в основното заплащане и ...Е, какво искат - като в столовата, с черпака по едно канче за всеки?!
Университетите са съвсем друга тема.
След като се нароиха такова количество частни, значи държавните не стигат за масите народ, жаждащи просвета. :grin:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Университетите са съвсем друга тема.
След като се нароиха такова количество частни, значи държавните не стигат за масите народ, жаждащи просвета. :grin:
Да, бе, да, затова тая година в СУ се бореха 2 за едно место, а минали години - 20 за едно :(
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Университетите са съвсем друга тема.
Да, бе, да, затова тая година в СУ се бореха 2 за едно место, а минали години - 20 за едно :(
Ами какъв е смисълът да учиш в СУ, като същите преподаватели преподават и в нещо частно в собствения ти град (да речем)? Ако идеята е да научиш нещо, разбира се. Защото другото е просто да се снабдиш с някаква диплома.

Изобщо пазарните механизни са много, много странни у нас.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
Аз, честно казано, пазарни механизми в България не съм видял. Освен, ако на монополо-мутренската анархия казваш механизъм!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа:
Аз, честно казано, пазарни механизми в България не съм видял. Освен, ако на монополо-мутренската анархия казваш механизъм!
Ами така се получава някак, не знам. :huhthink:

Това, което знам, е че бавно и упорито се върви в посока обратна на това, което аз си представям като смислено образование.
Ама аз съм си анахронна отдавна, така че...
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Ами така се получава някак, не знам. :huhthink:

Това, което знам, е че бавно и упорито се върви в посока обратна на това, което аз си представям като смислено образование.
Ама аз съм си анахронна отдавна, така че...
Смятам, че си напълно права! Предложенията от вчера на министерството са доста по-анахронни. Например отварят се вратички да се съставят класове по 40-50 деца... А от това по-анахронно, здраве му кажи...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

За момента и нашите деца имат късмет с учителите :-)

Което много ме радва

но сега ми е мъчно - щерката е нещастна, иска да ходи на училище - не желае да идва повече с мен, не иска да седи в детски кътове, не иска да я пазят децата от квартала...
Изображение
Публикувай отговор