Бее, ода е, ама кой ти гледа в тая суматоха....Амаранта написа: п.п. Чаве, ни мъ бий многу, ако бъркам жанра.
Няма да те бия, много
Ей тук някъде се крие отговорът на въпроса ми.ELBI написа:няма какво да помръква. Левски си остава герой и невероятна личност.
В днешни дни гледаме на лишаването от живот по много по-различен начин от това в миналото. Пък и трябва да се гледат причини, ситуации и т.н.
Нямам препратка в момента, но особено след 1989 мисля, че се появиха на доста места информация, която се знаеше и доста преди това.
Другото интересно е, че Левски говори пред съда (а не е мълчал), но не предава никого - просто говори за неща, които турците знаят.
Има и още няколко дребни митологизирания, но Левски си е най-светлият герой на романтичния период на нашата история.
никакви проблеми нямам да приемам недостатъци и прегрешения. Вкл. и моите. Еле пъ на другитеМнемозина написа: Ей тук някъде се крие отговорът на въпроса ми.
Май не сме способни да приемем подвига на човек, който е бил жив и е имал своите недостатъци и прегрешения.
Не говорех за теб, естествено, а по принцип.ELBI написа:никакви проблеми нямам да приемам недостатъци и прегрешения. Вкл. и моите. Еле пъ на другитеМнемозина написа: Ей тук някъде се крие отговорът на въпроса ми.
Май не сме способни да приемем подвига на човек, който е бил жив и е имал своите недостатъци и прегрешения.
Не казвам че е лесно или безболезнено. Само идиотите, глупавите и комплексарите не могат да го правят (някъде го писах скоро, та не съм го обмислил докрай, поради което съжалявам за пропуснатите категории...).
Поради горното не съм и голям фен на митовете. Както в историята, така и в служебните и човешките отношения.
Това към мен ли е и ако да, защо да съм чорбарка?ELBI написа:чорбарка такава...
айде, да не оспамваме темата, че ... дано без да искам не съм го сторил. Левски си остава наистина над останалите в нашата история. Какво щеше да е ако бе оживял... Ами не се знае, както не се знае какво щеше да е, ако Вазов не бе написал епопеята... истина е, че понякога историята дължи много на поетите, на митовете и заблудите. Забравата на героите ни след 1878 е истински факт. А останалите живи - като Стамболов ... поемат съвсем друг - съвсем не идеалистичен път на живот (съобразен с новите условия и характера на индивида). Е - имаме и Каравелов... абе ...
Теми, по които съм чел и мислил са ми интересни (щото може да науча повече и да помисля повече по тях). Добре се усещам в темата. Ама надали питаш като за нови обувки или палто.Мнемозина написа:Няма проблем, интересно ми е как се усещате в тая тема и питам.ELBI написа:Темата е жива и интересна. С изключение на 1 моя фраза даже не е оспамена.
Къв е проблема?
ми жив е, и докато е жив във секи от нас по малко понеdoktorka написа:Поклон пред Левски.
Левски е бил от плът и кръв.И като такъв- смъртен.
Само дето аз никога не съм го възприемала за "мъртъв"
До такава степен и бил извън рамките на времето си,че и днес е още жив.
поне такова е моето възприятие за него.
та затуй не пред паметта му ,ами пред него ми се иска да сведем глава.
п.с. малко стана едно високопарно,обаче така мисля аз
Ами това е един от вечните проблеми с вечните ценности, и в частност със светците -Мнемозина написа:Абе защо всички ви е страх да не оспамите тая тема, а в другата с вечните ценности хич не ви пукаше?
Каква е тази тема - само да се покланяме или и да помислим?
Кое е по-добре: да внимаваме да не я оскверним някак - или темата да е жива?
Наистина ми е интересно да чуя какво ще кажете...
Хм.doktorka написа:Поклон пред Левски.
Левски е бил от плът и кръв.И като такъв- смъртен.
Само дето аз никога не съм го възприемала за "мъртъв"
До такава степен и бил извън рамките на времето си,че и днес е още жив.
поне такова е моето възприятие за него.
та затуй не пред паметта му ,ами пред него ми се иска да сведем глава.
п.с. малко стана едно високопарно,обаче така мисля аз
Да, де! Всичко е едно!Remmivs написа:бе нали се разбрахме че жив = грешен
Не сме! Абсолютно!Remmivs написа:Човек не е ли равно на жив? Както и да е.Мнемозина написа: Не.
Човек е равно на грешен.
Но способни ли сме да запазим пиетета си към един митологизиран човек въпреки неговата (възможна) грешност. Въпреки неговата човешкост.
Сме! Абсолютно!
За блаженопочивши не си ли чувал досега? Те дали са безгрешни всичките?Remmivs написа:Човек не е ли равно на жив? Както и да е.Мнемозина написа: Не.
Човек е равно на грешен.
Но способни ли сме да запазим пиетета си към един митологизиран човек въпреки неговата (възможна) грешност. Въпреки неговата човешкост.
Сме! Абсолютно!
Или пък да си речем - я виж, те и героите са грешни хора като мен,esti написа: Не сме! Абсолютно!
Както вече стана дума имаме нужда от идоли, които по подразбиране са или безгрешни или греховете им са толкова невинни, че служат повече за чар и за още по-голямо идеализиране.
Ако митологизираме грешните, ще започнем тутакси и себе си да митологизираме казвайки си "аре бе, кво толкова, тоя е като мен".
Да.Амаранта написа:Или пък да си речем - я виж, те и героите са грешни хора като мен,esti написа: Не сме! Абсолютно!
Както вече стана дума имаме нужда от идоли, които по подразбиране са или безгрешни или греховете им са толкова невинни, че служат повече за чар и за още по-голямо идеализиране.
Ако митологизираме грешните, ще започнем тутакси и себе си да митологизираме казвайки си "аре бе, кво толкова, тоя е като мен".
що не взема и аз да се държа достойно и да отстоявам ценностите си, каквото и да ми стува?!
ама там е цялата работа.Мнемозина написа:Не.Remmivs написа:бе нали се разбрахме че жив = грешен
Човек е равно на грешен.
затворени магазини за ЧВ в дадени моменти... и спящи жени...esti написа:Трябва ни нещо/някой, който да е над нас, а какво по-недостижимо от липсата на грях може да има.
...
Национални психологии е по-правилно според мен. Обожествяването и омаскаряването е характерно за всички национални митологии/психологии. Българите не сме нещо по-различно от останалите. Разликата е в конкретиката на митовете...Мнемозина написа:Или е светец - или е маскара - и средно положение няма май.
Под "ние" нали разбираш, че в цялата тема говоря за нещо като национална психология, не за конкретни хора.
Тук имам два отговора:doktorka написа: ама там е цялата работа.
не е пиетет...
не е блогоговение...
ами си е уважение като към човек,когото мога да срещна и днес и да ми се поклоня.
човек-грешен и истински
( изтървала съм едно "и")
Ясно.doktorka написа:ми щото вечните ценности са ЛИЧНИ...
според мен.
и нема как да не спамя,щото не вземам насериозно разговори,които не могат да бъдат обобщавани...
а Левски е личност,доказала ( в неговото и в наше време сега) че има ЛИЧНИ ценности,на които аз мога да се възхищавам и уважавам.
( и се лъжеш,ако мислиш ,че не мога да преценя дали мога да се поклоня на някой сега )
та така.