Има ли значение за вас, какво мисли църквата?

Все същите
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

за съвремието и БПЦ писах по-горе. Не виждам смисъл да повтарям. Сега споменах кога БПЦ е имала политика, стратегия и т.н.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
ELBI написа:
Нашата църква е имала истинска и според мен - напълно вярна стратегия през 19/началото на 20 век....
Добре, обаче каква връзка има това с въпроса на Грийн?
В днешния ден Българската Православна Църква не изпълнява финкциите си на духовна интституция.
Не отричам приноса и, но доколкото разбирам, въпроса беше да озициите и днес - към съвременни проблеми.
Връзка ли е де да знам, може би само - нов повод за замисляне. За мен.
За какво е бил тоя зор, навремето? Предполагам тогавашните "10%" са изнесли всичко на гърба си, а 90 са викали дреме ми на шапката. Та викам си аз наум- жертви, отрови, бой, ходове с коня и накрая победа с главно "П", разбираш ли, пък сега викаме че и хич не ни е и притрябвала тая църква. Те ти на- връзка!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

да - това е любопитна теза... в момента е нещо като място, дето да запалиш свещ и да се уединиш. Може би не е излишно?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа:
Връзка ли е де да знам, може би само - нов повод за замисляне. За мен.
За какво е бил тоя зор, навремето? Предполагам тогавашните "10%" са изнесли всичко на гърба си, а 90 са викали дреме ми на шапката. Та викам си аз наум- жертви, отрови, бой, ходове с коня и накрая победа с главно "П", разбираш ли, пък сега викаме че и хич не ни е и притрябвала тая църква. Те ти на- връзка!
Грийн, друже, ква връзка кви пет лева?
Направих ти кратка историческа справка, от 53-та до 89-та църквата и "духовенството" са наврени в миша дупка. Съвременната ни църква е нагодини колкото демокрацията ни. И двете са в тежък пубертет. За поповете не ми се говори, мнозинството са хора станали свещеници не по призвание, а заради това че се вземат едни парички без да се бачка, пък и има далаверка. Относно мненията - какви мнения чакаш от някого койно никой за нищо не зачита. Църковно кръщелно - зачита ли се, имали някаква роля? А църковен брак - признавалисе - А? В същото време всеки кмет може да регистрира семейни двойки(в скоро време май ще станат и еднополови) - е!?
За църквата се сещаме по празници - проявяваме фарисейщина от най-чист вид, а пък църквата в лицето на духовниците ни отвръщат с йезуитщина. Това е - процесът е двупосочен.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Не знам дали си съвсем прав БоЕВ - демокрацията - да - в пубертет - дали законодателството, дали инвестициите, дали нещо друго (все пак ще дойде ново поколение с ... надявам се ново мислене - няма как), но ще се оправи - вярно - пуберитетът може да се окаже по-дълъг от нормалното, но според мен ще отмине.

Докато църквата - как и защо ще порасне? Просто не виждам причини и шансове за промяна. Което означава, че интересно дадените от теб за нея "фарисейщини" и "йезуитщина" няма да има причина да се заменят!
Публикувай отговор