Не.Мнемозина написа: Само аз ли съм имала късмет с добри учители на децата си?
Ама нали съм ти разказвала, как беснеех, че детето във втори клас не знае къде се пише пълен член??:shy:
Та така по въпроса за скачените съдове
Не.Мнемозина написа: Само аз ли съм имала късмет с добри учители на децата си?
И аз да се солидаризирам.Мнемозина написа:Не е обратима, поне засега.kapincho написа:
Та, какво казах проблемът е вече нерешим. А нерешимите проблеми ги решава само това, което не зависи от нас, хората - времето. Но времето е лекарство, което лекува само в огромни количества. Може би след 50 години учителския стандарт на живот няма да е обществен проблем, но засега химическата реакция на пълан разпад на ценности продължава и не е ясно дали е обратима.
И трите неща, за които пишеш, са общо взето ясни и не трудни за разрешаване - в морален план обаче.
Но в политически е точно обратното.
Съответно финансов. От гледна точка на финансистите, големите финансисти, ония там на високо, масовото добро образование е нелепост.
Пустата образователна система нали толкова време уж я оптимизират - както и всичко в тая държава - и все неоптимизирано си стои. Учителите са излишно много, учениците и те...
Старата мечта за държава без хора, щото много пречат.
Само аз ли съм имала късмет с добри учители на децата си?
Само ще направя една вметка и се надявам да не ми се сърдите много, защото и двамата ви уважавам достатъчно, че да ценя и зачитам вашите мнения. Мога да говоря и го правя единсвено и само от мое име.[unknown] написа:Ние с руснаците винаги ще сме съюзници. Ей тва си е мое вътрешно убеждение, не ме нападайте заради него.Кент написа:ема сега сме съюзници с турчулята, колко ли аскер ше трябва да пратят ако ни нападнат русначетата, ммм
Не, не е незабелязано... Първо да кажа, че не гледам отдавна Слави.Gaspode написа: Обаче, да повторя, че май мина незабелязано, впечатлен съм от министъра на образованието и там още квото влиза в кюпа. Моите уважения...
Университетите са съвсем друга тема.БоЕВ написа:Много университети съществуват заради самите себеси, без акредитация, без сертификати,, абе нищо бълват полупрофесионалисти на които дипломите не се признават. Същото е и със средните професионални училища. Просто трябва да бъдат затворени излишните, учителите преназначени след конкурс, а средствата пренасочени за оборудване и повишаване заплащането на намаления учителски състав.
Чета че са отказали повишение от 30-и там няколко си процента, диференцирано заплащане, включване на лекторските в основното заплащане и ...Е, какво искат - като в столовата, с черпака по едно канче за всеки?!
Ами какъв е смисълът да учиш в СУ, като същите преподаватели преподават и в нещо частно в собствения ти град (да речем)? Ако идеята е да научиш нещо, разбира се. Защото другото е просто да се снабдиш с някаква диплома.4avdar4e написа:Да, бе, да, затова тая година в СУ се бореха 2 за едно место, а минали години - 20 за едноМнемозина написа: Университетите са съвсем друга тема.
След като се нароиха такова количество частни, значи държавните не стигат за масите народ, жаждащи просвета.
Аз, честно казано, пазарни механизми в България не съм видял. Освен, ако на монополо-мутренската анархия казваш механизъм!Мнемозина написа:
Изобщо пазарните механизни са много, много странни у нас.
Ами така се получава някак, не знам.сър Айвънхоу написа:Аз, честно казано, пазарни механизми в България не съм видял. Освен, ако на монополо-мутренската анархия казваш механизъм!Мнемозина написа:
Изобщо пазарните механизни са много, много странни у нас.
Смятам, че си напълно права! Предложенията от вчера на министерството са доста по-анахронни. Например отварят се вратички да се съставят класове по 40-50 деца... А от това по-анахронно, здраве му кажи...Мнемозина написа: Ами така се получава някак, не знам.![]()
Това, което знам, е че бавно и упорито се върви в посока обратна на това, което аз си представям като смислено образование.
Ама аз съм си анахронна отдавна, така че...